csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 16 sp 8 v 5 o 3 f 28 - 15 mål 29 p

14 - 16 dec 2012

  CorinthiansInför Corinthians, klubb-VM

Corinthians Paulista är den klubb i Brasilien som har flest anhängare. Något som har gjort avtryck i Japan under klubb-VM. De har vunnit klubb-VM tidigare, 2000, som dock spelades på ett annorlunda sätt då. Europa har dock vunnit de senaste fem åren, och tar Chelsea titeln imorgon blir det sjätte raka.

---
Att det skulle bli Corinthians och Chelsea som möts i finalen i klubb-VM var det knappast höga odds på. Även om Chelsea imponerade mest i sin semifinal. Chelsea gjorde en riktigt bra match mot Monterrey, inte minst i inledningen av andra halvlek men sista fjärdedelen av matchen var det knappast längre match utan Chelsea spelade bara av. Vilket kan förklara slarvet med att släppa in mål på övertid.

Däremot skiljer sig motivationen inför matchen nog en hel del. I Sydamerika är klubb-VM "a big deal". I Europa ser vi det som en fjantturnering som vi ärligt talat inte skulle brytt oss ett dugg om hade inte Chelsea representerat vår världsdel i den i år.

Enklast beskrivs detta av två faktum.
* Chelsea fick inte ledigt av FA varken före eller efter VM för att förbereda sig och resa. De tvingades resa direkt från Newcastle till Helsingfors och vidare till Yokohama med ett minimum av acklimatisering. Efter finalen är det planet direkt hem för att möta Leeds i Ligacupens kvartsfinal. En turnerning som saknar storlag förutom oss nu då Arsenal åkte ut mot Bradford. Det vill säga en jättechans till en buckla igen. Och då Chelsea rest till Japan med full trupp så lär vi inte ha några överdrivet fräscha spelare på onsdag även om vi kanske tror att Piazon spelar mot Leeds men knappast mot Corinthians. Det är dock inte spelandet som tröttar utan resandet.
Corinthians har varit i Japan i två veckor för att förbereda sig ordentligt inför den här matchen.
** Chelsea har något tusental tappra fans som spenderat julpengarna (och semesterpengarna) på att resa till Japan för att på plats följa vårt hjärtas lag. Corinthinas beräknas ha upp emot 30.000 fans på plats. Så det blir bortamatchstämning i finalen.

Statusskillnaden är alltså enorm i Europa och Sydamerika för det här Fifapåhittet där vinstpengarna (5m dollar) knappast ens täcker kostnaderna för Chelsea jämfört med vad vi vann i FA-cupen och Champions League förra året.

Många pratar om duellen på mitten nu när Luiz får spela där mot sin gamla favoritklubb och mot den spelare som nämns som hetast i tipsen att köpas in i januari för att täcka upp på mittfältet efter skador och ACN, Paulinho. Nu tror åtminstone inte jag att han är aktuell, delvis pga osäkerheten kring om han kan få arbetstillstånd. Delvis pga jag ser inte att vi är så tunna i den positionen som media vill ha det till trots Romeus skada och Mikels Afrikaresa. Vi har alltså Luiz som gjorde en toppmatch mot Monterrey där, vi har Lampard och Mikel är ändå med ända till början av januari. Kanske bör Chalobah återkallas och det finns andra att kalla hem om det kniper. Jag är fortfarande av åsikten att vi behöver en anfallare till, kanske två om Sturridge lämnar för Scousers.

Det framgår klart av uttalanden att i Corinthians spelplan kommer Stoppa Hazard i topp. De pratar mycket om att begränsa hans speed och tempo och därmed stänga av honom från spelet. Vi får se om de lyckas?! Personligen tycker jag nog att de borde oroa sig mer för att stänga ned Juan Mata som i nästan varje match i höst varit närmast magisk och fortsätter han så här är snart Zolas status som klubbikon hotad. Vi glömmer lätt att även om han blev Årets Spelare förra säsongen så har Juan Mata inte ens varit i Chelsea i 1,5 års tid.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook