csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
1 Chelsea FC 4 sp 3 v 1 o 0 f 8 - 2 mål 10 p

20 - 22 september 2012

stoke  Inför Stoke, h


LÖRDAG:
Det är ett delvis nytt Stoke vi kommer att få se idag. Vi känner dem som ett fantastiskt organiserat starkt fysiskt lag - vilket de är fortfarande. Men de har ny också snabbhet på yttrarna och en spelfördelare i Nzonzi som ger dem ytterligare en dimension. Ingen kan ju heller säga att Michael Owen tillhör den typiska karikatyren av en Stokespelare. Owen är en kvick, småvuxen måltjuv. Även om han knappast startar idag är ju ett inhopp troligt och därmed byte av spelstil för Stoke. Tony Pulis liksom flera andra managers, Roberto di Matteo inbegripen håller på att ändra och förändra och tweeka sitt lag för att ge det en ny stil och ett alternativt sätt att spela. Stoke är idag för att använda det förhatliga modeordet i fotboll ett väldigt intressant "projekt" just nu. Inte färdiga och det ska vi vara glada för då de är svårspelade även i bästa fall. Chelsea är inte heller färdiga dock. Något vi måste tänka på i glädjen av att fått se glimtar av vad vi hoppas det nya Chelsea ska ge oss, som mot Newcastle, som mot Juventus.

Risken är att vi tappar något på vägen. Ihärdigheten, förmågan att försvara oss. Vi har alltid haft ett bra kontringsspel och det finns kvar och har utvecklats, som Chelsea visat vid många tillfällen redan. Men försvarsspelet är lika oroande som det var under AVB ett tag förra året. Därför skulle en match med en hållen nolla och vinst kännas alldeles oerhört tillfredsställande idag.

Det blir ett intressant möte och om något tror det blir lätt låt oss påminna om att Stoke redan tagit poäng av både mästarna City och Arsenal.

 

FREDAG:
Vid dagens presskonferens berättade RdM att Daniel Sturridge är enda frågetecknet på skadefronten. Vi får nog räkna bort honom imorgon för med vår spelartrupp lär managern inte chansa med någon spelare. Jag tror inte Oscar startar heller trots sin enorma succé i veckan då han fick en ordentligt smäll av Bonucci. (Och varför fortsätter vår historia med fega dåliga domare i Uefamatcher, man blir bara så trött på det att man knappt orka kommentera det. Var jag verkligen den enda som ansåg att vi skulle haft två stensäkra straffar som Proenca bara viftade bort medan han dömde till Juves fördel i nästan varje annan situation. Är det ett diktat från Uefa att Chelsea ska behandlas annorlunda än alla andra lag? Uppenbart ja.)

Han avslöjar också att Marko Marin är inte heller aktuell för matchen. Trist, men jag hoppas verkligen han får chansen mot Wolves i veckan.

Vi har inte vunnit en match på nästan en månad. Det är dags nu.

Stoke har inte vunnit i PL på tio matcher, men som sagt börjat årets säsong med fyra oavgjorda mot respekterat motstånd. Chelseas hemmaform är bättre, sex vinster och en förlust (mot Newcastle då laget vilade sig före CL-finalen, det var åtminstone intrycket vi fick). Vi har dock ett mycket bra facit mot Stoke, vilket oroar min pessimism en del då sådana serier har en tendens att ta slut. Vi har inte förlorat mot Stoke på 13 matcher så trots att de är tufft motstånd har vi ändå haft lätt för dem så att säga. Senast Stoke vann på Stamford Bridge... ja, det var ett tag sedan. Om vi säger att vår ledande spelare var en viss Ray Butch Wilkins kanske ni kan gissa?! (April 1974). Fast sådant säger egentligen inte så mycket då Chelsea och Stoke inte spelat så där jättemånga år i samma serie.

---
Chelsea spelar först av storlagen i helgen då alla våra farligaste konkurrenter spelar stora tunga matcher först på söndag. United möter Liverpool och även scousers inte längre på något sätt är titelutmanare så är det en svår och tuff match för United. Särskilt på Anfield där fokus ligger nästan lika mycket på om det blir de vanliga förolämpningarna kring läktar- och flygkatastrof som det var på handskakning på Loftus Road förra helgen. City tar emot Arsenal som sin vana trogen har startat säsongen utmärkt. Everton ska kanske räknas till toppkonkurrenterna i år då det rakt emot sin vana har startat säsongen väldigt bra (evertons pelar tidigt på lördag borta mot Swansea på samma poäng som de). Efter Chelseas poängtapp är de lagen inom tre poäng från oss. Så det blir att heja på hemmalaget i Liverpool mot min natur och förmodligen hoppas på oavgjort på City of Manchester Stadium som den inte heter längre. Ska vi behålla serieledningen måste det till en seger mot Stoke, och spelar vi i närheten av det spel som bjöds (vi undantar försvarsspel och individuella misstag som gav dem deras mål) ska vi kunna vinna.

Jag räknar nog med att Mata startar. Oscar är tveksam och jag tror inte RdM chansar med honom annat än som ev inhoppare. Frågan är också om Sturridge blir spelklar som sagt, vi får nog veta mer om det senare idag. JT lär spela då det kanske (förmodligen) är hans sista match på länge. FA ska ju döma honom på måndag i vad som bara kan betecknas som en skenrättegång. Just mot Stoke ser jag gärna att Cahill kompletterar honom då Cahill är bättre än Luiz på huvudspelet och just det är ju anledningen till att Azpilicueta nog får vänta lite på sin debut i Chelsea. Iva behåller säkert sin högerback liksom Cole som nu hittat formen. Mikel lär få starta trots sin dåliga statistik och det dyrbara misstaget senast (även om det var attityden och oviljan att försöka reparera det efteråt som retade mig allra mest). Hans fysiska närvaro passar ju mot lag som Stoke som inte direkt överraskar med snabbhet. Framåt hoppas jag som sagt på vår dynamo, Torres-Mata-Hazard som nu inte spelat på ett tag. Torres har fått måltorka igen men spelade väldigt bra mot Juve. På högerkanten tror jag nog RdM väljer Ramires, särskilt om Sturridge inte kan spela för sin lårskada. Sista platsen tror jag går till Lampard. Jag har en känsla av att RdM inte vill experimentera alltför mycket just nu, inför Arsenalmötet där vi ska ha revansch. Så en hel del spelare som Azpi, Moses, Marin lär nog få vänta med startdebut till Ligacupen mot Wolves. Hoppas också Romeu får en ärlig chans att spela till sig mittfältsrollen i den matchen.

---
Stoke kommer att sakna Andy Wilkinson som idag fick en tre matchers avstängning för en armbåge i ansiktet på Mario Balotelli förra helgen.

Inget nytt om Oscar blir spelklar efter Vidals fula tackling i onsdags.

RdM kritiserade Chelseas försvarsspel, och det var väl enda smolket i glädjebägaren (förutom resultatet) i den fina match som laget gjorde mot Juventus, men jag kan faktiskt inte komma ihåg senast Chelsea tappade en tvåmålsledning. En snabb koll visar dock att i Champions League hände det senast 2005 mot Monaco i returmötet efter Ranieris hjärnsmältning nere i Monaco i första matchen - en match jag fortfarande i mina elaka ögonblick undrar om Ranieri avsiktligt stjälpe genom de mest idiotiska byten jag någonsin sett (för han visste redan då att han skulle få sparken när säsongen var över!).


---
-Det är två obesegrade lag som möts på Stamford Bridge på lördag. Och vi har tur då matchen visas på Viasat fast den går kl 16.

Oddsen lär nog ligga på oavgjort då Stoke spelat oavgjort i alla sina fyra matcher. Stoke är som alltid ett svårspelat lag med en spelstil som ligger långt från Chelseas. De har dock massor av kvalitet och vi ska absolut göra oss fria från föreställningen att de bara är ett springa- och tjonga-lag med långa inkast. Det är dock ett lag som verkligen behärskar fasta situationer så att släppa till alltför många hörnor, inkast långt ned och frisparkar är ingen bra idé när man möter dem.

Deras senaste nyförvärv är Michael Owen som dock knappast lär starta då han ännu inte är helt matchfärdig. Skadefri är det ju dock en måltjuv av rang, fast hans skadefria perioder har varit få och korta de senaste åren. Crouchs farlighet är alla medvetna om och han lyckades ju i helgen göra ett mål som gjorde Roberto Mancini väldigt upprörd. Av någon anledning. Det var inte snyggt och få kan väl beskriva det, men bollen gick in och Stoke tog poäng av mästarna. Stoke har också värvat Charlie Adam som ger dem bevisat spetskompetens på fasta situationer som frisparkar. Adam var inte lika bra i Liverpool som i Blackpool men hittar han tillbaka till formen hos Tangerines är det en mycket smart värvning av Tony Pulis.

Stoke är ett storväxt, tufft lag som företräds av förre Chelseaspelaren Robert Huth och Ryan Shawcross som ett mittbackspar som man inte flyttar på i första taget. Det kan bli en intressant match i matchen med våra kvicka tekniska mittfältsess. Målvakten Begovic var mycket aktuell för Chelsea tidigare, innan vi istället köpte Courtois och lånade ut honom.

Chelsea var mycket bra mot Juventus och de tappade poängen var mer än försmädliga, de var extremt irriterande smärtsamma men nu möter vi ett lag som nästan kan beskrivas som diametralt annorlunda. Så det kommer också att bli en helt annorlunda matchbild. En vinst är dock ett måste efter de tappade poängen på Loftus Road och jag hoppas verkligen inte att Chelsea även i år kommer att vara så avvaktande och fega sista kvarten som kostade oss extremt många poäng förra året. Tendensen mot Juve var dock att det finns en sådan risk. Så förutom en vinst vill jag nästan mer än något annat se ett Chelsea som verkligen spelar för vinst i hela matchen, inte bara 3/4 av den.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook