csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 29 sp 16 v 7 o 6 f 58 - 30 mål 55 p

19 mars 2013

    Spekulation om Chelseas trupp nästa säsong -2

fortsättning från tidigare artikel:

Tittar vi sedan på lagdelarna ser jag läget så här:

MÅLVAKTER
Vi behöver en back-up till PETR CECH som är vår givne förstemålvakt även nästa säsong. Kanske tar JAMAL BLACKMAN steget upp till bänken. Han är en lovande målvakt och inte sämre än Turnbull i mina ögon om än betydligt mindre rutinerad förstås. Vi behöver dock ännu en back-up med lite mer rutin än Blackman.

THIBAUT COURTOIS
är på tok för duktig för att bli en bänkryttare till Petr Cech och ännu konkurrerar han nog inte ut tjecken, fast det kan hända. Det troligaste scenariot är dock att Courtois lånas ut en tredje säsong (han har ytterlige tre år kvar på sitt kontrakt) och jag ser helst att han lånas ut till en Premier Leagueklubb för att få rutin från en liga som spelar det spelet. För i Spanien är det en helt annan fotboll och vi ser ju till exempel hur De Gea haft problem med anpassningen till framförallt en mer inläggsbaserad fotboll. Troligast är dock att Courtois får stanna i Atletico men jag hoppas verkligen att klubben är klok nog att inte använda honom som mellanskillnad i någon spelaraffär även om det sägs att priset på honom skulle vara 17m pund.

FÖRSVARET
HÖGERBACK
CÈSAR AZPLICUETA
tillhör årets härliga utropstecken under vad som för laget varit en svajig säsong. Azpi har visat sina kvaliteter och tagit sig ända in i världens bästa landslag på högerbacken. Han har de bästa inlägg vi sett i Chelsea, ja åtminstone sedan Petrescus dagar. Han kan utvecklas defensivt men är en tillgång som överraskande snabbt funnit sin position och sin spelkvalitet i Chelsea. Huvudspelet är dock ett litet minus, men vi har haft mindre duktiga huvudspelare på ytterbackarna förut, och vi behöver ju inte se längre än till motsatta sidan där en av världens bästa vänsterbackar spelar, men inte är han någon huvudspelare.

Tillsammans med flexible och versatile BRANISLAV IVANOVIC har vi väldigt bra täckning idag på vad som tidigare var en problemposition i klubben. Bakom dem finns också unge TODD KANE som är utlånad för att få erfarenhet. Även utlånade NATHANIEL CHALOBAH kan spela där, men Chalobah kan lika väl bli den framtida lösningen på det defensiva mittfältet eller i mittförsvaret. Ett stort löfte som dock säkert får en säsong till som lånespelare.
Därtill kommer unga brasilianaren WALLACE till sommaren från Fluminense där han gjort debut i år. Affären är redan klar. Han spelar oftast högerback om jag förstått det rätt. Än så länge är han dock en okänd förmåga för oss.

MITTFÖRSVARET
DAVID LUIZ är ständigt aktuell för Barcelona men jag ser honom som en framtida kapten i Chelsea och han lär nog vara aktuell för att bli vicekapten efter Lampard nästa säsong. IVA har vi redan nämnt. GARY CAHILL har blandat och gett lite i år men är helt klart en duktig mittback som väl håller en plats. Därtill finns ju JOHN TERRY som må blivit lite långsammare men det försämrar inte hans blick för spelet, hans huvudspel eller hans ledaregenskaper och förmåga att styra spelet. Det ser fortfarande bra ut på försvarssidan trots väldigt mycket misstag i år, vilket jag skyller på alltför intensiv rotation där spelarna inte får tillräcklig tid. Kanske borde också David Luiz flyttas upp permanent på mittfältet och ta den defensiva rollen hela tiden. Det är en lösning jag väldigt gärna ser.

Skulle det ske har Chelsea två spelare som kan bli aktuella att kalla tillbaka. TOMAS KALAS är en jättesuccé i Vitesse där han oftast spelar högerback. Det ser dock ut som om Kalas lånas ut till WBA. En spelare som spelar mittback och också gjort enorm succé ända in i de afrikanska mästarnas landslag är KENNETH OMEROU som antingen lånas ut till en större klubb än ADO den Haag eller kallas tillbaka för att vara back-up i mitten där bak. Vi får inte heller glömma ännu yngre NATHAN AKE som redan gjort debut i a-laget.

VÄNSTERBACK
ASHLEY COLE har skrivit på för ännu en säsong, vilket är dåliga nyheter för kandidaterna därbakom. För Cole kommer att vara förstavalet i så gott som varje match även nästa år.

Bakom honom finns främst RYAN BERTRAND som tyvärr inte fått tillräcklig speltid för att ta det nödvändiga steget framåt, han har också fått spela i olika positioner. Men än ska vi absolut inte ge upp om Bertrand som mycket väl kan ta steget upp även om han får svårt att nå Coles nivå. Förra året trodde jag PATRICK VAN AANHOLT skulle bli den som skulle bli Coles främste back-up, kanske till och med utmanare. Så blev det inte utan han blev istället utlånad till Vitesse, men jag tror och hoppas han fortfarande finns kvar i klubbens tankar och planering. Men lånas han ut igen (han hade ju ett katastroflån i Wigan förra säsongen) kanske det är lika bra att sälja direkt istället.

DEFENSIVT MITTFÄLT
JOHN OBI MIKEL är kanske den första kandidaten där idag, men jag har redan sagt att jag gärna ser David Luiz ta över positionen permanent eller att klubben rekryterar en erfaren och bevisad defensivt mittfältare för jag ser den här positionen som en av de få vi kan och behöver förstärka.

Vi vet ännu inte hur Chelsea funderar kring MICHAEL ESSIEN här eller om ORIOL ROMEU kommer tillbaka starkare än förr. Jag gillar Romeu starkt och framförallt är hans passningsspel ett nummer större än Mikels. Mikel är dock större och mer hårdför kanske. Mikel är också trots att han fortfarande är väldigt ung och väldigt rutinerad. Essien är jag väldigt osäker på och jag undrar om han inte lämnar Chelsea i sommar med klubbens välsignelse. Hans tre svåra knäskador har tyvärr förstört hans karriär, men vi ska kanske aldrig räkna bort The Bison.

Därbakom finns också redan nämnde Nathaniel Chalobah som för tillfället gör succé i Zolas Watford. Vi har också JOSH MCEACHRAN som flyger under radarn just nu som lån i Middlesbrough. Josh är en spelskicklig mittfältare vars utveckling kanske ännu inte blivit som vi alla hoppades på. Han är dock fortfarande väldigt ung och utvecklingsbar. Han kan spela offensiv mittfältare också, men där är konkurrensen helt enkelt för stor just nu.

Ett ungt namn som kan överraska och få några chanser är RUBEN LOFTUS-CHEEK.

Träningsmatcherna och vem som blir manager blir nog oerhört avgörande för den här positionen, men för mig behövs nytt blod där och jag väljer David Luiz.

OFFENSIVT MITTFÄLT
Med det menar jag de centrala mittfältarna, men även de som spelar lite mer som yttrar kanske hör till den här kategorin - jag väljer dock att ta en separat titt på dem.

För mig är det centrala mittfältet solklart redan idag. Det handlar om EDEN HAZARD som är en fantastisk spelare som varit lite ojämn i år, men oj vad han kommer att bli viktig för Chelsea när han har mer erarenhet av det tuffare fysiska spelet i Premier League. Hade det inte varit för konkurrensen hade han redan nämnts som en av våra stora spelare. Vi ställer, jag åtminstone, lite högre krav på honom pga prislappen och ryktet han kom med. Han är dock redan en stor succé och kommer att bli ännu bättre och ännu viktigare för oss. Fast han får nog bygga på lite muskler för att bättre stå emot det fysiska spel han hela tiden utsätts för, eller kanske kommer hans balans att bli ännu bättre och jämna ut det den vägen. I vilket fall som verkar han bli värd varje pund Chelsea spenderade på honom.

JUAN MATA var förra Årets Bästa Spelare, han är ännu bättre i år och borde vara en oerhört stark kandidat till att vara hela ligans bäste spelare. Chelseas Årets Spelare lär han bli igen. Han har allt utom storlek och utvecklas han så här kommer han att sätta även sina landsmän Iniesta och Xavi i skuggan snart.

Årets Unga Spelare är för mig OSCAR . Han är yngre än Hazard och får därmed utmärkelsen. Han är också en mer okänd kraft än Hazard och har hela tiden visat nya sidor. Tillsammans med Mata och Lampard lagets mest spelinteligenta spelare. För en så ung spelare har han haft en fantastisk säsong och att så snabbt ta sig in i laget och bidra på det sätt han gjort. Fantastiskt.

Bakom dem men ännu inte aktuell finns LEWIS BAKER som gör succé i ungdomslagen. Andra namn där som knappast blir aktuell redan nästa år är ALEX KIWOMYA.

YTTRAR - KANTSPELARE
Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag ska kalla den här gruppen spelare. De är inte yttrar i den engelska traditionen, wingers, linjeslickare som till exempel United fortfarande så gärna vill utnyttja. Vår senaste ytter av traditionellt snitt var Arjen Robben. De är inte heller anfallare även om de i olika spelmodeller kanske placeras där på pappret. För mig är de offensiva mittfältare som spelar på kanten.

VICTOR MOSES är det första namnet i den här gruppen. Han ger vårt spel en annan dimension när han är inne med sitt kantspel och sin speed. Han måste dock jobba hårt på att bli en mycket bättre avslutare. Han missar på tok för många chanser där han borde kunnat göra bättre ifrån sig. En annan är vår utlånade Bremen-succé KEVIN DE BRUYNE, även Tintin kallad på grund av nationalitet och utseende. Han köptes och lånades ut utan att fått chansen. I Werder Bremen har han haft stora framgångar och jag tror han är helt klart redo att ta upp kampen om en startplats i Chelsea. Inte i varje match, men beroende på hur vi ska spela mot olika motstånd. Ett litet mer okänt alternativ är kanske THORGAN HAZARD som är utlånad till Waregem i Belgien. Lillebror Hazard är ju inte en lika offensiv mittfältare som storebror och kanske är det här han finner sin position?

MARKO MARIN har inte fått så många chanser, haft en del skadebekymmer men jag tycker inte alls han gjort bort sig när han fått spela, det är ju bara det att konkurrensen är som den är i Chelsea. Det räcker inte med att räcka till i de flesta lag, man måste vara ännu bättre även om laget som helhet kanske klickat lite under året.

Vi har också ännu en brasilianare som just nu är utlånad till Champions Leagueöverraskningen Malaga. LUCAS PIAZON är en spelare jag verkligen gillade att följa i ungdomslagen. Han är i den knepiga åldern då man inte vet om han tar nästa steg eller inte, men utlåningen till Malaga tycks göra honom gott och han har gjort intressanta inhopp även i Champions League. ULISES DAVILA, den unge mexikanen spelar i spanska andraligan men följs noga av Chelsea som lånade ut honom dit. Han är själv optimist men jag tror inte han blir aktuell för truppen nästa år även om jag tror han nu klarar vissa formella krav för arbetstillstånd och sådant. Förmodligen lånas han ut till en kontinental klubb, förhoppningsvis på en högre nivå, även nästa år vilket skulle innebära ett tredje år som lån. Kanske hör han till anfallarna, men någon centertank är han knappast.

En spelare jag ännu själv inte lyckas se men som jag varit mycket nyfiken på är PATRICK BAMFORD, en ung engelsk spelare som kom från Nottingham förra vintern. Nu utlånad. Han har gjort en hel del mål i reservlaget men som sagt, jag har inte sett honom spela ännu. Så jag vet inte ens om han spelar som ytter eller renodlad anfallare.

ANFALLARE
Vi har bara två anfallare i vår trupp idag, och en utlånad.
FERNANDO TORRES har jag redan uppmanat söka sig vidare, men om Chelsea är villiga att acceptera den prestigeförlusten är nog fortfarande osäkert.

DEMBA BA kom från Newcastle i januari och har inte haft en succéartad start. Det har låst sig för honom och målen har uteblivit, inte minst senast såg det nästan ut som hans karriär i Chelsea kommer att påminna om Torres. Han är dock en betydligt mer utpräglad target-spelare i Drogbatraditionen så han ger vårt spel en helt annat dimension och hans rörlighet öppnar upp för våra attackerande mittfältare. Så han har utan tvekan möjlighet att bygga på sin karriär i Chelsea. Det är fortfarande ett värdefullt köp särskilt satt i relation till kostnaden.

ROMELU LUKAKU gör braksuccé som lånespelare i West Bromwich och visar att han duger. Han har gjort en del dumma uttalanden, men det gör ofta unga spelare i frustration över att saker och ting inte händer snabbt nog. Jag undrade mycket över att Chelsea valde att låta honom stanna hos WBA i januari och istället köpte Demba Ba, men det kanske var rätt beslut. Nästa år kommer han dock säkerligen att reprsentera Chelsea och få sina chanser.

ISLAM FERUZ är en miniatyrspelare till utseendet och han är fortfarande inte äldre än 17 år. Hans fysik räcker idag inte till för Premier League, ändå kan jag inte låta bli att undra om han inte kommer att göra debut nästa säsong i a-laget. Så lovande är han.

Vad behöver vi köpa och vad kommer vi att köpa?!

Vi behöver en eller till och med två back-upmålvakter. Vi behöver kanske fler alternativ på defensiva mittfältet. Jag skulle också välkomna en etablerad målskytt förutsatt att det är rätt person.

Som tidigare sagt tror jag inte det blir så många nya; så därför tar jag bara upp de tre som nämns mest och oftast i spekulationerna och tippar om några unga spelare som kanske kommer.

Så låt oss börja framifrån. Falcao är namnet på allas läppar och ena dagen hamnar han i Chelsea, andra dagen hamnar han i City och ibland till och med hamnar han i Arsenal som visst ska spendera pengar i sommar (det beror nog på om Whiner Wenger får bestämma eller inte). PSG nämns självklart också. Det pratas om att det finns förkontrakt med Falcao, det pratas om summor, det pratas om bytesaffärer, det pratas om Courtois som mellanskillnad. Det pratas helt enkelt oerhört mycket om Falcao som lär ha en utköpsklausul om hela 60m euro i sitt kontrakt. Vi kunde köpt honom för halva summan förrförra sommaren...

Jag är en stor beundrare av Falcao och har talat mig varm för honom ända sedan han var i Porto så visst skulle jag välkomna honom och jag tror han skulle hjälpa oss mycket. Däremot är jag inte lika hudnraprocent övertygad om att det är en möjlig affär, åtminstone inte om Torres blir kvar i klubben. Falcao kommer att kosta stora pengar, det har vi råd med, han kommer också att kosta enorma lönesummor och det är därför ledningen försöker rensa ut äldre spelare för att göra plats för ännu en stortjänare i klubben. Med Torres som den kanske högst betalde kvar i klubben är det inte möjligt även om Lampard offras. (De tre som har i särklass högst löner i Chelsea är JT, Lampard och Torres och även om inga summor är offentliga tippar jag att de tjänar lika mycket alla tre och det ligger kring 165.000 pund i veckan, kanske något lite högre).

De två andra spelare det spekuleras allra mest i är spelare som jag kanske inte ser samma direkta behov av.

Isco är en av Spaniens allra mest lovande offensiva mittfältare. En enorm talang verkar det som och han är en av de stora orsakerna till Malagas framgångar i år. Bara 20 år gammal och väldigt dyr. Visst vill man att alla bra unga spelare ska hitta till Chelsea, men vi har ärligt talat inte något direkt behov av Isco.

Marouane Fellaini är det tredje namnet som hela tiden kopplas till Chelsea och han flirtar även öppet med oss. Ännu en belgisk länk. En riktigt duktig spelare som kan spela offensivt mittfält och även prövats som anfallare. Än en gång måste jag dock fråga, har vi behov av Fellaini?

De här spelarna kostar jättesummor. De är fantastiska spelare och skulle konkurrera om en startplats i nästan alla klubbar i världen och självklart skulle de förstärka Chelsea något oerhört både nu och för framtiden. Frågan är som sagt dock, är de ändå värda kostnaderna i röran med finansiella regler både inom PL och Uefa?

Jag tror en av dem kommer och jag tror det blir Falcao, om vi blir av med Torres.

Sedan finns det nog ett knappt hundratal till som nämns som möjliga värvningar, men få av dem är nog riktigt aktuella utan spelare som Chelsea följer som alla klubbar följer de bästa spelarna och de mest lovande ungdomarna.

En ung spelare som kanske kommer är Lazar Markovic, serbisk 18-årig anfallare. Jag tror också Cristian Cuevas kan vara aktuell. Ingen av dem köps dock för a-truppen även om Markovic som redan spelar med serbiska landslaget nog ligger närmast. Men det är som sagt dussintals namn som nämns hela tiden och det kan bli något av dem också. För Chelsea är inte den enda klubben på marknaden som intresserar sig för de här spelarna.

*****

Chelsea står sig väl inför framtiden och förhoppningsvis är vi tillbaka i absoluta toppen av Premier League redan nästa säsong. Vi måste jobba på jämnheten, vår högstanivå är redan helt underbar men vi har tappat en hel del matcher och spelet har varit väldigt ojämnt många gånger. Avgörande dock är för mig att vi får en manager som både klubben spelarna och fansen står bakom till fullo. Själv hoppas jag på antingen José Mourinho eller Guus Hiddink men jag vågar knappt gissa vem det kan bli. Viktigt är dock att vi får en manager som står emot ledningens dumheter och ändå lyckas ha allas förtroende, - finns det någon sådan?

 

Har ni egna tankar, skriv gärna en artikel, ta del i debatten!


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook