csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 32 sp 18 v 7 o 7 f 64 - 33 mål 61 p

19 april 2013

    Rafael Benitez nästan-slutrapport


(med anledning av åsikter jag fått höra om min ”behandling” av honom)

Vår vikarierande manager försvinner snart, han har ungefär 5-6 veckor kvar. Tack.

Så låt oss utvärdera hans tid hos oss, lite i förtid.

Har han gjort ett gott jobb? Nej.

Visst, vi kan klara CL-platsen och vi kan vinna Europa League (även om vårt facit i avgörande matcher under honom inte är övertygande ännu). (En av åtta möjliga bucklor). Det är stora framgångar även för Chelsea, men med det material, de spelare som klubben har är det faktiskt ett krav att vi bör vinna någon buckla (av åtta) och klara CL-platsen trots att konkurrensen blir allt mer mördande varje säsong. Det är också därför som Chelsea satsat miljarder på akademin, vars ungdomar inte släpps fram för managerna bara jagar de kortsiktiga framgångarna som krävs i relation till investeringarna, och köper spelare som Hazard och Oscar och Azpilicueta den här säsongen. En Chelseamanager har inte tid, möjlighet eller ofta mod att satsa på ungdomar utan måste satsa etablerat. Vi fans tycker också ofta på samma sätt och diskuterar hellre vem vi ska köpa in istället för hur utvecklar vi den spelare vi har på den positionen i akademin eller utlånad! Detta är nackdelen med att vara en av de stora klubbarna idag och få av dem kan eller våga satsa på egna talanger på samma sätt som skedde bara för några få år sedan. Det är sådana enorma pengar i att kvalificera sig till Champions League främst, att en enda missad turnering kan kasta en klubb in i konkurs faktiskt. Därför kämpar alla om att köpa sig framgång och okunniga fans och sportjournalister fördömer det i samma ordalag som de entusiastiskt försöker placera alla talanger i samma 7-8 klubbar i världen, till allt högre transfresummor och än värre allt högre agentavgifter och löner. (Det är sällan transferkostnader som knäcker klubbars ekonomi, det är lönekostnader och de dolda kostnaderna till agenter, i PL betalade klubbarna 300 miljoner pund till agenter förra säsongen!).

Med ett lag som hade de varit mer jämna hade kunnat vinna ligan. (United vinner inte för att de varit bäst i flest matcher utan för att de varit sämst i minst antal i år. Jag är fortfarande inte imponerad av deras högstanivå jämfört med Chelsea och City, men deras lägstanivå ligger långt före oss andra just nu). För när vi var bra var vi fantastiskt bra, kom ihåg vår start på säsongen med RdM, kom ihåg vissa matcher och halvlekar mot United och andra. Men glöm aldrig andra och en del katastrofala insatser då laget helt enkelt inte var där – något som jag anser och alltid kommer att anse är managerns ansvar. Vissa managers står för det (senast Ancelotti i veckan när PSGs spelare skämde ut sig mot Evian), andra skyller ifrån sig.

Får han godkänt? Ja, det får han.
Jag ger Benitez godkänt för han gjorde många saker rätt, dock inte tillräckligt många för att vara manager för Chelsea. Vissa gånger fick han till det väldigt bra och det tycker jag att jag betonade i spelarbetygen. Managern är dock alltid den ansvarige för hela laget och om ett lag underpresterar är det han som ytterst måste ta det ansvaret. (Något fler chefer också borde tvingas göra).

Men han har också alienerat spelarna, han har alienerat fansen och han har använt Chelsea enbart som en slags verktyg för att skaffa sig meriter till sitt CV.  Han har skrutit vilt om hur duktig han varit ändå nådde han inte i närheten av vad Roberto di Matteo eller Carlo Ancelotti gjorde med vad som ärligt talat var en mindre begåvad trupp. Se statistiken, fram till lika antal matcher är han den sämste managern i Chelsea sedan Roman tog över för snart tio år sedan! Den stora skillnaden var att de hade en viss Didier Drogba.
Ärligt talat har hans ständiga skrytande om hur duktig han varit och vad han gjort med Chelsea trots det, det är något som jag finner rent stötande.

Visst jag har aldrig någonsin gillat Tubby Benitez, (när han var i Scousers tyckte jag innerligt illa om honom, inte minst för alla hans ovanligt provokativa och vedervärdiga uttalanden om just Chelsea) men jag har respekterat honom som manager för Chelsea, vilket dock inte innebär att jag hyllat honom för saker som inte varit hans förtjänst. Jag har ärligt talat försökt ge honom credd när han förtjänat det, för ibland har han fått till det. Och jag kommer att tacka honom efter förtjänst om han åtminstone når de två sista och kanske största målen. (Glöm dock inte att vi också är stora favoriter till att nå bägge på förhand).

Hans taktik stör mig. Den utgår alltid från defensiven trots att han hade Premier Leagues mest begåvade offensiva uppsättning. Ändå har han plottrat med defensiven mer än något annat. Han har gjort försvaret osäkert och till och med i samma match har det varit jättebra i en halvlek för att vara rent uselt i andra, och det anser jag man ska skylla på managern för det är hans taktik och hans val som påverkar det under matcherna och före matcherna.
Han är handlingsförlamad under matcherna och gör i princip aldrig någonsin ett icke ett långt i förväg planerat byte oavsett hur matchen ser ut. Han är en usel matchcoach vilket jag anser mer och mer är det viktigaste av allt hos en manager.  Han reagerar alltid för sent och hans roterande har faktiska skäl, men särskilt i försvaret orsakade hans ständiga roterande (spelade Chelsea två matcher i rad med samma försvarslinje under hela hans tid i Chelsea?) orsakade mer skada än nytta.
Hans behandling av JT och Lampard gränsade på förnedrande samtidigt som han gynnade Torres något rent otillbörligt när denne var som sämst. (Kanske behövde Torres det och kanske togs Benitez in för att få fart på Torres, men för Chelseas del var det inte bra och Chelsea är en toppklubb i världen, inte ett terapicenter).
Särskilt i avgörande matcher var Benitez taktiska skicklighet nästan alltid utklassad av motståndarmanagern och då Benitez är extremt ovillig och saknar förmåga att ändra sina uppgjorda planer blev det tyvärr lite väl ofta som det blev. Han förlorade inte CL-platsen för den vann Shaktar efter att Chelsea gjort bort sig redan innan. Han förlorade absolut finalen i klubblags-VM, hans insats mot Swansea i Ligacupens semi var inte godkänd, och hans taktik i första halvlek och även hans sena tröga byten i FA Cupens semi kostade oss matcherna som jag ser det. Det finns många fler exempel, Southamptonmatchen svider också då han sände signalen att Chelsea nedvärderar och underskattar er och därför spelar jag bara mina sämsta spelare, som alla kände att det var så Benitez såg dem också. Så de, Chelseaspelarna som hade tagits ut med vänster hand och utan att få känna managerns stöd, brydde sig inte heller. Om det finns någon som tror att en stor manager, inga namn, hade behandlat sina spelare på det sättet – skriv gärna ett försvar för det agerandet.

Så jag ger honom godkänt med en viss tvekan som jag erkänner kan lite grann bero på min personliga ogillande av honom. För han uppträdde oerhört obehagligt mot Chelsea som Liverpoolmanager och det har jag haft svårt att glömma.Jag tycker också han varit arrogant och stötande som Chelseamanager även om han förtjänar respekt och erkännande för att han jobbat hårt trots att en del vägrat ge honom ett uns erkännande för det. Han har dock varit professionell och gjort ett ok jobb i Chelsea. Men inte mer, även om vi vinner EL och klarar CL-platsen. För mig har han då klarat minimikraven, lite grann som en viss spelare på mitten som aldrig är dålig rent ut men som heller aldrig ger mer än vad vi förväntar oss.

Men jag är också väldigt glad att se honom gå, precis som jag kände med Avram Grant. Som nådde liknande resultat dock utan att skryta sig grön i ansiktet och utan att alienera spelarna (och den absoluta majoriteten av oss fans) på samma sätt.

Nu kan vi bara hoppas få rätt manager. Jag har mina drömmar, men ännu mer drömmer jag om att Chelsea sköts mer som jag tycker en fotbollsklubb ska skötas – med en manager som bestämmer, inte slipsarna på kontoret. Att Roman bryr sig och gör en del sällsamma beslut det accepterar jag helt ut, men inte att slipsarna gör det i hans namn. För mig är det managern som har ansvaret för fotbollen, slipsarna för skötseln av det affärsmässiga.

Rafael Benitez har skamlöst, och på något sätt väldigt ärligt, använt Chelsea som en jobbansökan och det respekterar jag. Han har till en klar del prioriterat cuperna för att en buckla betyder mer på hans CV än en CL-plats, men kanske mindre för klubbens framtid just nu. Och lika ärligt, jag önskar honom lycka till i framtiden – men Emenalo och styrelsen skulle aldrig någonsin utsett honom till vår manager utan de borde fattat hur impopulär han var hos oss fans och respekterat det istället.
Visst pengarna, ägarna och de som styr är viktiga – men INGEN klubb är större än dess fans och dem ska man inte pissa på. Särskilt inte när fansen äger arenan så att säga och kan stoppa vissa saker genom att protestera (det var Ken Bates största, enda? gåva, till oss Chelseasupportrar att han skrev över Stamford Bridge-rättigheterna till fansen, även om han gjorde det av affärstaktiska skäl för att undvika att panträtten där skulle påverka hans vidlyftiga fastighetsaffärer snarare än av gott hjärta, om han har ett).

Om åtta-nio matcher är Rafael Benitez tid i Chelsea över och vi ska tacka honom för den. Men vi måste också se på den för vad den varit/är. Jag hoppas han klarar målen, men än är jag inte övertygad. En vinst mot Liverpool ger oss dock en god chans att klara CL-platsen. När det gäller EL, får vi avvakta och se, med tanke på hans facit hittills i avgörande matcher.

Och ärligt talat – med det material, de resurser, den spelartrupp Chelsea har – vilken manager hade gjort det sämre?! Det är också en fråga som måste ställas.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook