csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 26 sp 14 v 7 o 5 f 55 - 28 mål 49 p

16 februari 2013

    Förändringar!?

Fotbollen är den mest konservativa av alla idrotter. Jämfört med nästan alla andra sporter har förändringarna varit minimala även om det skett en del förändringar. Ändå har spelet och spelarna utvecklats väldigt mycket inte minst fysiskt och tempomässigt, och jag kan tycka det är dags för några förändringar som jag funderat kring. Någon kanske känns radikal men det finns också områden inom fotbollen som måste komma inom kontroll och då kan det krävas radikala åtgärder.

Fotbollens stora problemområde är ekonomin, fast det har den å andra sidan varit mycket längre än vad det någonsin talats om Uefa Financial Fair Play rules eller nya regler som Premier League har anammat. Gubbaväldet i förbunden garanterar att det är mycket större chans att det gamla förblir än att något nytt kommer. Tänk bara hur stort motståndet varit mot vissa förändringar under åren och hur olika organisationer försökt påverka. Inte minst G-14-gruppen som blev till 18 och som Chelsea aldrig ville och inte heller fick vara med. De har dock nu med Uefas hjälp nästan lyckats med allt de ville; framförallt se till att bevara det som var och skydda storklubbarna mot ny konkurrens med FFP-reglerna, samt få mer internationellt matchspel med gruppspel i alla europeiska cuper. De är också på väg att få till en neddragning av vänskapslandskampandet (tack för det). Det enda område där deras idéer kanske fortfarande möter ett visst motstånd är nationalisterna som vill begränsa antalet utländska spelare i ligalagen. Där har ju nationalisterna redan lyckats genom införande av de urbota dumma reglerna om home-grown spelare, vilket tvingar stora klubbar att bygga upp jätteakademier och dra till sig unga utländska spelare för att de ska kunna räknas som home-grown. En form av barnsamlande som jag har svårt för då jag inte anser det vara bra för unga spelare att ryckas upp från den miljö de finns i och kan utvecklas i en annan takt i. Nu tvingas de till tidig konkurrens och utslagning på en nivå som gör att det finns inte utrymme för individuell utveckling längre.

MÄLKAMEROR
Det har tagit åratal av diskussioner och önskemål från nästan alla om att målteknologi ska införas i fotbollen också. Förstockade förbundsgubbar har hela tiden motarbetat det tills Sepp Blatter inte längre ens för sig själv kunde motivera hur de inte ska användas i fotboll. (Läs Lampards icke-mål i Sydafrika-VM vilket påminner mig om att vuvuzuelor måste förbjudas på läktarna). Michel Platini, dryga tjugo år yngre än Blatter men lika fördummad och förgubbad gör dock fortfarande allt han kan för att förhindra det.

Kameror testades i klubblags-VM och även om det aldrig uppstod en enda situation där de verkligen fick testas fick försöket beröm och uppskattning av alla inblandade. Det uppstod inga störningar och båda systemen som testades fungerade tydligen bra, så nu återstår bara för Fifa att bestämma vilket av dem som ska användas. Sedan kommer förmodligen Uefa att överklaga och försöka förhala det här ett par år till men utvecklingen är obönhörlig. Målkameror kommer att bli en del av toppfotbollens vardag som det måste vara i en sport som blivit så viktig och som omsätter sådana enorma summor.

Det gör också att vi förhoppningsvis slipper de här domarna som står och tittar på matcherna men aldrig någonsin bidragit, bakom målen i de europeiska cupturneringarna. Även om jag kan tänka mig behålla dem om de får mandat att också göra bedömningar om andra situationer i straffområdet, för ett av fotbollens absolut största problem är alla ojustheter som inte är tillåtna men som hela tiden sker i straffområdet t ex vid fasta situationer. Framförallt tröjdragningar, brottargrepp och filmningar.

UTÖKAD BESTRAFFNING I EFTERHAND
Jag vill se fler bestraffningar i efterhand. Jag vill se spelare avstängda för ojustheter som de gör utan att bestraffas av domaren. Som Coloccini när han sparkade av näsan på Ba. Det borde gett en matchs avstängning för farligt spel.

Det skulle också stävja filmandet och tröjdragandet i straffområdet om spelare stängs av efteråt för det.

Det finns redan idag till en viss del, framförallt i Italien, men jag vill se att det här utökas och används mycket mer i framtiden. Det finns risk för missbruk också, så det måste regleras väldigt klart och tydligt.

TVÅ DOMARE
Vi måste börja diskutera domarnas roll mycket mer. De är en helig ko som alla från förbund till sportjournalister behandlar som om de är felfria, vilket vi Chelseaanhängare verkligen vet att de inte är. Vi kan ju nämna Frisk, Øvrebø, Webb, Clattenburg, Foy bara för att ta några av de värsta vi haft att göra med i negativ bemärkelse.

Det är fullständigt orealistiskt idag att en enda femtioåring ska döma en match ensam i det tempo och den fysik som dagens fotboll spelas med, av 22 spelare som är upp till trettio år yngre, fräschare och snabbare än domaren. Domarna hinner helt enkelt inte alls med längre. Vilket t ex ett så oerhört kontringsskickligt lag som Chelsea missgynnas av.

Antingen kan man ordna ett system med att de har huvudansvar för var sin halva av planen och då lagen byter sidor så får domarna typ ansvar för bägge lagen i en match. Annars rekommenderar jag nog att man bygger upp domarteam som alltid dömer tillsammans så de lär känna varandra och har en likartad bedömning.

DOMARSTATUS
Domarna måste vara lika professionella och leva på sin domarinsats precis som alla spelare. Domare som har vardagsjobb måste skrotas på toppnivå. Jag vill inte att en viktig Champions Leaguematch till exempel ska dömas av någon som ska ta ledigt från sitt jobb som bagare för att ha möjligheten att påverka en match som avgör miljoner kronor och enormt viktiga titlar.

De måste utbildas mer och oftare. Både teoretiskt och praktiskt.

Deras insatser måste bedömas precis som spelarnas, och varför ska inte domare få uttala sig efter matcherna. Idag finns det faktiskt exempel på domare som erkänt att de gjort fel och som har straffats av sitt eget förbund för att de gjort det. För att de brutit mot förbudet att uttala sig om matcherna. Jag är övertygad att om publiken och spelarna fick veta hur domarna resonerat och tagit de beslut de gör skulle respekten för dem och deras svåra jobb öka enormt.

OFFSIDELINJE
Jag är kanske inte säker på det här men varför inte ta upp det till diskussion? Att införa en offsidelinje i fotbollen. Det skulle sträcka ut lagen och skapa mer utrymme på planen då lagen då inte kan trycka upp hur mycket som helst om en motståndare har möjlighet att ligga högt upp i plan och fiska.

Fast om det finns något jag tycker har förbättrats i domarbedömningarna i PL särskilt de senaste åren är det offsidebedömningarna. De har blivit oerhört mycket bättre och korrektare de två senaste säsongerna. De var bedrövligt dåliga för några år sedan, men är nu helt ok. Och bäst av alla linjedomare är Sian Massey, tjejen. Jag har aldrig sett henne ha ett fel, och då talar jag om bedömningar som varit väldigt svåra och hon har alltid fått dem rätt visar repriserna. Förmodligen är hon världens bäste linjedomare.

LÖNETAK
Jag tror inte ett skvatt på Uefas FFP-regler och nästan lika lite på de regler som PL infört om ekonomin. Som jag ser det är de framförallt till för att bevara saker som de är och skydda de klubbar som redan är stora, plus att de fördyrar verksamheten. Men syftet är gott, tankarna bakom de rätta. Ekonomin måste kontrolleras hårdare hos klubbarna och klubbar ska inte få kunna äventyra verksamheten. Men varför de ska slå mot klubbar som har ägare som betalar istället för klubbar som lånar upp enorma summor för sin verksamhet det kommer jag aldrig att förstå. Detta utan att vi får en idrott som den amerikanska där lag flyttas som schackpjäser och det är inte klubbar utan nöjesföretag.

Skuldsättningstak borde införas även om jag inte vet hur ett sådant kan utformas. Och jag är inte helt emot att klubbar med bra och rika ägare får begränsningar i hur mycket medel ägarna får bidra med, men då måste också klubbar som lånar till verksamheten bestraffas först.

Det enklaste och mest genomförbara tror jag är lönetak. Det kan aldrig bli rättvist helt och hållet, men det skulle åtminstone ge klubbarna ett vapen och ett argument mot agenterna och spelarna som kräver löjeväckande summor för att sparka på en boll, och ibland nicka den. För fotbollen i allmänhet skulle ett rakt lönetak med max- och minimilön vara rättvisast men det är en fullständig omöjlighet så det måste bli något som som sker i procent av verksamhetens omsättning (vilket dock också gynnar redan stora klubbar). Ändå är det något jag faktiskt skulle välkomna trots risken med att de stora stjärnorna berikar sig på de mindre framgångsrika spelarnas bekostnad som i den amerikanska idrotten.

Däremot är problemet att ett land kan inte införa detta. Det måste ske i samtliga länder och ligor och samtidigt. Om ett land gör det kommer spelarna bara att flytta till en liga utan lönetak. Och med spelarna flyttar tv-pengarna och de ligor som har lönetak kommer att få det mycket svårt.

BEGRÄNSA AGENTVERKSAMHETEN
Agenternas makt över spelare och klubbar och spelet i sig måste begränsas kraftigt. Det måste införas mycket hårdare regler för hur agenter får uppträda och hur de ska få licens att jobba som agenter. Både etiska och ekonomiska regler måste till, och helst också munkavle på agenterna så vi slipper sådana avarter som Mino Raiola, den värste av dem alla. Agenter ska inte få kunna manipulera klubbar och spelare som t ex Raiola gjort med Zlatan och de klubbar han lämnat varje gång han velat ha mer pengar. Scenariot har vi sett många gånger och inte bara med Zlatan utan även med andra spelare i Raiolas stall (läs t ex Baloteli) där spelarens uppträdande blir sämre och sämre och mer och mer illojalt ju närmare han kommer ett nytt ännu lukrativare kontrakt i nästa klubb.

FÖRBJUD TREDJEHANDSÄGANDE
Förbudet finns redan i England och flera europeiska ligor och Fifa har tagit det till sig och föreslår ett sådant förbud för hela fotbollsvärlden. Det är ett ovanligt klokt beslut av Fifa. De jobbar också med förslag till att begränsa agentmakten.

Det här är några förändringar jag gärna vill se inom fotbollen. Om ni inte håller med, har andra åsikter, andra förslag eller även håller med - skriv till CSFC så publicerar vi, eller starta en diskussion på vår facebooksida.

-----

*Vill ni veta mer om Uefa FFP så finns reglerna att ladda ned här på CSFC.SE. Länken finns under artikelrubrikerna till höger.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook