Europamästarna Chelsea FC

4 juni 2012

 Eden Hazard, helt klar för Chelsea

Vi har vetat det ett tag, men det var först idag Eden Hazard blev presenterad som Chelseaspelare för de närmaste åren efter att han genomgått en läkarundersökning.

eden hazardHan har liknats vid Christiano Ronaldo, han har liknats vid Lionel Messi. Vad vi vet säkert är att han är belgare som redan vid 14 års ålder lockades till nordfranska klubben Lille av deras talangansvarige Vandamme och han kommer från en idrottsfamilj. Båda hans förläldrar är idrottslärare och han har tre bröder, den äldre är proffs i Lilles värsta rivaler Lens, de andra är yngre. Men det är Eden Hazard allt handlar om, än så länge.

En målinriktad men ödmjuk och tystlåten spelare (normalt, hans twitterchatter är dock ganska omfattande tydligen) som han beskrivs som redan tidigt visste vad han ville. När han kom till Lille som fjortonåring, en ganska tunn sådan, sa han redan från start att han skulle spela i a-laget som sextonåring. Vilket också skedde.

Han är född 7 januari 1991 i belgiska La Louvère och av medellängd, 175 cm.

Spelstil

Jag har sett att många Chelseafans ser honom som vänsterytter, men mestadels tycks han spelat till höger vilket är Chelseas svaga sida även om Sturridge och Ramires stundtals spelat utmärkt där under förra säsongen (för vi säger väl det även om den nya säsongen inte börjar officiellt förrän 1 juli). Hans position kanske allra bäst beskrivs antingen av ordet playmaker som han själv nog ser sig mest som om vi ska tolka hans uttalanden innan han bestämde sig för vilken toppklubb i England han ville till. Attacking midfielder eller winger är engelska ord för vad han kanske ändå mest spelat som. Han vill spela som nummer 10, men det numret är redan upptaget hos Chelsea och Mata lär nog inte avstå det, utan vi får se vilket nummer Hazard väljer. (I Lille har han haft nummer 33, 26 och 10 - bara 33, Alex's gamla är ledigt i Chelsea)

I landskampen mot England startade han dock i ett Lampardläge till vänster. Han bytte senare till höger sida. Fast om det berodde på att Belgien också har Witsel till höger är oklart. Han började mycket piggt och ställde till en hel del problem för England, särskilt deras defensiva mittfält. Officiellt i uppställningen dock spelade Hazard center!!! Vilket är löjligt, men i spelet var han betydligt längre ned i plan.

I Lille har han ofta startat till höger i en 4-3-3-formation. Hazard rör sig dock mycket över plan och byter påfallande ofta position, en spelstil jag personligen gillar mycket. Han är inte uttalat höger- eller vänsterfotad utan har den idag så oerhört eftertraktade kvaliteten att kunna spela och skjuta med bägge fötterna.

hazardHans främsta egenskaper anses vara hans fart (speed eller pace som engelsmännen använder för att beskriva kvicka spelare), han är särskilt snabb de första stegen vilket ger honom en stor fördel gentemot mittfältare och försvarare som kanske inte har det som sin viktigaste egenskap. Han är också en stor tekniker och kanske är det där likheterna med Messi och Ronaldo främst har gjorts. Han är också en avslutare av rang så kanske är likheten med Ronaldo den mest jämförbara. De har samma utgångsposition även om Hazard byter position mera och de gör många mål. Hazard kom i år tvåa i franska skytteligan med 22 mål, vilket är en mycket bra siffra för en spelare som mestadels håller till på mitten av plan. Lika viktigt är dock att han också är en framstående framspelare.

Försvarare pekar ofta på hur svårt det är att ta bollen ifrån honom. Något som hans landsmän Vermaelen i Arsenal och Kompany i Man City påpekat inför hans Englandsdebut. Bägge tippar honom en strålande karriär i England och kanske är det lite oväntat att en spelare med hans tekniska förmåga hellre ville till Premier League än La Liga eller Serie A som ofta gynnar tekniska spelare mer med sitt långsammare och mer tempoväxlande spelstil. Många påpekar dock att han kan behöva tid att hitta rätt i den snabbare och tuffare engelska fotbollen, vilket också är det normala. Få spelare har ju en första säsong som Juan Mata, särskilt i Chelsea.

Både talangsscouten och förre storspelaren Dugarry talar gärna om hans fotbollsintelligens och spelvision. Den förre som en medfödd förmåga, Dugarry som idag jobbar som fotbollsanalytiker och expert som den egenskap han förbättrat mest av allt.

Årets spelare

Hazard ansågs redan förra säsongen vara franska ligans kanske viktigaste spelare. I år blev det officiellt då han utsågs till La Ligues främste spelare även officiellt. Inte illa av en 21-åring i den liga som kanske producerat flest stora spelare i Europa de senaste 15 åren.

Hazard började sin karriär som knatte i La Stade Brainois som fyraåring. Vid tolv års ålder gick han till Tubize och två år senare alltså till Lille i Frankrike. I Lille har han spelat 147 ligalagsmatcher och gjort 36 mål, varav alltså 22 ligamål i år. Totalt spelade han 190 matcher och gjorde 50 mål för Lille. Vi ska dock inte glömma att han också gjort 38 assist varav 15 i årets liga (och en i årets CL).

Kritik han fått för sitt spel ligger på två punkter, varav den ena nog kommer att förändras i en så krävande liga som Premier League. Det är också upp till Chelseas manager att förbättra det här. Som många unga spelare har han fått kritik för sin arbetskapacitet, läst mellan raderna att han är lite lat och gärna jobbar mer för sig själv, och mer noterbart kanske att han skulle sakna karisma, utstrålning. Det är säkert något som kommer med allt större framgångar och uppmärksamhet, det är säkert en självförtroendefråga på plan.

Hans twittrande tyder dock på självförtroende som vi redan nämnt, men även på en viss omogenhet som till väldigt stor del kan hänföras till hans ålder. Nu när kraven ökar enormt liksom uppmärksamheten i Europamästarna och världens bästa liga, lär han nog upptäcka att man bör tänka efter innan man twittrar. För ärligt talat, sättet han "marknadsfört" (snällt ord) sig själv det här sista året är inte helt i min smak.

Hazard gjorde debut i belgiska landslaget redan 2008. Han har haft en del kontroverser med landslagets olika förbundskaptener men är självklart en given startspelare i ett landslag som jag är rätt förvånad över missade EM. Belgien är ett land som kanske har flest lovande talanger av alla länder för tillfället. De saknar dock erfarenhet och det är nog något som blivit allt mer viktigt i modern fotboll. Chelsea visade också vikten av erfarenhet i årets Champions League, tillsammans med vinnarinställning som är något som inte kan läras ut men som kan skärpas med erfarenhet och de krav som ställs i en klubb som Chelsea.

Lilles talangansvarige Vandamme påpekar också hur cool Hazard är på plan. På alla sina framträdanden i Lille har han bara fått 13 gula kort (påminner en hel del om den yngre Lampard i det) och han tar och ger utan gnällande.

Mer fakta

I Lille blev han klubbens yngste målgörare någonsin när han 20 sep 2008 som inhoppare gjorde mål mot Auxerre.

Han har under sin karriär i Lille två gånger blivit utsedd till La Ligues Bästa Unga Spelare, och alltså i år till Bästa Spelare, liksom han blev redan förra året som den yngste någonsin! Han var instrumental i deras första ligavinst sedan 1954, de vann också sin första dubbel då de även vann franska cupen, sedan 1946. Han avslutade sin karriär i Lille med sitt första hat-trick någonsin, mot Nancy (samma klubb som han en gång gjorde professionell debut mot).

Han gjorde debut i belgiska landslaget 2008 och har hittills gjort 28 matcher, men bara två mål så han har varit mindre målfarlig i landslaget än i klubblaget hittills, båda på hemmaplan mot Kazakstan och Montenegro.

Tar över Drogbas nummer?

Hazard har inte fått något nummer ännu, det nummer han helst vill ha är ju redan upptaget så min gissning är att han kommer att ta Drogbas nummer 11 då låga nummer inte är lediga i Chelsea just nu.

Lukaku och förre Chelseaspelare Joe Cole som varit utlånad från Liverpool till Lille i år har influerat Hazard mycket inför valet av klubb. Hazard som framstår som en en annan person i sin första intervju för Chelsea än i twitter och media är ödmjuk och försäkrar att han inte förväntar sig att få en startplats gratis utan att det är något han måste kämpa för.

Han ville till Premier League då det är bästa ligan i världen, och han uppvaktades av flera engelska klubbar. (Alla placerade toppklubbar utom Newcastle har väl försökt). Vad som kanske avgjorde vid sidan av rekommendationer från spelare han känner från Chelsea var säkerligen Champions Leaguevinsten även om han tror den blir svår att upprepa redan nästa säsong. Chelseas ambitionsnivå kan nog sägas matcha hans egen.

Han uttrycker att han helst vill spela som offensiv mittfältare eller släpande anfallare i det så kallade hålet. Om han eller andra gör målen tycker han är oviktigt och det verkar snarast som han ser fram emot att servera mål. Han uttrycker speciellt att det ska bli roligt att spela med Juan Mata, Fernando Torres och Daniel Sturridge.

---

Vi kan väl påminna vad en annan produkt av det franska ungdomssystemet sagt om Hazard. "Eden is technically gifted and very fast. He will be a major star in the future. I would take him to Real Madrid with my eyes closed." Orden är Zinedine Zidanes fast de kommer via en engelsk källa.

----

Chelsea har inte avslöjat hur långt kontraktet är, och självklart sägs inget om övergångssummor. Gissningen är dock 32m pund vilket de flesta medier verkar överens om, även om en del gärna hugger till med upp till 40m och löjliga lönesummor men att media ljuger om Chelsea är vi ju vana vid. (En trolig lön är ung vad Drogba hade, runt 130.000 pund i veckan, även om siffror runt 100k och upp till över 200k nämns).

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook