csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
3 Chelsea FC 16 sp 8 v 5 o 3 f 28 - 15 mål 29 p

10 december 2012

    Ännu fler Chelseaminnen från Harri

Harri Hemmi, tidigare ordförande och grundare av Chelsea Supporters Sweden gräver vidare med med flera artiklar från sin rika skatt av Chelsea-lore.


Champions League, Marseille borta.

Krönika nummer fyra från Champions League äventyret 1999/2000. 

Tisdag 29 februari, Olympic Marseille, Stade Vèlodrome, 0-1 (0-1) 36 448.
Medresenärer; Fluffo, Martin Wells och MatsArnlund.

06:55 på tisdagmorgonen lyfte vi med KLM från Arlanda, destination Amsterdam. Tre timmar senare satt vi på ett Regional Airways plan till Marseille.

Landade strax efter tolv på fransk mark och äntligen fick jag användning för det enda jag kan på franska, ”Le Dede un nounours”. Efter ett par Kronenbourg i ankomsthallen tog vi taxi till hotellet inne i stan. Från hotellfönstret såg vi ett gäng Chelseafans i baren rätt över gatan. Två minuter senare var även vi där. Martin sken som en sol. En öl kostade endast tio franc (ca: 13 kr). Det blev många många……

Svenskarna var i sedvanligt fin form då Peter Bromley dök upp med våra matchbiljetter. ”You really like a good drink when you`re abroad”, var hans enda kommentar. Nåväl, nån måste ju hålla traditionen levande eftersom Åke Larsson inte fanns på plats i Frankrike.

Efter sex timmar i baren tog vi tunnelbanan till arenan. Där var det noll koll som gällde. Alla genomsöktes noga, men matchbiljetterna brydde de sig inte alls om att kolla. Min egen är oriven och i ursprungsskick, dock mycket skrynklig. Väldigt många promenerade helt enkelt in utan biljett. Det räckte med att vifta med en bit papper, så var man inne på sektionen reserverad för bortafansen. Därför fanns där 900 fler personer på plats än de 1998 biljetter som såldes via Chelsea.

Under den första halvleken kastade hemmafansen över en del grejer på Chelseasidan, vilket resulterade i ett försök av engelsmännen att ta sig över till den franska sidan. Ingen kastar skit på britter ostraffat. Speciellt inte fransmän. Den franska poliskåren överreagerade och motade tillbaka hopen med hjälp av tårgas. Det är första gången jag råkat ut för en tårgasattack på fotboll. Marseille fick sedermera böta £50 000 för denna incident. Chelsea åkte på £7 500 i böter.

Ytterligare en blek insats av Chelseas överbetalda världsstjärnor. Trots det förtjänade laget minst en pinne. Annars var Marseille en mixad upplevelse, en trevlig marina men riktigt otrevliga typer till människor. Staden som sådan var skitig och nerkörd, och gav ett fattigt intryck. Billigt var det också. Som sagt, bara 13 kr för ölen. Tillbaka på Arlanda på onsdagskvällen. Knappt en månad kvar till nästa resa, Feyenoord borta.

Europaresan fortsätter framöver…



Harri Hemmi

Besök csfc-facebook: facebook