csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
6 Chelsea FC 34 sp 16 v 10 o 8 f 56 - 38 mål 58 p

29 april 2012

 Vad händer i sommar med truppen

Det enkla svaret är vi har ingen aning.
Chelsea är en frustrerande klubb idag då klubben sköts på ett väldigt oengelskt sätt. Managers är inte viktiga verkar det som (våra tillfälliga managers har nästan varit mest framgångsrika), de har väldigt lite med spelaraffärer att göra. Sådant sköts av Emenalo och Gourlay förmodligen med Romans godkännande, men inte säkert. Information har sedan Romans ankomst varit en sällsynt bristvara i Chelsea vilket är den främsta orsaken till allt skitsnack i media, som det som irriterar mig mest av allt just nu, som att JT skulle fungera som manager i klubben vilket är en annars duktig bloggares idiotiska tyckande.

Det är tidigt ännu, men varför inte dra igång debatten.

Så tillåt mig spekulera lite. CSFC.SE har ingen lista på spelare som media sa skulle spela för oss nästa säsong (jag tror det var 157 spelare) som förra året. Det skvallras inte riktigt lika mycket i år, ett resultat av årets ligaplacering och att andra lag idag har mer pengar att röra sig med. De spanska lagen som med Uefas goda minne kan strunta i den nya finansiella reglerna, (vilket är en skandal i sig som svenska medier aldrig nämner, det är som om de finansiella reglerna enbart gäller engelska lag), City som gör mystiska arenaaffärer för att kringgå reglerna och andra klubbar, inklusive Chelsea som faktiskt ställer upp på principen FFPR, trots medias spekulationer att vi ska spendera minst 1,5 miljard på spelaraffärer i sommar. Tro det den som vill, men det kommer inte att hända.

Ett stort problem för Chelsea med spelaraffärer är att Chelsea gör usla sådana. Vi betalar för mycket och säljer till reapriser eller till och med ger bort spelare. Sedan Roman kom har vi bara gjort en bra spelaraffär - det var Arjen Robben som vi sålde för mer än dubbelt så mycket som vi betalade. Han är dock ett unikt undantag. Vi låter kontrakt löpa ut och förnyar kontrakt utan att vi fattar någonting. Därmed ger våra spelaraffärer stort minus. Det betyder dock mindre i de finansiella reglerna, viktigare är att Chelsea som ny klubb i eliten tvingades betala väldigt stora löner som vi fortfarande dras med.

Så här är mina spekulationer, inte om vilka spelare som kommer utan om vår trupp inför nästa år. Med reservation för att kontraktssituationen är lite oklar för vissa spelare. (Ingen prioritetsordning i hur jag presenterar spelarna).

Målvakter

Media älskar att knyta nya målvakter till oss. jag kan inte för mitt liv fatta varför, Chelsea har nog bara under första Romanåren med Petr och Carlo haft en bättre målvaktssituation, så varför skulle vi betala enorma summor för målvakter vi inte behöver. Jag anser fortfarande Petr Cech var en av världens 3-4 bästa målvakter, inte den mest spektakulära och de brukar ofta anses bättre vilket dock inte är sanningen. Vi har Jamal Blackman som förmodligen är Englands nästa stora målvakt om han fortsätter utvecklas. (Inte heller han är dock en spektakulär Joe Hart-typ). Vi har Thibaut Courtois som varit med och tagit Atletico Madrid till Europa Leaguefinal.

Petr Cech - stannar. Och kommer att vara en nyckelspelare även nästa säsong. Blir bara bättre och bättre, och löjligt underskattad.

Hilario - stannar. har just förlängt sitt kontrakt, varför är lite svårare att gissa. Men det är nog mer en finansiell försäkring med en gedigen beprövad målvakt som inte kostar för mycket.

Ross Turnbull - lämnar. Det är dags för honom att spela mer och han kommer aldrig att utmana om förstaplatsen i Chelsea. Jag tror Blackman trots sin låga ålder lyfts upp som tredjemålvakt.

Jamal Blackman - stannar. Storvuxen yngling, bara 18 som tränar med a-truppen och bara spelar med ungdomslaget. Mycket imponerande och har gjort några suveräna räddningar och insatser i FA Youth Cup i år. I mina ögon kanske Englands mest lovande målvakt under 20.

Thibaut Courtois - lånas ut igen till Atletico Madrid för att skaffa än mer erfarenhet.

Matej Delac - säljs. Hans mycket lovande utveckling har tvärstannat och tyvärr tror jag att han får lämna Chelsea.

Sam Walker - säljs. Han förtjänar chansen att etablera sig i en klubb, kanske på Championshipnivå.

