Europamästarna Chelsea FC

Matchen:    Chelsea  v  Shaktar Donetsk   3 - 2 (2-1)
LAGUPPSTÄLLNINGAR:
1 Petr Cech (k)
2 Branislav Ivanovic
24 Gary Cahill
4 David Luiz
34 Ryan Bertrand
7 Ramires
12 John Mikel Obi
17 Eden Hazard
11 Oscar
10 Juan Mata
9 Fernando Torres

Avb: 22 Ross Turnbull, 28 Cesar Azpilicueta, 26 John Terry, 6 Oriol Romeu, 21 Marko Marin, 13 Victor Moses, 23 Daniel Sturridge.

SHAKTAR DONETSK

Pyatov; Srna (k), Kucher, Rakitskiy, Rat; Fernandinho, Hübschman; Texeira, Mkhitaryan, Willian; Luiz Adriano

Avb: Kanibolotskiy, Shevchuk, Chygrynkiy, Ilsinho, Stepanenko, Douglas Costa, Eduardo.

Domare: Velasco Carballo, Spanien

RESULTAT >>>

Första halvlek

JT vilar från start, Mata och Luiz tillbaka i startordningen. Vi behöver en bra start i matchen, helst ett mål och absolut inget bakåt. Shaktar har exakt samma lag som slog oss så vi är "handikappade" på skadefronten och vad det gäller möjligheten att ställa bästa Xi på benen.

Svårtolkat men inte tyckte jag Chelsea såg helkoncentrerade ut under Uefas bombastiska hymn.

Shaktar spelade av och tackade vare ett felpass av Luiz över linjen och ett ännu värre av Bertrand till Luiz fick de en hörna. Ingen bra för minut. Hörnan kunde studsat fram till en orange men som tur var fanns ingen där. 1
   Lång frispark genom muren men rakt i famnen på Cech. 2. Chelsea har inte startat bra.
   Bra frisparksläge, men långt ut. Över 30 m. Luiz tar den. Bollen går genom muren och Pyatov släpper retur på den luriga bollen, men han hinner ta den själv innan Cahill hinner fram. 4
   Torres borde ha gjort mål, men når inte fram före Pyatov. Pyatov släpper igen retur. 5
    Shaktar spelar ut bollen. Backen spelar tillbaka till Pyatov som slår bollen på Torres som gör MÅL. 6. Den här gången fick Chelsea det tidiga målet. Mycket bra. En ordentlig tavla av Shaktar men också väldigt vaket av Torres som helt revanscherade sig för att han inte nådde den touchade bollen i anfallet innan.
   Mikel täcker bollen och Chelsea kontrar. 7. Torres skjuter, Pyatov tar den, med stort besvär.
   Vilken start matchen haft. Shaktar startade starkt och sedan har det avlöst varandra. Tre bästa chanserna, inkl målet dock till Chelsea kanske .
    MÅL. Fernandinho tar sig ned mot linjen förbi en halkande Bertrand. Spelar bakåt till Willian som lätt sätt bollen via Cech som inte ser bollen förrän den tar på honom verkar det som. 9. Usch. Den fina inledningen med tidigt mål är bortspolad och det är bara att börja om från början.
    Chelsea måste vara vakna, Shaktar är ett nästan lika duktigt kontringslag som Dortmund, och de har imponerat oerhört. En ettmålsledning är ingenting ikväll. Inte som Chelsea släpper till på sistone. Och framförallt måste vi stänga till vår vänsterkant. Allt Shaktar gjort mot oss kommer därifrån. Det är mittfältsunderstödet försvarsmässigt som fallerar som jag ser det, och det ser vi tidigt idag igen.
   Hörna Shaktar, blir dubbelhörna. 12. Iva nickar bollen över linjen men Shaktar biter sig fast. Det är lite rörigt faktiskt försvarsmässigt.
    Cech har stora problem efter att Bertrand nickar på den korta hörnan. Räddar bollen precis vid stolproten, som tur var kunde Hübschmann inte göra något av returen. 14. Det är dock grepp för Shaktar just nu.
   Stackars Bertrand har inte fått någon bra start och Shaktar spelar med intensiv och snabb press som Chelsea har klara problem med.
   Fernandinho skjuter. Cech räddar. Chelsea får knappt låna bollen just den här perioden. Vi har problem för tillfället. Den snabba kvitteringen lyfte verkligen Shaktar.
    Chelseas första riktiga anfall efter målet, Torres vänder och lurar försvaret men vinkeln är svår och bollen tar i burgaveln. 16
    Chelseas spelare halkar idag igen. Det har vi sett många gånger senaste halvåret. Är de så dåliga på att välja skor eller vattnas planen för hårt jämfört med vad som sagts till laget?
    Bertrand har inte någon bra match. Tyvärr. Han misslyckas med allt just nu, passningsmottagning, passningar, stå på benen och hålla Srna och Shaktars högerkant. Hoppas det vänder för honom. Shaktar kommer hela tiden fram till farliga lägen på den kanten, det händer nästan inget på den andra innan de krosspassar vid straffområdet.
    Torres försöker klacka bollen, men den täcks och det slutar i hörna. 20. Kort hörna, men bollen bort.
     Luiz Adriano nickar bakåt till Mik (som vi väl kallar honom) som skjuter en bra bit utanför. 21.
   Bollen nästan fram till Hazard som inte får tag i bollen ordentligt. 22. Spelet böljar fram och tillbaka. Men Shaktar har lite längre anfall och anfaller framförallt via kanterna på ett sätt som Chelsea inte gör.
   Inlägg mot Torres men backen hinner precis före. 23
   Det är nästan inget spel på mitten och jag tror Chelsea måste få fast bollen där ett tag för det blir ingen som helst vila då Shaktar hela tiden får komma fram i farliga kontringar.
    Samtidigt sätter Juve tvåan mot Nordsjaelland och det blir ingen hjälp att hämta där. Chelsea måste vinna matchen för just nu är vi trea i gruppen. Vi måste också få lite längd på anfallen och utnyttja vårt bollskickligare offensiva mittfält.
    Mata har varit ovanligt osynlig första dryga halvtimmen. Hoppas han hittar in i matchen, men just nu är tempot sådant att han får inte fast bollen för att göra det han gör bäst. Hazard den som märkts mest av vår trio.
   Shaktar är oerhört aggressiva på våra spelare. Orkar de verkligen hålla den intensiteten hela matchen? Det beror nog på vad ställningen är.
    Iva hittar nästan Torres igen med ett långt inlägg, men det når inte riktigt fram den här gången heller. 29
    Det är lite mer vilja, mer offertanke hos Shaktar som spelar mer på chans och det fungerar för dem.
   Teixeira skjuter precis utanför stolpen på ett tillbakaspel. 32.
    Chelsea har stora problem med presspelet och chanstagningarna som hela tiden går hem. Shaktar spelar med en oräddhet somsätter press på oss och försvarar sig väldigt aktivt. Vi är långt ifrån utspelade, men har svårt att få till vårt spel. Vilket leder till rätt många chansbollar mot Torres huvud. Shaktar har drivit upp tempot högt och det passar oss inte så bra verkar det som.
    Hazard hjälper nu Bertrand mycket bättre så Ryan har inte alls lika stora problem som i matchens första del.
   Chelsea spelar med fler tillslag på bollen än Shaktar, men får inte mycket tid med den pga presspelet. Därför misslyckas sista passningen nästan varje gång.
   Mikel högt uppe men passningen är omöjlig för Torres att nå. Vi behöver få upp lite fler spelare i anfallsposition när vi ställer om. 38
    Lite grann känns det som i Donetsk, vi har ingen tur med andrabollarna som Shaktar plockar upp mycket bättre än oss. Farligt anfall igen där visserligen Chelseaspelare får bollen, men den studsar runt och inte bort. Blir till hörna. 39
     Oscar ser att Pyatov är för långt ute och lobbar hur behärskat som helst in bollen från närmare 40m. MÅL. 41 min. Väldigt skickligt av Oscar på en svår boll, även om Pyatov lämnade målet öppet.
    Oj, vilken halvlek det har varit. Luiz och Hazard anfaller men Luiz skott på Haz bakåtpass tar på en försvarare. 42
    Mata och Hazard har lekstuga vid linjen. De är så bollskickliga. Mata har vaknat de senaste minuterna vilket är bra då vi behöver honom.
    Oscar skjuter och Pyatov får fingertopparna på bollen. 44
    Hörnan blir dubbelhörna som Hazard lägger långt ut. Oscar försöker hitta Iva men bollen är lite lång. 44
    Luiz missar en rensande nick men städar upp efter sig själv, två gånger. 45.
    Jag upprepar; Oj vilken halvlek. Bägge lagen har varit väldigt bra, men lite mer spets på Shaktar. Chelsea har dock utnyttjat situationerna bäst ochledningen är inte orättvis, men det hade kanske inte varit orättvist om det varit tvärtom heller. Skönt att vi höll undan halvleken ut, för det här tempot kan spelarna ine orka hålla i andra - eller... Härlig match.

 

 

Andra halvlek

Om lagen håller samma tempo i andra lär en hel del spelare gå på knäna om en halvtimme. Chelsea leder, men det är långt ifrån en säker ledning. Oscar har nu gjort fyra mål i CL. En spelare i Drogbas andra, för de stora matcherna tydligen.
     Shaktar startar oerhört starkt och Chelsea gör återigen en väldigt svag start av en halvlek. Willian gör MÅL och det är nästan en kopia av hans första. Så får det inte gå till at försvara sig Chelsea. Dåligt även om Shaktar spelar bra. Men men men, dessa inledningar på halvlekarna... 48
    Hörna till Chelsea efter att Bertrand jobbat fram den. En kort hörna som hamnar hos Mikel ute till höger. Och Mikel ger bort bollen till Wilian. 50. Vi fortsätter ha problem med att hålla bollen och andrabollarna plockas inte heller upp av våra spelare.
    Cech missar en utspark men har tur och får tillbaka bollen. 52. Det här kommer att bli en nervös andra halvlek efter den dåliga inledningen.
    Vi har väldiga problem med att hålla bort Srna från att komma till inläggsläge. Det är där vi hela tiden skadas och vi måste få stopp på det.
      Ett oväntat långskott skruvar sig kraftigt, i stolpen, Cech såg det inte. 53. Vi spelar verkligen inte bra nu igen. Det ser ut som efter Shaktars första kvittering. Rörigt, lite räddhågset. Vi har lämnat över initiativet igen. Någon måste ta tag i det här, just nu saknar jag rutinen hos JT och Lamps, och även Cole då Bertrand har sådana problem även om han spelat upp sig.
    Första riktiga anfallet i andra, men det slarvas i passningspelet. Gult kort till Teixeira när han vräker omkull Hazard. 57   
     Hazards frispark studsar nästan förbi alla in i mål, men den går precis utanför stolpen. 58
     JT värmer upp på en träningscykel vid plan, det är första gången jag ser något sådant.
   Chelsea börjar komma ini matchen igen och försöker pressa Shaktars försvar, men de försvarar sig fortfarande bra och med många spelare. Hazard försvarar sig bra mot Srna. Bästa försvarsinsatsen jag nog sett Hazz göra i Chelsea. Hittills vår bäste spelare idag.
    En väldigt jämn match med 10 mot 9 målförsök för Shaktar, men Chelsea har 6 på mål mot 4 för dem.
     Torres passar för svårt mot Hazard och det blir inspark istället. 63
    Ramires har kämpat enormt i matchen och är den ende som riktigt matchar Shaktar i tempot. Men vårt passningsspel är för dåligt och vi tappar bollen på tok för ofta.
     Shaktar anfaller men Mik. får inte med sig bollen ordentligt och Cech tar hand om den. 67
    Shaktar tar Hazard allt hårdare nu, kan Hazard bara komma i läge kan det ge farliga fasta situationer.
    Frispark precis på straffområdeslinje något ill h öger. Mata tar den. 66
    Mål av Mikel men han är avvinkad för offside. Och det är rätt tyvärr. Typskt va! Men snyggt var det.
    De fortsätter göra ned Hazard, men håller det långt från mål. Helt klart en taktik. 59
    Oscars springs ned i straffområdet men oj vad Mata missar chansen. 69. De har inte visat någon repris men det luktade allt lite straff där. Kanske därför som Mata missade så.
    Flera Shaktarspelare visar tecken på trötthet nu, men det är långt kvar och deras kontringsspel är så giftigt. Mata lyfter in en lång frispark, Hazard trycker till men Pyatov lyckas rädda och hålla bollen. 73
   Juventus fixar samma målskillnad mot Nordsjaelland som vi hade, fast borta.
    Ramires fälls, det borde varit staff som jag ser det. Men domaren friar. Tveksamt tveksamt. 74. Två situationer nu som kunde blivit straff. Fansen sjunger; We've seen it before
    Chelsea dominerar nu och vi kan bara hoppas vi kan fixa fram ett positivt avgörande.
    Bollen förbi Cahill men Luiz försvarar bra. 75
   Hörnan går förbi alla till inkast.
   Wilian är återigen Shaktars bäste, och gör också ett mycket bra jobb försvarsmässigt i hela matchen hittills.
    Mikel fälls och får frispark emot sig då han rakar in bollen med armarna. Teixeira ut och Ilsinho in. 78
    Oscar tar sig in i straffområdet men just när han ska skjuta får en orange tån på bollen. Så nära. 79
    Mikel skjuter, precis utanför. 79
    Kanske dags för Moses? Fast för vem?
    Bara tio minuter kvar och nu kommer Moses in för Oscar. 81. Oscar har varit bra och målet var hur skickligt som helst på en svår och mycket lång boll.
     Hörnan rakt i händerna på Pyatov som Chelsea gör duktig just nu. 82
    Enkel räddning av Cech på Adrianos vinklade skott. 82
     Mikel jobbar bra men blir avblåst. Mikel har hållit Mik. i tuffa tyglar och gått väldigt långt upp för att vara honom.
   Torres nästan fri, men bara nästan. 84
   Bra inspel men Kucher bryter akrobatiskt till hörna. 85.
   Cahill nickar fram till Iva, men Willian rensar. 85
   Dålig hörna av Mata som kommer tillbaka och Mata försöker lura Pyatov, det gick inte alls. 86
    Oavjort är ingen katastrof, vilket en förlust är. Men oj vad tufft det blir nu för vi måste slå Juventus borta, eller åtminstone ta poäng av dem om övriga resultat går vår väg. Och det för att klara en andraplats i gruppen. Att vi måste slå Nordsjaelland är givet. Men matchen är inte slut idag.
    Studge på väg in sista minuterna. Antaligen för Torres som inte märkts så mycket i andra.
    Luiz varnas. 89
    Torres ut för Sturridge. 90.
    Luiz Adriano fick en jättechans efter att Bertrand blockerat bollen. Rat avslutar anfallet och bollen går på en blå till hörna som Shaktar spelar långt bakåt. Cahill rensar bort. Just nu har Shaktar greppet om poängen.
    Luiz räddar och rensar.
   Chelsea har varit det bättre laget i mina ögon om vi ser till hela matchen, men Shaktars anfall har haft mer spets och Chelsea har utnyttjat deras misstag.
   Ramires gör ett jättejobb i andra.
   Frisparken går om då domaren ansåg den togs på fel ställe. Det är nog sista chansen.
   Hörna. MÅL. Moses gör mål i slutsekunderna. WOw vad härligt. Pefekt hörna, perfekt nick. 90+4 Sätter den perfekt över Rat vid stolpen, mycket skickligt.

Det var matchens sista spark (nick). Vilket avslut på en fullständigt hejdlös match. Så fantastiskt. Jag tycker inte det är orättvist även om resultatet kunde gått en annan väg då vi inte riktigt hade turen med oss på t ex andrabollarna. Shaktar förlorade sin 40:e match. Vilken avslutning. Och vilket härligt resultat för oss.

Chelsea plötsligt i topp i gruppen, som dock är långt ifrån avgjord. Men nu kan vi spela oavgjort i Turin och ändå ha en väldigt bra chans att gå vidare. Fast vi vill vinna om fjorton dagar, jag gillar fortfarande inte att vi släppte matchen mot Juve på Stamford.

     
Lindy

Besök csfc-facebook: facebook
Vi lyssnar gärna till nya röster, skriv, säg något, tyck något, hävda något!