18 augusti 2012

arseLigafrågor

Nu är det igång och vi kommer de närmaste tio månaderna att få många frågor ställda och många svar givna. Den viktigaste självklart, vilka vinner ligan?

Svaren kan bli sannolika och vi kommer att få överraskningar, vi får alltid överraskningar. Ibland negativa som Chelseas ligasäsong häromsisten. En del positiva som det inflytande och den insats Juan Mata gjorde förra året.

Efter läst en hel del säsongsförutsägelser verkar rätt många experter rätt övertygade om att det är en Chelseamanager eller en fd som för sparken först. De flesta tycks tro att Steve Clarke är förste manager som lär få gå, någon eller några lär säkerligen inte överleva säsongen. Näst Clarke tror de flesta att det är Roberto di Matteo som åker ut, inte för att han misslyckas utan för att det handlar om Chelsea! Clarke gav dem svar på tal och tvålade till klubben som sparkade honom.

Förutom de frågor vi har om Chelsea, alla nykomlingarna, nya spelet, utfasningen av vissa spelare som inte vill lämna klubben på grund av sina löner och massor med annat tänkte jag försöka gissa vad kan hända, eller åtminstone ställa frågorna om ligan i stort.

Självklart tror jag Chelsea kommer att vinna, men det gör jag alltid för jag är Chelseasupporter först, i andra hand och i alla andra händer också. Men om Chelsea inte vinner... ja, det kommer att bli otroligt hårt men jag håller nog ändå City som favorit efter Chelsea. Detta för att jag anser de fortfarande har bästa truppen. För mig är Uniteds mittfält för svagt och deras backlinje är lite bräcklig om någon av de tongivande, som Vidic blir skadad igen. Jag är inte heller helt övertygad om att de gea stiger fram tillräckligt mycket i år heller. Framåt däremot matchar de City. Chelsea har nog bästa mittfältsuppsättningen, vi har en bra backlinje om Azpilicueta kommer och en utmärkt målvakt, en av ligans två bästa. Chelsea saknar däremot målgörare om Torres inte kommer igång (jag tror han äntligen gör det om han får förbli skadefri).

Är Robin van Persie en avgörande värvning för United? Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag är långt ifrårn övertygad om att detta verkligen är en bra värvning av Ferguson. Ferguson brukar få enormt mycket beröm för sina instinkter och att han värvar rätt, men han har också misslyckats massor med gånger och ca 24m pund för en trettioåring med en mycket lång skadehistorik? Är det vettigt? Kanske. Men tittar vi på van Persie så är det faktiskt bara förra säsongen han verkligen lyckats. Självklart är han en stor spelare, nästan en världsklasspelare men förutom förra säsongen är han inte en anmärkningsvärd målskytt. Han gjorde 37 mål totalt förra året, varav 30 i ligan. Hans näst bästa resultat under åtta säsonger tidigare var 18! Hans snitt är faktiskt inte mycket bättre än Frank Lampards. (RvP 12 mål per säsong, 8 säsonger. Lamps 11,45 per säsong, 126 mål på 11 säsonger). Vad som däremot kan bli väldigt effektivt är samarbetet med Rooney.

Varför köper United inte de mittfältare de behöver? Ferguson verkar bara satsa på anfallare och yttrar varje år. Är hans tilltro till ungdomarna på väg upp så stor, eller... och kommer de kunna leva upp till de förväntningarna, jag är inte lika imponerad av Cleverly till exempel som engelska fotbollsskribenter.

Kommer Arsenal att övertyga och imponera för att sedan rasa ihop som vanligt i ligaavslutningen? Jag tror faktiskt det. De såg också mycket pigga och roliga ut, särskilt nyförvärvet Cazorla, mot Sunderland. Jag tycker Wenger fortfarande köper spelare mer än han köper karaktärer som kan bära laget om ni förstår vad jag menar med det?!

Vem blir årets nyförvärv? Sätter vi det i relation till pengar spenderade verkar nästan alla tro det blir Michu som Swansea fick för otroliga 2m pund. Själva hoppas vi väl på någon av Hazard, Marin eller Oscar. Redan nämnde Cazorla tror jag blir intressant om han kan lära sig det mer direkta engelska spelet.

Förra årets värvningar, blir de bättre eller får de en andrasäsong så att säga? Aguero överraskade mig genom att få en så bra första säsong, ovanligt bra. Blir hans andra säsong ännu bättre. I så fall får vi verrkligen önska detsamma kring Juan Mata som dock matchats oerhört hårt sista året vilket måste ge utslag. RdM är dock mycket väl medveten om detta och verkar ha en plan för det. Kanonvärvningarna i Newcastle; Cabaye, Ba och Cissé - de är inte längre någon överraskning för motståndarna och det kan bli svårt att leva upp till succén från säsongen som var. Samma kanske även gäller Jelavic i Everton och Pgrebynak som nu är i Reading, för att inte tala om Sigurdsson i Tottenham nu och Allen i Liverpool.

Lärde sig AVB läxan i Chelsea? Han säger det och han har absolut ett lag med mer formbara personligheter än han hade på Cobham. AVB är en duktig manager med en hel del småbarnsfasoner, som hans bitterhet idag mot Chelsea. Däremot har han tappat karaktär i sitt lag och förstärkningarna har inte kommit in. Och då kan han fortfarande tappa Modric, vilket säkert sker för det är helt enkelt inte bra för laget att ha spelare som vill bort bara för att ordföranden vill klämma så mycket pengar som möjligt ur affären.

Kommer Brendan Rodgers lyckas med sin spelrevolution i Liverpool? Det är nästan en lika stor omställning från Dalglishs urbrittiska stil och spelare som AVB försökte sig på i Chelsea. Svaret börjar med ett nej av resultatet från Birmingham att döma.

Vem blir skyttekung i år? Få skyttekungar de senaste åren har lyckats upprepa skyttevinnande säsonger. Som Anelka, Drogba. Jag tror inte van Persie vinner skytteligan, då är det mycket större chans att Rooney gör det. Men mitt tips blir, Fernando Torres för första gången! Ett mycket vågat tips, jag vet men jag har lite grand den känsla jag hade om Chelsea i CL och hade min antika dator som jag tvingas använda tills försäkringsbolaget bestämmer sig om min vanliga klarat Svenska Spels hemsidor hade jag satsat några tior på det.

Hur lyckas nykomlingarna? West Ham har förstärkt och var bara borta ett år. Reading har också förstärkt klokt och har resurser. Southampton dock som överraskade enormt i The Championship ser ärligt talat tunna ut, men det tyckte jag om några nykomlingar redan förra året. Kanske borde frågan vara, hur klarar sig andrasäsongsklubbarna? Jag tror Norwich och Swansea får väldigt svårt i år även om Michu blir väldigt intressant att följa. QPR borde klara sig kvar.

Domarstandarden? Den var erbarmligt dålig förra året och sämst var Chris Foy som fortfarande får döma fast han blir 50 i november! Det är anmärkningsvärt om vi säger så.

Målkameror? Kommer FA införa dem under säsongen? Det påstods ju att de redan hade inhandlat HawkEye-systemet. Eller avvaktar man så att målkamerodebuten blir i Club World Cup i Japan i december?

Balotelli? Har han mognat och kommer att blomma ut ännu mer i år. Svaret är nog både och. Nej jag tror inte han mognar förrän om minst tio år trots att han ska bli far (dock frånvarande då han brutit med modern) och ja, han kommer att spela en ännu större roll för City i år. Vilket säkert inte hindrar Mancini från att gnälla och vilja ha fler spelare. Men räkna med fler Balotellirubriker!

Lånespelare? Förra året utvecklades ingen av de spelare vi hoppats mest på som lånespelare. Bäst gick det för Tomas Kalas och Jeffrey Bruma, men Kakuta, McEachran med flera hade snarare rena misslyckanden som lånespelare. Det har dock börjat bra för Lukaku i WBA, han fick hoppa in mot Liverpool i 68:e min och satte sitt första ligamål i 77:e. Synd att killen inte kan lära sig hålla käften så man kunde tycka bättre om honom dock.

Min kanske största förhoppning för oss är dock; snälla låt oss slippa sista kvartens förbannelse.

Sedan undrar man som alltid, kan United verkligen ha samma flyt även i år?


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook