csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
- Chelsea FC 0 sp 0 v 0 o 0 f 0 - 0 mål 0 p

11 augusti 2013

    Den här säsongen

Sedan 2004 har jag alltid tippat Chelsea som ligasegrare, det går liksom med territoriet numera när man är Chelseafanatiker. Det var länge sedan jag bara var ett Chelsea-fan eller bara en Chelseasupporter. Och tack vare Roman har man ju fått smak för bucklor och den buckla som betyder i särklass mest för mig är Premier Leaguebucklan. Sportjournalister och halvfans kan prata om hur Champions League är den stora bucklan, men det är den inte för ett enda riktigt fan som jag ser det. Ligan kommer alltid först. Resten är godis om än också väldigt trevligt.

Jag trodde vi kunde vinna förra året och starten var härlig. Men laget och spelet var för ihåligt och vi underpresterade hemskt vid för många tillfällen. Underskattning anser jag det oftast berodde på. Sedan kom managersoppan och fler löjliga insatser när vi borde vunnit.. Och ja, jag tycker fortfarande det var helt fel att sparka di Matteo. Men det var trevligt att vinna Europa League. Att förlora klubb-VM svider fortfarande och jag förlåter inte Benitez för det, för det var en taktisk förlust. (Plus en rätt ointresserad insats av de engelska spelarna, de internationella ville vinna betydligt mer. Nonchalans, alltså av Lamps med flera).

Mot topplagen tog vi lika många poäng som Man United, men mot bottenlagen (undre halvan) tappade vi 14 poäng. Exakt lika många poäng vi var efter United när dammet hade lagt sig. Rätt lätt att förstå varför det inte höll hela vägen. José Mourinho kommer aldrig tillåta den sortens underskattning även om vi säkert går på blåsningar, för rent allmänt är Premier League något fruktansvärt mycket bättre i år. Det pratas av "analytiker" (inga namn men ni känner alla den svenska blaskan och en bloggare, bloggare är väl ännu mindre trovärdigt än sportjournalist) som inte tänker särskilt djupt om att PL förlorat dragningskraften och att storstjärnorna inte längre väljer PL. Vilket är möjligen sant, men det beror enbart på två saker. PL-klubbarna lägger inte samma vansinniga transfersummor och löner längre utan de försöker faktiskt anpassa sig till både PLs och Uefas finansiella regler. Till skillnad från de lag samma blaska hela tiden slickar i arslet. Viktigare är att det är den jämnaste ligan i världen, av de som gäller. (Allsvenskan är nog jämnare, men ärligt talat så långt ned att man måste använda mer än både fingrar och tår och kompisens, för att hitta platsen i Europa).
Men i stort är det rent struntprat, för det nya tv-avtalet gör att alla klubbar i PL kan satsa mer än någonsin. Jag är djupt imponerad av hur vissa klubbar under toppen agerat hittills under fönstret. Mest utmärkande hittills tycker jag nog Swansea och Norwich är. I mina ögon har de köpt väldigt bra. Och jag tror de kan utmana om Europaplatser. Jag tycker faktiskt Everton ser väldigt intressanta ut om de kan behålla Fellaini och Baines. Liverpool har köpt smart för en gångs skull, Dalglishs idiotköp är snart borta allihopa vilket kostat klubben massor men kan de behålla Suarez blir de absolut inte ofarliga i år.

Nästan tre veckor återstår av Silly Season och det är fullständigt jävla idioti ärligt talat att det är så. Silly season ska sluta innan säsongerna i de stora ligorna startar. Det är så fel att den får fortsätta ända till 2 september. Så massor kan hända. Bland de troligaste riktigt stora och påverkande affärerna (affärer som kan ändra hela säsongen för olika lag) är Suarez, Bale, Rooney. Och jag tror Bale och Rooney lämnar, men först sista timmarna. Säker, absolut inte.

Men mitt tips måste bygga på hur situationen ser ut idag, i skrivande stund. Med massor av brasklappar och undantag.

Det kommer att stå mellan Chelsea och Manchester City.

Det är jag rätt övertygad om. Skälet till att jag räknar bort United är rätt enkelt. De har en osedvanligt tuff start på säsongen och Moyes lag har aldrig någonsin startat säsongerna övertygande, och deras försäsong har varit skrämmande dålig. De har hittills totalmisslyckats på transfermarknaden. Jag säger bara 1-1 mot gnaget alltså, de har hittills bara vunnit en enda match trots riktigt svagt motstånd i alla matcher, det är allt de åstadkommit. Även om det inte betyder något, säger folk. Men det gör det! Om ett lag inte vinner och spelar svagt på försäsongen påverkar det självförtroendet och ska man då möta nästan alla av de tippade toppkandidaterna redan i inledningen av säsongen... Det är inte ett recept för framgång. Faktum är att tappar de Rooney och inte får tag i någon av sina transfermål (och det ser nästan ut så) kan de få klart svårt att klara en CL-plats. Även om Rooney är kvar; frågan måste ställas- hur motiverad är han och hur stor tillgång blir han till ett lag han inte längre trivs i och där fraktioner med spelare redan tagit ställning emot honom öppet. Jag kan inte se Rooney vara en tillgång oavsett, för United i år. Inte före andra halvan av säsongen och då kan det mycket väl vara för sent. Oddsen för en övergång har dock sjunkit, så det kan bli i januari istället då de amerikanska klubbägarna i PL har ingått en slags kartell för att stoppa spelare från att bryta kontrakt. Som ni säkert vet är amerikanska idrottsmän i lagsporter i USA i det närmaste livegna, ett förhållande Glazer and Henry och förmodligen Kroenke hade han inte varit inblandad på andra sidan nu, vill överföra till europeisk sport. Måtte de aldrig någonsin lyckas med det oavsett om icke-tänkande fans tilltalas av tanken i enskilda fall.

Bakom City och Chelsea är det Man United, Arsenal, Tottenham, Liverpool och jag tror Everton kommer att överraska många som redan räknat bort dem. Där bakom kommer Swansea, kanske Norwich och WBA beroende på hur deras start ser ut. För även om spelet runt tuffa helgperioden traditionellt avgjort PL tror jag en bra start blir viktigare i år än någonsin. United var det enda konsekventa laget förra säsongen. Det tror jag inte de blir i år. Och blir van Persie skadad... Nii har säkert redan noterat att Moyes har fått väldigt kraftig, pch trovärdig, kritik för hur han fysiskt bygger upp spelarna även om Evertons skadelista var blygsam förra året. Men där Evertons spelare var ardenners är RvP ett betydligt känsligare fullblod och hans skadelista under åren kan ses som skrämmande. Glöm inte heller Southampton som satsar och köpt flera intressanta spelare, plus att jag gillar deras manager mycket. Nu har han ett halvårs mer vana vid Premier League också.

I botten. Ja, jag har de senaste åren alltid tippat nykomlingarna som nedflyttningskandidater och inte haft många rätt. Jag var övertygad om att Saints skulle åka ut med mycket få poäng förra året, och där hade jag inte många rätt.

Ändå, just nu tycker jag Crystal Palace ser svagast ut av nykomlingarna. De var också de som kom upp allra mest överraskande. Cardiff ser starkare ut och de ser också starkare ut än Hull. Palace har förlorat Zaha som idag ser ut som Uniteds bästa värvning. En sådan spelare har de inte varit i närheten av att ersätta, inte alls. Det var Zaha som bar Palace genom slutspelet i våras. Utan honom hade de inte haft en chans.

Jag väljer förstås Chelsea som ligasegrare. Och inte enbart för att jag är Chelseafanatiker. Jag väljer Chelsea för att vi har ligans bästa mittfält, jag tror försvaret kommer att vara minst en klass bättre i år. Cech var ligans bästa målvakt förra året oavsett om han inte fick credd för det, men det var han. Lite orolig kan man vara för anfallet men vi är bättre framåt i år än förra året - solklart så. Plus att vi redan förra året hade flest målgörare av alla, typ, och de lär inte bli färre i år. Men mer om Chelsea som lag i en separat artikeln vliket ögonblick som helst, med en titt på hela truppen när den blir klar.
Dessutom; José Mourinho är tillbaka vilket har gett klubben, spelarna och fansen en enorm skjuts självförtroendemässigt. Han är Premier Leagues största stjärna idag.

Manchester City har bästa truppen och de absolut flesta anfallsalternativen. Men bara anfallare gör ingen segrare. Lag, gör ligasegrare som United verkligen bevisade förra året även om de aldrig vunnit utan fergie-time och RvP. Resten är löjliga datorspel bara.

Mot City talar Manuel Pellegrinis oerfarenhet av Premier League. Jag tror inte han är på det klara med hur annorlunda den ligan är mot La Liga. För mig är det det avgörande när det gäller bedömningen av City, plus att de tvingas med de köp de gjort spela Yaya Touré i en annan roll som inte kommer att pass honom. De gör en Barry av honom. För mig är Touré tillsammans med Aguero Citys viktigaste spelare, Silva tror jag inte längre så mycket på. (Näst Ferdinand är Barry Englands mest överskattade fotbollsspelare någonsin. Men så tror ju också engelsmännen att de har ett landslag värt något, fast de knappt kan ta sig igenom VM-kvalets i särklass lättaste grupp) ). De har också värvat friskt och måste spela ihop laget, vilket faktiskt tar tid. Chelsea gick igenom den processen förra året och vi var ojämna minst sagt. Jag är inte heller helt övertygad om Citys mittfält. De är starka försvarsmässigt men Joe Hart måste höja sig ordentligt för ärligt talat var han inte en av ligans tio! bästa målvakter förra året. Han imponerade inte heller i Helsingfors mot Arsenal. Någon Peter Bonetti är han verkligen inte, ännu mindre en ny Banks. Knappt ens en Seaman. Han verkar sprungit in i utvecklingsväggen.
Men City har bästa truppen därför de har de flesta anfallsalternativen. Men så mycket bättre än Chelseas är den dock inte. På mittfältet är vi rent överlägsna.

Arsenal. Deras framtid hänger på om de kan lyckas på transfermarknaden, för dagens trupp räcker inte tilll i mina ögon även om den inte är dålig. Vinna ligan kan de absolut inte. Giroud är bättre än sitt rykte, ungtupparna Wilshere och Ramsey kan utvecklas, Walcott har börjat visa ett visst mått av spelintelligens, inte bara fart. Arsenal är inte dåliga men deras målvaktssida imponerar fortfarande inte. Konsonantmannen verkade kunna bli något, men det tog tvärstopp för honom förra året. Försvaret är rätt trögt. Jag ställer också på största allvar frågan; har Wilshere nått en utvecklingstopp och kan Ramsey höja sig? Suarez skulle vara bra för dem, även om det är näst intill omöjligt att förstå att Whiner Wenger kan vara intresserad av en spelare med den personligheten - det är en ekvation som bara går ihop med det faktum att Suarez gör mål. Men ärligt talat är han den värsta personligheten som någonsin spelat i PL? På min oförfinade svenska, ett riktigt praktarsle är Suarez. Arsenal kan hamna var som helst mellan fjärde och sjunde plats. Jag tror att det här är året Wenger missar det enda han bryr sig om, CL-kvalificering, om de inte spenderar - stort! De kommer inte att vinna något i år heller, inte ens ligacupen (de vann inte ens sin egen jippoturnering Emirates Cup) och ingen bryr sig utom deras fans. Tyvärr är den som bryr sig minst av alla deras manager, jag kan inte riktigt förstå att Whiner fortfarande är deras manager. De missade Higuain för de var för snåla, det snackas om Benzema, glöm det. Suarez är nog deras enda möjlighete och jag tror inte det händer och Wenger verkar inte ha någon plan B. Snarast. Ändå tippar jag annorlunda för jag satsar på vissa ändringar på transfermarknaden. För jag är rätt övertygad om att de inte får Suarez. Vilket på sätt och vis är skönt för då han man ju tyckt ännu sämre om dem.

