csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
2 Chelsea FC 10 sp 7 v 2 o 1 f 22 - 10 mål 23 p

4 - 7 november 2012

shaktar  Inför Shaktar Donetsk, CL, h

ONSDAG:

Fyra gånger har Shaktar försökt och det får inte bli femte gången gillt. Shaktar har aldrig vunnit i England tidigare.

Vinner Chelsea blir det vår 100:e vinst i Europacupspel sedan vår debut 1958. Chelsea fick ju inte delta i första Europacupen efter ligasegern 1955. FA var konstiga redan på den tiden och stoppade Chelsea, inofficiellt för att man inte ville blanda engelsk fotboll med de där på kontinenten.

November och de gula vinterbollarna är tyvärr inte en bra månad för Chelsea, men kanske kom vår dipp redan i oktober med tanke på de övervägande besvikelsefulla resultaten de sista veckorna.

Vad som inte får hända ikväll är ju att vi släpper till ett tidigt mål och låter Shaktar spela på kontringar som senast. Motsatsen däremot kommer att bli väldigt välkommen.

Tuffast lär nog Ryan Bertrand få på vänsterkanten då Shaktar i Donetsk byggde nästan allt den vägen. Srna hade motorväg fram och om det blir Hazard som spelar till vänster kommer vi att ställa hittills okända krav på honom, att han verkligen jobbar stenhårt i defensiven. Inte hans bästa gren även omhan visar framsteg i lagspelet och insikten att även anfallare idag försvarar. Det blir nog mycket möjligt också att Ramires kommer att spela till vänster istället för som vanligt på högra sidan. Men kanske vore det en idé att sätta den defensivt och spelintelligente Oscar på vänster mittfältskant och flytta Hazard till höger för den här matchen. Jag hoppas innerligt att Mata är spelklar ikväll.

Chelsea spelade som bäst förra året när ingen trodde på oss och när vi var som mest nederlagstippade; som mot Napoli i returen, mot Barcelona, mot Bayern....!

Domare är spanjoren Velasco Carballo.

TISDAG:
Ashley Cole är skadad, lårmuskeln. Inte en allvarlig skada, men han är utesluten i den viktiga matchen mot Shaktar. Vi har börjat få lite många skador nu, vilket verkligen inte är bra. Nu är Ryan Bertrand en utmärkt ersättare, men rutin är ovärderligt i sådana här måstematcher så visst är det ett klart avbräck för Chelsea. Frank Lampard är definitivt också borta, ännu mer rutin och erfarenhet och ledaregenskaper som Chelsea saknar. Vi har inte spelat bra under Lamps skadeperiod och framförallt har inte resultaten gått vår väg.

Juan Mata och David Luiz ska bedömts under tisdagskvällen men vi har ännu inte fått veta om de kan spela. De tränade dock under tisdagen så det finns hopp.

Roberto di Matteo utgår från att Chelsea måste vinna båda sina kvarvarande hemmamatcher för att vi ska gå vidare i Champions League och det är nog det högst troliga.

Shaktar Donetsk är obesegrade i 39 matcher. Det får inte bli fler nu. För vi måste ju räkna med att Juventus ändå slår Nordsjaelland hemma även om likaledes tidigare obesegrade Juve faktiskt fick ordentligt på nosen med 3-1 av Inter, och det på Juventus hemmaplan.

Vi såg alla också hur bra Shaktar var mot Chelsea även om den perfekta starten med ett mål i öppningsminuterna självklart underlättade för dem. Ändå, siffrorna var nästan lite smickrande. Chelsea kunde förlorat med bra mycket mer än 2-1 om vi ska vara ärliga, hade inte Petr Cech gjort en riktig stormatch.

Chelsea lär dock knappast vara överraskade den här gången och ingen lär underskatta Shaktar som inte förlorat sedan de åkte ur Champions League förra säsongen mot Porto.

 

---
Vi har haft en förfärlig period de två senaste veckorna med lite tröst i en ligacupmatch. Vi har tappat den serieledningen vi prenumerat på sedan andra omgången och den kan bli svår nog att ta tillbaka då vi verkar tappa det flyt alla lag måste ha. Det har också smugit sig in en liten försiktighet i vårt spel som inte fungerar alls med den spelmodell vi har idag, särskilt inte när försvaret inte gått att lita på. Inte för att backlinjen var dålig mot Swansea, problemet var återigen på defensiva mittfältet som inte täckte upp utanför straffområdet. Allt började med förlusten mot Shaktar i Donetsk och nu måste vi vinna hemma mot dem. Annars kan det bli kris i CL-planerna för den här säsongen. Hade det inte varit för att Nordsjaelland hjälpte oss hade det kanske redan talats om CL-kris.

Än mer oroande än spelet är oförmågan att hålla nollan. Och ännu mer oroande än det är skadorna. Vi behöver framförallt Mata tillbaka på onsdag. JT är spelklar då hans avstängning bara gällde i ligan (och även den är nu slut). Lampard lär knappast komma ifråga och ingen vet just nu hur det blir med Luiz. Så det blir ändringar och förändringar inför den här mycket avgörande matchen. Poäng är ett absolut måste, och egentligen krävs en seger för att vi ska vara lite mer säkra på att gå vidare till slutspelet i Champions League.

Shaktar var klart bättre än oss i Donetsk även om siffrorna inte blev så stora. Chelsea spelade dock inte dåligt, men inte heller bra. Vi har bara spelat bra perioden andra halvtimmen mot United på sistone, fast i den matchen fanns det ju helt naturliga (domaren) förklaringar till att det blev som det blev med spelet. Maskinen hackar för tillfället och det är framförallt att vi har ingen striker som jag ser som problemet. Torres är inte dålig, men han är inte längre en striker utan bara en anfallare.

(Och efter den väldigt viktiga matchen mot Shaktar har vi Liverpool hemma, ett lag vi har ett rent förfärligt facit mot de senaste 2-3 säsongerna. Usch).


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook