csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
2 Chelsea FC 13 sp 8 v 3 o 2 f 24 - 11 mål 27 p

25 november - 1 december 2013

Nyheter v-48


SÖNDAG:
Första beskedet om Oscars skada är positivt. Han säger själv på Instagram att han är OK.

Det var inte bara ett fyrahundramatcherjubileum (med ett mål dessutom) för John Terry. Det var hans 593 match för Chelsea totalt. Vilket gör honom till den fjärde meste spelaren i klubbens historia. Jag tvivlar på att han når Ron Harris fascinerande siffra, 795 matcher totalt. Frågan är om han når ifatt polaren Frank Lampard som idag står på 627. Det krävs att Lamps slutar i Chelsea minst ett år före JT för att det ska hända. JT har spelat i Chelsea sedan 1998 men har varit mer skadedrabbad än Lamps som kom 2001, så...

Jag hoppas verkligen få se ett Chelsea som studsar tillbaka lika mycket som spuds gjorde idag. Intensivt, motiverat. Kul match och man måste ju, högst motvilligt, beundra Uniteds förmåga att få till resultat. Jag hade absolut inte protesterat om spuds hade vunnit matchen då de skapade mer som jag ser det, men ett misstag och en rätt billig straff och... Oavgjort är dock ett bra resultat för oss om vi bara kan ta tre poäng och hänga på Arsenal idag.

LÖRDAG:
Chelsea dubblerade sina utgifter till agenter det senaste året. Det var framförallt JMs handlade i somras som orsakade det. £13,721,721 lade Chelsea ut på agenter. Makalösa summor och det är alltså bara avgifter till agenter, blodsugare som sedan själva tar procent på löner, övergångssummor och annat direkt från spelarna. Chelsea är med den summan värst i England. Sammanlagt för alla PL-lagen är summan närmare 100 miljoner pund!

Statistiken säger en sak helt klart. Chelsea måste se upp med Southamptons huvudspel. De är (tillsammans med Liverpool) det lag som gör absolut mest mål med huvudet. Nu är Luiz skadad och Cahill är kanske en något bättre huvudspelare. Men med Iva, JT och Cahill oroar jag mig inte så där jättemycket över vårt huvudspel i försvaret. Jag tycker alla Chelseas problem i år handlat om motivation, inte enstaka spelmoment.

José Mourinho säger nu att Chelseas spelare visar trötthet och förklarar det med (det onödiga i flesta fall) landslagsuppehållet. Det var långa resor och matcher som påverkade spelarna och gav skador (på Luiz). Enligt JM är det orsaken till den mycket skrala insatsen mot Basel (även om jag ändå tycker den förklaringen är lite för enkel för mig, för mig handlar insatsen i Basel väldigt mycket om motivation men JM känner ju spelarna bättre än jag).
    Han pratar också om att han kommer att utnyttja hela truppen den här veckan då det blir tre tuffa matcher igen. Och specifikt nämns Juan Mata om vilken han bland annat säger: "Juan will play at least a couple of matches. In relation to him I keep saying the same thing. He's a very good player and he's a very good professional. When he's not playing I am not happy. It hurts me. It is just a question of an option.”

Det är också klara besked om värvningar. Det blir inga. Han säger specifikt att det blir inga anfallsvärvningar och av hans citat står det klart att det blir inga andra heller. Fast vi vet ju att vi ändå kommer att kopplas till minst 25-30 spelare som i media kommer att vara aktuella. Då kan det vara bra att veta att så blir det inte; dels för de finansiella reglerna dels för att klubben verkar inse att det finns inget behov .Och det finns särskilt inget intresse i spelare som inte kan spela i Champions League, och de flesta spelare är ju stoppade från att byta klubb och delta i den turnerningen redan. (Av alla medie-värvade är det väl nästan bara Radamel Falcao som klarar det kraven). Det enda förändringen blir att Michael Essien tar långtidsskadade Marco van Ginkels plats i CL-truppen.

FREDAG:
Som väntat missar David Luiz matchen mot Southampton, han är dock tillbaka i träning från och med idag. Samuel Eto'o är borta i minst två veckor vilket är bra för Demba Ba och Fernando Torres. Torres lär säkert få starta då han ju är spelklar och hoppas in i tisdags.
    Med den trupp vi har, och det antyds att Mata lär få starta, är jag egentligen inte orolig inför enstaka skador. Det som oroar mig är vilket Chelsea som kommer till start. Det som kan slå vilket lag som helst i världen, eller det som inte ville spela fotboll i tisdags. Mourinho säger att laget har svarat väl på besvikelsen och det måste vi supportrar också göra. Chelsea är ett lag i bygge, men ändå ett lag kapabelt att vinna vad som helst.
   Southampton hade sin egen besvikelse i helgen men kan ju trösta sig över att det var två tavlor som ledde till förlusten. Borucs försök att spela fotboll med fötterna var ju rent komiskt och tröjdragningen var bara dum. Vi lär nog få se ett ordentligt taggat och skarp Southampton på Stamford Bridge i deras andra raka Londonmatch.
    Och jag är rätt övertygad om att det blir det rätta Chelsea som kommer till start. Så mycket stolthet och respekt finns det hos spelarna att de nog inte gärna gör två dåliga matcher.
   Det lär nog bli spännande. Och trots allt, vi är ju klara för fortsatt spel i Champions League och ligger bara en match och en oavgjord efter Arsenal (utan att mött dem).
    JM är också fortfarande obesegrad på Stamford Bridge i ligaspel, även om det blev tajt mot WBA.

José Mourinho har också klart sagt ifrån att Chelsea inte har några planer på att köpa någon anfallare i januari, precis som CSFC.SE också hävdat. Det lär dock absolut inte stoppa några rykten för det är ju så sportjournalistiken fungerar idag, den är helt perspektivlös och reaktionerna är ryggradsmässiga. Chelsea har väl liten skuld i det också med den katapultstol vi har haft på managersidan. Men ge det tid och även JM lär nog omges av sparkenrykten, som nu drabbat André Villas-Boas igen.

TORSDAG:
Det är odiskutabelt (poängmässigt) tyvärr; Chelsea är sämre just nu än vad vi var när Roberto di Matteo (och jag förstår fortfarande ingenting av det) fick sparken förra säsongen. Jag tror nog vi går vidare i CL dock, vilket vi inte gjorde förra året innan skutan stabiliserades något. Fast jag tycker nog att de inledande matcherna på säsongen förra året var bland den bästa fotboll Chelsea någonsin spelat (tillsammans med avslutningen säsongen 2009-2010).
Ändå vill jag inte se den vanliga katapultstolen, men det har jag egentligen bara velat med några enstaka managers sedan Ranieri, majoriteten hade jag hoppats skulle stanna längre. Det finns ingen anledning till panik, men oro över inställningen. Hur man kan komma till en match som beskrivs som viktig, som i Basel, med den inställning hela laget (utom Petr Cech) visade upp.... Obegripligt.

---
Jag kan inte säga att hela min extrema besvikelse över Chelseas uppträdande i Basel häromkvällen har lagt sig. Det är något jag bara vill förtränga för det är nog en av de sämsta matcher jag sett Chelsea göra under Romans era.
    Dock, vi måste ju ge Basel äran också, de spelade fullständigt ut det Chelsea som inte kom till spel och vann helt rättvist.
    Dagens Chelsea är långt från det som Roberto di Matteo tog till Champions League-titeln trots att många namn är desamma, men det saknas något fundamentalt i det här laget när det kommer till vilja och motivation i mer än enstaka matcher. Ingen såg det här komma efter den fina matchen mot West Ham. Grattis till Basel dock och kanske gör det här att de kan gå vidare till play-off. Vi måste borsta av oss och gå vidare. Det blir en nu ännu tuffare match på söndag efter det som hänt, och Southampton har också anledning att höja sitt spel efter sina tavlor på Emirates.
    Chelsea har nu gjort ett par plattmatcher så vi kan ju inte riktigt säga att det här är en enstaka händelse. Något stämmer helt enkelt inte och kanske blir det gamla sanningen att man ska inte återvända till en gammal klubb sann. Ändå vill jag inte ha fler managerbyten, för vi måste komma ihåg att dagens Chelsea är ett bygge också, för framtiden även om vi borde vara med i leken om titlar redan nu.

TISDAG:
Harri tipsar om intressanta saker som sades av en av Chelseas scouter, Peter Widlund, vid en träff nyligen. Läs >>

Chelsea U har släppt in mål i Youth Champions League. De vann 2-1 borta mot Basel. Är alltså fortfarande enda obesegrade lag. Lewis Baker och John Swift gjorde målen.

Vi behöver bara oavgjort i kväll för att undvika förra säsongens fiasko (som kostade minst en person jobbet). Fast det ska helst bli seger. För jag är fortfarande sur över hur nonchalant Chelsea slängde bort segern/poäng på Stamford Bridge. Vi ledde och hade matchen under kontroll, men så skulle matchen kontrolleras och det funkar så sällan. Istället kunde Basel med ett par mål vända det hela och orsaka en svidande förlust. Vi har dock svarat bra på det och vunnit övriga matcher utan att släppa in mål, och gjort tio. För Basel har det inte gått lika bra, men vi vet alla att de har ett enastående bra facit mot just engelska lag så bara de mest arroganta förväntar sig något annat än en tuff match.
    En vinst gör också matchen mot Steaua helt ointressant då vi redan vunnit gruppen i så fall. Vilket skulle kännas skönt inför den tuffa period vi har framöver.

MÅNDAG:

Vi vet nu varför David Luiz inte var med i helgen, fast det aldrig nämndes då. Han är skadad och han har inte åkt med till Schweiz. Det är en knäskada. Den ska inte vara allvarlig men räkna inte med att han spelar mot Saints heller.
    Däremot har Fernando Torres åkt med till Basel och verkar vara favorit att få starta. Även om jag tycker Ba har förtjänat chansen.

 

Rykten, notiser m m, v-48


SÖNDAG:
Patrick Bamfords lånetid i MK Dons är en jättesuccé och Chelsea har redan gjort klart att han kommer att lånas ut igen i januari - på en högre nivå. Därför köar tydligen nu Championshipklubbar för Bamford. Middlesbrough, Wigan och Burnley är intresserade. Många tror att JMs andreman i Real, Karanka som är ny tränare i Boro kommer att dra det långa strået.

LÖRDAG:
Vad som nu väl kan kallas Romelu-såpan går vidare, självklart efter JMs något kryptiska uttalande om att Romelu Lukaku borde prata mindre och säga mer sanning om varför han lånades ut till Everton.
    Jag vet inte vad som är sant; men det sägs nu att Lukaku lånades ut för att han krävde en transfer eller snarare en försäljning då han kände att han inte kunde konkurrera med Torres, Ba och Eto'o. Detta ska ha skett bara timmar efter att Lukaku missade en straff i Supercupfinalen mot Bayern.
   Tre dagar senare tog JM och Chelsea beslutet att låna ut spelaren istället. Men alla inblandade från Chelsea och Everton intygar hur högt klubben skattar Lukaku även om det är uppenbart att det nu finns en klar irritation i klubben över hans lösmynthet och ganska emotionellt omogna sätt att uttrycka sig, vilket JM tycker beror på hans ungdom.
    Räkna med en fortsättning på det här.

Som här där hans lösmynthet känns lite obehaglig för oss Chelseafans; men hans egocentrism är ju inte på något sätt ovanlig hos fotbollsspelare. Vi hade ju Sturridge förut som aldrig heller ville anpassa sig. Det här är ett problem som på sitt sätt är nytt i fotbollen därför klubbarna tvingas köpa på sig unga spelare som de inte kan ge tllräckligt med speltid. En situation helt skapad av ligorna och framförallt förbunden med sina regler kring home-grown och olika reglementen som knappast går i samklang med hur fotbollen utvecklats från de småklubbarna till de nöjesföretag med miljardomsättningar det är idag. Man kan beklaga utvecklingen men den är här.
   Läs mer om Lukakus snack som upprörde Mourinho så mycket: >>> , med allt rätta.

FREDAG:
Media är ju som de är och då Sergio Ramos blev utvisad i veckan och lär ha taskig kontakt med FloPe i Madrid så ska Ancelotti vilja bli av med honom. Och då skulle det bli Chelsea, jo säkert. Sergio Ramos var med Iker Casillas de spelare i Real Madrid som JM hade absolut sämst relation med så, det är ju bara media som kan tro på något sådant. Men det är annars hyfsat respekterade medier som ändå påstår det, vilket kanske visar sammanbrottet för all kontakt med verkligheten i sportjournalistiken.

Kevin de Bruynes agent har varit i Madrid. Och varför bryr vi oss om hans reseschema? Jo, för det påstås att han var där för att prata om ett låneavtal med Atletico Madrid.

Romelu Lukaku har pratat med pressen igen och saker blir aldrig klarare efter att han gör det. Den här gången har det lett till att JM sagt ifrån om att Lukaku kanske borde säga varför han är utlånad istället för att säga andra saker. Så som man säger på engelska; the plot thickens.
   För ännu har vi ju egentligen bara hört en sida av det här, och den sidan (Lukakus) har varit lite vinglig om vi säger så. Information är som vi vet inte Chelseas starkaste sida, även om det varit klarare besked sedan JM kom tillbaka än det var innan. Men i det här hänvisar JM bara till Lukaku...
    Det här är Telegraphs version av händelserna: >>>
   Om inte annat lär det här spä på spekulationerna och gissningarna som t ex Niva gärna ägnar sig åt i Viasatstudion när det gäller Lukaku.

Giannelli Imbula, Marseilles mittfältare, säger nu att ryktena om honom och Chelsea var sanna - fast innan han gick till Marseille. När han var i Guingamp fördes samtal mellan honom och Chelsea men han valde Marseille som ett lämpligare steg i karriären. Det innebär dock inte att det finns någon sanning i ryktena om att han ska lämna Marseille för Chelsea nu.

Vår utlånade och tydligen bortglömde mittfältare Oriol Romeu är tillbaka efter sin allvarliga skada förra säsongen. I Valencias bortavinst mot Swansea blev han vald till MoTM efter imponerande statistik.
Lyckade passningar: 91%
Vunna nickdueller: 8
Bollkontakter: 81
Avgörande passningar: 1
Tacklingar: 5
Avgörande brytningar: 6

TORSDAG:
Liverpool som alltmer försöker bli ett Chelsea Light är intresserade av ännu en Chelseaspelare. Det är Ryan Bertrand och ryktet är inte helt nytt men har aktualiserats då Bertrand som varit den naturlige ersättaren till Ashley Cole nu fått stå tillbaka för en högerback till vänster.

Mindre trovärdigt är ryktet att Chelsea vill ha Inters Andrea Ranocchia. Vi saknar ju inte direkt mittbackar så varför? Åldern är dock passande, 25 år då vi inte har så många mittbackar i den ålderskategorin.

Thibaut Courtois som gjorde en tavla mot Zenit sägs vägra skriva en förlängning av sitt fem års avtal med Chelsea (som har två år kvar) om han inte får garantier för att han blir Chelseas etta. Jag kan inte förstå att fotbollsspelare (eller media) fortfarande tror man kan hävda sådana saker i dagens fotboll där ingen är garanterad platser. Men ändå försöker så många, framförallt unga spelare, kräva detta.. Jag är säker på att Courtois, om han nu kräver detta inte heller lär få det, men lite grann är det ju ett otroligt lyxproblem för Chelsea som har två av världens kanske fem bästa målvakter.

Att vi ska få höra massor av rykten framöver särskilt med tanke på "insatsen" i Basel är att förvänta. Jackson Martinez har med den logiken blivit allt hetare i ryktesfloran. Han vill inte förlänga sitt kontrakt med Porto pga de vill chockhöja utköpssumman och Chelsea behöver onekligen anfallare för Eto'o räcker inte till som jag ser det. Inte heller Torres (som dock blev oturligt skadad när han började se farlig ut) eller Ba motsvarar helt våra förväntningar. Det är dock fortfarande ännu en knepig situation då vi har Lukaku som kommer tillbaka. Det är lite ett generationsgap i Chelsea med några kommande unga spelare som ännu inte är färdiga och äldre som inte klarat trycket. Ryktet kommer dock från Metro och får därmed tas med en ordentlig dos salt.

Behöver vi ännu en offensiv mittfältare. Ja, media tror det. Ivan Rakitic i Sevilla är deras val för idag torsdag. 25 åring som har en utmärkt säsong just nu.

MÅNDAG:

Adrien Rabiot för 15m euro till Chelsea. Tja, det är åtminstone vad det spekuleras i. den 18-årige PSG-spelaren liknas vid Zinedine Zidane, en av de största inom fotbollen någonsin i mina ögon. Så varför skulle PSG sälja? Arsenal, Spuds och Scousers är också intresserade.

GiveMeSport har blivit en ren julklappssajt. Där skrivs inte ens rykten längre utan det är önskemål och spekulationer så vilda att inte ens Niva när han pratar om Lukaku missar målet mer. Dagens är att Chelsea borde köpa Citys skadade Stevan Jovetic. En spelare som i massor av år var aktuell för Chelsea men som idag kommer långt ned på Citys bänk. Det roligaste är kanske att de kallar honom striker, men de flesta andra ser honom väl mer som en offensiv mittfältare - och sådana behöver vi ju flera av - inte. 35 mål på 116 matcher är inte direkt striker-kvalitet.

     

Målsättningen är att ni ska aldrig behöva läsa någon tidning eller annan webbsajt för att få era Chelsea-nyheter,
inkl skvaller, medielögner, påhitt och en del annat.

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Vi lyssnar gärna till nya röster, skriv, säg något, tyck något, hävda något!



stöd webbshop