Tottenham. Tottenham förra året var Bale, Bale och återigen Bale. De var Europas mesta enmanslag. De har redan köpt intressant i år. Men varför i hela världen säljer de inte Bale i tid och köper till de 3-4 spelare de behöver för att göra ett riktigt lag av Tottenham i tid? Levys förhandlingstaktik kommer att kosta AVB alla chanser att göra Tottenham till ett lag som kan starta förtroendeingivande. Tottenham är långt mer beroende av Bale som de vill göra sig beroende av än Barca är av Messi. Vilket är idioti för hur duktig Bale än är och han är ingen Messi, räcker det inte med honom. Reals bud på Bale är tidernas största överbud för en fotbollsspelare och Tottenham borde kasta sig över det och köpa de spelare de behöver. Det skulle ge dem pengar att köpa spelare som Willian med flera. (Som istället ser ut att hamna i City) Levy håller på att förstöra alla Tottenhams chanser, för inte en chans att Bale kommer att tillåtas dominera och avgöra så många matcher i år som förra året. Managers är inte idioter, de kommer alla att ha en plan för att stoppa Bale i år för de vet att får de stopp på Bale får de till 85% stopp på Tottenham. Tottenham har en gyllene chans att göra ett riktigt konkurrenskrafigt lag med en talangfull manager men en idiot till vd vägrar låta dem göra det. Tottenham har inte lärt sig något, de har tvingats släppa spelare sent i fönstret massor med gånger, men alltför sent för att kunna ersätta dem... Bara för att man tror att man är en stor klubb innebär inte att man är det innan man presterat, fatta det Levy.

Liverpool. Jag måste, högst motvilligt, säga att jag tror Rodgers och Scousers verkligen är på rätt väg. Rodgers har gjort sig av med de flesta av Dalglishs idiotköp av nationalistiska skäl (Dalglish hade en löjlig tro på att brittiskt är bättre, - så fel) och bygger ett lag som måste respekteras. Men då de är ligans andra enmanslag kan de inte förlora Suarez. Utan honom lär de inte ta en topplats utan det kommer att se ut som förra säsongen. De lär dock inte ta någon CL-plats i år även med Suarez. Coutinho och den traditionella ryggraden är nyckeln till deras säsong förutom att behålla bitaren, sedan är ju frågan om han tänker ens försöka spela bra eller försöker tvinga sig bort? Sturridge lyckades få allt ljus på sig själv som han alltid drömde om i Chelsea och hade en mycket bra andra halva av säsongen, men hans själviskhet kommer alltid att lysa igenom och skada laget. Men liksom med Rooney, vill de verkligen har en tjurande spelare som inte vill försöka? Annars ser jag Liverpools rätt svaga backbesättning som deras stora problem.

Everton. För mig flyger Everton under radarn. Jag tror mycket på Martinez och tror han kan göra ett väldigt bra jobb i Everton. De har alltid varit bra på att föra igenom ungdomar och Martinez har tagit rätt spelare med sig från Wigan. För dem gäller det att se till att Fellaini som flörtat med hela världen och Leighton Baines hålls borta från United. Klarar han det, underskatta inte Everton för de lär inte starta säsongen som under Moyes och förstöra alla chanser redan första månaderna. Everton kan bli ett stort utropstecken i år, även om de inte kommer att komma in bland hermelinerna.

Nästan lika ofta som jag säger att Chelsea kommer att vinna säger jag att årets upplaga av Premier League blir den mest intressanta någonsin. Det blev den sannerligen inte förra året då ett i mina ögon rent svagt United fick vinna ligan löjligt lätt för att Chelsea och City underpresterade enormt då och då. Jag kan inte se det hända i år igen och mellanskiktet är väldigt mycket bättre i år än tidigare. Det finns inga lätta matcher i Premier League, det är inte som La Liga, Ligue 1 eller Serie A. Bundesliga är jämn, men ändå inte i närheten. Men Premier League i år kommer att bli stentuff och den som tar ut en enda seger i förväg kan absolut ingenting om fotboll som jag ser det.

För även om toppen ser ut som tidigare är Premier League den enda verkligt tävlingsmässiga fotbollsligan i världen. Alla kan förlora och vinna mot alla. La Liga handlar om två lag, de förlorar bara poäng mot varandra även om de är väldigt bra fotbollslag också, Ligue 1 kommer att handla om två, möjligen möjligen tre. Serie A handlar enbart om ett lag. Bundesliga kommer att handla om två lag. Premier League hoppas jag kommer att handla om två lag, men det är minst sju lag som är kompetenta nog att ställa till det på alla sätt och vis. Topplagen måste dessutom klara av matcher i en allt mer konkurrensmässig Champions League.

Så mina tankar i övrigt, jag tar dem i tabellordningen från förra säsongen:
WBA. Svårbedömda. Steve Clarke är oerhört kompetent men nyförvärven imponerar inte även om Anelka säkert kommer att stänka in en del mål. De kommer att sluta sämre.

Swansea. Jag gillar verkligen vad som händer i den klubben. Bra värvningar. De kan sluta bättre.

West Ham. Kan fortfarande inte förstå hur de kunde komma så högt upp. Jag är inte imponerad av nyförvärven (och Carroll spelade ju redan där). De kommer att hamna längre ned, men klarar nedflyttningsspöket, knappt. Allardyce står för en primitiv fotboll som inte roar mig, men den är konsekvent som ett Drillo-lag.

Norwich. Hughton gör ett kanonjobb i det tysta. De har värvat väldigt bra och även om de kom oväntat högt upp efter en väldigt ba avslutning kan de komma ännu högre upp.

Fulham. Jag kan inte se att de blivit bättre. Taarabt har talang men är en av dem som aldrig någonsin kommer att utnyttja den. Ett rätt ihålig lag. Sämre.

Stoke. Mark Hughes (som jag älskade när Sparky spelade i Chelsea men som jag betraktar som en rätt usel manager), nytt spelsystem och inga spännande värvningar. Klart sämre. Faktum är att de får svårt att undvika nedflyttning.

Southampton. Har värvat väldigt bra och Pocchetini (stavning?) imponerar. Det blir bättre. Ett lag som kanske kommer att underskattas till en början, men som kommer att respekteras när säsongen är slut.

Aston Villa. Lambert har haft en tuff start men det börjar se bättre ut. Kommer högre upp men inte mycket. Dock, de kan överraska och kanske hamna på övre halvan, precis. Jag har stor respekt för Lambert och de fick behålla Benteke. Lite halvspännande nyförvärv som kanske kan bli något.

Newcastle. Svårbedömda. De börjar röra sig på transfermarknaden och har lyckats få in bra namn. Jag tror Remy kan bli väldigt nyttig. Cisséhistorien var otrolig löjlig särskilt som spelaren avslöjades själv vara en casinospelare (för mig ännu ett exempel på religiöst bigotteri). Kinnear dock ett orosmoment som kan sänka vilken klubb som helst. Bättre, dock.

Sunderland. Väldigt svårbedömda. Di Canio har värvat rätt smart men får han ihop det? Han håller på att revolutionera truppen och det kan vara för tidigt för att det ska fungera, sådana förändringar brukar kräva tid. Det blir nog att kämpa mot nedflyttning. Men det blir inte så.

---

Cardiff. Det lag av nykomlingarna jag tror har bäst chans, men de är ju inte ett lag som inte kommer att få kämpa för att undvika strecket. Fast på ett sätt, emotionellt, hoppas jag att nye ägarens byte av klubbfärger straffar sig. Så gör man bara inte. Cardiff är ett blått lag.

Hull. Steve Bruce är en gammal räv, men räcker materialet. Nej.

Crystal Palace. Ian Holloway är en roande räv, men förlusten av Zaha, inga pengar och inga spännande transfers. Sorry för mig ser det ut som hissen ned.

--

Jag chansar lite vilt efter hur jag tror transfermarknaden slutar, viktigast i den chansningen är om Spuds gör sig av med Bale och hinner skaffa in de spelare som kan hjälpa dem. Dessutom låter jag hjärtat vare med. Jag har utgått från att Rooney kommer till Chelsea, Bale går till Real Madrid och Luis Suarez stannar i Liverpool.
Ändras det kan nästan allt ändras, men Chelsea kan och har stor chans att vinna oavsett om vi får Rooney. Säker, absolut inte, har aldrig varit mer osäker annat än att Chelsea absolut kommer att utmana redan i år. Och nästa år blir vi väldigt mycket bättre.

Så här är min tabellgissning:

Champion CHELSEA

Runners-Up MAN CITY

3    Tottenham

4    Arsenal

5    Manchester United
6    Everton
7    Liverpool
8    Swansea
9    Norwich
10   Southampton
11   Aston Villa
12   Newcastle
13   WBA
14   Fulham
15   Sunderland
16   West Ham
17   Cardiff
---

18   Stoke

19   Hull

20   Crystal Palace

Säg vad ni tycker och vinn en CSFC T-shirt. info@csfc.se (regler i artikeln Tippa ligan)

 

MEN som sagt, eftersom idioterna i Uefa tillåter att Silly Season pågår till 2 september gäller egentligen inget då väldigt mycket kan förändras. Hade Silly season stängt före ligastarten hade Man United aldrig vunnit ligan förra året, som exempel.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook