csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
- Chelsea FC 0 sp 0 v 0 o 0 f 0 - 0 mål 0 p

17 juli 2013

    Rooney i Chelsea

Det kommer att bli en ny saga eller thriller som när Torres kom till Chelsea i januari 2011.
Jag tror dock att resultatet blir detsamma. Rooney spelar i Chelsea från och med september. Jag slår inte vad om det, annat än om några burkar Krusovice, men jag tror det och har haft den känslan länge nu.

Rooney till Chelsea eller inte kommer att bli huvudpunkten på hela Silly Season i år. För Falcao och Cavani gick kanske inte till de klubbar de ville, utan till de klubbar som deras nuvarande klubbar "tvingade" dem till. Och jag tror absolut inte att det blir klart innan Chelsea och Manchester United redan har mötts i ligan i andra matchen den 26 augusti (ändrat datum).

Först låt mig göra det klart. Wayne Rooney som person är ingen jag beundrar, men det är inte viktigt för en sekund. Han är inte en intelligent människa som Frank Lampard eller Juan Mata som man skulle kunna sitta över en öl och diskutera världen med i timmar. Han är ingen livsgalen härlig människa som David Luiz. En klippa som Petr eller Brana. MEN han är en ruskigt spelintelligent spelare, och det är det viktiga för Chelsea.
    Hans privata omdöme är ungefär lika uselt som mitt har varit vid tillfällen. Jag har skrivit böcker om det så det räcker. Det är inte heller viktigt, jag skiter i hur spelare är utanför planen så länge de inte våldtar (Nile Ranger) eller begår andra brott (eller beter som tidernas största äckel Ryan Giggs som bedrog sin fru med sin brors fru) . Även om tatuerade nollintelligenta spelare går mig på nerverna ibland, rätt ofta till och med.
    Hans förra säsong var inte bra. Vilket kan berott på otrivsel, en växande förståelse av att relationen mellan honom och Ferguson hade brutits ned, skador och konkurrensen från van Persie. Men vi ska absolut inte glömma att det kan ha blivit så att han drabbades av samma sju-nioårskris som många andra äktenskap. Passionen för varandra fanns inte kvar där. (För en del finns passionen alltid kvar, som för Lamps och JT och Chelsea, men Rooneys tidiga passion var Everton, inte United som inte är gillat i Liverpool. Jag är övertygad om att Rooney är smart nog att inse att hans kärleksaffär med United är över, och det är den här gången kanske inte hans fel. Han känner sig ratad och vill ha revansch och nytändning. Något faktiskt många duktiga skribenter i England poängterat att det skulle gynna honom väldigt mycket. Andra säger förstås andra saker, men samtliga, utan undantag, de som jag läst sagt det är United-folk så... Jag tror Rooney själv inser att han borde stå på topp nu, men United är inte platsen längre.
    Glöm inte att Rooney verkligen känner Moyes, och jag tvivlar på, även om jag tycker Moyes är duktig, att han ens är i närheten av att bli en Ferguson-light.
    Dock, när vi säger att säsongen inte var bra - då jämför vi med hans tidigare - inte med andra spelare. Rooney förra året var fortfarande bättre än majoriteten av alla spelare i Premier League.

Redan när jag såg Rooney göra debut i Everton och följde honom ville jag att Chelsea skulle vara ett alternativ för honom. Han såg bara norrut. Kanske var Chelsea då inte intresserade, men Mourinho har alltid bara haft beröm för Rooney som spelare - och jag tror på Mourinho mer än någon sportjournalist i världen, och fler än så. Även en spelare som Rooney blir nog både smickrad och utmanad över att en manager som Mourinho (kanske bäst i världen nu när rödnäsan lagt av) verkligen gör allt för att få honom. Och vill betala tillbaka det förtroendet.

Jag gillade Rooney, ville se honom i Chelsea. Redan från hans genombrott i blått. Jag har massor av gånger skrivit liknande saker här på CSFC.SE under åren. Jag är fullständigt övertygad om att han skulle passa Chelsea oerhört bra som spelare och med det mittfält vi har idag - ännu mer

I United blev han någon slags nummer 10. Det är han inte i mina ögon. Rooney är en "predator", en som ska fiska framför mål och göra mål. Det tror jag han själv också ser sig som även om han skötte nummer tio-rollen väldigt bra i United. Men där har vi ännu bättre spelare, och inte bara en, utan minst tre; Hazard (som kommer att bli ligans bästa spelare i år), Mata (som borde fått utnämningen i år) och Oscar (som väl får ta det nästa år). Med det mittfältet måste Rooney få en hjärnblödning för att inte få den nytändning som jag är övertygad om att han söker.

Torres jobbar oerhört hårt, men det går inte att komma ifrån att idag imponerar han bara mot sämre motstånd. Men då är han riktigt bra och det kan utnyttjas. Lukaku och Rooney skulle kunna bli ligans bästa anfallspar, och även om de spelar varannan match. WOW.

För mig är det jätterätt av Chelsea att satsa på Rooney. Han är dessutom inte särskilt dyr att köpa pga ålder och kontrakt. Däremot finns det en hake som jag verkligen inte gillar. Hans lönenivå är löjeväckande och jag vill helst inte att Chelsea betalar sådana löjliga löner. Han ligger cirka 50.000 pund i veckan över Chelseas just nu bäst betalde. Och om det är viktigt, sparka bakut, för jag vill inte att spelare längre ska komma till Chelsea för vi betalar dem bäst, de ska komma till Chelsea för att vi är ett av världens bästa lag och kommer att bli ännu bättre. Tiden när vi var tvungna att betala bättre än andra för att få spelare till oss är över, vi är ett världslag, vi är inte PSG.

Jag tror som sagt Rooneys spelstil och arbetsförmåga skulle passa Chelsea, särskilt under Mourinho, oerhört bra. Så jag hoppas det blir affär.

Om det blir det är jag mer tveksam till även om jag tror det kan hända.

För det första, United vill absolut inte sälja till oss. De skulle mycket hellre sälja till Arsenal och allra helst till PSG, Barca eller vem som helst utanför England. Rooney däremot lär aldrig lämna England. Det finns helt enkelt spelare som man är övertygade om (och jag tror han vet det) som helt enkelt inte fungerar utanför deras komfortzon och till och med London är på gränsen till Rooneys.

Rooney själv däremot vill säkert tlil Chelsea. Han har fotbollskompisar i Chelsea. Han inser att Chelsea under Mourinho är enda hotet mot United med City som utmanare. Han är knappast den som viker ned sig. Det kommer nog att till slut handla om pengar och Chelsea lär få betala överpris, men ett mindre överpris än för Torres (lönen oavsett). Jag tror inte det bara handlar om att komma bort från Moyes som begick manager-självmord med sitt uttalande om att Rooney bara är back-up till van Persie. Det handlar ännu mer om att få en nytändning och leva upp till vad han kan vara.

Jag tror inte Rooney själv vill till någon annan klubb än Chelsea, men med kontraktsbundna spelare är inte allltid det som är det viktigaste som vi sett i år när Falcao har gått till Monaco och Cavani till PSG för att säljande klubb velat det, oavsett spelarnas önskemål. Rooney är dock lite annorlunda och hans personlighet tyder på att han tänker inte ge sig förrän han hamnar där han vill.

Och det är Chelsea.

Nästa steg i det här, och det är det fullständigt avgörande är om/när Wayne Rooney lämnar in en officell transferbegäran till United. Jag tror det händer före mitten av augusti.

----
Det verkar som Mirrors Martin Lipton (som inte är ett fan av svensk fotboll eller Zlatan, men som ändå är en väldigt respekterad krönikör, förväxla aldrig krönikörer med resten av sportredaktionen som vi t ex ser på Aftonbladet som har flera bra krönikörer och en mindre bra sportredaktion och Zlatanslickare) tycker som jag: Läs >>>



Lindy

Besök csfc-facebook: facebook