csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
4 Chelsea FC 33 sp 18 v 8 o 7 f 66 - 35 mål 62 p

26 april 2013

    Personliga önskemål för Chelsea

inför nästa säsong. Har redan skrivit om en del, men tänkte vara lite mer specifik om spelare och managers. Även om min grundinställning är att vi har ett otroligt bra och talangfullt lag på gång

Vilda drömmar

MANAGER

Den drömmanager jag helst skulle vilja ha till Chelsea just nu är Jurgen Klopp från Dortmund.

Jag tror han skulle passa vår unga extremt talangfulla trupp och akademi perfekt. Han är den jag tror bäst skulle kunna utveckla dem och få dem att spela vidare på den underbara fotboll som vi presterar ibland.

Klopp är inte bara en motivator som engagerar och vågar satsa på ungdomar. Han står för en snabb, blixtrande snabb attraktiv härlig fotboll. Han är taktiskt väldigt kunnig även om det kanske underskattas ibland. Han är en sällsynt omtyckt och icke-kontroversiell person med oerhört lojalitet.

Den lojaliteten är första skälet till att han tackat nej till Chelsea (för jag är nog rätt övertygad om at Chelsea har sonderat terrängen och känt sig för om Klopp skulle kunna vara tillgänglig. Ärligt talat, om inte är det ännu ett tjänstefel av Emenalo och Chelsealedningen.) Klopp har kontrakt till 2016 och har inte minsta tanke på att bryta det. Det är inte hans stil helt enkelt, oavsett pengar eller oavsett utmaningens storlek. Plus att jag tror han säger blankt nej på grund av den katapultstol som managerposten i Chelsea är. Och jag förstår honom helt och hållet.

För Jürgen Klopp är en byggande manager. En manager som bygger lag vilket kräver tid, mod, tålamod och övertygelse. De flesta av de sakerna saknas helt hos Chelseas ledning och Klopp skulle nog aldrig överväga ett jobb i Chelsea på grund av den saken.

--

För en övergångsperiod skulle jag mycket väl kunna tänka mig en återkomst för Guus Hiddink. Han är dock inte en manager för en lång period på grund av sin ålder, men vore en jättetillgång som sportchef i Chelsea istället för den Emenalo som jag personligen tycker så illa om och betraktar som nästan inkompetent.

Hiddink är, som alla jag för fram här, en utmärkt matchcoach. Kanske den näst bäste av alla eller bland topp fem efter namn som Ferguson och Mourinho. Matchcoachning anser jag är den viktigaste och mest önskvärda av alla egenskaper hos en toppmanager. (Det är t ex inte Benitez styrka och en av de två största anledningarna, förutom de personliga, som gör att jag betraktar inte Benitez som en toppmanager). Hiddink har erfarenhet, kunskap och kan man-management.

---
Manuel Pellegrini i Malaga pratas det mycket om. Jag tror inte alls han passar. Liksom Klopp är han en manager som bygger lag, kanske till och med mer än Klopp och det är något han inte får en ens liten chans att göra i en klubb som Chelsea. Pellegrinis period i Real Madrid var verkligen inte någon succé just på grund av det. Hans bästa arbete har han gjort i klubbar där han fått jobba långsiktigt, det vill säga i Villarreal och Malaga.

Jag tror faktiskt inte att Pellegrini passar Chelsea alls och jag tror inte han är stark nog att stå emot Chelseas ledning eller ens spelartruppen kanske.

---

Det stora namnet är förstås José Mourinho. Tillsammans med Alex Ferguson den bäste managern i klubbfotboll som jag ser det, men också en väldigt kontroversiell figur (fast det är ju faktiskt Ferguson också). Vi kan honom väl och han behöver ingen presentation. Fantastisk matchcoach och man-manager, men en ständig oroskälla på grund av den media han drar på sig.

---

Han tänker pensionera sig, men faktum är att jag mer och mer tänker på honom som en möjlig Chelseamanager. Jag talar om Jupp Heynckes i Bayern. Han har det mesta av det som alla de andra har, något sämre matchcoach kanske men se vad han har gjort i sin karriär och det kanske mest anmärkningsvärda är hur han hållit liv i och underblåst Bayern i år och gjort dem ännu bättre. Trots att han visste att han skulle få lämna har han gjort dem till ett fantastiskt lag i år.

Absolut ett överraskande namn men också ett i allra högsta grad tänkbart även om jag nog tror han har inte sonderats inför det här jobbet. För han har ju också ryktet om sig att vara väldigt krävande och jobbig att ha att göra med för klubbledningar. Har inte ens i de mest fantasifulla medier nämnts som kandidat.

---

VAD JAG GISSAR
Jag tänker inte bryta mot den allmänna uppfattningen. Jag tror det kan bli José Mourinho, men jag är inte säkrare än att jag skulle väga satsa mer än en selma. För jag är övertygad om att Chelseas ledning är väldigt nervösa inför de krav han ställer. Att han ställer enorma lönekrav ser jag dock enbart som att han vill försäkra sig om att det verkligen ska kosta och få Chelsea till eftertanke att sparka honom i förtid. Jag tror det handlar förstås om vi kvalificerar oss till CL, men även de krav han ställer på att få bestämma mer än han gjorde senast och i Chelsea är oddsen nog att en manager idag bestämmer ännu mindre.

För jag önska skulle min önskelista börja med Klopp, följas av JM som jag tror har störst möjligheter att lyckas i de unika omständigheter som är som manager i Chelsea. Klopp kommer inte att komma, det är jag också fullständigt övertygad om. Jag är dock inte lika övertygad om att det blir JM. Så varför inte en överraskning med Heynckes även om man ser slitningarna med flera spelare och klubbledning lång väg.

Det är dock otroligt viktigt att vi nu får en manager som stannar, som klubben inte vågar eller kan göra sig av med lika lättvindigt som de behandlat alla andra de här åren.

 

SPELARE

Vi behöver inte särskilt många spelare som jag skrivit om flera gånger redan. Förutom back-upmålvakter, en bättre defensiv mittfältare (Khedira?) och så lär vi nog köpa minst en anfallare. Jag hoppas dock få se fler lån återvända.

Jag tror dock att Falcao kommer fast vi borde köpt honom redan för två säsonger sedan. Varför det inte skedde med tanke på att Chelsea sedan dess följt honom intensivt tror jag så här efteråt helt enkelt beror på att Porto vägrade släppa honom till just oss på grund av hur vi värvade André Villas-Boas.

Vad jag inte kan förstå är alla rykten om André Schürrle men jag är inte övertygad om att de inte stämmer - tyvärr. Jag kan dock lätt räkna upp minst tio tyska/Bundesliga-spelare jag hellre skulle vilja se i Chelsea, en lista toppad av Thomas Müller, Mario Gomez, en polack Lewandowski, Marco Reus, Julian Draxle, Mandzukic r med många flera. Alla långt före Schürrle. För mig är Chelseas intresse för honom rätt obegripligt, men kommer han vilket är mer troligt tyvärr, så kommer jag självklart hoppas han överraskar mig. Han är inte bra nog och han spelar i en position vi har väldigt bra konkurrens redan som jag ser saker och ting.

Det jag fruktar mest dock är att Emenalo med anhang gör två fullständiga idiotier, i mina ögon vansinniga affärer. Det vill säga permanent släpper Thibaut Courtois och Kevin de Bruyne. Lån en säsong till kan jag leva med, men att sälja dem ser jag som fullständiga dumheter. Jag tror nämligen bägge två om 2-3 år tillhör världseliten! Och ännu mer om de används som dellikvid för spelare - för i mina ögon är det bara Messi och Christiano Ronaldo möjligen som är värda en sådan affärsuppgörelse.

 

LUGN OCH RO

Det är vad vi behöver mest, en manager som får stanna och får bygga på de fantastiska unga spelare och den akademi vi har. För mig är det självklart att managern också är den som ska ha avgörande inflytande på spelaraffärer, det ska inte fortgå som det gör nu med att Emenalo och Gourlay bestämmer det med Roman som understödjare. För tyvärr för Romans del är de affärer han själv mest velat se, också är Chelseas sämsta spelaraffärer i modern tid. Andrej Shevschenko och Fernando Torres. (I relation kostnad utfall är de katastrofala). Så fakta är väl att han är inte så bra på det där; som många säger på gott och ont är Roman en supporter-ägare och vi supportrar är kanske alltid de mest omdömesgilla vad det gäller klubbens bästa för vi tänker för mycket med hjärtat.

Jag hoppas Frank Lampard får ett år till för att ha kvar vår stomme och använda de äldre spelarna till att lära upp de unga. För mig är det obegripligt att Chelsea låter honom gå. (Tyvärr tror jag också att heter managern nästa år något annat än José Mourinho kommer också John Terry att tvingas iväg från klubben).


Så hoppas jag förstås att ni ska gilla och gynna CSFC webbshop när den kommer igång så CSFC.SE kan hålla igång lite längre. Men allra mest att ni gillar urvalet nog för att vilja gå i våra tröjor och visa ert stöd för CSFC. Snart igång. Senast nästa vecka hoppas jag.

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook