Europamästarna Chelsea FC

15 juli 2012

 Spekulationer

Med bara några dagar kvar till första matchen för nya säsongen under, ska vi kalla honom ny-gamle, managern Roberto di Matteo finns det några saker vi kan spekulera i.

Chelsea har skickat en intressant, ung 25-mannatrupp till USA för möten mot Seattle Sounders, Zlatan (vare sig han spelar i PSG eller Milan) och MLS All Stars med Beckham och Thierry Henry. Det kommer att bli mycket experimenterande och RdM får många chanser att se och utvärdera framförallt unga spelare. Tyvärr lär det också bli väldigt många byten så det blir svårt att säga något om den framtida spelmodellen.

Själv är jag väldigt nyfiken inte bara på de nya etablerade spelarna, om vi nu räknar Kevin de Bruyne, vår Tintin, som etablerad när ryktena är att han kommer att lånas ut. Jag har följt Marko Marin sedan jag blev väldigt förtjust i honom (och Özil!) under U-21 EM i Sverige för några år sedan. Eden Hazard var och är Europas hetaste transfer i sommar. En spelare speciellt som jag är mycket nyfiken på är Patrick Bamford som kom i januari, en 18-åring som inte fick spela i FA Youth Cup (cuptied) men som öste in mål i reservlaget. Jag har ännu inte fått en chans att se honom spela. Det ska bli roligt att se honom. Vi kommer också att att få andra löften som Nathaniel Chalobah spela. Kanske även Todd Kane och George Saville. Jamal Blackman, en av de mer lovande engelska målvakterna är en av fyra målvakter med på resan. Definitivt kommer Lucas Piazon att få speltid. Gael Kakuta och Josh McEachran är två superlöften vars utveckling stannade av förra säsongen, vi håller tummarna för att de kan få igång den igen och den här turnén lär ge dem tillfällen då vi ju saknar våra spanjorer (Torres, Mata, Romeu) och engelska landslagsspelare JT, Sturridge och Cole. Sam Hutchinson som närmast mirakulöst kom tillbaka från att klassats som fotbollsinvalid visade redan förra säsongen att han också är med i diskussionerna. Ryan Bertrand betraktar jag nästan som etablerad nu, han spelade ju ändå i CL-finalen, han ska ju spela OS istället för att åka till USA. Även Malouda saknas i truppen.

Romelu Lukaku får en chans nu när ingen Drogba bär vårt anfall och Torres är ledig fortfarande. Det är en chans han måste ta. Yossi Benayoun får en ny chans att visa vad han går för under ännu en manager. Luiz och Cahill kommer säkert att räknas som första mittförsvarsalternativ och Brana Ivanovic har en del att lära Todd Kane på högerbacken. Essien som haft svårt att komma igen efter sina svåra skador borde kunna få ett intressantare år nu. Mikel, som jag alltid haft lite svårt för tog ett stort steg i sin utveckling efter att AVB lämnat och var riktigt bra i säsongsavslutningen. Faktum var att under RdM var han bättre än någonsin.

Så med all frånvaro och alla unga spelare räkna med överraskningar och att vi får se ett lag som kanske är en bit ifrån det som kommer att inleda säsongen. Det är en tuff uppgift för RdM och Eddie Newton att få ihop en spelmodell och ett lagspel från den här truppen. Det blir nog först i sista träningsmatchen mot Brighton hemma i England som vi kan börja gissa hur Chelsea anno 12-13 kommer att bli. Det minskar dock inte det minsta min förväntan, snarare tvärtom tycker jag det ska bli ovanligt spännande att se alla dessa nya ansikten försöka ta sin chans.

Förra årets sommarturné var ju till Asien och Chelsea imponerade stort på mig med ett spel som vi trodde vi skulle få se även i ligaspelet. Så blev det inte och AVBs revolution kom av sig i en puff av löst krut och dåligt man-management. Han lärde sig nog väldigt mycket som han förhoppningsvis kan utveckla, även om det tyvärr sker hos de vita i N17 nu. Vi drog dock en hel del slutsatser från den turnéen, och det ska vi nog avstå från den här gången.

Spelmodell

Jag är övertygad om att Chelsea kommer att försöka hitta ännu en ny spelmodell nästa säsong.

När RdM tog över var hans uppdrag att rädda säsongen och han gjorde det genom att gå tillbaka till de grunder som redan José Mourinho implementerade i ryggraden på våra äldre spelare. Och det gav ju onekligen strålande resultat. Europamästare och FA Cupvinnare.

Nu är uppdraget annorlunda. Han har säkert fått ett modifierat uppdrag som påminner om det AVB hade, att föryngra och förändra spelet. Att Roman vill se ett mer expansivt och för många kanske roligare och mer anfallsinriktat spel. Det får dock absolut inte gå ut över ligaspelet i år, det tror jag alla vet och alla känner. Chelsea var fruktansvärt ojämna i ligan förra säsongen och det får inte ske i år trots att förändringar kommer att ske. Vi har också ett till stor del annat spelarmaterial i år även om det inte är så många som lämnat ännu.

Jag förväntar mig en evolution i år, inte en revolution vad det gäller spelstil och spelmodell. En blandning av vad som ska komma och vad som varit. Den här gången slängs inte babyn ut med badvattnet så att säga.

Vi måste dock vara tålmodiga. För det kommer att ta sin tid, och med de förberedelser Chelsea får i sommar med EM, OS och USA-turné är knappast på något sätt ideala. Därtill kommer Community Shield och Supercupen redan i augusti. World Cup i december. Vilket spelschema Chelseas spelare kommer att få då de flesta av dem också ju spelar landskamper hela tiden.

Ändå har vi inte råd att missa CL-platserna, även om målet måste vara högre än så. Målet måste trots förändringar som väntar vara att vinna Premier League redan i år.

Nya spelare

Chelsea köpt i januari Cahill som hade en väldigt bra vårsäsong till skadorna kom. Kevin de Bruyne köptes för framtiden och fick stanna säsongen ut hos sin klubb Genk. Patrick Bamford köptes från Nottingham och öste in mål i reservlaget. Marko Marin kom tidigt redan i april för CL-finalen. Och redan de första dagarna av sommaren köptes Europas mest eftertraktade spelare in, Eden Hazard.

Många hävdar redan att Chelsea är den klubb som köpt bäst inför den nya säsongen, ändå har jag de senaste dagarna läst gnällspikar som säger att Chelsea inte köpt nog. Löjligt. Inte minst då alla lag, utom tydligen PSG, i sommar måste följa Uefas nya finansiella regler, även om dessa egentligen inte reglerar transfers.

Detta sagt dock, så har Chelsea ordentligt med pengar som oavkortat kan gå till transfers utan att de berörs av Uefareglerna. Bara Champions Leagueäventyret gav oss över 70 miljoner pund som kan användas till spelarköp, därtill kommer prispengar även från ligan och FA Cupen. Även gjorda försäljningar ger utrymme till transfers, Chelsea brukar dock inte tjäna mycket på sådana. Vi har en tendens att ge bort våra spelare genom att låta deras kontrakt rinna ut. Det stora problemet för Chelsea och de nya reglerna är framförallt dock lönekostnaderna och det är något klubben jobbar med. Av de pengarna har ungefär 40m spenderats så det finns en kassakista kvar att ta av.

Jag tror dock att vi kan räkna med en, kanske till och med två etablerade spelare som ansluter innan fönstret stänger sista augusti. Jag tror dock att de affärerna kommer att ske mycket sent i fönstret.

Innan vi går in på spekulationer kring namn så är de behov jag ser ännu en högerback och kanske en målgörare för att ytterligare öka konkurrensen där framme. Särskilt en som inte ser sig som central anfallare, utan kan spela utifrån en kantposition. Därför kommer jag bara att se till de positonerna. (Det kan säkert också hända att Chelsea värvar ytterligare någon ung spelare för framtiden, utöver de förstärkningar som håller på att ske i akademin).

Det är framförallt fyra namn som har nämnts för högerbackspositionen.
   Gregory van der Wiel. Ajaxbacken har under flera säsonger kopplats till Chelsea. Jag har hela tiden varit emot det då han kostar löjligt mycket i förhållande till kvalitet. Efter ett extremt svagt EM har han helt försvunnit ur diskussionerna, vilket jag är mycket nöjd med.
    César Azpilicueta. Spanjor som spelar i Marseille och som vill vidare i karriären för att få en chans att ta en spansk landslagsplats vilken han inte tycker han kan få i Ligue 1. Intressant, men kommer han att acceptera att Brana förmodligen ännu är förstavalet?
    Maicon. Brasilianaren var för några år sedan världens bäste högerback men har haft två mindre bra säsonger. Fel ålder, 30, men om han kan acceptera att rotera på positionen medför han onekligen enormt med kvalitet och rutin. Frågan är dock vad han betyder för Chelseas lönebudget.
    Michel Debuchy från Lille hade ett bra EM. En utvecklingsbar spelare som nog kan passa bra in i det nya Chelsea.

Emotionellt vill jag kanske ha Maicon, men för mig är det smartaste valet Debuchy. Det viktigaste är dock att vi skaffar någon hit även om vi fortfarande har Paolo Ferreira som av någon okänd anledning fick ett mycket långt och luktrativt kontrakt som ingen klubb är villig att ta över. Paolo är en lojal spelare som nästan aldrig gör bort sig (även om hans inhopp som mittback vid ett känt tillfälle mot Middlesbrough var katastrofalt). Går också att använda till vänster. Så kanske är det RdMs plan; att spela Brana och hoppas han håller sig skadefri till Todd Kane växt till sig och använda Ferreira som back-up. Då kanske vårt behov av en högerback ändå inte är akut.

Anfallare att vänta på

Framåt har vi hört många namn, men några spelare har onekligen nästan sett klara ut om vi tror på medierna. Hulk, Cavani, Jovetic, Falcao, Higuain, Moses, Lewandowski är de oftast nämnda även om vi också hört mycket om Schürrle och Oscar (som jag dock ser som mittfältare och därför inte tar upp här). Det här är vad jag tror om dessa namn:

Hulk. På många sätt den intressantaste spelaren att ta till Chelsea. Inte minst för att han är en högerforward som sprutar in mål. Han har också erfarenhet från internationell nivå och spel i CL och numer brasilianska landslaget. Han har dock en löjeväckande utköpsklausul som alla Portospelare och Porto tillhör inte våra beundrare längre, särskilt inte efter AVB. Hulk själv vill till Chelsea men risken är uppenbar att Porto och de Pinto hellre säljer till PSG som lär intressera sig för Hulk, även om det intresset lär minska ordentligt om de lyckas värva den långe från Milan. Och PSG får ju både Silva och Zlatan för mindre än vad Porto har i utköpsklausul för Hulk. Hulk är en otroligt dyr värvning som ändå är intressant. Sker den, och jag tror Chelsea är mycket intresserade av spelare och iskalla till priset, så blir det en mycket sen värvning i transferfönstret och en värvning som förmodligen kräver att Hulk lämnar in en transferbegäran och visar att han vill bort från Porto. Så oddsen är inte jättestora att detta kommer att ske.
   Edinson Cavani. Det kommer inte att ske trots att jag på många sätt ser Cavani som den mest naturliga ersättaren till Drogba. De har en rätt lika spelstil faktiskt även om Cavani saknar förstås Drogbas erfarenhet och killerinstinkt i stora matcher. Affären kommer dock inte att bli av. Napoli har inget behov av att sälja då de istället sålde Lavezzi till PSG.
   Stevan Jovetic. Mycket intressant affär för framtiden. Men vi har rätt många spelare i ungefär samma roll och position som Jovetic trivs bäst i. Och i samma ålder. Kanske nästa år när priset sjunker pga kontraktssituationen. Jag skulle vilja se Jovetic i Chelsea, men jag tror inte affären blir av i år. Vilket jag är lite besviken över, men som sagt - jag tror vi har bra täckning på den delen av planen.
    Falcao. Vi skulle köpt honom förra sommaren. Nu är det inte aktuellt. För dyr helt enkelt.
    Gonzalo Higuin. Jag tror faktiskt inte han lämnar Real Madrid trots att han marginaliserats där. En bra spelare, men frågan är om han är lika bra som hans prislapp kommer att bli hög? Jag tror inte det här blir någon affär.
    Victor Moses. En intressant spelare och brittisk vilket gör honom dubbelt så intressant självklart även om han valt att spela för Nigeria, men han räknas ändå som homegrown. Dubbelt så dyr också och allt över 8m pund är ett överpris. Begärda 12m är löjligt. Vi har inget direkt behov av honom som jag ser det, men så är det det där med homegrown vilket blivit allt viktigare med FAs och Uefas fjantiga regler. Jag tror dock inte det här blir av även om jag absolut inte tror det vore helt fel.
    Robert Lewandowski. Intressant rykte, men förmodligen grundlöst. Jag tror inte Dortmund släpper honom och gör de det kommer priset att bli löjligt högt.
    André Shürrle. Det sägs att Chelsea erbjudit Leverkusen 20m euro eller möjligen pund. Jag tvivlar på sanningshalten i det ryktet då det skulle vara ett löjligt överpris för en spelare i en position där vi har mycket bra täckning. Trots alla "fakta" och intensiteten i ryktet tror jag detta är en tidningsanka där Chelsea säkert förhört sig om spelaren men inte har något intresse som motsvarar prislappen.

Så sammanfattningsvis, jag tror det blir svårt för Chelsea att få en anfallsförstärkning som är värd priset. Om vi bortser från prislapparna så skulle jag helst vilja se Hulk och/eller Jovetic. Helst Hulk då han gör betydligt mer mål än Jovetic. Men blir det affär blir det väldigt sent i fönstret. Och dyr.

Övriga rykten

Om vi glömmer alla löjliga rykten om att vi skulle vara intresserade av vänsterbackar och målvakter så är det självklart två rykten som står ut. Det är mittfältarna Oscar och Luka Modric.

Vi var väldigt intresserade av Modric förra året och lär bjudit fantastiska 40m pund. Långt över hans riktiga värde trots PL-erfarenhet som alltid betyder en hel del. Modric hade i mina ögon sedan en ganska svag säsong trots allt beröm Tottenham tidvis fick för sitt spel. I år lär Modric säkerligen lämna spuds och AVB har mer eller mindre sagt det rent ut. Levy tänker dock försöka mjölka allt han kan ur affären och försöker därför fixa ett budgivnignskrig mellan Real Madrid, Chelsea och PSG. Han kommer inte att lyckas. Om någon köper Modric till ett högt pris är det Real där han kommer att hamna i ett överflöd. Jag tror Chelseas intresse är långt lägre i år än förra året då Mata blev en jättesuccé och vi nu har Hazard och Marin också. Hamnar Modric i Chelsea blir det till reapris och det kommer Levy aldrig att kunna hantera, så det kommer inte att ske.

Oscar (Oscar dos Santos Emboaba Junior) tror jag mycket väl kan bli Chelseaspelare. Brasilianska löften har dock blivit väldigt dyra de senaste åren i takt med hur löner och pengar i den brasilianska fotbollen (som inte Havelange och Texeira mutat sig till redan) blivit mycket stora och väl matchar den europeiska fotbollen för många av de största namnen. Chelsea lär dock få lägga på några miljoner pund på de summor som påstås erbjudits Internacional. (Och då tror jag inte på summor över 20m pund som nämnts även om det kan hamna där till slut). Mycket hänger nog på hur Oscar lyckas i OS-fotbollen och innan dess lär ingen affär komma ifråga, även om det förstås är ett smartare köp innan men Internacional har klart sagt ifrån att de inte tänker förhasta sig, väl medvetna om att OS-fotbollen i år blir ett stort skyltfönster då den kan bli ovanligt intressant.

Så det blir nog inga spelaraffärer den närmaste tiden, och knappast före sista veckan i augusti. Jag är ändå väldigt nöjd med de spelarköp vi gjort i år. Vi handlade bra i januari som jag ser det och vi har handlat bra nu också.

Lämnar

Chelsea förlängde inte kontrakten med José Bosingwa som ännu är klubblös och Salomon Kalou som jag tror kommer att bli väldigt lyckad i Lille. Drogba lämnade för nya äventyr i en annan blå tröja i Shanghai Shenhua i Kina och vi önskar dem alla lycka till. Förlusten av Drogba är enorm givetvis och vi har inte någon direkt ersättare, men vi har flera spelare som förhoppningsvis också kan växa nu när de kommer ur kungens skugga.

Därtill lämnar som alltid ett antal yngre spelare som inte klarar av att ta steget upp i a-truppen, som svenska (fd?) löftet Marko Mitrovic som ser ut att hamna i SAS-ligan i Odense.

Chelsea skulle dock behöva bli av med några spelare som tjänar lite för bra i förhållande till vad de ger klubben. Jag tänker framförallt på trotjänare som Paolo Ferreira som vi redan diskuterat och Henrique Hilario som dock fick nytt ettårskontrakt över nästa säsong. Jag tror inte någon av dem lämnar eller ens tänker tanken.

Florent Malouda är inte med till USA vilket är en väldigt tydlig indikation på att det kanske kan bli Brasilien för den sydamerikafödde fransmannen. Även om den officiella anledningen säkert anges vara hans EM-spel. Jag tror det är dags för Malouda att söka sig vidare och ser gärna att Chelsea kan komma överens med klassiska Santos som är den klubb som nämns mest i samband med Malouda. Jag räknar med att han inte är kvar i Chelsea när september kommer.

Jag är också väldigt tveksam till Yossi Benayoun som jag alltid gillade i West Ham, till och med i scousers men som jag tyckte var rent av illojal under lånetiden i Arsenal. Han gjorde dock rätt bra ifrån sig där och kan säkert fylla en funktion som back-up i Chelsea den här säsongen. Startspelare blir han dock absolut inte. Helst ser jag dock att han får ett bra erbjudande från kontinenten och ger plats för yngre spelare.

Raul Meireles var ett hett rykte till Italien. Det kommer inte att ske som jag ser det.

Daniel Sturridge däremot är jag inte helt säker på om vi ser i Chelseatröja efter OS. Jag vill dock absolut inte se honom spela för scousers. Jag gillar Sturridge mycket när han spelar som han gjorde i höstas, och är alldeles oerhört irriterad på honom när han spelar som i våras. När han anpassar sig till laget och slutar gnälla om var han ska spela är han en tillgång med sin snabbhet och kreativitet trots ofta väldigt själviskt spel där han ofta väljer fel alternativ - dvs gå själv istället för att söka medspelarna. Men när han spelar mest för Daniel Sturridge som i våras, då går han rent av på mina nerver och jag önskar nästan han vill lämna.

Jag vet inte vad som händer med Sturridge, men jag tror inte Chelsea är villiga att öppna diskussioner om en kontraktsförlängning innan de sett hur han agerar och vilken Sturridge som tänker dyka upp i höst. Om han kommer att inordna sig och anpassa sig till Roberto di Matteos spelmodell och hjälpa sina lagkamrater eller inte. Blir det vårens Sturridge tror jag han blir såld i januari. Jag tror dock klubben vill avvakta och kommer det inte ett idiotanbud på honom säljs han inte i sommar.

Avslutningsvis

Jag ser nästa säsong som en väldigt spännande säsong. Konkurrensen i England är mördande och den kommer inte att bli mindre, snarare ännu värre nästa år. Chelsea har dock utan tvekan kapacitet att ändå utmana City om titeln, men vi har inte råd med några som helst fiaskon i stil med förra säsongen i ligaspelet. Det blir den mest krävande och tuffaste säsong klubben någonsin ställts inför. Vi förväntas göra en ordentlig utmaning att bli första klubb som någonsin försvarar sin Champions Leaguetitel, vi måste bli mycket bättre i ligaspelet, vi ska spela Community Shield, Supercupen, World Cup plus Ligacupen som byter namn igen och i vilken jag anser vi konsekvent ska spela utveckingsspelare, FA Cupen måste försvaras också. Detta efter en lång och tuff säsong för de bästa spelarna med både OS och EM.

Chelsea behöver nog ytterligare en eller kanske till och med två etablerade spelare för att klara det. Ändå har vi ju en jätteintressant trupp inför nästa år med en snart nästan idealisk blandning mellan ungt och gammalt, det är kanske i mittenregistret 26-28 år vi är lite tunna. Det vill säga en grupp med etablerade spelare som Cahill som fortfarande har utvecklingspotential. Yngre spelare har vi gott om just nu, det gäller bara att RdM nu kan matcha in dem. Och om Juan Mata inte är slut efter allt spel i sommar och får samma eller en liknande utveckling som David Silva då kommer han att bli sensationell nästa år. För han var bättre än Silva första året i PL. Vårt gamla garde med Lampard, JT och Cole har fortfarande massor att ge men bör matchas försiktigare i år. Bara Cech lär spela mer eller mindre varje match av dem. Jag tror Luiz kommer att ha en kanonsäsong liksom Ramires.

Bland det viktigaste för mig personligen, men även för ligasäsongen, är att Chelsea börjar vinna uppe vid irländska sjön igen. Vi har ett ruskigt dåligt facit de senaste säsongerna mot Liverpool- och Manchesterlagen där. Särskilt Liverpool måste vi slå minst en gång i ligan i år, helst borta. Särskilt nu när de har så många med förflutet i Chelsea betyder det mycket att visa vilka som är det bättre laget.

Wow, jag kan knapp bärga mig i fem veckor till. Tur vi har träningsmatcher från onsdag (torsdag svensk tid) och Community Shield att se fram emot innan säsongen börjar.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook