Europamästarna Chelsea FC

1 augusti 2012

 Hur har de värvat?!

Med en hel månad kvar, och förvänta er en hel del aktivitet, tar vi en titt på hur våra Premier Leaguekonkurrenter har värvat hittills och försöker bedöma hur det förändrar deras förutsättningar

Några lag har varit väldigt aktiva, andra har gjort nästan ingenting alls. Men vi tar en titt på varje lag som det är just nu.

Jag har satt plus, minus och plus/minus på hur jag ser på hur trupperna förändrats. Det innebär dock inte automatiskt att jag ser att ett lag med minus är svagare. För det kan vara ett lag som var mer aktiva förra året och istället för en mer samspelt och bättre trupp/lag i år. Detta handlar enbart om agerandet på transfermarknaden i sommar.

CHELSEA     +:


Eden och Thorgan Hazard, Marko Marin och Oscar. Tidigare i år Gary Cahill, Kevin de Bruyne, Patrick Bamford.
    Chelsea har helt klart förstärkt, trots att vi tappat Drogba (som vi dock inte ersatt på något sätt ännu), José Bosingwa och Salomon Kalou. Fler lär lämna, om vi kan hitta klubbar som är beredda att matcha deras höga lönekrav. Annars får de tillbringa mycket tid på träningsplanerna under säsongen.
    Vi ska dock inte förvänta oss mirakel direkt. Det är väldigt ovanligt att nya spelare fungerar direkt från start som Juan Mata gjorde förra året. Eller som Gary Cahill gjorde. Chelsea har uttryckligen köpt för framtiden och en del nya spelare kommer att lånas ut direkt för vidare utveckling.
  Mer lär komma, om förhandlingarna går rätt. Det finns plats på två positioner att förstärka.

----

ARSENAL  +
Arsenal har värvat som nästan aldrig förr, det vill säga de senaste åren för de värvade sannerligen friskt under 90-talet, mest av alla, ett faktum alla gooners gärna förtränger. Oliver Giroud, Lukas Podolski är klara förstärkningar framåt. Det är dock bakåt de förmodligen behöver förstärka.
   Än så länge är Arsenal klart starkare än förra året av värningarna att döma. Men, och det är ett viktigt men, kommer Robin van Persie släppas innan fönstret stänger, i januari eller tvingas han omotiverad spela säsongen ut. Det kan påverka Arsenal negativt vilket alternativ det än blir.
   De lär jaga Cazorla från Malaga. Dock nog långt från en färdig affär.

ASTON VILLA   +-
Aston Villa har varit aktiva under sin nya manager Paul Lambert. Men de har handlat okänt, det är inga stora namn som kommer till Birmingham. Vilket dock inte innebär att de kan bli förstärkningar. Så det blir kanske ändå ett svagt plus än så länge. Karim El Ahmadi från Feyenoord, Matthew Lowton från Sheffield Utd, Brett Holman från Alkmaar och ännu en spelare från holländska ligan, den namnkunnigaste av dem Ron Vlaar också han från Feyenoord. De har dock tappat Petrov till sjukdom och viktige Cuellar.

EVERTON   +
För att vara Everton har de varit väldigt aktiva. Två värvningar! En av vår broderklubb Rangers bättre spelare, Steven Naismith kommer och Steven Pienaar som bara tycks vara bra i Everton åtvervänder permanent (han var ju på lån redan i våras). Bra för Toffees, oväsentlgit för Tottenham som tappar honom.
     Det sägs dock att Man U smider planer på Leighton Baines och det vore ett stort tapp, något bud har dock ännu inte kommit.
    De har dock tappat Tim Cahill som varit en ikon-spelare för dem, även om senaste säsongen inte var bra. Cahill som dock öppnar för att lånas ut till Everton när MLS är spellediga i vinter.

FULHAM   +
Fulham har gjort intressanta affärer i mina ögon. Mladen Petric kommer från Hamburg, Wigans stjärna Hugo Rodallega prövar nu livet i London och så mer okända försvararen Sascha Ritter från Köln på lån. De har dock inte spenderat några pengar alls på de här spelarna. De lär nog inte kunna höja Fulham jättemycket men intressanta övergångar som jag ser det. De har tappat Andy Johnson till QPR men Johnson har inte bidragit så där jättemycket senaste åren. Jol intresserar sig också för Yossi Benayoun och Andrij Arshavin vilket skulle ge dem ett stort plus på transfermarknaden. De lär också vara rätt nära ett lån av Lukaku.
   De riskerar dock att förlora Clint Dempsey som vill lämna (för Liverpool?!) vilket skulle vara ett stort avbräck.

LIVERPOOL   -+
Liverpool har värvat en av mina favoriter som gick från Chelsea pga lönekravanspråk. Fabio Borini är en spelare jag gillar, men han är ingen färdig spelare ännu även om han lyckades komma in i Italiens EM-trupp. Spelade gjorde han dock inte. Så jag betraktar inte det här som en stor förstärkning. Den stora frågan är om Liverpool tänker behålla Andy Carroll och om man ska betrakta det som ett plus eller minus. Om han går ser jag det ändå som ett minus då det begränsar deras spelmöjligheter. Det är min övertygelse att Rodgers lär få jobba mycket hårt med att förändra Liverpools spelmodell, det är inte så lätt som det låter. Det är inte direkt heller finlirare som finns i Liverpools trupp för närvarande. Dalglish valde ju att satsa stenhårt på att köpa brittiska spelare med deras traditionella kvaliteter och svagheter.
   Liverpool jagar framförallt målvakt verkar det som, de nämns i samband med de Vries och Butland. Tottenham jagar deras Raheem Sterling som stannat upp i utvecklngen.

MANCHESTER CITY    -
City har inte agerat alls på marknaden till manager Mancinis stora frustration. De är ju framförallt ute efter Robin van Persie vars lönekrav dock är sådana att Ciry måste sälja ett par tre spelare för att kunna matcha dem utan att öka sin redan extrema lönekostnad. City är nog den klubb som just nu är mest handklovat av Uefa-reglerna av alla klubbar. Än så länge blir det minus då inget hänt. CIty har ändå ligans bästa trupp redan.
   City har fått ett stort problem med sina löner då spelarna vägrar lämna, däremot har de fått bud på spelare de vill ska stanna. Mycket kan hända hos mästarna den här månaden. Stannar Tevez, lyckas City locka till sig Agger?  
   Citys Mancini har dock lämnat, även om jag inte tror så många lagt märke till det. Vi talar alltså inte om managern utan hans son Andrea som skrivit på för Valladolid B i spanska tredjeligan.

MANCHESTER UNITED   -
Sir Rednose lär inte hålla med i min bedömning, men jag ser faktiskt inte Shinji Kagawa som en omedelbar förstärkning i förhållande till att United tappar Park.Jag tycker nog hans rykte är påtagligt större än hans förmåga som jag sett det. Nick Powell är ett namn för framtiden och jag tror inte han kommer att spela många minuter i år. United lär också tappa Berbatov om inget mycket överraskande hände, även om Galatasaray backade pga Uniteds krav.
    Uniteds huvudspår tycks vara att ge sig in i kampen om van Persie men ärligt talat kan jag inte tänka mig att United går med på dennes lönekrav som enligt media är att han ska ha samma enorma lön som Rooney tvingade till sig. Giggs och Scholes är också ännu ett år äldre och kan inte räknas som en annat än back-up nästa säsong. Förra året agerade United ungefär som Chelsea och var aktiva tidigt, i år kommer inget att hända förrän sent i fönstret men jag är övertygad om att de kommer att agera framöver. De måste det även om de redan har en stark trupp, men mindre så än City och Chelsea, kanske till och med mindre än Arsenal om Wenger lyckas i sina intentioner både köp- och säljmässigt. Michael Owen har också lämnat men det har ju skett spårlöst och han har liksom Chelseas Bosingwa ännu inte hittat en ny klubb.
   United har ju tack vare sina ägare ekonomiska problem trots att de är den rikaste klubben av dem alla. Ägarnas senaste påhitt är ju att sälja aktier på New Yorkbörsen efter att misslyckats i Asien. Pengarna kommer dock inte att gå till klubben utan till ägarna och skulderna! Emotionellt finns det säkert köpare, men finansiellt känns det som facebook.

NEWCASTLE   +-
Newcastle har inte tappat spelare vilket alla tippade. De har förstärkt men med för mig okända förmågor. Romain Amalfitano från Reims och Gael Bigirmana från Coventry. Status quo som jag ser det, men om de lyckas få loss Andy Carroll och kan köpa tillbaka honom till reapris i jämförelse med vad de sålde honom för får de absolut plus. Danny Guthrie har lämnat vilket ger ett hål erfarenhetsmässigt men det är nog inget som ger Alan Pardew sömnlösa nätter. Den seanste värvningen är en 19-årig australiensare Curtis Good som spelar mittback. De jagar Debuchy från Lille och det verkar kunna bli en bra värvning om den blir av. De lär också lagt bud på brasilianaren Douglas Texeira i Twente.

NORWICH    -+
Norwich har handlat under nye managern Chris Hughton men lär tappa spelare också så än så länge är de svårbedömda. Nykomlingarna är inte heller namn som får motståndarna att sitta rakt upp i koncentration. Michael Turner en bra förstärkning från Sunderland, om han håller då han är en skadebenägen försvarare. Steven Whittaker från konkursade Rangers, Robert Snodgrass från Leeds och Jacob Butterfield från Barnsley.

QUEENS PARK RANGERS    +
Helt klart ett pluslag. Mark Hughes har kassa och han har spenderat den smart redan (utan att lägga ut pengar direkt), och mer är på väg in. Veteranen Andrew Johnson kommer från Fulham har kommit som bosman, liksom målvakten Robert Green från West Ham, en mycket kapabel målvakt även om han är mest känd för tavlan i Sydafrika. Tvillingen Fabio da Silva kommer som lån från United, och veteranen Ryan Nelson har anslutit gratis från Tottenham. Park Ji-Sung för prisvärda 2,5m är en kanonvärvning i mina ögon. Junior Hoilett från Blackburn är också en kanonvärvning, som dessutom inte kostade något.
   Senaste nytt är att de nu försöker få även Berbatov från United efter att hans flytt till Galatasaray gick åt skogen (pengarna!). Skademaskinen Owen Hargreaves har också tränat med QPR ett tag men än har nog inget kontrakt skrivits. Han är dock gratis, frågan är hur många matcher han kan spela.

READING    +
Har varit mycket aktiva och de har pengar att spendera. Flera intressanta värvningar som jag tror kan hjälpa dem hålla sig kvar. Bästa värvningen är helt klart Pavel Pogrebynak från Fulham som dessutom inte kostade något. Danny Guthrie kommer med sin erfarenhet att bli nyttig från Newcastle. Övriga är för mig mer okända även om WBA Nicky Shorey är välkänd. Det kan jag dock inte säga om de två de värvat från Nottingham; Gareth McCleary och Chris Gunter. Adrian Mariappa som var Watfords stjärna (trist för Zola att tappa sin publikfavorit när han just kommit till klubben) och var eftersökt av många. Reading har också kassa efter ägarbytet blivit klart.

SOUTHAMPTON   -+
Jag vet faktiskt inte hur jag ska bedöma deras värvningar, men då de varit aktiva kanske det ska läggas som plus ändå. De tappade en stor talang till Arsenal, igen dock. Paulo Gassaniga kommer från Gillingham, Nathaniel Clyne från Crystal Palace, Jay Rodriguez från Burnley och Steven Davis från Rangers. Som vi ser har de framförallt satsat på spelare som de mötte förra året i the Championship.

STOKE     +-
Stoke var aktiva förra säsongen, de har värvat mer anonymt i år. Det var ju inte så många av förra årets värvningar som blev succé första året men de finns ju kvar och kan säkert bli bättre i år. Geoff Cameron kommer från Houston i MLS och plundrade Rangers har släppt till Jamie Ness.

SUNDERLAND    -+
Även Sunderland var aktiva förra året men deras värvningar funkade inte direkt första säsongen. De har släppt Michael Turner och ersatt honom med Aston Villas Carlos Cuellar. Viktigare är kanske att Martin O'Neill nu haft en försäsong att arbeta med laget. Han har också släppt McCartney till West Ham. De jagar Steven Fletcher från nedflyttade Wolves, men Wolves är inte intresserade av att sälja trots vad som sägs vara ett häpnadsväckande bra bud.
  De har också anmält sent intresse för den floppande Andy Carroll.

SWANSEA   +-
Swansea får det svårt i år. De lyckades inte behålla Gylfi Sigurdsson. De har kontraktsstrul som inte leder någonstans med Scott Sinclair och Liverpool rycker i Joe Allen trots alla löften om att inte göra det. Nye Michael Laudrup satsar spanskt och det kan dock bli väldigt intressant. Michu från Rayo Valelcano, Jonathan Guzman (holländare) från Villarreal och Jose Manuel Flores från Genoa är intressanta värvningar. Utlänningar brukar dock som vi vet ha lite anpassningssvårigheter till tempot och det fysiska spelet i PL. Jag ger deras värvningar plus men allt hänger väl på om Allen och Sinclair blir kvar.

TOTTENHAM      -
AVB har mest ägnat sig åt att gnälla på Chelsea och de värvningar de har gjort gjordes innan han kom även om Jan Verthongen väl inte blev officiell förrän efter AVB tillträtt. En bra värvning, men ny och ska ersätta Ledley King sm visserligen var skadedrabbad men ändå väldigt viktig för klubben.. Gylfi Sigurdsson var en sensation hos Swansea, jag är inte alls övertygad om att han blir det i Tottenham. Girige Adebayor var på väg in, men den affären tycks stupat på Adebayors krav gentemot City, den säljande klubben. Han vill ju ha transfersumman till sig själv och det är något som City varken bör eller vill gå med på. Tottenham tappar dock Luka Modric till Real Madrid så jag ser inte deras värvningar som bättre än vad de blir av med på något sätt. Det lär dock ge Tottenham pengar att spendera så räkna med ett aktivt spuds sent i fönstret.
   Till Modric är såld har nog Tottenham ingen stor kassa att lägga på nya spelare, vilket kanske förklarar varför AVBs första egna värvning ser ut att bli Liverpools unge Raheem Sterling

WEST BROMWICH   -+
Steve Clarke får en tuff uppgift att hålla WBA kvar. Klubben har värvat målvaktsveteranen Ben Foster från Birmingham och för mig en okänd belgare, Yassine El Ghanassy från Gent. Cludio Yacob, Racin Club, låter intressant men argentinare har haft svårt att anpassa sig i England så vi får se.

WEST HAM   +
West Ham får plus, men mest för att de värvat som alla nykomlingar men de har inte fått tag i några sensationella förstärkningar som jag ser det. Mohamed Diame är kanske den viktigaste från Wigan. Raphael Spiegel från Grasshopper vet jag inget om och jag tror nog han blir reservmålvakt, Stephen Henderson från Portsmouth eller George McCartney från Sunderland är kanske förstärkningar för West Ham men inget som skrämmer motståndarna. Intressant värvning är maliern Modibo Maiga från Sochaux, flopp eller flipp? Veteranen Jussi Jäskeläinen är en rak målvaktstransfer som knappast förstärker West Ham nämnvärt med tanke på hans ålder. Jag kan inte se honom som bättre än tappade Robert Green. Möjligen är Yossi Benayoun på väg in, men han kanske hamnar i Fulham istället!
   West Ham har enligt uppgift ett låneavtal klart med Liverpool om Andy Carroll men Carroll vägrar. Så det kan hända en hel del ännu. De är också intresserade av Senegals OS-spelare Konate. Även Villas James Collins uppges vara i London för at diskutera att återvända till klubben.

WIGAN    -
Wgan har tappat två av sina viktigaste spelare i Hugo Rodallega till Fulham och Diame till Wigan. Därtill är Moses kanske på väg till oss. Oj vilken tuff uppgift Martinez får i år. Frazer Fyvie från Aberdeen är enda värvningen trots mycket snack tidigare om att Martinez skulle få medel att handla för.

 

Mycket kan dock hända och kommer säkert att hända den sista månaden av transferfönstret .Det är ingen begåvad gissning. Frågan är mer vilka stora transfers kommer att hända, det är ju en del stora övergångar på g som inte är helt klara, inte minst Modric och RvP, men jag har väldigt svårt att tro att de spelarna inte har bytt klubb innan fönstret stänger. Hur fel det än är att klubbarna får värva efter att säsongen startat.
     Det sitter säkerligen en hel del säljviliga klubbdirektörer och tjyvhåller just nu, i försök att tvinga upp priserna. Inte minst t ex Tottenham och Arsenal. Wigan gör det absolut med Moses.

Jag kommer inte att tippa någon liga i år som traditionellt efter fiaskot förra året. (Tack för det Chelsea och en del andra ;-).

Trots att jag tror på en tuffare liga än någonsin är jag ändå övertygad om att det finns bara tre lag som till slut kommer att tävla om att vinna och det finns nog minst fem lag som kommer att få kämpa kring nedflyttningen.
Del 1 - Chelsea, Man City, Man United (och av dem ser just nu United klart svagast ut, men kanske blir de mest samspelta). Bakom dem gör Arsenal (säkerligen först av de som följer!) - de överpresterade förra året tack vare RvPs fantastiska år, Newcastle, Tottenham och Liverpool (kanske) upp om Europaplatserna.
Del 2 - Norwich, Wigan, Swansea, Southampton, West Bromwich är de lag jag tror hamnar längst ned, utan inbördes ordning. Svårare att bedöma men som kan hamna där är West Ham, Reading, QPR. Det har gått bra för nykomlingar de senaste åren, men andra-året är bra mycket svårare för de flesta.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook