csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
6 Chelsea FC 36 sp 17 v 10 o 8 f 62 - 39 mål 61 p

2 - 5 maj 2012

FA Cupfinal 12 Inför FA Cupfinalen mot Liverpool

FINALDAGEN:
LAGUPPSTÄLLNINGARNA

jag kan fortfarande inte för mitt liv förstå hur Kalou kan få starta istället för Sturridge. Om det finns något med RdM jag inte kan fatta är det den preferensen, särskilt som Kalou lämnar om tre matcher. I övrigt ganska väntad laguppställning.

1 Petr Cech
17 Jose Bosingwa
2 Branislav Ivanovic
26 John Terry (k)
3 Ashley Cole
12 John Mikel Obi
8 Frank Lampard
7 Ramires
10 Juan Mata
21 Salomon Kalou
11 Didier Drogba

Avb: 22 Ross Turnbull, 19 Paulo Ferreira, 5 Michael Essien, 16 Raul Meireles, 15 Florent Malouda, 23 Daniel Sturridge, 9 Fernando Torres .


Liverpool:
Reina; Johnson, Skrtel , Agger, José Enrique; Spearing, Henderson; Downing, Gerrard, Bellamy; Suarez.
Avb: Doni, Kelly, Carragher, Shelvey, Kuyt, Maxi Rodríguez, Carroll.


Domare är Phil Dowd, räkna med att han tänker se till att han märks i sin sista stora match i karriären.

---
Som en påminnelse om senast, vinst och FA Cupsegrare kan ni kolla in det bildspel som finns under CSFC- Bildspel här till vänster. >

1997 vann Chelsea FA Cupen på Wembley efter att vår manager Roberto di Matteo gjort det dittills snabbaste målet i cupens historia, och vilket skott det var. Det andra målet gjordes av vår assisterande manager Eddie Newton. Motståndare var Middlesbrough och året efter vann Chelsea också cupvinnarcupen på Råsunda i Stockholm efter legenden och inhopparen i den matchen Gianfranco Zola avgjort mot Stuttgart. Jag var förmodligen nära döden just då, fast ändå kanske inte. Men jag for upp ur mitt säte högt upp på södra läktaren i en sådan fart att jag fortsatte nedåt några rader. Som tur var det mest Chelseafans där och de bromsade upp min färd nedåt räcket till.

Att vinna ikväll på den ovanliga starttiden 18.15- vore närmast otroligt med tanke på hur säsongen varit, vilket berg- och dalbana det är. Och med tanke på hur svårt vi har haft mot just motståndarna. Men desto mer njutningsfullt kommer det att bli för oss att lyfta pokalen och fira vilt. För att vinna den mot Liverpool är trots allt på något sätt ännu mer värt än att vinna den mot ett Portsmouth i en trots allt inte alltför övertygande final (där Lamps missade en straff bl a). Så är det ju bara med att vinna mot det lag man tycker allra sämst om. Som i FA Cupfinalen 1970 då vi i två av de tuffaste(och fulaste) matcher som någonsin spelats slog ut Dirty Leeds.

Liverpool med Suarez, Kuyt som tenderar att göra bra matcher mot oss liksom Maxi R, Gerrard, Bellamy, kanske Carroll kan inte underskattas även om deras ligaspel varit uslare än vårt. För våra spelare Torres och Meireles blir matchen väldigt särskild. Jag kan tänka mig att särskilt Torres drömmer om att avgöra matchen, även om han aldrig skulle säga att det är pay-back för hur scouserfansen har behandlat honom sedan övergången till Chelsea. Något som står i otrolig kontrast till den behandling han fått av Chelseas fans under sina svårigheter. Ändå är det långt ifrån säkert att han startar, för kungen av Wembley med sina åtta mål, mer än någon annan i modern tid, Didier Drogba aspirerar också på en plats på sin favoritarena. Torres borde också få lite extra tändvätska då Liverpools inte s

En dröm att drömma om vore samma utklassning av Scousers som av Spuds senast vi besökte Wembley.

FRE
Det har bekräftats att David Luiz missar finalen mot Liverpool, det gör också Gary Cahill men det var helt väntat. I övrigt är Chelsea skadefria.

Bägge lagen kommer från fiaskoartade insatser i veckan, men de matcherna kan vi helt förbise inför den här uppgörelsen. Mer oroande är hur svårt vi haft för Liverpool de två senaste säsongerna. Det är verkligen dags för det att ändras nu. Särskilt som tisdagsmatchen blivit i princip helt oviktig för bägge lagen.

JT gör sin 50:e FA Cupmatch imorgon, för vi kan säkert räkna honom som given i startelva, precis som jag hoppas de andra "avstängda" spelarna får spela från start då de inte kan delta i München.

 

TIDIGARE
Vi har haft ruskigt svårt för dem senaste två säsongerna, sedan Steve Clarke kom dit. Chelsea har aldrig haft lätt när vi mött våra gamla tränare känns det som. Nu är det dags att rensa ut det spöket ordentligt ur garderoben.

Wembley är vår andra hemmaarena, inget lag har spelat där lika många gånger som vi i modern tid. Det här är en final vi vill vinna. En titel som kommer att sitta som ett plåster på alla sår som varit den här säsongen. För även om vi är framme i två finaler, så är det bara vinst i dem som räknas. Ingen bryr sig om den som kommer nära.

Liverpool har redan en vinst på Wembley i år, tekniskt sett har de två då de vann sin semi mot grannarna i Everton - men jag tänker på deras svårvunna Ligacupvinst på straffar mot Championshiplaget Cardiff. De vann övertygande mot Norwich borta i helgen efter ett hat-trick av Suarez. Norwich har dock visat dålig form på sistone, sedan de blev klara för att stanna kvar i Premier League till nästa år. Liverpool har blandat och gett hela säsongen, men kanske varit något bättre borta. Vi möter dem dessutom i en viktig ligamatch på tisdag också, på Anfield där de helst spelar oavgjort. Den matchen är det dock ingen som tänker på nu på lördag. Första maj, igår mötte de Fulham och matchade b-laget så det blev en match som sa nästan inget inför finalen. Chelsea roterar men spelar inte b-laget just nu. Jag har ofta funderingar på om det är smart att göra som Dalglish gjorde, för de flesta lagidrottare tycks snarare må bra av att matchas hårt. Det är när de börjar vila som de tappar form, motivation och skärpa. Men jag har kanske fel, eller rätt!? I ett supertufft spelschema som Chelseas är rotation motiverat, men Liverpool som inte ens spelar för hedern att bli bästa Liverpoollag i ligan undrar jag om det är rätt metod. De vilade nio troliga startspelare på lördag mot Fulham så det går inte att dra några direkta slutsatser andra än att Liverpool skiter i ligan i år. De är bara före Fulham på målskillnad (8:e och 9:e placeringar, Liverpool har dock en Europa Leagueplats klar tack vare straffläggninsvinsten över kvalspelande Cardiff i ligacupen.) Intressant att notera. men mer inför ligamötet på tisdag, är att Liverpool har inte vunnit på Anfield sedan i mars.

De räknar med Gerrard tillbaka på plan till på lördag. Jag darrar inte i skorna då jag alltid tyckt han varit överskattad. Visst kan han göra riktigt bra matcher, även om det var ett tag sedan (trots ett hattrick mot ett b-lagsbetonat Everton, i senast vunna hemmamatchen, som tillämpade samma rotationsprincip som Dalglish mot Fulham för att spara spelare till en viktigare som de tyckte, match). De senaste säsongerna har för Gerrard varit mest skador, intressant nog började det med samma skada som Lampard hade och samma besked om att det skulle ta några veckor, som blev månader. Charlie Adam är borta på grund av skada.

Jag har lite svårt att förstå hur okritiserad Kenny Dalglish ändå är. Jag tycker inte att han är en bra manager. Inte ens nära ärligt talat. Han har helt enkelt inte hängt med i utvecklingen under åren han var borta. Utan Steve Clarke skulle han stått sig slätt. Clarke är kanske Englands bäste assisterande manager och den jag misstänker står för taktiken i Liverpool. Dalglish har en hjältestatus i Liverpool, men hur länge kan han rida på det utan att prestera? (Wenger har gjort det i sju år nu, så frågan är kanske mer hypotetisk).

Jag var där senast Chelsea vann en FA Cupfinal på Wembley. Vi har fyra vinster på tolv säsonger det här århundradet, sex sammanlagt. Det hade varit underbart att vara där igen, men så blir det inte. Att Liverpool är ett lag, och särskilt ett lag vars fans jag inte alls gillar kommer att göra en ny vinst extra trevlig. Jag önskar verkligen jag kunde vara där, men som tur var kan man åtminstone se finalen och njuta av att se JT och de andra ännu en gång höja bucklan. För till skillnad från Viasats Glenn Strömberg tror jag Chelsea vinner. Vi måste dock se upp med Suarez som hittat formen igen och det blir absolut inte lätt även om Liverpool som har ett sämre försvar. Reina har inte heller imponerat i år, och bortavinsten mot ett mycket nöjt Norwich som inte hade något att spela för verkade mest vara en chimär av Fulhammatchen att döma, men som sagt med så många ändringar ska man nog inte dra slutsatser från den matchen.

Jag tror också vi har två spelare som ovanligt gärna vill slå Liverpool den här gången. Fernando Torres som trots sina fina år i Liverpool inte vann något och Rau Meireles som skeppades iväg lite mot sin vilja. Jag tror bägge spelar även om jag inte är säker på om det blir Torres eller Wembleys kung Drogba som startar för Chelsea, för ursäkta om jag tjatar, risken är väl liten att de bägge får starta.

Domaren är redan utsedd, det är han som vill synas mest av alla domare i England - Phil Dowd.

Det enda jag är säker på är att Chelsea kommer att vara extra motiverade genom fyra spelare som inte får vara med på plan i München; John Terry, Ramires, Branislav Ivanovic och Raul Meireles. RdM måste starta dem i den här finalen, det är det mänskliga, det generösa och det enda rätta att göra.
    De kommer att se till att vi får fira, det är min övertygelse.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook