13 - 19 maj 2012

 Inför Bayern München -
     Champions League final 2012
  
    del 3 finaldagen

Det här är nog olagligt men jag tror de flesta förlåter mig för stunden, så till finalen. LYSSNA >

vår tur nu

 

FINALDAGEN:

LAGUPPSTÄLLNINGARNA

1 Petr Cech
17 Jose Bosingwa
24 Gary Cahill
4 David Luiz
3 Ashley Cole
12 John Mikel Obi
8 Frank Lampard (k)
21 Salomon Kalou
10 Juan Mata
34 Ryan Bertrand
11 Didier Drogba

Avb: 22 Ross Turnbull, 19 Paulo Ferreira, 5 Michael Essien, 6 Oriol Romeu, 15 Florent Malouda,
23 Daniel Sturridge, 9 Fernando Torres.

 

BAYERN

Neuer; Lahm (k), Boateng, Tymoshchuk, Contento; Schweinsteiger, Kroos; Robben, T Muller, Ribéry; Gomez.
Avb: Butt, Van Buyten, Rafinha, Usami, Pranjic, Olic, Petersen.

Domare: Pedro Proenca, Portugal

 

---
Ännu senare rykte, det blir som det började bubblas om igår. Det blir Ryan Bertrand som sensationellt spelar på vänsterkanten, förmodligen för att hjälpa Cole stänga ned Lahm och Robben. OBS obekräftat.

Senaste nytt är att även Jerome Boateng har försvunnit ur Bayerns startuppställning. Ska ha blivit skadad på sista träningen. Då blir det ingen straff idag eller.... för så klumpigt som han uppträdde i tyska cupfinalen och orsakade straff hade jag lite hopp om det, och Lampard missar ju inte ofta. Än så länge obekräftat rykte som kommer från Al-Jazeera!

---

Många talar om nervositet nu, men jag måste erkänna att jag är inte så nervös (ännu) som man borde kanske. Kanske det är för att jag har den här känslan att det är vår tur nu. Känslor är dock ingen garanti men nog tror jag att det idag finns spelare som kommer att offra minst en hörntand för att göra allt de kan för att Chelsea ska vinna matchen. Men man vinner aldrig någonsin en turnering som Champions League utan en del tur också. Skicklighet betyder mest, men motståndarna är ungefär lika skickliga så det avgörande momenten kan lika väl handla om tur. Tur med att få en domare som behärskar situationen, tur med att rätt boll hittar rätt person i rätt ögonblick. Vi har sällan haft tur i slutspelet i Champions League även om vi gått långt i fler slutspel än nästan någon annan klubb. I år har vi dock haft det, trots några domarinsatser som inte gått vår väg (även om man inte kan säga att vi haft domare emot oss som har hänt förr). Det är ytterligare en anledning till min känsla. Jag tror vi kommer att få se framförallt Drogba och Lampard kanske göra sitt livs matcher, även Petr Cech och Ashley Cole kommer att kämpa till sista blodsdroppen och sista droppen syre i lungorna. Motståndarna har också spelare som kommer att ge allt, men de har inte spelare som nog ser det här som sista chansen på samma sätt som vi har.

Jag är djupt imponerad av hur cool, koncentrerad och fokuserad Roberto di Matteo är och hur avslappnat han hanterar situationen kring finalen och de ständiga tjafset om han sitter kvar. Jag förstår att frågan kommer upp, men hur skickligt har inte RdM skött den genom att totalt fokusera på uppgiften först och främst. Och det är ju precis som det måste vara. Och hur en Chelseaman sköter saken, klubben framför allt, även sin egen framtid. RdM fick chansen och vad som än händer med vår obegripliga klubbledning så finns det inte en fotbollsälskare i världen som inte beundrar Roberto di Matteo för vad han åstadkommit sedan han fick hoppa in och styra upp skutan som drev ledarlös (oavsett fjanterierna om spelarrevolt och JT som inofficiell manager) för att det saknades kommunikation. RdM insåg och har förklarat gång på gång att det viktigaste han gjort i klubben förmodligen var att börja prata med spelarna, att förklara för dem varför han väljer si och så eller gör så och si. Det är ledarskap i den skola jag själv är tränad i (då jag är utbildad regissör). Det går nog att ge order i vissa jobb och få saker gjorda, men vissa jobb och fotbollsmanager är absolut ett av dem går det aldrig att uträtta stordåd om du inte har dem som måste göra jobbet därute med dig. Det var vad AVB lärde sig under sin tid i Chelsea och han kommer att bli en fantastisk manager när han svalt stoltheten och börjar tillämpa det i sitt nästa jobb. Roberto visste det redan då han redan fått sparken från ett jobb trots riktigt hyfsade resultat och han visste det från sina år i omklädningsrummet i den managerkarusell som är Chelsea (och är jag rädd, kommer att förbli).

Jag tror det är en annan anledning till att vi vinner, spelarna vill verkligen göra detta för Roberto di Matteo och göra sitt för att han får fortsätta i klubben.

Det verkar som om Heynckes uttalande om att Drogba är en "actor" som Bayern senare försökte ändra och skylla på hans engelska, de ville få det till att Heynckes tänkte säga "performer" (vilket jag inte alls tror han tänkte) verkligen retat upp Drogba. Mycket dumt gjort av Heynckes. En retad Drogba är ingen smart idé inför en sådan här match.

CL-finalen 12

(Nu förbereder jag mig med att se om barcamatchen där vi vände allt, efter skador, JTs "incident", två måls underläge, tio man och ändå oavgjort.... sedan ser jag matchen som brukar få epitetet (men som helt glömts bort i år) den mest värdefulla matchen av alla då den avgör vilket lag som går upp av de två nedflyttade lagen förra året, Blackpool eller West Ham?)

---

Mycket intressant spekulation. Det verkar som om RdM trimmat Ryan Bertrand som vänster mittfältare istället för Malouda/Kalou för att stänga ned Bayerns flank. Mycket intressant tanke. Bertrand har varit mycket bra de matcher han fåt spela på sistone och mot Blackburn spelade han yttermittfältare senare delen av matchen och var bra. Solklar överlägsen Martin Olsson som före den matchen nämndes som en spelare gör Chelsea (kommer aldrig att hända).

--

Det är nu mindre än 24 timmar till kick-off.

Roy Hodgson: "It will be a lot closer than some of the pundits are predicting. Most people are writing Chelsea off but I don't see them as underdogs at all," Säger Hodgson på FAs officiella webbsajt!

För dem som tycker det borde varit ett par spanska lag i finalen (Uefa t ex) så kan vi ändå påminna om att i finalen möts Europas (Uefas) tredje högst rankade lag och det fjärde högst rankade laget, dvs Chelsea (3) mot Bayern München. Det är väl ändå rätt nära hur de statistiska experterna tänker, även om Chelsea aldrig nämndes i förhandsdiskussionerna i år. Trots att inget lag nått lika många semifinaler i Champions League som vi (förutom laget vi slog ut, Barcelona). Både Chelsea och Bayern har dock helhjärtat förtjänat sina platser i finalen genom att slå ut ettan (Barca) och tvåan (Real) i den rankingen. Mer än så kan inget lag göra för att förtjäna att bli kallat bäst i Europa (och därmed i princip i världen). Det erkänner till och med Michel Platini.

Jag har läst exceptionellt många så kallade analyser och artiklar inför den här finalen och man fullständigt häpnar ibland. Nog för att jag inte hyser höga tankar om svensk sportjournalistik, men jämfört med amerikansk så framstår till och med svenska sportjournalister som insatta. Att påstå att de är dumma är en förolämpning till begreppet dumhet. Än värre okunniga. Men så kallas ju ett spel som till 95% spelas med händerna för fotboll i USA, vilket väl säger allt. Sport i USA är business, en nöjesindustri föga mer seriös än den som förekommer i filmer som Rollerball. Det bästa jag läst kommer från BBC (inte förvånad) av en tysk fotbollskrönikor (se tidigare Inför-artiklar för länk). I Sverige har finalen fått mindre press än på många år, men så spelar ju inte Barcelona eller United i år. Här handlar det om en b-turnering på is som Sverige skämde ut sig i - igen. Men så kommer ju nästan 500 gånger fler människor att följa Chelsea mot Bayern lördag kväll än vad det bor människor i Sverige.

Daily Mail är en blaska med väldigt tydlig intresse för en viss klubb (inte Chelsea utan en röd), ungefär som Sportbladet (grön-vit klubb) men de har fokus på fotboll och de har en krönikör som nästan alltid är väldigt intressant att läsa, Martin Samuel. Här skriver han om Didier Drogba. Läsvärt > Jag upprepar mig själv, Didier Drogba är den bästa stor-match-spelare jag någonsin sett och större än mot Bayern på deras hemmaplan blir det inte. Matchvinnare? Jag tror det. Men jag tror Lamps gör första målet.

Kul artikel av ett spudfans, en av de få som är ärlig :-) >

Mycket bra artikel om Juan Mata, som kan komma att spela en väldigt speciell roll mot Bayern. Jag tror inte någon nykomling någonsin haft en bättre debutsäsong i Chelsea än han, inte ens Zola. >

Chelsea Wants It More

Se även Inför finalen del 1 >>>|| del 2 >>>>

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook