12 maj 2012

 Lyssna Roman


Vi Chelseafans har varit oerhört tacksamma, positiva och är så fortfarande.

Men det börjar bli dags för oss att ställa krav och ställa frågor om hur du sköter vår älskade fotbollsklubb.

Vi har tagit dina ibland ytterst märkvärdiga personaldispositioner om vi får kalla dem så, dvs när du sparkat managers utan synbar anledning. När du köpt spelare för din egen skull istället för klubbens skull.  När du släppt spelare som haft mycket kvar att ge och behållit spelare som inget ger. När du förändrat organisationen och satt in personer som ingen mer än du ser kvaliteterna hos. Som exempel.

”I always believe that the supporters of the team have a right to give their opinion.” Orden är inte mina, de är Roberto di Matteos.

Vi har tagit det här, för Chelseafans är en tålmodig samling. Eller vi gamlingar är, den unga generationen som upptäckt Chelsea ungefär under samma år som du ägt vår klubb visar nog mindre tålamod; både med uteblivna triumfer och spelsystem. I det är de precis samma sorts fans som du är Roman. Mer fans än supporters som jag ser det ibland.

Vi har accepterat allt det här för allt du har gett oss. Ligasegrar, FA Cupsegrar, Ligacupsegrar och kanske snart den titel alla säger är den enda du bryr dig om, Champions League. (Jag säger inte att det är så, det är medias syn, inte min. För övrigt anser jag fortfarande att ligatitlar väger  högre än Champions League, men jag inser att jag kanske är i en minoritet. Jag vill också vinna Champions League, men det är en turnering som kräver lika mycket tur som skicklighet – och hittills i år verkar det nästan som om vi har bägge för en gångs skull. Så jag tror vi för fira på lördag, det är därför jag vill säga detta redan innan. Ibland tror jag att jag vill vinna den mest för att slippa höra att det är det enda vi bryr oss om).

Det är faktiskt dags Roman att lyssna också, och med lyssna menar jag inte dina rådgivare utan fansen - de som älskar sin fotbollsklubb bortom sunt förnuft och intellekt.  Inte bara gå dina vägar även om du äger klubben. För du är på fel väg. Åtminstone om tecknen vi ser i media är rätt. Nu har media sällan rätt, vilket media är sist i världen att inse - bara lyssna till dumbommarna i svenska och engelska medier som fortfarande tror att du kommer att lämna Chelsea, särskilt om vi vinner Champions League på lördag.

Trots framgångarna för Roberto di Matteo anser jag fortfarande det var fel att sparka André Villas-Boas och överge den långsiktigare satsning du för en gångs skull verkade vilja ge dig in på.  Det sagt, får vi erkänna att AVB gjorde en del stora fel personalmässigt och förlorade spelarnas förtroende och ingen manager kan åstadkomma någonting utan det. Så det var ändå rätt beslut, fast fel agerat. Felet låg dock mer hos dig och ledningen som inte stöttade AVB, som gav honom ett omöjligt uppdrag och mandat. Inte själva bytet av manager. AVB var nog rätt person, men han kom vid fel tillfälle och med fel uppdrag.

Så gör nu inte om det misstaget.

Se till att ge Roberto di Matteo chansen även nästa år.  Hans ligamatchning imponerar inte direkt, både matchen mot Newcastle och särskilt den lyteskomiska insatsen mot Liverpool får en att rygga av obehag. Jag kan ändå förstå det då cuperna är och har varit vår chans i år. Men han har imponerat oerhört på andra områden, områden som kanske är ännu viktigare i det stora hela. Och det är fördelar som kommer att spela oss i händerna även nästa ligasäsong, som kommer att bli den tuffaste i engelsk fotbollshistoria. Vi behöver en övergångsperiod där vi fasar ut och skapar om laget med en manager som har spelarnas förtroende. Vi behöver inte någon Pep Guardiola, Fabio Capello, Laurent Blanc, inte ens en José Mourinho just nu. Vi behöver lugn och ro.

Jag hoppas innerligt att vår manager nästa år heter Roberto di Matteo och att vi för en gångs skull satsar på kontinuitet och en manager som har spelarnas förtroende, även om det nog finns en och annan (läs Sturridge, Lukaku och andra unga) som inte är lika nöjda då. Men med förtroende i ryggen och en hel säsong att göra resultat, istället för att bara rädda en förstörd säsong kan och kommer Roberto di Matteo att agera annorlunda. Då kan han se till framtiden inte bara nuet och därmed börja spela in dem som är Chelseas framtid och vi har många sådana, men de kan inte ta över från dag ett till dag två. De måste matchas in, se och lär från Ferguson i det.

Han har imponerat på mig något alldeles oerhört i det viktigaste av alla verktyg i en managers verktygslåda – man-management eller coachning om man föredrar det ordet även om jag nog ser det mer som agerandet under matcherna. Som han fått med sig spelarna, som de har ställt upp, som de har visat vad de går för under honom i sin helhet.  I det har han ingen överman i Chelseas historia, inte ens José Mourinho som är den som kommer närmast.

Roberto di Matteo har också imponerat oerhört rent taktiskt, utan att på något sätt framstå som en taktiker i stil med tråkmånsar som Rafa Benitez eller José Mourinho i sina sämsta ögonblick.  Robert utklassade faktiskt Pep Guardiola i Champions League, han gjorde slarvsylta av Mazzarri och även Dalglish/Clarke åkte dit ordentligt i Fa Cupen under nästan hela matchen. RdM har en bit kvar och en del att lära fortfarande men han har gjort fler rätt än fel. Mest rätt självklart att sätta Juan Mata i den roll han är född att spela, som offensiv central mittfältare. Men på ytan imponerar draget med Ramires på vänstersidan för att stänga ned uppbyggnaden av Barcelonas anfall ännu mer. Bosingwa som mittback har inte heller varit dumt. Att gå tillbaka till en spelstil som spelarna är vana vid och trivs med är också ett genidrag hur uppenbart det än är. Det enda jag absolut inte kan förstå dock är hans tilltro till Kalou.

För mig är det självklart att han ska få fortsätta jobba vidare oavsett vad som händer i München.

2- Sluta köpa spelare utan att managern är inblandad. Det är fel mot spelarna och det är fel mot managern, oavsett vem det är, och det är fel mot de andra spelarna och det är fel mot oss fans. Oavsett om de köps för framtiden, men ingen spelare har en framtid om de inte har managerns förtroende. Så enkelt är det. Det är därför managern måste vara långsiktigare och vara inblandad för tror han inte på en spelare är det bara bortkastade pengar.

3- Batterseaplanerna är storslagna och kanske affärsmässigt rätt då det är ett område som går att utveckla kommersiellt med shoppingcenter och allt. Men Chelsea hör inte hemma söder om floden. Fulham och Hammersmiths kommun vill försöka utveckla Stamford Bridge. CPO vill försöka utveckla Stamford Bridge. Fansen vill stanna på Stamford Bridge. Chelseas historia är unik, vi är den enda fotbollsklubben i världen som kom till för en arena som fanns istället för tvärtom – det ger oss ett emotionellt och värdeladdat band som är unikt till vårt hem. Även om vi alla inser att vår arena måste kunna ta emot en större publik särskilt med Uefas finansiella regler.

4- Vi måste hitta ett sätt att få investeringen i akademin att också leda till a-laget. Vi kan inte fortsätta se så lovande unga spelare som Kakuta, McEachran och andra stanna upp i utvecklingen utan att få chansen i a-laget. Jag tycker även Daniel Sturridges utveckling som var så lovande i höstas har stannat upp. Det oroar lite, särskilt då metoden att köpa färdiga spelare inte kommer att tillåtas i samma utsträckning i framtiden. Det finns i mina ögon bara två vägar att göra detta, vi måste acceptera sämre perioder och vi måste framförallt ha en manager som känner trygghet i jobbet så han vågar satsa även på unga spelare.

4b- Vi kan inte heller lyssna till fånar som hävdar att siffror i passet avgör när en spelare har gjort sitt, istället för att titta på vad spelarna bidrar med på planen. Drogba, Lampard, Cole, JT är fortfarnde världsklasspelare och ska inte säljas så länge de bidrar. Men de ska inte heller ha automatiska startplatser, något som också kräver en manager som känner trygghet i jobbet. Med trygghet menas en manager som öppet och fullt får klubbens stöd, inte ett gäng ledare som backar och gömmer sig bakom varandra när det blåser snålt.

5- Chelsea är din klubb. Du äger den helt och hållet. Men Chelsea betyder nästan lika mycket för 135 miljoner andra fans i världen som Chelsea betyder för dig. Det gör det värt att lyssna på oss också. Det är ett förtroende du har ett ansvar för. Vi har redan haft en Ken Bates som struntade i fansen.

Vi är världens fjärde största klubb, även om det finns klubbar nationellt i England som är populärare och oavsett vad vissa fans som tror de är bättre för att de är geografiskt gynnade, är de bara enskilda personer bland dessa 135 miljoner fans och en försvinnande liten majoritet som kan få göra det som de flesta av oss inte kan göra, få uppleva Chelsea live för att de råkar bo på rätt ställe. Roman, du är själv i grund och botten en av dessa fans även om du äger klubben.

Roman, du är i mina ögon den bäste klubbägaren i Premier League och kanske i hela världen, men du måste låta de som kan saker och ting bättre än du göra sitt jobb, som våra managers. Du tjänar på att lyssna till oss som lever och ands sas blått, vilket inte innebär att vi alltid har rätt men vi förtjänar att bli hörda.

Vi älskar dig, vi är tacksamma för att du är ett Chelseafan och en fantastisk ägare som satsat enormt och lyckats göra Chelsea till en av världens i särklass ledande klubbar.  Du kan dock göra ett ännu bättre jobb. Börja med de här punkterna. Du är ett fan, du reagerar som ett fan på positivt och negativt sätt, nu börja agera som ett fan. Agera alltid för klubbens bästa, inte ditt eget bästa.

Chelsea. True Blue forever
och Roman, tack för allt, med vissa undantag...


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook