csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
1 Chelsea FC 6 sp 5 v 1 o 0 f 11 - 3 mål 16 p

3 - 6 oktober 2012

norwich  Inför Norwich, h

LÖRDAG:

Kommer Norwich till Stamford Bridge för att försöka få ett resultat? Vilken härlig sportklyscha det är, allting är ju ett resultat när matchen är över. Vad vi menar med det för det mesta är dock tänker de försvara sig till ett kryss eller en överraskande vinst? Risken är nog uppenbar att Norwich kommer för att spela oerhört disciplinerat och försöka frustrera Chelsea till misstag. Lite grann som Stoke gjorde.

Så ett tidigt mål skulle betyda mycket, inte minst för matchens underhållningsvärde.

Chelsea har ställt ett väldigt offensivt inställt lag till start de senaste matcherna. Jag undrar lite om det inte blir ett något försiktigare lag idag. Förmodligen med Mikel på mitten och kanske tillsammans med Lampard. Cahill istället för Luiz är också en möjlighet. Jag skulle gärna vilja se Azpilicueta få chansen istället för Iva idag. Jag vill gärna se ett offensivare backspel där backarna kommer fram, något de inte fått utrymme till med vårt mittfält på senaste tiden, sedan sägs det att Azpi har ett rackarns inkast. Något som skulle skapa fler positiva fasta situationer, även om vi inte varit särdeles duktiga på utnyttja sådana hittills. Luiz frispark senast var dock ett mycket positivt tecken då vi behöver fler frisparksläggare som kan överraska. Hörnorna är dock min besvikelse och där tror jag både Cahill och JT kan erbjuda mycket mer än vad vi redan har gjort. Mot försvarande lag får vi fler sådana och vi måste kunna utnyttja dem mycket bättre än vad vi gör idag, och ärligt talat gjort på många år. I början av Mourinho-epoken gjorde vi väldigt mycket hörnmål, sällan idag. Nu tar Hazard oftast hörnorna och vi har börjat försöka variera med korta hörnor - ändå ser man sällan hörnmål.

Vi vet ju alla hur svårt vi brukar ha det mot lag som parkerar bussen för att använda ett klassiskt Mourinhouttryck som nu ingår i fotbollsvokabulären. Så trots vårt offensiva överskott kan det finnas skäl att oroa sig en del inför den här matchen trots att ettan möter nummer arton.

Norwich saknar anfallaren Harry Kane (lån) och backen Whittaker. Däremot kanske som tidigare nämnts Bassong är tillbaka, liksom Pilkington.

Noterbart, Norwich har bara vunnit en bortamatch på de senaste nio. Chelsea är det enda PL-lag som ännu inte släppt in ett mål i andra halvlek, så trots Juventusmatchen kanske vi äntligen kan komma över den oro man som fans känner sista kvarten efter förra säsongen. Skott kan löna sig idag då Norwich har sämsta statistiken i PL på långskott trots att Ruddy är en mycket kompetent målvakt. De är inte heller särskilt duktiga på kontringar, även där är de sist i statistiken med låga 6%.

 

FREDAG:
Daniel Sturridge är fortfarande skadad. De här lårskadorna är verkigen svårberäkneliga. Först säger de dagar, sedan handlar det om veckor. I vilket fall som är Sturridge den ende spelare som inte är tillgänglig inför sista matchen innan uppehållet. Han ska vara spelklar efter uppehållet, är senaste uppgiften.

Norwich är osäkra på Bassong och

--
Norwich har ännu inte hållit nollan i sina 36 bortamatcher i PL. Det är ett rekord även om jag tvivlar på att deras fans gillar det. Chelsea är på väg mot ett rekord i raka vinster och oddsen är ju att vi närmar oss det genom att ta en femte (rekordet är starten 2010 med sex, sedan gick den säsongen åt skogen med Ancelottis sideledesspel).

Förssvararen Sebastian Bassong, tidigare Tottenham, kan vara tillbaka från skada till matchen och Grant Holt fick ju hoppa i med den äran, även om resultatet 5-2 knappast var ärofylld senast. Han gjorde dock mål igen. Bortser vi från den matchen dock så är Norwich ett lag som det har varit svårt att göra mål på i år, de har också haft väldigt svårt att göra dem vilket förklarar deras tabellplacering.

Petr Cech har redan tagit ledningen i Golden Gloves för i år. Han har fyra nollor, en bättre än Jääskeläinen och Foster. Det kan bli en femte om Chelsea sköter sig. Jag påminner gärna om att han vann den tävlingen dubbelåret så det är ett gott tecken denna vecka då engelsmännen utsett Joe Hart till världens bästa målvakt, trots att Abbiati förmodligen gjorde en ännu bättre målvaktsinsats i Champions League! Men visst räddade Hart City mot Dortmund (jag hoppas RdM tittar på hur Dortmund faktiskt spelade ut City inför vårt möte och lär sig av hur vi ska möta dem).

---

Inte oväntat är vår nästa ligamotståndare i andra ändan av tabellen. Norwich har fått precis den svåra och demoraliserande start som jag fruktade de skulle få efter strul och managerbyten. På pappret en lätt vinst för Chelsea.

Men som Nordsjaelland visade är lätta vinster bara en pappersprodukt ändå tills de är spelade. Hade inte Cech gjort en kanonräddning vid ställningen 1-0 i andra hade vi nog aldrig fått se historieböckerna visa en storseger med 4-0 över Nordsjaelland. Roligt, men om vi ska vara riktigt ärliga en lite för stor seger kanske. Fast, vem bryr sig, målen kom sent men de var snygga och de var våra!

Chris Hughton som entledigades från Newcastle häromåret, mycket överraskande då han hade gjort ett bra jobb där, kom inför den här säsongen från Birmingham där han hade byggt på sitt rykte som en kompetent manager. Men han kom till ett lag som överpresterade förra året och där den mycket populäre managern hade kommit i konflikt med ledningen. Något som smittade av sig på en del spelare som också kom i bråk med ledningen, en av de stora orsakerna till att Grant Holt först nu börjar komma igång igen. De tappade en del spelare och har väl inte riktigt haft ekonomin att ersätta dem. Norwich var och är en het nedflyttningskandidat.

Detta är den sortens matcher Chelsea måste vinna om vi ska vinna titeln. Det är den här sortens matcher då nonchalans och en alltför avslappnad inställning kan förstöra en hel säsong. Nu tror jag Roberto di Matteo är väl medveten om det och jag tror inte det ligger i hans DNA att slarva i förberedelserna. Vi såg dock stundtals mot Nordsjaelland hur för mycket självförtroende och övertygelse om en lätt seger kan smyga in sig hos spelarna. Det var därför det var så oerhört roligt och uppmuntrande att se Chelseas spurt tisdags kväll.

Norwichmatchen som visas på Viasat lördag eftermiddag följs av ett mycket olämpligt landslagsuppehåll. Visserligen för tävlingsmatcher, men det kommer inte bra för oss som är i form och än mer på väg mot stor form. Nu bryts träningen upp, vi riskerar skador i landskamper och momentum som det så populärt kallas kan brytas - för efter uppehållet väntar Tottenham som flyger på moln efter att äntligen vunnit på Old Trafford. Spelarna ska tvingas in i andra taktiska mönster och spelsystem, som de sedan måste skaka av sig igen till nästa klubbmatch. Vi vet också att om det finns en enda match André Villas-Boas absolut vill vinna i år är det derbyt mot oss på nu så svårspelade White Hart Lane (som så länge var allt annat än svårspelat för oss, 3 Point Lane som arenan så länge var känd som).

Tre dagar efter det har Chelsea rest till östra Ukraina för att på Donbass Arena (den fina) möta det lag jag varnat allra mest för, Shaktar Donetsk som imponerade borta mot Juventus (som i sin tur imponerade borta mot oss). Kan vi ta poäng där, då fixar vi det. Det blir dock inte lätt att ta poäng där. Det är ett väldigt tufft schema efter ett landslagsuppehåll med all osäkerhet det innebär, alla brutna rutiner och brist på samträning.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook