csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
1 Chelsea FC 8 sp 7 v 1 o 0 f 19 - 6 mål 22 p

23 oktober 2012

    Ännu fler Chelseaminnen från Harri

Harri Hemmi, tidigare ordförande och grundare av Chelsea Supporters Sweden gräver vidare med med flera artiklar från sin rika skatt av Chelsea-lore.


EN HYLLNING TILL ZIGGER ZAGGER.

 

Mick Greenaway föddes i juni 1945. Han dog i augusti 1999. Mr Chelsea är borta, men minnet av honom lever kvar. Minnet av världens förmodligen mest kände fotbolls supporter.

Mick växte upp på Billing Street, ett stenkast ifrån Stamford Bridge. Hans far var Chelseafan, och hans farfar såg den första matchen som någonsin spelades på Stamford Bridge, 4 september 1905. Chelsea slog Liverpool med 4-0 i en träningsmatch inför 6 000 åskådare.

Som femåring såg han sin första match på Stamford Bridge, och därefter var Chelsea hans familj. Såväl spelare som supportrar. Han älskade dem alla.

Den 2 oktober 1954 stegade en mycket stolt ung grabb in på Stamford Bridges gröna matta. Det var Mick Greenaway. Iklädd lagets matchställ följde han en gammal familjetradition som klubbmaskot. 67 440 åskådare fanns på plats. Mick fick behålla myntet som domaren H. Webb använde vid slantsinglingen. Ett penny mynt från 1916. Den behöll han livet ut, svartnad efter alla år, men ovärderlig som en diamant, för honom. Matchen mot WBA slutade 3-3.

Micks kärlek till Chelsea handlade inte om pengar eller image, det var total tillhörighet och ett sätt att leva. I mitten av 60-talet började han resa på bortamatcher, och ofta på samma Inter-Citytåg som laget. Spelarna och fansen lärde med tiden att känna varandra, och spelarna hjälpte till med biljetter, öl och mackor.

Micks namn blev alltmer känt på pubarna och kring arenorna, eftersom det här var en tid då spelare och fans drack tillsammans. Spelare beredda att umgås med dem som betalade deras löner. Chelsea var speciellt för att fansen gjorde det speciellt. Mest ansvarig för detta var, Mick Greenaway.

Med tiden blev han något av hejarklacksledare för Chelseafansen. Överallt där The Blues spelade, fanns han med. Cardiff, Grimsby, Hull, Stamford Bridge, Aten, och Borås 1990. ”Zigger Zagger, Zigger Zagger, Oi, Oi Oi”, blev hans varumärke, och ett sätt att samla Chelseafansen för att stödja laget vokalt. Hans namn blev så välkänt i fotbollskretsar, att till och med motståndarfansen hördes skrika, ”Greenaway, where are you”, runt om på de engelska fotbollsarenorna, under denna tidsperiod.

Till myten och hjältedyrkan hör oftast en baksida. Så även i Micks fall. Han hängdes falskeligen ut i pressen som en av Chelseas huliganledare. The Sun stod för det tilltaget 18 september 1982. Rubriken, ”King of the soccer hooligans” ledde till att han miste sitt kära och livslånga arbete vid den brittiska järnvägen. Därmed började en period i Micks liv där alkohol och 100 cigaretter per dag tog över.

Mot mitten av 90-talet var det så illa att, Chelsealegenden inte längre hade råd att se sitt kära fotbollslag på lördagseftermiddagarna. Chelsea var hans familj, och precis som handlingen i alla italienska maffiafilmer, tog familjen hand om Mick.

Kvällen innan FA Cupfinalen 1997 anordnades ett partaj för Mick på Drakes. Trots att klubben (Ken Bates) krävde full hyra för puben, plus vissa restriktioner, så var det fullt ös på Drakes. Förutom många av hans gamla vänner så fanns där även folk från Sverige, Irland och Tyskland. Jag vet för att jag var där, Åke Larsson, Johan Brinkeborn och Tomas Wilhelmsson var där. Alla var där för att visa respekt för Mick Greenaway. Han höll ett tal och fick en säsongsbiljett för 1997/98, och en Cupfinalbiljett.

Ölen och drinkarna flödade, och Greenaway körde en ”Zigger Zagger”. Det var sista gången jag träffade honom, och han var verkligen i högform. Någon körde en ”Zigger Zagger” på San Siro, men det var inte riktigt samma sak.

Mick ligger begraven på Hither Green kyrkogården i en så kallad fattigmansgrav. Ett stort antal Chelseafans har samlat in pengar till en gravsten, och CSS har lämnat en hyfsad summa pengar för framtida underhåll av gravplatsen.

R.I.P Mick Greenaway



Harri Hemmi

Besök csfc-facebook: facebook