csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 28 sp 15 v 7 o 6 f 56 - 30 mål 52 p

3 mars 2013

    Managercirkusen

Chelsea har blivit en katapultstol för managers i stil med Atletico Madrid när Jesus Gil sr bestämde där. En oberäknelig hopplös människa med gudskomplex som tyckte han visste och kunde allt bättre än alla andra. Jag säger inte att Roman är det, men han har uppenbara problem med att välja rätt rådgivare. Pini Zahavi som bara agerar i eget intresse är inte bra för Chelsea, Michael Emenalo är näst intill en katastrof då han inget tycks kunna, Bruce Buck är en underbar man, men har ingen som helst sportbakgrund. Ron Gourlay är en så kallad bönräknare, en bokförare som ska styra den ekonomiska verksamheten inte fotbollen.

Ändå är jag för tillfället mindre bekymrad över managercirkusarna än idiotin att inte ge bra spelare nya kontrakt för att deras pass anger en viss ålder. Det är det dummaste, mest skadliga Chelsea råkat ut för sedan Ken Bates pantsatte klubben för sina idiotiska och vidlyftiga fastighetsaffärer. Något som nästan dödade Chelsea FC. De två händelserna är det sämsta Chelsea råkat ut för sedan huliganerna tog klubben som gisslan i början av 80-talet. (Där agerade dock Bates bra som sparkade ut asen).

Katapultstolen har dock inneburit att Chelsea trots resurser, trots spelare av underbar kvalitet, trots oss fans inte längre är med på listan för bra managers, för ingen vill jobba under de villkor och de omständigheter som Chelsea innebär. Som Pep Guardiola som Roman förmodligen allra helst ville ha, och han övervägde knappast ens Chelsea efter RdM fick sparken utan valde Bayern istället. Trots att mycket talar för att Pep egentligen ville jobba i England, i den bästa ligan.

Ledningen, ägaren vägrar låta våra managers bestämma spelarköp, spelartruppens sammansättning. Vilket är som att låta en manager jobba med bakbundna händer och ögonbindel. Ett fullständigt omöjligt uppdrag.

Och den andra stora anledningen till att ingen riktigt bra manager längre är intresserad av Chelsea. Som Jürgen Klopp som inte vill ha med oss att göra. Snart är bara Svennis Eriksson intresserad för han gör vad som helst för pengar.

De här två frågorna är viktigare att lösa än vilket namn som helst som manager. Som jag ser det måste Chelsea göra en helomvändning, helst sparka Emenalo tillbaka till USA eller var han kommer ifrån, och se till att managern i klubben också får bestämma spelet, spelartruppen och spelarinköpen. Punkt slut. Innan den frågan är löst är namnet på en manager fullständigt ointressant.


Ändå måste vi diskutera frågan för till och med Rafa Benitez inser nu att han bara är tillfällig. Han hade säkert hoppats göra det annorlunda, men hans resultat är usla.

Jag vill ändå inte på något sätt att Benitez sparkas nu. Det är bara löjligt och tillfredsställer bara blodtörsten hos sportjournalister (som inte är journalister utan skvallerskribenter i 90% av fallen). För mig ska Benitez stanna säsongen ut. Jag tycker inte om honom. Jag gillar absolut inte hans syn på fotboll. Jag nästan hatar honom för hans uppträdande mot oss som scousermanager. Men jag respekterar honom för att han försöker (om än misslyckas titt som tätt) göra sitt bästa i en situation som inte är hans fel. Så jag tänker inte hålla upp plakat med att han ska ut - nu. Men jag vill absolut inte under några omständigheter se honom som manager nästa säsong. Jag gillar nämligen Benitez till och med sämre än Romans vän Avram Grant.

Det nämns massor med namn som nästa manager i Chelsea. Frågan är jätteviktig men ännu viktigare är att Chelsea måste bestämma sig vilken sorts manager de vill ha och framförallt vilka arbetsvillkor får han.

Jag tror tyvärr att det här med katapulten och de bakbundna händerna enbart innebär att jobbet lockar lycksökare och managers som gärna tar en sista stor lönecheck (med noggrant införhandlade klausuler om kompensation vid sparkning). Chelsea har lagt så stora pengar på managers och deras löneklausuler som vi lagt på vissa spelare och två av de dyraste spelarna vi någonsin värvat har varit floppar i klubben. Bägge två var kraftfulla önskemål från Roman; dvs Shevchenko och Torres. Hazard kostade förmodligen något mer än Sheva gjorde, han har dock inte varit någon flopp även om han kanske inte helt ut uppfyllt förhoppningarna de första matcherna gav oss. Men han är en lyckad värvnng trots prislappen. Och Eden Hazard kommer bara att bli bättre, det är jag övertygad om. Vi vet hur svårt det är för nya spelare allt som oftast att komma till England och anpassa sig första säsongen. Juan Mata ett uppenbart undantag för oss, för han har varit fantastisk hela tiden. Men Drogba började svagt, Lampard var ingen jättesuccé från start och då var han ändå engelsman. Man måste alltid ha tålamod med spelare och man borde ha det med managers också.

Så vilka stora namn finns det som kan bli aktuella för Chelsea? Som sagt, nästan varje manager utom Ferguson och Whiner har ju nämnts som framtida manager. Därtil har flera tidigare spelare som nu är managers kopplats till klubben och en hel del andra, framförallt kontinentala namn. Jag ska försöka lista dem, men har säkert glömt flera.

Vi börjar med namnkunniga managers som jag inte tror kommer:

Pep Guardiola valde bort Chelsea.
Jürgen Klopp är inte intresserad.
Jupp Heynckes, intressant namn men hans ledarstil kommer aldrig att funka i Chelsea och själv har han sagt att han ska pensionera sig.
Rafael Benitez var själv intresserad men har insett att interim verkligen betyder interim, och han börjar nog tröttna rätt ordentligt på att han inte lyckats vinna över några av alla de fans som protesterar mot honom.
David Moyes, en topptränare men van vid total kontroll och jag tror inte han skulle fungera i Chelsea.
Manuel Pellegrini, har gjort det bra i Malaga och Villarreal, men floppade i Real vilket tyder på att han kanske inte är en manager för klubbar med så kallade starka omklädningsrum.
Antonio Conte, rätt begränsad erfarenhet som manager även om han gjort det väldigt bra i Juventus. Ändå tror jag inte han är lika aktuell som italienska tidningar gör.
Marcelo Bielsa, hans stjärna har dalat snabbt i år efter interna slitningar och mindre bra resultat.
Luciano Spalletti som har det svårt med fansen i Europas mest rasistiska omgivning i Zenit.

Möjliga:

Diego Simeone, Atleticos succémanager nämns i samma veva som att Falcao ska komma. Så vitt jag vet talar argentinaren inte engelska och tror jag är nödvändigt.
Fabio Capello, ryske landslagstränaren tycks inte trivas i Ryssland och är därmed aktuell och Chelsea har ju alltid nämnts tillsammans med fd engelska landslagsmanagers. (Jag tänker inte nämna Svennis även om han själv säkert inget hellre vill än att få omnämnd i spekulationerna igen).
Michael Laudrup, jag var intresserad av honom redan för flera år sedan och hans succé med Swansea har raderat ut tidigare problem i spanska klubbar (även om han gjorde ett bra jobb i Mallorca vilket han inte fick credd för då han lämnade trött på att jobba med bakbundna händer). För mig ett intressant namn, men är han stark nog att stå emot ledningen?

Managers med Chelseaanknytning:

Avram Grant, nej tack men nämns framförallt som korttidslösning om Benitez får gå innan säsongen är slut.

John Terry är inte manager men har framtida sådana ambitioner och har nog fungerat en hel del som en slags spelarmanager i gruppen starka spelare. Har ofta tydligen stått i konflikt med senare tiders managers som André Villas-Boas och Rafael Benitez.

Gus Poyet, manager i Brighton där han gjort ett gott jobb men jag tvivlar på att Chelsea seriöst tittar på Poyet.

Gianfranco Zola, misslyckades i West Ham men är just nu stor succé i Watford, den Udineseägda klubben som satt systemet med lånespelare i system på ett sätt som närmast väckt ilska. Watford ligger på direktplats just nu till Premier League, men kommer inte ens att ha i närheten av samma spelartrupp nästa säsong. Är Chelsealegend och fansen skulle nog väldigt gärna vilja ha honom. Men är han stark nog att stå emot Romans, Emenalos och andra icke-fotbollspersoners försök att styra?

Guus Hiddink, lurar lite i vassen som en kanske kortare tids lösning. Men det är ju inte idealt då vi drömmer om en manager som får chansen att jobba i minst tre år. Dock en oerhört kapabel manager som redan gått hem i spelartruppen.

Steve Clarke, har inte nämnts av så många källor trots sitt fina jobb i WBA och jag tror han ses av Chelsealedningen precis som de såg på Roberto di Matteo, som en assisterande manager i grunden.

José Mourinho, beroende på vem du lyssnar till är han antingen fortfarande fiende eller vän igen med Roman. Jag tror aldrig de varit fiender även om det var helt klart ansträngt när JM hoppade av för att han inte fick tillräcklig kontroll. Kommer aldrig någonsin att återvända utan att försäkrat sig om att det är han som är manager och inte Emenalo bakom ryggen på honom, dvs han kommer att kräva kontroll över spelarköp. Jag tror JM är lockad av att göra come-back och vinner han Champions League med Real är jag övertygad om att han lämnar Madrid, och kanske för Chelsea. Kanske den ende manager som är stark nog att verkligen stå emot det som händer bakom ryggen på alla managers i Chelsea. Han lär dock få friare händer och än större kassa att handla för i PSG och/eller City. Däremot tror jag inte han kommer att hamna i United.

Managers som nämnts förr men inte nu:

Joakim Löw, tyske landslagsmanagern.
Slaven Bilic, kroatisk landslagsmanager nu i Lokomotiv Moskva, (inte Romans favoritklubb i Ryssland, för det är CSKA).

Då har jag säkerligen ändå missat och glömt några som kopplats till Chelsea.

Som tidigare sagt tycker jag arbetsordningen är viktigare att lösa i Chelsea så att managern också får makten över laget och fotbollen och spelarköp. Den ende kandidaten jag tror är stark nog att bryta Chelseas nuvarande modell är José Mourinho. Fabio Capello hade kanske varit det om han inte haft åldern emot sig. Guus Hiddink har samma problem - ingen av dem ses därför som en långsiktig lösning och bara en som kan bli långsiktigt kan bryta Chelseas modell.

Jag kan inte ens spekulera i vem det blir, det kan bli en stor överraskning men visst klappar mitt hjärta lite extra för Mourinho trots den cirkus som alltid följer med honom, Guus Hiddink som är den bäste personmanagern i branschen i mina ögon och Zola av nostalgiska skäl kanske. Luadrup är en dark horse för mig.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook