3 Chelsea FC 38 sp 22 v 9 o 7 f 75 - 39 mål 75 p

Chelseafakta från Harri

Harri Hemmi fortsätter bidra till vår kunskap om Chelsea med lite andra artiklar än reseminnen här:

THE ”COMEBACK-KINGS”, 10 MINNESVÄRDA CHELSEA VÄNDNINGAR

CHELSEA-BOLTON 4-3. (14.10-1978)

Chelsea ligger under med 3-0 och matchuret står på 75 minuter. Clive Walker byts in och han spelar fram till Ken Swains och Tommy Langleys reduceringsmål, innan han själv kvitterar till 3-3. Walkers inlägg i sista minuten styrs in i eget mål av Boltons Sam Allardyce. De 19 879 innanför grindarna på Stamford Bridge tror knappt sina ögon, och jublar och sjunger som om de just bevittnat en större finalvinst.

SHEFFIELD W-CHELSEA 4-4. (28.1-1985)

Tre måls underläge i halvtid. Paul Canoville reducerar 11 sekunder in på andra halvlek, och tänder ett litet hopp för The Blues. Mål av Mickey Thomas, Kerry Dixon och Paul Canoville vänder matchen till Londonlagets fördel. I slutet av matchen orsakar Doug Rougvie en straff och hemmalaget kvitterar till 4-4. En klassiker!

CHELSEA-NOTTINGHAM 4-3. (5.9-1987)

Chelsea ligger under med 1-3 i halvtid, men tre mål i andra halvlek räddar alla poängen till lejonen från SW6. Målskyttar; Gordon Durie 2, Steve Clarke och Clive Wilson.

PORTSMOUTH-CHELSEA 2-3. (6.11-1990)

Nio minuter kvar att spela och Chelsea är på väg ut ur ligacupen. Under de fem sista minuterna gör bortalaget tre mål och räddar sig kvar i turneringen. David Lee, Kevin Wilson och Dennis Wise (straff), nätar för Chelsea på Fratton Park.

DERBY-CHELSEA 4-6. (15.12-1990)

Chelsea går till halvtidsvila med en 3-1 ledning, efter två mål av Kerry Dixon och ett av Gordon Durie. Derby vänder med tre mål till ledning 4-3, innan Durie kvitterar genom ett solomål. Dennis Wise nickar in 5-4 till Chelsea, och Graeme Le Saux fastställer slutresultatet till makalösa 6-4, i matchen sista minut. 10 mål i en och samma match, inte illa, och inte så vanligt.

CHELSEA-TOTTENHAM 4-3. (27.2-1994)

Spurs tar snabbt ledningen med 2-0, innan Chelsea svarar med tre raka mål, genom; Mal Donaghy, Mark Stein och John Spencer. Bortalaget kvitterar till 3-3 på straff, och missar en straff något senare. I slutskedet av matchen tilldöms Chelsea en straff, som Mark Stein förvaltar på bästa sätt. 4-3 till Chelsea, och ännu en i raden av många vinster över ärkerivalen ifrån norra London. Yes!

CHELSEA-BRUGGE 2-0. (14.3-1995)

Cupvinnarcup match på Stamford Bridge. Efter en 0-1 förlust i bagaget från matchen i Belgien, så var det utjämnat i halvtid, genom mål av Mark Stein. I andra halvlek gör Paul Furlong 2-0 till Chelsea och merparten av de 28 661 inne på Stamford Bridge skriker i ett enda stort lyckorus. Hela arenan var på fötter, och atmosfären var utan dess like, denna kväll i sydvästra London.

CHELSEA-LIVERPOOL 4-2. (26.1-1997)

Underläge med 0-2 i halvtid och Chelsea såg ut att vara ute ur FA Cupen.  Det var bud på fler Liverpool mål, men hoppet tänds då inbytte Mark Hughes gör 1-2 i början av andra. Gianfranco Zola kvitterar, och Gianluca Vialli avgör matchen med sina två mål. En riktig klassiker till match, och ett avgörande steg mot slutsegern i FA Cupen 1997. Första stora titeln på 27 år.

CHELSEA-ARSENAL 3-1. (18.2-1998)

Bra spel av målvakten Ed De Goey och Mark Hughes i första mötet på Highbury höll Chelsea kvar i Coca Cola Cupen , med en knapp 1-2 förlust efter Chelsea mål av Hughes. Gianluca Viallis första match som nybliven manager för Chelsea, med champagnebjudning till spelarna i omklädningsrummet före matchen, gjorde visst susen. Mark Hughes, Roberto di Matteo och Dan Petrescu sköt hemmalaget hela vägen till finalen på Wembley. En final som Chelsea vann.

CHELSEA-VICENZA 3-1. (16.4-1998)

Förlust med 0-1 borta i första matchen, och 0-1 baken på Stamford Bridge i första halvlek. Chelsea såg ut att vara långt ifrån en final på Råsunda i Cupvinnarcupen. The Blues var nere men inte uträknade. Gustavo Poyet tände hoppet med sin snabba kvittering till 1-1. I andra halvlek nickar Gianfranco Zola in 2-1 till Chelsea. Mark Hughes byts in och skjuter Chelsea till final med sitt 3-1 mål. Ed De Goey gör en svettig räddning i slutsekunderna och rysaren är över. Chelsea vinner sedermera finalen i Stockholm och tar ännu en härlig titel.