csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
- Chelsea FC 0 sp 0 v 0 o 0 f 0 - 0 mål 0 p

17-19 augusti 2012

arseInför Wigan, b

SÖNDAG:
Det är påfallande många som tippar att Chelsea får det svårt idag på DW Stadium, trots att tipset ändå är att Chelsea kommer att kämpa i toppen och Wigan i botten. Även om jag sett betydligt mer optimistiska prognoser om deras placering.

LÖRDAG:
Om Malouda blir uttagen (det blir han inte) gör han sin 150 start för Chelsea. Då är det nog mer troligt att JT kan nå sitt 50 mål i alla tävlingar för Chelsea. Det vore rätt kul. Annars är det Torres vi hoppas på. Jag tyckte han var bäste blåtröja i Community Shield även om Chelsea hade svårt att få fram bollarna, men han såg skärpt och aktiv ut och gjorde en del mycket fina saker (plus mål) med de bollar han fick. Det muttras en del om att Oscar kanske får spela, fast jag undrar om han startar. Hazard är den ende nykomling jag tror startar. David Luiz gör sin 50 start ifall han startar. Han fick, som alltid från scouserhåll, en del kritik i Community Shield men jag gillar faktiskt att han tar initiativ även om det kanske inte ser så säkert ut bakåt, inget av målen kan dock på något sätt skyllas på honom för de får det defensiva mittfältet ta på sig i den matchen och där måste det komma en förbättring. Därför undrar jag om Mikel får starta eller om RdM satsar på Essien. Sturridge är tillbaka efter en tåskada och som tidigare sagt är Marin fortfarande borta med en lårmuskelskada. Vi har inte fått någon tid för när han väntas tillbaka.

Att gissa startelva i Chelsea har blivit lika svårt som att vinna på tipset men med tanke på Community Shield och de landskamper jag såg skulle jag gissa på att de här spelarna bedöms vara i form.
Cech - Ivanovic, Cahill, JT, Cole - Essien, Lampard - Sturrridge, Hazard, Berrtrand - Torres
Men som sagt, citera mig inte om det ;-) De enda jag är tvärsäker på är Cech, JT, Cole, Lamps och Torres. Och förmodligen Iva med tanke på bristen på hb, Hazard lär säkert också starta. Eller vad tror ni? Men kanske dyker Oscar upp istället för Bertrand!

---
Marko Marin är fortfarande skadad men Oscar kommer att ingå i truppen mot Wigan, lite överraskande.

Vi har antingen väldigt lätt för Wigan har historien visat sedan de kom upp för sju år sedan, eller väldigt svårt. Jag misstänker att söndagens match kommer att tillhöra de senare även om Wigan tappat flera tongivande spelare. Moses lär nog inte bli Chelseaspelare innan januari, det är min känsla. Vilket knappast är vad han vill då mycket ändå kan hända tills dess.

Wigans intressante nyförvärv är Arouna Kouné, de har också fått låna Ryo Miyashi från Arsenal som väl gooners hoppas får en bättre behandling än Patrick van Aanholt som närmast mobbades på DW av ledningen och Chelsea var tvungna att bryta kontraktet. Övriga nyförvärv är Ivan Ramis från real Mallorca (som har skadekänningar och kanske inte spelar) och Fraser Fyvie. (Lämnat har också Gohouri). Wigan hoppas också att floppen Mauro Boselli äntligen ska klicka efter att lånats ut tidigare säsonger trots att han var ett av deras dyraste köp någonsin.

---
Äntligen är det dags.

Europamästarna startar en ny säsong, från en placering som är den sämsta på många år och helt klart sämst sedan Roman Abramovich räddade oss från Ken Bates (och konkurs). Vilken resa vi har fått vara med om på de senaste åren, och hur bortskämda vi blivit. Vilka krav vi nu ställer då ingen av oss är villiga att acceptera en lika dålig ligaplacering igen. Det är vårt huvudmål för säsongen 2012-2013, att bli bättre i ligan. Därtill har vi sex titlar att kämpa om. Vi har redan förlorat en titel, den mest ointressanta, tack vare en onödig utvisning. Det är ingen tvekan om att förra årets slarv och odisciplin får bara inte förekomma igen. Vi förlorade många poäng på att våra spelare inte slutförde sina matcher, trots bragdmatchen i Barcelona (dock, om JT gör om en sådan idiotisk sak igen förlåter vi inte honom en gång till).

Först ut är en riktigt svår bortamatch. Vi har inte lyckats på DW Stadiums usla gräsmatta (rugby och fotboll går inte ihop på samma spelplan) på ett tag. Å andra sidan är det ju inte så länge sedan vi vann där med 6-0, två år. Bitterheten dock vid förra årets sent tappade seger sitter i. Sista kvartens förbannelse var en långdragen och bitter följetong under förra året, och fakta. Så får det inte se ut i år.

Det finns dock plats för oro. Vi har en ganska förnyad trupp men de problem som påstods funnits förra året finns ju kvar. Behovet av att förnya och föryngra och fasa ut starka (och duktiga) äldre spelare. En ny spelmodell begärs, inte minst av media, men där har Roberto di Matteo gett klart besked. Det blir ingen revolution i Chelsea, bara en evolution. Något den idag så bittre AVB kanske borde tagit till sig innan han försökte spola ut babyn med badvattnet förra året.

Wigan tippas kanske som den största nedflyttningskandidaten efter flera års lindansande där Roberto Martinez skickligt lyckas rädda klubben med Evertonliknande vårsäsongsavslutningar. Han har dock inte kunnat stoppa spelarflykten. Rodallega är borta liksom Diamé, och för att öka viljan att visa vad man kan så rycker ju Chelsea i deras Victor Moses. Moses som jag antar kommer att spela, och spela för att visa varför Chelsea ska köpa honom mer än för att spela för att hjälpa sin eventuellt nästa arbetsgivare. Så räkna med en livsfarligt tänd Moses som vill visa varför David Whelan begär hutlösa 10m pund för honom sista kontraktsåret.

Brandskattade Wigan måste spela ihop ett nytt lag som återigen kommer att kämpa för överlevnad mot Europamästarna. På papper en lättare match än det lär bli på söndag. Chelsea har absolut inte imponerat i träningsmatcherna. Två saker oroar mycket, det usla försvarsspelet - särskilt det tidiga försvarsspelet på det defensiva mittfältet trots att vi har flera skickliga spelare för positionen. Målgörandet är också ett problem. Förhoppningsvis var dock Torres match mot City ett tecken på att den plågade spanjoren nu börjar komma igång igen. Sturrridge har inte förekommit i träningsmatcherna och även om han var skadad mot Italien i veckan kan han nog förekomma på söndag, knappast dock som startspelare. Marko Marin lär också vara skadefri nu och även där tror jag mer på inhopp än start.

Varning: Förra året var första gången sedan 2001 Chelsea inte vann öppningsmatchen i ligan. Det var också näst senaste året vi slutade så långt ned i tabellen som sjätte. Jag tror vi behöver en bra start i år, inte minst för att slippa oron utifrån, snack om att RdM bara är en bänkvärmare etc.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook