csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
1 Chelsea FC 8 sp 7 v 1 o 0 f 19 - 6 mål 22 p

25 - 28 oktober 2012

man utd  Inför Manchester United, h

SÖNDAG:

Ferguson gör ett sista(!?) försök till mindgames genom att gå ut och hävda att Chelsea har varit ett starkare lag under Mourinho. Vilket ju är som att slå in öppna dörrar när Roberto di Matteo och klubben genomför en generationsväxling och byte av spelsystem om än med huvudet på skaft och inte under armen som förra säsongens inledning. Dessutom sir Rednose- United har sannerligen också haft bättre lag, ungefär varje år sedan mitten av nittiotalet än just nu! Back at you, som man säger i de engelsktalande ländernas skolgårdar.

Det känns som om Chelseas XI idag är rätt given, eller vad tror ni i avsaknad av Lampard och JT. Även om jag kanske trott det förut och haft fel. Men idag satsar jag på att om några timmar ställer Chelsea följande spelare på fötterna vid start, och så håller vi tummarna för att de är med både i hjärna och fötter när pipan går.

Cech - Ivanovic, Cahill, Luiz, Cole - Ramires, Mikel - Oscar, Mata, Hazard - Torres

Fergusons senaste försök till mindgames, lamt, är att hävda att Chelsea inte kommer att klara Uniteds anfall utan JT. Vi får väl se, men visst skulle vi behövt JTs spelsinne och disciplin, särskilt som Rooney säkerligen har fått instruktioner från den gamle räven att göra vad han kan för att få framförallt David Luiz att dras ut från försvaret för att följa den hårtransplanterade scousern upp i plan och lämna sin position. Vi vet ju att Luiz ibland inte är så koncentrerad, så det krävs av honom att han håller sin position. Särskilt när van Persie den enfotade kommer att göra allt för att komma in i den luckan och slå till med sin höger. Och jag är en som inte vill komma ihåg van Persies senaste besök på Stamford Bridge. Även om det den gången var JT som skänkte honom ett av hans mål.

LÖRDAG:
United har inte slagit oss på Stamford Bridge sedan 2002!

Det verkar som om Ferguson slipper fundera över målvaktsvalet då Lindegaards handskada inte verkar läkt. Phil Jones och Chris Smalling saknas också, liksom tidigare nämnda Kagawa och Vidic. Frågan är om Nani som verkar kommit på kant med den hetlevrade skotten spelar, eller Anderson.

Många har påpekat precis vad vi skrivit om tidigare, Uniteds relativt svaga mittfält och försvar. Frågan som dyker upp är hur de ska hantera vårt mittfält. De lär knappast kunna man-markera Mata, Hazard och Oscar med det spelarmaterial de har. Scholes är inte någon vinthund längre, om han någonsin varit, och han lär få utnyttja rutin och kunskap i positionsspelet snarare än kunna räkna med att jaga ifatt t ex Oscar som väl blir den av våra som ligger lägst.

Fergusons mindgames har börjat, men då RdM redan tidigt i veckan sa klart ifrån att han var på alerten för dem så är de väldigt snälla för att vara Ferguson. Han försöker bara sätta press på Chelsea genom att hålla upp oss som en av tre titelfavoriter i år. Som om vi inte visste det redan före säsongen. Fast kanske är alla ryktena om att United tänker ge sig in i jakten på Ashley Cole en form av mindgames.

FREDAG:
Skadeläget: Frank Lampard är borta två veckor och Shinji Kagawa i United borta dubbla tiden. Frågan är vilken skada som drabbar vilken klubb mest? Jag måste erkänna att Kagawa har varit en klart bättre värvning än jag nog trodde när han kom, lite grand som Lilla Ärtan även om denne knappast fortsatte att utvecklas efter sin fantastiska debutsäsong. Lampard är en kvalitetsspelare som gör mål och fortfarande är en viktig del i Chelsea. Men Chelsea är i mina ögon inte lika beroende av Lampard som United är av Kagawa som står för nästan all kreativitet på deras mittfält idag. Så jag tror Ferguson är mer bekymrad än Roberto di Matteo. Däremot saknar vi också John Terry vilket kanske kan kontras med att de saknar Nemanja Vidic.

Marko Marin kan däremot bli aktuell för spel. Han är skadefri och kommer kanske att ingå i truppen, men knappast starta.

Jag kan också meddela att vi slipper Howard Webb, tack och lov, som domare i matchen. Jag tycker Webb är en duktig domare normalt men det går inte att komma förbi att när han gör misstag har den en enorm ovana att komma just Man United tillgodo, som senast. Det blir istället Mark Clattenburg som dömer på söndag. En domare med ett betydligt mer neutralt rykte.

---
Branislav Ivanovic påpekar att det är tid att fokusera. Man kan bara hålla med. Kanske har Chelsea haft det lite för lätt och vänt matcher och arbetat sig in i dem. Det fungerade mot Tottenham men inte mot Shaktar, och det lär fungera ännu mindre med United. Om inte laget är på tårna när matcherna, halvlekarna startar ger vi bort fördelar som United inte lär låta oss ta tillbaka.

Vi möter ju United även senare i veckan i ligacupen. Vi ska dock inte på något sätt jämföra matcherna för egentligen är det bara tröjor, klubbnamn och arenan som är desamma. Betydelsen av söndagens möte är så enormt mycket större än i veckomötet. (Även om det kommer att bli oerhört intressant att se hur tränarna ställer upp lagen i veckan).

På yten ser söndagsmatchen fortfarande ut att bli mellan ligans mest målrika anfall och det starkaste försvaret. Även om Chelsea är tvåa efter United i antalet gjorda mål. Däremot har ju United släppt in nästan dubbelt så många mål som Chelsea och deras osedvanligt svaga försvarsspel är säkerligen något som tas upp i matchförberedelserna. Liksom osäkerheten kring vem som kommer att stå. Lindegaard har varit småskadad men är nu spelklar igen. Både han och de Gea är kapabla till storspel, men ingen av dem är ju ens i närheten av Petr Cechs klass som målvakt. Något Petr med eftertryck bevisade i onsdags då han höll nere siffrorna till en anständig nivå. Många Chelseasupportrar påpekar återigen att Cech är ligans bästa målvakt och jag kan bara hålla med. Joe Hart är närmaste utmanare och han har en väldigt mycket mer spektakulär spelstil än Petr vilket lätt gör honom till en favorit. Cech bara är där, men oj vad han är där hela tiden. Hans konsekvens och stabilitet är det som håller ihop försvaret som ärligt talat glappat en del i år trots det låga antalet insläppta mål. JT har inte varit i bästa form, även om han saknas väldigt när han inte är med helt enkelt på grund av JTs förmåga att läsa spelet och styra försvaret. Där ligger både Luiz och Cahill i lä. Luiz kan fortfarande drabbas av moment av okoncentration, lite grann som Mikel och orsaka onödigheter. Cahill är ännu ny i sin roll och söker den auktoritet som kommer med att vara ett självklart val istället för tredje alternativet vilket han i ärlighetens namn är idag. Ändå har Cahill gjort en fantastisk halv första säsong sedan han kom i januari. Han har överraskat mig då jag ng tycker han överträffat mina förväntningar. Det var en tid då jag tyckte Chelsea kanske köpte honom mer för hans nationalitet än hans kvalitet, men så tänker jag absolut inte längre. Plus att Cahill ju faktiskt visat sig vara en väldigt målfarlig mittback med fyra mål hittills.

Om det finns något särskilt jag beundrar hos United så är det inte hur deras spelare filmar sig till straffar, och är väldigt framgångsrika i det. Vi har i år haft spelare som ynkligt försökt filma till sig straff och istället fått det gula kort de förtjänat, men vi har också flera situationer där vi faktiskt borde fått straff men där bedömningsnivån uppenbarligen ligger högre bara för ryktet snabbt gick om att någon försökt filma. Nej, det jag beundrar hos United är hur de aldrig ger upp och glöm aldrig förra säsongens möte i mars. Vi ledde med solklara 3-0 och det såg ut att bli en underbar dag, men det kändes ju inte så underbart när matchen slutade 3-3 tack vare Howard Webb och hans domarinsats men allra mest för att Chelsea likt ett Tyskland slutade spela för att vinna. Det ser man nästan aldrig United göra.

---

Man United har vid några få tillfällen i år prövat en ny spelmodell. Jag är dock övertygad om att det är den gamla med ytterspel som kommer till spel på Stamford Bridge på söndag.

United har med viss framgång och till massor av hyllningar testat att spela bollinnehavsfotboll à la Chelsea, Barcelona och andra som spelar en modern fotboll som just nu närmast dominerar efter 4-4-2-systemets fall i popularitet. Ferguson, var största förmåga som manager kanske just är att han alltid är nyfiken och prövar annat har testat varianter av 4-3-3, vare sig de heter 4-2-3-1 eller 4-3-2-1-1. Han har en anfallskapacitet nästan omatchad i Premier League, bara City kommer väl nära. Chelsea har nästan ingen anfallskapacitet enligt den gamla skolan då Torres inte längre är en striker utan en offensiv spelare framför ett offensivt mittfält. En modell i vilken han spelar bra, men han är inte alls den målmaskin han en gång var. Vilket tyvärr ger Chelsea en avsaknad av den plan vi alltid kunde lita på när Drogba drog på sig nummer elva.

Jag tror Uniteds traditionella spel faktiskt är bättre för Chelsea trots att de så ofta skadat oss med sina yttrar. Mest därför att jag är övertygad om att Chelsea kommer att taktiskt ställa in sig efter det, vilket kanske är ett argument för att räven Ferguson väljer motsatsen. För vad man än tycker om gubben, och det gör man ju, sluta beundra hans yrkeskunskap och förmåga att förnya sig själv upphör aldrig att förvåna.

---
Manchester United kommer från en moralhöjande vändning mot Braga, Chelsea kommer från en deprimerande insats mot Shaktar Donetsk. Klar fördel United. De fick dock kanske Shinji Kagawa skadad igen, liksom vi fick Frank Lampard eventuellt skadad.

Jag har läst rätt många väldigt negativa reaktioner på Chelseas insats i Donetsk. Jag kanske är väl blåfärgad men jag tyckte inte Chelsea var såååå dåliga. Inte så usla som vi var i matchen vi glömmer, mot Atletico Madrid. Däremot var det en sådan där match. En match där man redan tidigt kände att idag kommer inget att lyckas. Bollarna studsade aldrig vår väg, nästan varenda studsboll gick till Shaktar, andrabollar studsade deras väg, JTs arm friställer Teixeira. Vårt mittfält klickade helt och vi var inte bra, men därifrån till usla är det ett bra steg. Det däremot helt oacceptabla är att vi återigen inte är med i matchen när den startar, och detta två gånger. Både i första halvlek och i andra halvlek. Lärde de sig inget alls från matchen på White Hart Lane kändes det som. Sedan är det ju alltid otroligt tacksamt för ett lag med Shaktars (och vår) spelstil att ligga på rulle och kunna kontra mot ett lag som inte klickar och somhar en sådan där dag. Ändå blev det ju bara 2-1. Det var inte som mot Napoli förra säsongen.

Jag är inte så oroad om Lampard är skadad, han har ändå inte startat på sistone. Mer oroande är att mittfältet klickade inför United. Fast vi kan ju behöva Lampard ändå, för han har fortfarande så otroligt mycket att ge Chelsea. Och om vi har otur, det jag fruktar mest av allt, och får Howard Webb som domare då behöver vi kalla hjärnor på plan. Men visst påverkade hans tidiga skada vårt spel, spelplanen fick överges och från ett mer kontrollerande mittfält gick vi till ett offensivare mittfält än vad RdM hade tänkt sig. Frågan är om det var Hazard som verkligen borde kommit in för Lamps, hade inte Romeu varit smartare? Eller kanske ännu hellre, Ryan Bertrand? Där får RdM inte helt godkänt av mig.

Förhoppningsvis är känslan nu bland spelarna att de vill revaschera sig, visa United var skåpet ska stå. Vi brukar också ha lättare för United än mot andra toppkonkurrenter känns det som, även om det här är en av ligans allra mest avgörande matcher, för matcherna internt mellan toppkonkurrenterna tror jag blir viktigare i år än någonsin tidigare. Det lag som tar flest poäng mot varandra av oss och manc-lagen är troligen också de som höjer bucklan i maj. Därför är det vitalt att inte förlora poäng på hemmaplan.

Jag ser United som största hotet mot vår ligatitel i år. City har haft mer tur än skicklighet hittills, även om den maskinen börjar gå utan problem då är det ett fantastiskt lag. Jag är dock inte alls imponerad av United som lag i år. Det som brukar vara deras främsta adelsmärke har många fläckar som Roberto di Matteo och Eddie Newton taktiskt borde kunna utnyttja ordentligt. United är dock inte en lagmaskin i år, de är en fantastisk anfallsmaskin men det hackar ordentligt i mittfältsspelet och kanske ännu mer bakåt. Rio Ferdinand har varit rent usel i de matcher jag följt noggrannare. De saknar Vidic något oerhört. Målvaktsfrågan är ett ständigt frågetecken och det kan inte vara bra för United vars stora årgångar alltid byggt på suveränt målvaktsspel av en given etta.

Så det finns stora chanser för Chelsea att visa United och vinna den här matchen. En seger skulle ge ett tidigt poängförskott som säkert kommer att behövas inför en extrem julperiod. Vi har ju inte varit bra i den perioden på flera år nu, inte ens dubbelåret imponerade vi under julen. I år har vi också klubb-VM att spela, och jag hoppas Chelsea tar den turneringen på betydligt större allvar än Supercup och Community Shield. Vi vet att huvudmotståndarna Corinthians laddar redan enormt inför en final där mot Chelsea.

De stora matcherna kommer tätt nu och det är nu Chelsea måste visa mästartakter. Det kan vi, även om det kanske innebär att vi måste ta ett halvt steg eller så tillbaka och tänka lite mer defensivt à la Champions League 2012. Vi kan framförallt inte bjuda in motståndarna med enkla billiga mål tidigt i matcherna och vi vet vilka målgörare United har; van Persie, Rooney, Lilla Ärtan, Wellbeck - det är deras svaga mittfält och försvar vi måste utnyttja så vår mittfältstrio måste spela med självförtroende och tro på att United går att binda upp ungefär som City band upp dem förra hösten. Det är dags att bollen rullar vår väg nu.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook