csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 38 sp 22 v 9 o 7 f 75 - 39 mål 75 p

11 juni 2013

    Chelseafakta från Harri

Harri Hemmi fortsätter bidra till vår kunskap om Chelsea med lite andra artiklar än reseminnen här:


THE FOUR ASSASINS

”The four assasins” = de fyra mördarna, så beskriver den forne skyttekungen, Peter Osgood, fyra av sina kollegor i backlinjen i slutet av 60-talet och början på 70-talet.

Dessa fruktade herrar var; David Webb, John Dempsey, Eddie McCreadie och Ron Harris. Inga duvungar precis. Här klevs det inte undan, utan här klyvdes det folk. Just därför hade Ron Harris smek namnet ”Chopper”, som lär betyda köttyxa. Sammanlagt 1709 matcher i Chelseatröjan blev det för ovan nämnda försvarsklippor.

DAVID WEBB, 298 matcher och 33 mål. Kom till Chelsea i februari 1968 från Southampton. Spelade först som centerhalv, men tog högerbacksplatsen då John Dempsey köptes. Mest känd för att ha nickat in segermålet mot Leeds i FA Cupomspelet på Old Trafford 1970. En riktig kämpe som tacklade som en argsint grizzly. Drog på sig målvaktströjan mot Ipswich annandag jul eftersom klubbens samtliga tre målvakter var frånvarande. Otroligt nog höll han nollan i segermatchen som slutade 2-0 till Chelsea. 1974 såldes han till QPR för £100.000, då det forna storlaget började sönderfalla. Återkom till klubben som tillfällig manager 1993.

JOHN DEMPSEY, 207 matcher och 7 mål. Köptes för £70.000 från Fulham i januari 1969. Spelade 19 landskamper för Irland. Bra markeringsspelare som var given i förstauppställningen. Vem minns inte hans suveräna volley som gav Chelsea ledningen i Cupvinnarcupomspelet mot Real Madrid i Aten 1971? En serie skador från säsongsstarten 1972/73 gjorde att han endast spelade 31 matcher på de kommande tre säsongerna. Säsongen 1975/76 var han tillbaka och bildade ett kompakt backlås ihop med Micky Droy. Ännu en knäskada kostade honom platsen i laget och i mars 1978 försvann han till Philadelphia Furies i USA.

RON HARRIS, 794 matcher (klubbrekord) och 14 mål. En personlig anekdot. (Harris gjorde det första Chelsea målet jag såg i verkligheten. Strax efter 16-tiden den 18 mars 1978. 1-2 i den 52:a minuten mot Newcastle på Stamford Bridge. Harris första mål gjordes av Harris. Det ni! 2-2 slutade matchen för övrigt). En av de lojalaste spelarna någonsin i Chelsea tröjan, han gav allt i alla lägen. Det här var en spelare som var mästare på att tackla, han gjorde det dessutom stenhårt. ”Chopper” Harris, kommer av chop, som betyder; hacka sönder, klippa av, hugga upp. Ni förstår säkert själva hurdan han var att möta. En hänsynslös förstörare som använde alla medel inom spelets regler, och ibland utom spelets regler, för att stoppa motståndarna. För hemmafansen var han ett oövervinnligt lejon. Tillbringade 17 år på Stamford Bridge innan han lämnade the Blues för Brentford. Klubbrekordet på 794 matcher kommer förmodligen aldrig och kunna slås.

EDDIE McCREADIE, 410 matcher och 5 mål. 23 landskamper för Skottland. Kom från skotska East Stirling som 22-åring i april 1962 för blygsamma £6.000. Managern Tommy Docherty beskrev honom som den bästa vänsterbacken i Europa. En slitstark försvarsspelare vars främsta kännetecken var våldsamma glidtacklingarna. En äkta skotte med häftigt temperament, som ofta hade rejäla duster med manager Tommy Docherty. Även han en skotte med kort stubin. Under säsongen 1965/66 lämnade McCreadie in fem transferansökningar, som samtliga avslogs. I mars 1972 valdes han till lagkapten i Chelsea, efter Ron Harris. En envis ankelskada satte definitivt stopp för karriären, och han blev reservlagscoach sommaren 1974. Några månader senare var han plötsligt manager för Chelsea, och 1977 förde han upp laget till den högsta serien. McCreadie krävde mer stöd från styrelsen, och då han inte fick det, lämnade han Stamford Bridge och flyttade till USA, och Memphis Rogues.

 


Harri Hemmi

Besök csfc-facebook: facebook