csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 29 sp 16 v 7 o 6 f 58 - 30 mål 55 p

19 mars 2013

    Spekulation om Chelseas trupp nästa säsong -1

Chelsea tillhör de klubbar som alltid köper flest spelare, om media får bestämma. Häromåret köpte vi eller skulle köpa över 150 spelare, hade vi trott på medierna. Sex stycken kom så det var rätt många det året.

Så kanske är det redan tid att titta på nästa års trupp? Trots att vi inte har någon manager inför nästa säsong, vilket inte hindrar Chelsea där managern trots allt har väldigt lite att göra med spelarköp - de verkar mest bli tillfrågade samtidigt som spelaren sitter hos Ron Gourlay och skriver under kontraktet. "Vad tror du om att vi lägger 50 m på en spanjor som spelare, Carlo? Förresten, det spelar inte så stor roll för Torres har redan skrivit på... Gillar du inte det så byter vi manager till sommaren istället."

Det kommer att bli stora förändringar i Chelseas spelartrupp nästa år. Det vet vi redan. Däremot är jag inte särdeles övertygad om att det kommer att ske därför Chelsea kommer att gå ut och dammsuga världen på fotbollstalang och köpa allt inom synhåll som City eller PSG inte redan har köpt. Ron Gourlay har redan sagt att Chelsea kommer att köpa bara 2-3 spelare till sommaren. Om det är färdiga spelare eller spelare för tillväxt sägs dock inget om. Jag tror det kan handla om någon enstaka färdig spelare eller några talanger. Snarare är det så att avgångarna blir betydligt fler än vanligt.

Frågan är dock vad vi kommer att köpa. Spekulanterna hävdar bestämt att det handlar om mittfältare. Nästan alla som nämns, åtminstone 75% av de spelare som länkas till klubben är mittfältare. Alltså spelare till den del av truppen där vi förmodligen är som bäst rustade. Om vi nu tror på medierna. Men spekulera är alltid kul så vi återkommer till det.

Jag vill däremot hävda, å det bestämdaste, att Chelsea behöver faktiskt inte köpa många om ens någon spelare i sommar. Vi står oerhört väl rustade inför nästa säsong som jag ser det. Om klubben och nästa manager väljer att utnyttja de resurser som redan finns i klubben.

Vilket långt ifrån är någon given självklarhet i vår klubb. Vi kommer säkert att köpa men som jag ser det har vi absolut inget direkt behov av att köpa även om vi kanske fortfarande drömmer om någon etablerad spelare med en spetskvalitet vi inte har sett i år.(Vad vi saknat i år är ju en anfallare som kan göra mål, det verkar vara en allmän sjuka att anfallare i Chelsea gör färre mål än i något annat lag - vilket delvis säkert beror på vårt spelsätt och kanske ännu mer på den höga kvalitet vårt mittfält har).

Jag anser att Chelsea kommer att vara ett bättre lag nästa år än i år - utan att vi behöver köpa en enda spelare; vi har så många talangfulla utlånade spelare och vår nya stomme på mitten är fortfarande stadda i en enorm utvecklingskurva som om den fortsätter som nu, kan ge oss ett mittfält som inte ens Barca kan matcha.

Vad vi har sett i år är dock hur underbart talangfull vår trupp är. Det har inte lyckats som lag helt ut men talangen har vi sett. Våra tongivande spelare i år är klart yngre än tongivande spelare i någon annan klubb - i världen. Vi har också en kader av äldre spelare som klubben vill fasa ut; av två skäl som jag ser det. Vi måste minska våra lönekostnader inför framtiden och förbundsregler, och det är de äldre spelarna som tjänar mest och därför vill klubben bli av med dem. Detta är ett skäl jag förstår och till och med köper, även om jag nog anser att det är bättre att förhandla om lönerna istället för att bara avpollettera spelare som gjort klubben enorma tjänster. och fortfarande är i världsklass. Det andra skälet spekulerar jag i, men tyvärr tror jag det ligger någon sanning i det. Klubben vill bli av med några äldre spelare för deras del i mottagandet av André Villas-Boas som manager. Ägaren och/eller ledningen ger de här spelarna skulden för att AVB misslyckades i Chelsea och det är möjligt att de gjorde livet tufft för portugisen, men vi får aldrig glömma att AVB fullständigt misslyckades med att få med sig spelarna i den förändring som var nödvändig och istället behandlade ham dem på ett barnsligt och osäkert sätt som bara ökade all antagonism. Då var det nödvändigt att sparka managern för det gick inte att sparka spelarna. Drogba insåg det här och lämnade klubben som en hjälte istället för att få uppleva nesan att sparkas ut för att ge plats för det dyraste köpet någonsin, som tyvärr aldrig kommit i närheten att leverera något som motsvarar prislappen.

Chelsea har haft en hel trupp utlånad i år. Många av de spelarna kommer aldrig att ta steget in i förstalaget. Andra kommer aldrig att få chansen att göra det därför topplagen idag måste samla på sig talang och kan inte utveckla den ordentligt. Chelsea har därför valt att låna ut massor av spelare för att ge dem en chans att utvecklas, vilket säkert är den bästa lösningen just nu då regler från förbunden tvingar klubbarna till den här utvecklingen för att motsvara krav på finansiella krav och framförallt på s k "home-grown".

Vi vet att följande spelare kommer att lämna; (om inget oväntat händer).

FRANK LAMPARD - han kommer inte att få något nytt kontrakt, vilket jag fortfarande tycker är vansinne för klubben behöver Frank Lampard och jag är faktiskt övertygad om att Lamps hade tagit en lönesäkning för att stanna. Därför tror jag tyvärr att han offras för att visa övriga spelare vad som händer om de sätter sig upp mot ledningen. Det jag fruktar mest är att han kommer att gå till någon av våra konkurrenter, kanske United som till skillnad från Chelsea förstår sig på att hålla igång karriären på äldre spelare och uppskatta vad de ger klubben. Jag hoppas dock han väljer att avsluta sin karriär utomlands för mitt hjärta skulle nästan brista om jag får se honom spela för en annan engelsk klubb. Hans familjesituation är dock sådan att jag tror inte han flyttar långt.
    Det är förbanne mig en ren skandal att Chelsea inte ger en spelare som Frank Lampard ytterligare ett år. SKANDAL är det och av allt som hänt i Chelsea under mina år som supporter, fan och även tidigare officiell supporteransvarig i Norden; är det nog min enskilt största besvikelse över klubben. Det är en ren prestigefråga och handlar inte om fotboll för Lampard har minst en säsong i allra översta toppen av fotbollen kvar. Att släppa Lampard måste vara den största enskilda inkompetensen hos en fotbollsklubb någonsin!
    Vi kan bara hoppas att klubben gör en helomvändning, vilket nog kan ske beroende på vilken manager som kommer in och om det innebär att vissa personer i nuvarande ledning får gå.

HENRIQUE HILARIO - hans kontrakt går ut och den lojale portugisen kommer inte att få det förnyat en gång till. Han är för gammal och är idag inte ens andremålvakt i laget. Han kommer nog att pensionera sig.

ROSS TURNBULL - även hans kontrakt går ut och han har inte utvecklats som Lollichon och ledningen säkert hoppades på. Han kom som andre målvakt och har aldrig setts som något annat än en back-up. Tyvärr är hans kvalitet som back-up inte tillräcklig i mina ögon. Steget mellan Cech och Turnbull som andremålvakt är alltför stort. Kanske hittar han en plats som målvakt i de lägre divisionerna.

PAULO FERREIRA - ännu en lojal portugis som faller för åldersstrecket. Han har inte varit i närheten av att vara ordinare de senaste säsongerna men har haft ett långt kontrakt. Han har aldrig varit dålig när han kallats in, men han är inte heller den spelare som José Mourinho först av alla tog med sig till klubben. Tror han pensionerar sig eller möjligen avslutar med en sista säsong i Portugal.

YOSSI BENAYOUN - lyckades inte i Chelsea, har varit utlånad och gjort en del konstiga uttalanden under lånetiderna. Har fått spela lite under Benitez som han känner väl men med mycket blandat resultat. Jag tror han fortsätter karriären och förmodligen i West Ham, klubben han kanske lyckades bäst i även om lånet i höstas blev misslyckat, det blev det dock på grund av skador. Han kunde bara spela fem matcher i höstas.

FLORENT MALOUDA - som kommit ordentligt på kant med ledningen och valde att göra det mest föraktliga av allt i mina ögon, en Winston Bogarde. Han har stannat enbart för att lyfta sin feta lön. Han har haft ett flertal erbjudanden om att lämna och Chelsea hade nog släppt honom gratis, men då han inte fick lika mycket i lön i de klubbarna har Malouda bara tränat med juniorerna och lyft lön samt hotat med att han, likt en Thomas Brolin, en dag ska säga "sanningen". Kommer att fortsätta karriären i den klubb som betalar honom bäst, men han lär säkerligen inte få särskilt mycket efter att inte spelat en fotbollsmatch på över ett år.

Därtill tror jag att:

JEFFREY BRUMA säljs till Hamburg. En tredje lånesäsong är inte aktuell som jag ser det och Bruma slår sig nog inte in i Chelseas försvar idag, även om han är ordinarie i Bundesliga och till och från spelar i holländska landslaget.

MICHAEL ESSIEN tror jag kommer att säljas. Han har inte lyckats komma tillbaka efter sina svåra knäskador och det smärtar djupt då han var en underbar spelare innan den sista. Han har fått spela en del i Real Madrid och han kommer säkert att hitta en klubb. Jag tror dock inte han spelar i Chelsea nästa säsong. Tyvärr för det hade ju varit underbart om han hade kunnat hitta en plats, men han är inte tillräckligt mycket defensiv mittfältare för att bli lösningen där och offensivt räcker han inte till i vår konkurrens.

Ytterligare 5-8 unga spelare kommer att släppas gratis som alltid till sommaren; nästan alla av dem utlånade just nu. Någon kanske säljs för en mindre summa. Conor Clifford tror jag lämnar (lite tyvärr då jag verkligen gillar honom), Milan Lalkovich också. Sam Hutchinson som så mirakulöst kom tillbaka från sin karriäravgörande skada blir nog aldrig aktuell för a-laget men kan ändå få en fin karriär. Matej Delac vars lovande målvaktskarriär drabbats av tvärstopp. Gael Kakuta som var världens kanske bäste 17-18-åring och som idag är i princip ingenting mer än en bortskämd spelare som knappt platsar som lån i Vitesse. Ben Gordon försvann redan i januari till Yeovil. Svenske Amin Affane tar nog inte heller steget upp utan hamnar i en ny klubb till nästa år. (Lån i Roda just nu). Rohan Ince kan jag också tänka mig försvinner även om han kanske får en säsong till som utlånad.

Borde säljas:

FERNANDO TORRES, för klubbens och för hans egen skull bör Torres gå vidare och hamna på ett ställe han får chansen att hitta sig själv igen. Men Chelsea kan inte fortsätta ge honom chanser för vi måste ha en mer pålitlig målgörare där framme. En spelare som tror på sig själv. Jag stöttade och trodde på Torres till match nummer 100 men nu har jag gett upp. Jag tror inte han kommer att hitta sig själv i Chelsea och kanske hade Niva rätt när han sa att skadorna Torres fick i Liverpool tog udden av honom. Han jobbar hårt och har varit lojal vilket jag uppskattar varmt, men Chelsea är inte stället för honom nästa säsong. Dock, Chelsea kommer inte att få ens i närheten av vad kanske är rätta marknadsvärdet annat än av klubbar som Torres aldrig kommer att vilja spela för (läs ryska, kinesiska). Tyvärr kommer nog Torres att bli ihågkommen i Chelsea mest för att han blev klubbens minst lyckade affär någonsin. Hade han inte kommit med sin extrema prislapp (som kanske kvävde honom) hade vi nog värderat honom lite annorlunda, men någon succé kan han ju inte sägas blivit.

MIKEL - det kanske överraskar, men Mikel har aldrig vunnit över mig. Han är ingen Claude Makelele och någon annan roll än som defensiv mittfältare kan han aldrig fylla i dagens Chelsea. Jag tycker inte han utvecklas längre och även om han oftast gör ett gott jobb blandar han det också med massor av enkla misstag och mindre genomtänkta aktioner (vilket även Luiz kan göra, men där handlar det mer om hjärta och entusiasm som tillfälligt överskuggar omdömet, Luiz kompenserar det dock genom att också göra helt briljanta saker). Ska Chelsea köpa mittfältare är det en defensiv mittfältare jag tycker vi ska titta mest på även om Oriol Romeu kommer tillbaka från sin svåra skada. Chelsea kan sälja Mikel utan att det skadar laget som jag ser det. Hans fina passningsprocent är som den är, men säger absolut ingenting då Mikel knappast ens i undantagsfall slår en passning över tio meter framåt. Han är den spelare som fortfarande spelar Ancelottifotboll, hans fotboll är kontrollspel och kanske behöver Chelsea det men jag undrar om det finns plats för det i det lag som Chelsea håller på att bygga.
    Jag tror dock inte Mikel säljs, även om det självklart beror på vem som kommer in som manager.

Fortsättning följer i artikel 2


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook