csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 37 sp 21 v 9 o 7 f 73 - 38 mål 72 p

21 maj 2013

    Tack Benitez och lycka till

Men jag är inte ledsen över att du lämnar. Du är inte rätt person för Chelsea, du var aldrig rätt person och du kom till Chelsea mot fansens vilja och under omständigheter som delvis gör att du fick ta på dig skuld för ledningens agerande.

Du kan vara stolt över vad du åstadkom, en Europa Leaguetitel är inte alls så dålig som alla titellösa fans till vissa andra klubbar gärna vill hävda. Det är Europas näst finaste titel (även om jag alltid kommer att tycka att ligatiteln är finare än både Champions League och Europa League). Du klarade också den uppgift du framförallt kom in för, säkra spel i nästa års Champions League. Du förlorade också massor av titlar och titelchanser innan vi fick en fin en. En del på närmast pinsamt sätt. Att klara en tredjeplats låter säkert bra, men med den trupp, om än lite tunn på sina ställen, som vi hade var det ungefär det minsta vi kunde acceptera på förhand dock jämfört med våra konkurrenter och länge såg det ju ut, under di Matteo, som om vi skulle tävla om ligatiteln på fullaste allvar.

Du var dock inte i närheten av så duktig eller bra eller framgångsrik som du själv gång på gång hävdat i media att du varit i Chelsea. Ditt självskryt blev väldigt pinsamt till slut. Men du var kanske tvungen att framhäva dig på allas bekostnad för att se till att du får nästa jobb? Även om det luktade till slut lika illa som bloggare som lever ljuva livet i Expressen eller fotbollsfruar eller en massa andra i denna era av självförhävdelse som vi lever i tack vare sociala medier och internets möjlighet att tycka väldigt bra om sig själv. Och ständigt tala om det för oss andra.

Din taktik har ibland lyckats väldigt bra, ibland undrar man om den hade gjorts med färgkritor på omklädningsrummets golv. För den har faktiskt misslyckats ännu fler gånger, även när Chelsea vunnit matcher. Och dina egenskaper som matchcoach - de behöver du slipa väldigt mycket på om jag ska vara riktigt snäll.

Ditt roterande hade du en trovärdig förklaring till, men för den som tittade närmare på den förklaringen höll den inte vatten i alla lägen. Särskilt drabbade detta försvaret trots att du själv ansåg att det var en av de stora insatserna du gjorde för Chelsea. Ändå tappade vi ledningar i parti och minut och därmed också massor av poäng. På slutet av säsongen visade dock laget, spelarna samma anda och moral som förra säsongen. Chelsea är en vinnarklubb och som Lampard, Terry och nästan alla andra framhållit - detta är det arv som José Mourinho, din fiende, framförallt gav klubben. Det är vad kulturbärarna i klubben för fram när det verkligen behövs, så där är frågan om vem som egentligen kan ta äran av det för. Något även en annan manager drog nytta av med två av de tre absolut tyngsta titlarna förra året, för även det Chelsea var ett lag som aldrig vek ned sig. (Tyvärr gjorde Chelsea det en hel del gånger tidigare under säsongen vilket gjorde att vi var borta ur titelrejset redan vid jul och som gav ledningen en anledning att tidigare skamlöst avskeda din föregångare mot alla fans vilja trots att han statistiskt stod sig väldigt väl även denna säsong mot dina resultat).

Din taktik är försvar först och du utnyttjade sannerligen inte alltid det offensiva överskott vi har i laget vid massor av tillfällen. Frustrerande många tillfällen. Jag köper inte att Benfica spelade ut oss i första halvlek, som jag ser det var taktiken att låta dem spela den fotbollen. Kanske har jag fel, men jag tror inte jag har mycket fel där.

Du skryter om hur du fick igång Torres genom att förbättra hans fysik och indirekt att du förbättrade allas fysik. Kanske, men Chelsea visade samma moral och skicklighet redan förra säsongens avslutning. Dock, vi har spelat fler matcher i år så kanske har Benitez fog för den här åsikten. Och även om Torres levererade i cuper gjorde han det sannerligen inte i ligan, som ändå måste komma först. Å andra sidan slutade Demba Ba att leverera när han kom till Chelsea, vem berodde det på?!

Du behandlade särskilt John Terry men även Frank Lampard rent styvmoderligt väldigt ofta. Kanske var det order från Emenalo eller andra högre upp. Kanske inte? Personligen anser jag att försvaret var aldrig så bra som när JT spelade. Hans rutin och spelsinne gjorde de andra bättre också även om han visar tecken på sin ålder. Du favoriserade vissa spelare, kanske gjorde det inte så mycket men hade det inte varit bättre att t ex Marko Marin fick chansen istället för en spelare som skulle lämna som Yossi Benayoun som tyvärr inte presterade knappt godkänt under alla de chanser han fick?

Du tog äran för att gjort David Luiz till mittfältare ibland. Något som CSFC till exempel förordat sedan han kom till klubben och som även Roberto di Matteo prövade. Det var något de flesta Chelseaälskare redan visste. Kanske bidrog du dock till att han blev en bättre försvarare och lite mindre yvig. Eller så var det bara den rutin som han skaffat sig sedan han kom till England?

Rafael Benitez, du har gjort ett gott jobb i Chelsea. Ett godkänt jobb. Men inte mer än så. Och som statistiken säger och mer kända skribenter än jag säger; hade du inte tagit titeln hade du Benitez blivit stämplad som ett fiasko så kanske borde du tacka Branislav Ivanovic alldeles särskilt för det där målet i tredje övertidsminuten mot Benfica! Läs Martin Samuels sammanfattning av Benitez' tid i Chelsea. >>> Även Martin Lipton i Mirror har skrivit en balanserad artikel om det positiva och det negativa. >>>

Vi kommer dock aldrig att få veta vad RdM hade kunnat göra om han fått hela säsongen på sig, vi såg ju dock vad han åstadkom på kortare tid än du i Chelsea förra säsongen!

---

Jag tyckte inte om Benitez, som manager i Liverpool. Han gjorde många, ett stort antal väldigt ogenomtänkta uttalanden under den tiden och alldeles för många av dem handlade om Chelsea och om oss som stödjer Chelsea. Inte ens där gillade jag hans taktiska grundsyn. Däremot är det ju inte Benitez' fel att Chelseas ledning struntade blankt i supportrarnas känslor och åsikter och utsåg honom till interim manager. Jag gillade honom inte som person och inte som manager förr, jag var näst intill förtvivlad när han utsågs, och alldeles särskilt gillade jag inte hans taktik då eller oftast nu heller. Jag kan inte säga jag kom att gilla honom som Chelseamanager heller och hans självförhärligande så ofta hjälpte inte det.

Jag vill dock säga att jag respekterar honom och har aldrig kallat honom vid öknamn sedan han kom till Chelsea. Jag kan nästan beundra hur professionellt han jobbat och stått emot den press och tyvärr ibland nästan hat han har utsatts för. Där är jag inte stolt över många av mina Chelsea-vänners behandling av honom. Han var trots allt vår manager, precis som Avram Grant. Han jobbade otvivelaktigt hårt under stor press från många.

----

Så tack för den här tiden, tack för några väldigt spännande matcher och lycka till i framtiden. Ditt CV har fått ett titel till och du har gjort bra reklam för dig själv, i en annan klubb.
Du gjorde ett professionellt jobb hos Chelsea, men nu ser vi framåt och hoppas få en manager som passar oss och vårt spelarmaterial bättre. En manager vi kan älska och stödja helhjärtat - för en lång tid framåt. (Allt var sannerligen inte Benitez fel, största felet låg hos Emenalo och klubbledningen som utsåg honom).

Adjö! Inte på återseende.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook