EUROPAMÄSTARNA CHELSEA FC

22 maj 2012

Didier Drogba    En legendar lämnar,
tack för allt Didier


Dagen efter chockbeskedet, 23 maj, har Didier Drogba talat ut och gett svar på alla de frågor vi hade. En intervju alla bör läsa! >>>

Läs även denna Q&A >> delvis samma frågor men lite mer fullödig än den andra.



Jag hoppades in i det allra sista, men nu är det bekräftat att Didier Drogba nu lämnar Chelsea när kontraktet går ut sista juni.

Vår störste anfallare de senaste 25 åren tillsammans med Gianfranco Zola. En sann legend och på vilket sätt han valde att lämna, genom att ge oss Champions Leaguebucklan. För han var ju matchens spelare, och höll på att bli matchens syndabock också. Men det hör väl till en legend att inte allt är positivt. Det var ju också en straff i Barcelona han orsakade, noterbart dock att när Drogba orsakar straffar så kan motståndarna ändå inte göra mål på dem.

Det här är vad Didier själv säger i det tveklöst redan förberedda avskedet:

'I wanted to put an end to all the speculation and confirm that I am leaving Chelsea. It has been a very difficult decision for me to make and I am very proud of what we have achieved but the time is right for a new challenge for me.
'As a team we have accomplished so much and have won every single trophy possible. Saturday was a very special moment for everyone at the club and for all the fans, and I am very proud to have played my part in bringing many trophies to this club, which has been my home for the last eight years..
'I would like to take this opportunity to thank everyone at the club especially Roman and my team-mates, many of whom have become very close friends and will be my friends for life. I would also like to say a very special thank you to the Chelsea fans who have shown me so much love and support over the years.
'I wish the club all the best and continued success for the future - you will always be in my heart.'

TACK och adjö Didi

Vi kan bara säga att du kommer alltid att vara i våra hjärtan Didier. Vi har inte tack nog att uttrycka hur mycket vi älskat dig sedan du kom från Marseille.

Didier Drogba hade ett sent karriärgenombrott. Det var först hos Marseille för nio år sedan som han fick sitt genombrott. Han spelade bara för dem ett år men de tycks älska honom lika mycket som vi Chelseafans gör. Han kom till Chelsea 2004 efter ett år i Marseille, dessinnan var han hos Guingamp som slog igenom i franska cupen men annars fört en inte alltför synlig tillvaro i det franska seriesystemen. Le Mans är hans moderklubb där han gjorde debut 1998.

Didier Drogba är 34 år, född fisk, 11 mars (gissa vad jag är;-) för sådana som bryr sig om sådant. Född 1978. Född i Abidjan i Elfenbenskusten men uppväxt i Frankrike och en produkt av de franska fotbollsakademierna även om hans genombrott kom som sagt rätt sent, först som 26-åring med 19 mål på 35 matcher med Marseille.

*I Chelsea är han vår fjärde mesta målskytt någonsin. Och vilka 157 mål det varit.
*Han har gjort mål i nio olika cupfinaler! Han käkade Arsenal till frukost men spelade ingen av matcherna mot dem i år, så gick det som det gick.
*Han är Kung på Wembley med mål i åtta matcher där.

Sammanlagt gjorde han 341 matcher för Chelsea och 157 mål på dem. Varav 100 ligamål. Ändå är det kanske som cupspelare han blir bäst ihågkommen. I mina ögon är han världens bäste Stor Match Spelare om det finns något sådant. Han har fått möta misslyckande i stora matcher, med sitt landslag och med Chelsea framförallt i Moskva.

Han hade en något trög start i Chelsea och jag var första året klart skeptisk till det stora köpet, för det var ett av de dyraste köp Chelsea någonsin gjort när han kom. 24m pund lär han kostat och bara Essien året efter, och ännu senare Shevchenko och Torres har kostat mer. Ingen av dem har dock gett i närheten av samma avkastning om vi säger så. Sedan år två har jag dock älskat honom lika högt som någonsin Peter Osgood, Peter Bonetti, Ray Wilkins, Kerry Dixon, Gianfranco Zola, Frank Lampard, JT och en hel del andra.

Didier Drogbas siffror

Hans 34 mål i europacuper är överlägset bäst i vår historia, tio mer än näste spelare.

Han kom tvåa med Marseille men har i Chelsea varit med om alla våra fantastiska titlar

FA Premier League: 2005, 2006, 2010
FA-Cupen: 2007, 2009, 2010, 2012
FA Community Shield: 2005, 2009, andraplats 2006, 2007
Engelska ligacupen: 2005, 2007, andraplats 2008
UEFA Champions League: andraplats 2008
UEFA Champions League: 2011-2012

Dessutom:

Guldskon, skytteligan, i Premier League 2009/2010 (29 mål)
Guldskon, skytteligan, i Premier League 2006/2007 (20 mål)
Årets fotbollsspelare i Afrika 2006-2007
Årets fotbollsspelare i Afrika 2009-2010
Skyttekung i UEFA-cupen 2003-2004
FIFPro World XI 2005

Han bar först tröja nummer 15, men när 11 blev ledig bytte han till den och den är i den tröja som han själv ville ha som han blev störst.

Den ende på Times omslag, nationalhjälte

Han har varit den ende fotbollspelaren i modern tid som fått äran av att vara omslag på tidningen Time's lista över de 100 mest inflytelserika och inte bara för sin insats som fotbollsspelare utan för sin insats att ena sitt land som drabbats av inbördeskrig, han har och gör också enormt mycket välgörenhetsarbete.

Dessutom var han den ende som offentligt vågade säga sanningen om Tom Henning Øvrebøs domarinsats i Barcelonamatchen på Stamford Bridge för två år sedan, vilket renderade honom en lång avstängning. Men hans ord är odödliga: it is a fucking disgrace - vilket det var. Som ni kanske ser laddade CSFC.SE redan tidigare idag upp hans citat efter vinsten i München också i vår header ovan.

Efter hans något tröga första säsong (10 mål på 26 matcher) är han i mina ögon Chelseas kanske viktigaste spelare, absolut viktigast när det gäller att avgöra matcher och skaffa oss titlar i cuper. Han går utan tvekan in i vår Hall of Fame som en av våra stora legendarer.

Lycka till Didier Drogba önskar vi alla

Vi kan bara med djup sorg i hjärtat tacka för de åtta år som han valde att spela för vår klubb. Vad han ska göra nu vet vi inte, men jag hoppas att han blir fotbollsambassadör till en oanständigt hög lön i Kina nu (för ärligt talat, jag vill aldrig att mitt Chelsea ska spela mot Didier Drogba i en tävlingsmatch någonsin).

Han har blivit utnämnd till Årets Spelare i Chelsea 2010 då han också vann skytteligan på fina 29 mål. Han blev utsedd till Spelarnas Årets Spelare 2007. Det enda han inte vunnit är Årets Mål, men hade den tävlingen inte varit avgjord redan hade jag personligen nog röstat på nicken mot Bayern i Champions leaguefinalen, för det är ett av de bästa huvudmål jag någonsin sett. Vilken kraft, vilken beslutsamhet, vilken riktning, helt otagbar och betydelsen var ju antagligen ännu större. För mig Årets Mål 2012.

En personlig hjälte på så många sätt.

Vad han ska göra sägs inte, han har gått ut nu för att stoppa all spekulation och som sagt ända tills det kom upp för officiella hemsidan för en liten stund sedan hoppades jag innerligt att det bara var snack. Men jag förstår att han vill sluta på toppen. Och det går inte att sluta på toppen mer än vad han gjorde i Munchen den 19 maj 2012.

Mitt hjärta gråter över att han lämnar, men jag kan också förstå det och jag kommer aldrig att glömma, lika lite som någon annan Chelseasupporter vad han betytt för vår klubb. Jag önskade att han skulle sluta som fotbollsspelare i en Chelseatröja, men som sagt tiden är kanske rätt och känner han så blir det så. Han kommer att tjäna fotbollen enormt ännu en tid och det är min övertygelse om att han gör det som fotbollsambassadör först och främst och mycket välbetald spelare i Kina. Lycka till!

    Didier Yves Drogba Tébily,
    Chelsealegend 2004-2012

Läs mer på officiella hemsidan >

Läs mer på Daily Mails sammanställning över alla hans år i Chelsea > inkl 150 av hans mål


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook