Matchen:   Chelsea v Basel  3 - 1  (0-1)

1 Petr Cech
28 Cesar Azpilicueta
2 Branislav Ivanovic
24 Gary Cahill
34 Ryan Bertrand
4 David Luiz
8 Frank Lampard (k)
7 Ramires
17 Eden Hazard
13 Victor Moses
9 Fernando Torres

Avb: 22 Ross Turnbull, 19 Paulo Ferreira, 26 John Terry, 57 Nathan Ake, 11 Oscar, 30 Yossi Benayoun, 10 Juan Mata.

BASEL

Sommer; Steinhofer, Schär, Sauro, Voser; Elneny, F Frei; Salah, Serey Die, Stocker; Streller (k).

Avb: Vailati , Marcelo Diaz, Ajeti , Park Joo Ho, D Degen, Cabral, Zoua.

Domare Jonas Eriksson, Sverige.

.

Första halvlek

   

Andra halvlek

Luiz och Ramires får hålla sig lugna idag om de inte ska missa finalen. De har kort och riskerar avstängning. Liksom Bertrand. Mikel däremot finns rätt oväntat inte ens med på bänken. Från att varit väldigt förekommande i Benitez startelvor har han nu inte varit med på länge. Luiz på mitten, det gillar vi dock.

Första jättechansen till Basel där Streller är fri men skjuter utanför. 50 sek. Sånt där får Chelsea se upp med annars kan vår fina statistik med bara 5 förluster på 95 Europamatcher hemma utökas och det är inget vi vill uppleva. Inte alls.
    Bra inlägg av Moses, men Rami når inte upp på bollen. 3. Torres tappar boll lätt och Basel kan börja om.
   Bra anfall av Chelsea där flera spelare är inblandade men ingen får läge. 5. Haz sökte Iva på frisparken.
   Lampard i misstänkt offside, slår bollen i stolpen med ett tillslag. Underbart anfall. Moses skjuter sedan och målvakten tar. 9. Där var rekordet väldigt nära. Lampard har börjat bra, tagit flera djupledslöpningar där framförallt matchens inledande gigant Eden Hazard varit nära hitta honom.
   Basel oroar och Chelsea har lite problem att rensa. 10
    Riktigt fin inledning på matchen. Särskilt av Chelsea men Basel har varit långt ifrån ofarliga.
    Felpass av Moses men Chelsea stoppar kontringen.
    Torres haltar rätt ordentligt men tar position där framme. Haz söker honom men bollen mellan två Chelsea och Sommer tar den. 14
   Torres nära att hitta Haz i en djupledslöpning. 15.
   Bertrand lätt inlägg för Sommer att plocka ned. Annars är Chelseas passningsspel mer precist än vad vi sett i ett par matcher på sistone. Det är distinkt, det är hårda och direkta passningar och mindre fel av oattackerade spelare än vi sett. Mycket bra första kvart av Chelsea, bara målet saknas. Men det luktar mål.
   Det är bra tryck på läktarna och en diskret 16-minuters hyllning till RdM.
   Lampard nära att hitta Rami som ligger högt upp till höger när Haz styr från mitten.
   Jätteräddning av Sommer på skott av Torres. 18. Nere vid stolpen. Dubbelhörna.
   Luiz gör hål i luften. En grov miss i väldigt bra läge på andra hörnan.
    Hazard skjuter, men i famnen på Sommer. 20
    Lurig hörna av Lamps som går förbi alla och kunde slutat hur som helst. 21
   Basel sticker emellan men Streller misslyckas helt. 22
   Lampard hittar Moses med en längre boll efter att styrt flera försök, men Moses tappar den över linjen. 23. Haz har varit stjärnan men Lampard visar att den fina formen från Swanseamatchen minsann sitter i.
   Streller skjuter en stenhård volley men utanför. 26. Stocker skjuter men lätt taget av Cech.
   Just nu är det Fenerbahce i final då de har oavgjort i Lissabon. Stoch på bänken och Meireles bars ju ut på bår förra matchen.
    Basels första hörna lätt för Cech.
    Lampard spelar rätt högt upp för att ha en defensiv roll, men det är det som är så härligt när David Luiz spelar på mitten istället för Mikel t ex. Då kan de andra spelarna ta en högre utgångspunkt offensivt.
    Där skulle det varit mål. Hazard tar sig förbi och klackar bollen till Moses som sätter den i perfekt läge för Rami men Sommer räddar det inte alltför bra skottet. 31
    Stocker skjuter men Salah är offside på det blockerade skottet. 32
    Chelsea spelar väldigt bra men vi är bara en feldömd straff från att hamna i ett betydligt sämre läge. Och med fyra tveksamma straffar redan emot i Europa League... Vi dominerar inte riktigt som tidigare i matchen utan Basel har höjt sitt spel nu.
    Bra hörna som Cech boxar långt. Nästa boll tar Chelsea hand om men kontringen stoppas upp. 34
    Azpi skjuter lurigt mittemellan inlägg och skott, men ingen hinner fram. 35
    Torres spelar illa till Haz som får jaga ifatt bollen. Torres borde gått själv. Inlägget mot Lamps men han har ingen chans att nå det. 37
   Basel spelar bra just , de har fått upp intensiteten och aggressiviteten.
   Chelsea verkar backat lite och avvaktar för tillfället. Kanske medvetet men kanske också för att Basel spelar bra.
    Salah helt ren med Cech och Cech gör en fantastisk dubbelräddning. Returen vill de få straff på men det var inte Eriksson med på. Och reprisen visar att det var en axel, inte hands. 40
     Torres fintar en gång för mycket men Basel kan bryta. 41
    Moses in i straffområdet och låg inlägg inåt, men vita spelare i vägen. 43
    Torres gör en jättefin aktion och avslutar med att slå bollen till inkast efter nästan fått byxorna avdragna. Skulle varit straff, men vi får dem aldrig i Europa Legue. 45. Ärligt talat borde han gått ned där istället för att kämpa sig kvar på fötterna. Dåligt av Eriksson.
    MÅL. Salah kommer fri igen och den här gången gör han mål. Det är en liten miss av Iva tyvärr Cech kan inget göra. 45+1.

Chelsea borde gjort mål tidigt och dödat matchen, istället är det strid på kniven nu. Chelsea var det bättre laget större delen av halvleken men släppte fram Basel. Det kan vi verkligen få ångra. Dåliga omdömen av Torres vid flera tillfällen. Hazard startade fantastiskt men mattades. Lampard gedigen rakt igenom. Moses har också skött sig bra liksom Luiz och Cahill.
    


 

Dåligt försvarsspel och återigen visar Benitez ständiga plottrande med försvaret att det är där problemet uppstår. Det är ju ett helt nykomponerat försvar.
Chelsea måste nu göra mål, något annat alternativ finns inte om vi inte ska få uppleva en otrevlig stund framöver. Något man inte kunde tro som Chelsea spelade offensivt större delen av första, men som så många gånger förut okoncentrerade avslut.

Basel får första stora chansen även i andra. Elneny skjuter dock högt över. 48
    MÅL. Lampard skjuter ett bra skott och Torres rakar in returen. 50. Precis framför Rami också som annars hade gjort det. Men det var Hazard som lade upp anfallet och Lampards jättefina skott bäddade för målet.
    MÅL. Moses missar skottet men får returen när målvakten är helt överspelad. 52. Ett par guldminuter. Lite tillfälligheter men det tackar vi för.
   Nu spelar Chelsea ut och Basel får kämpa för att hålla rent. Mycket sen avblåsning av någon anledning på Cahill på hörnan. 55
    Azpi kortas, första i matchen. Ingen avstängning. Sen in och tryckte till mot vristen med sulan. Inte mycket att snacka om även om det försts inte såg så farligt ut.
    Det blev lite korken ur retroaktivt i inledningen av andra för oss, men jag hoppas Chelsea håller tempot och matchen gående. Det skadar inte med en skön seger.
   Luiz håller på att lobba in bollen på en jättedistans. Vaket, skickligt men inte mål. 58
   Stocker på väg igenom när Cahill sätter bollen på honom, den tar dock på handen så avblåst. 58
   MÅL. Luiz sätter en 25m med vänster insida i krysset. WOW. 59 . Lampard tänkte skjuta på en svår volley men lade istället upp för Luiz praktträff. Och det är ju inte första i år. Oj oj.
    Hazard över i rätt bra läge, om än uppvaktad av två. 61
   Streller av och Zoua in. 62. P Degen in för Stocker.
    Nu tycker jag Benitez ska ta av David Luiz så han inte får någon olycklig varning och missar finalen.
    Frei skjuter väldigt bra i kryssribban, returen utanför. Via touch på Iva vilket gjorde hela skottet förstås. 64
    Basel slarvar bort en hörna. 66
    Rami som är i varningsnöd går av för Oscar. Inte direkt ett defensivt byte. 66
    Schär varnas, får inte spela en ev final men det var solklart. 67.
    Lampard tar frisparken i bra läge. Dåligt. 67. Luiz borde tagit den men vi förstår ju varför Lamps tog den, synd bara att det var hans sämsta insats/enda dåliga i matchen.
    Steinhöfer varnas. 69
    Benfica är just nu finalmotståndare då de fått in trean. Inte direkt oväntat eller otippat.
     Tjugo kvar och jag tycker fortfarande att Luiz i varningssituationen borde bytas ut. Lampard fälls med en perfekt brytning i straffområdet. 71
    Oscar tar högerhörna men rakt i händerna på Sommer. 72
    Hazard försöker prickskjuta in en lobb men Sommer hinner tillbaka. 73. Konstigt beslut att Torres inte fick frispark precis innan, men kanske var tacklingen korrekt även om det inte såg så ut. Eriksson var ju till skillnad från Foy där. (Foy är ju aldrig i närheten när han dömer).
    Mata på väg in. För Hazard. Fel byte då Luiz bör tas av. Det vore bara så fel om Luiz kan få en varning nu. Han förtjänar mer än någon att få spela finalen mot sin gamla klubb. 75
   Schär räddar Sommer som agerar fel. 76
   Basel spelar bra just nu, rullar runt Och Die får till ett bra skott där Cech får sträcka ut. 77. Hade kanske gått utanför. Precis.
   Chelsea ser lite så där slutet-av-matchen-handlings-förlamade som vi varit ibland. Cech gör en bra räddning. 78
   Chelsea stewards skämmer ut sig när de går framför en spelare som ska slå hörna. Så där får de inte göra även om de fruktar en situation. 79.
    Äntligen tas Luiz av så han slipper riskera kort. Aké får spela. Kul. 82
   Bra räddning av Sommer igen, såg inte vem som sköt. Mata eller Lampard. 86 . Bra skott.
    Die varnas när han gör ned Oscar. 88
    Sommer bra räddning igen på skott av Torres. 89
    Tre minuter tillägg. Baselfansen eldar bengaler, det kommer att kosta oss i böter.
   Sommer räddar igen ett mindre bra skott från Torres, 90+2
   

En bra fotbollsmatch och all heder till Basel som verkligen ville och försökte. Det var lite korken ur för Chelsea men absolut inte orättvist.

Matchens stora behållning, David Luiz mål och Eden Hazards spel i stora delar av den. Andra utropstecken var Lampard och Moses.

Nu koncentrerar vi oss på ligan, tre väldigt viktiga matcher framför oss. Hoppas United har sänkt garden efter att titeln är klar och poängrekordet borta. Sedan Tottenham, förmodligen den mest avgörande matchen för CL-platsen och Villa som kämpar för livet.... Tufft tufft.
    

 


 

   
Lindy

Besök csfc-facebook: facebook
Vi lyssnar gärna till nya röster, skriv, säg något, tyck något, hävda något!