Försvarare

Vi har en uppsjö lovande mittbackar i klubben. Kanske nästan för många. Vad vi saknar är högerbackar. Jag är betydligt mer trygg med vänstersidan. Förutom en högerback kan jag inte se något som helst behov av att köpa mer. Ändå nämns många försvarare som möjliga köp.

John Terry - stannar. Vår viktigaste spelare. Framförallt som ledare. Dock risk att han lär få starta säsongen avstängd om rättegången i sommar går fel, eller om förflugna ord bedöms som rasism, vilket för mig är löjeväckande. Snack på plan är en sak och ska allt skitsnack och dumheter där avhandlas i rättssalar kommer det är bli många sådana mål i framtiden.

Branislav Ivanovic - stannar. Han är uppvaktad och länkas ofta till italienska klubbar, men han kommer inte att lämna Chelsea.

Ashley Cole - stannar. Det snackas jämnt om Spanien, Real, Barca för Ashley Cole. Men han kanske inte märks så mycket utåt som andra spelare, men internt har han en oerhört stark ställning och han stannar, men kommer kanske att spela något mindre vilket förhoppningsvis gynnar våra andra vänsterbackar.

David Luiz - stannar. Även om jag är lite osäker om inte Barcelona kommer att göra en seriös attack att attrahera honom. Men jag hoppas verkligen att han stannar och jag tror han stortrivs i Chelsea trots engelska kommentatorers förnedrande nedvärderingar av honom.

José Bosingwa - lämnar. Har utgående kontrakt även om jag tror det finns en förlängningsklausul. Har varit sensationellt bra som mittback i två oerhört viktiga matcher, men har inte utvecklats på högerbacken och han börjar åldersmässigt närma sig en ålder då det kanske är dags att gå vidare.

Jeffrey Bruma - lånas ut. Bruma lånas ut andra året till Hamburg. Detta då han ännu inte riktigt kan utmana Luiz, Cahill, JT på mittbacken, inte ens Ivanovic som vi dock ser mer som högerback.

Gary Cahill - stannar. Nyinköpt och tänkt att bli försvarets och landslagets naturlige efterföljare till JT även om de som personligheter är olika och inte har riktigt samma ledarkvaliteter. Har överraskat mig positivt sedan han kom.

Tomas Kalas - lånas ut. Kalas har haft en sensationellt bra debutsäsong i Vitesse och kommer att lånas ut igen på grund av sin ålder, förhoppningsvis till en bättre klubb i en bättre liga. Varför inte Frankrike eller till och med Italien även om lån till italien är nästan okända.

Paulo Ferreira - stannar, men borde säljas. Han har flera år kvar på ett lukrativt kontrakt och lär stanna trots att han inte får spela mycket. Lojal, duktig back-upspelare, men ändå tycker jag han borde lämna för att spela några år till, kanske i Porto igen.

Sam Hutchinson - stannar. Back-up men kan han hitta tillbaka till den han var innan sin väldigt allvarliga knäskada kanske han kan ta ett nytt steg upp nästa år.

Todd Kane - stannar. För ung för att på allvar konkurrera om högerbacksplatsen, men kanske vår näste man där när Iva blir äldre. Kommer förmodligen att lånas ut till Championship eller till och med Premier League.

Ryan Bertrand - stannar. Ryan är just nu den naturlige arvtagaren till vänster i Chelsea och kommer att byta av med Cole i lite fler matcher nästa säsong.

Patrick van Aanholt - osäker. Jag höll PvA före Ryan Bertrand före årets säsong, men ett misslyckat lån till Wigan stannade upp hans utveckling.

Ben Gordon - säljs. Gordon kommer inte att ta sista steget men kan få en fin karriär, varför inte i Skottland där han uppskattats som lånespelare.

Nathaniel Chalobah - stannar. Tar steget upp i a-truppen, om han inte lånas ut för erfarenhet. I ungdomslaget spelar han defensiv mittfältare men det är nog i försvaret hans framtid finns.

Daniel Pappoe - stannar. Långtidsskadad yngling men jag tror Chelsea ser honom som ett framtidslöfte.

Rohan Ince - stannar, möjligen lånas ut. Har varit långtidsskadad men är ung nog att få fler chanser.

Kenneth Omerou - stannar. Kommer att stanna i England för utvärdering, tror inte han lånas ut direkt igen trots arbetstillståndsfrågorna. Han kan spela med ungdomslaget.

Archange Nkumu - stannar. För tidigt för lån och för tidigt för debut i a-truppen även om han fick spelarnummer för Ligacupen.

Aziz Deen-Conteh - lånas ut. Antingen lånas han ut eller kommer han att få lämna. Det kan bli det sistnämnda då konkurrensen är mördande där bak.

Mittfältare

Vi har några unga yttrar, men är de redo eller kommer klubben att köpa in någon i mellanåldern så att säga, t ex Angel di Maria? Annars är det en central playmaker vi kanske mest behöver även om Juan Mata nog kommer att växa in i den rollen. Vi har gott om defensiva mittfältare. Men kanske behövs någon som ersätter Mata på vänsterkanten. För jag räknar Mata som mittfältare även om han också kan räknas som anfallare. Jag ser mittfältet som hans naturliga position i framtiden.

Frank Lampard - stannar. Lamps kommer att stanna minst en säsong till trots locktoner med stora pengar utomlands. Han är för tävlingsinriktad för att ta det steget nästa säsong, kanske nästa igen. Han är också som JT; Chelsea ut och in på ett sätt som gör det nästan omöjligt att tänka på honom som en spelare som en gång kom för då stora pengar.

Juan Mata - stannar. Vår framtida dominerande offensiva mittfältare. Eller snarare redan nu Chelseas playmaker centralt offensivt på mitten.

Ramires - stannar, nytt kontrakt dessutom. En motor på mitten som ger Chelseas spel en annorlunda dimension. Mannen verkar aldrig bli trött även om jag kan bli trött redan framför tv:n på att se honom rusa mellan straffområde och straffområde. Och vilket mål mot Barca! Han gjorde redan förra året dessutom säsongens mål.

Raul Meireles - stannar. Omstridd och inte alltid uppskattad av Chelseafans. Han har varit nyttig och är en av dessa utlitiy-spelare som kan användas nästan i vilken roll som helst på mitten. Har gjort några riktigt snygga mål, även om ett tag höll man på att bli tokig på hans skottvilja (och missar).

Michael Essien - stannar. Essien har inte hittat tilbaka till den spelare han var innan sina allvarliga knäskador, men han går också stadigt framåt och nästa år kanske vi ser den gamle Bison igen.

Mikel - osäker. Han har varit väldigt bra under RdM men innan dess tyckte jag han skulle säljas till varje pris ett tag. Tror det beror på vilken manager vi har nästa år. Gör fortfarande för många misstag framför straffområdet som ger farliga situationer, men ärligt talat har de varit klart färre senaste månaden. Mycket nyttig mot Barca och i Champions League.

Oriol Romeu - stannar. Jag tycker han är den intressantaste defensiva mittfältaren även om RdM inte riktigt verkar hålla med. Framtidsspelare med stor repertoar.

Yossi Benayoun - säljs. Jag gillar och har alltid gillat Yossi, men hans ålder och ärligt talat bristande lojalitet under lånet till Arsenal gör att jag tycker han ska säljas. Dock inte till Arsenal då vi aldrig ska sälja spelare till direkta konkurrenter om vi inte får löjligt bra betalt, och det lär vi aldrig få från Arsenal.

Kevin de Bruyne - lånas ut. de Bruyne lär nog lånas ut, kanske till en Premiershipklubb för erfarenhet. Svår dock att säga vilken. Vi har alldeles för dåliga erfarenheter av våra lån i England (undantag Sturridge).

Josh McEachran - lånas ut. Han lån till Swansea har blivit en flopp och jag är lite orolig över att hans utveckling stannat upp, men det är nog för tidigt att säga.

Gael Kakuta - osäker. Kakuta måste ta sista steget nu. Eller så blir han ännu ett jättelöfte som inte klarar det sista steget. kanske finns det utrymme för en sista säsong som lån, men enbart om han får garantier för att spela. Han har varit någorlunda lyckosam i Dijon, men det är lite för låg kvalitet för att bedöma om han kan bli en Chelseaspelare.

Marko Marin - stannar. Nyinköpt och köpt för att konkurrera om en startplats. Kommer inte att lånas ut.

Florent Malouda - säljs, eller snarare lämnar. Jag är osäker på om han har kontraktstid kvar, men jag ser honom inte som en Chelseaspelare nästa år oavsett om han räknas som mittfältare eller anfallare.

George Savile - kommer att släppas. Jag tror tyvärr inte Savile har en framtid i Chelsea.

Conor Clifford - kommer att släppas. Jag är ett stort fan av Conor Clifford, men tyvärr tror jag inte han tar sista steget och att Chelsea släpper honom.

James Ashton - kommer att släppas. Liksom Savile tror jag inte Ashton är nära att ta sista steget.

Ulises Davila - lånas ut. Davila kommer att lånas ut igen, dels för arbetstillståndfrågan, dels för sin ålder.

Billy Clifford - lämnar. Jag tror Billy Clifford blir en av de som släpps i sommar, men han kan också få stanna och lånas ut igen.

Anfallare

Jag tror Chelsea behöver en etablerad anfallare för att stärka konkurrensen. Anfallare är dock löjligt dyra att köpa färdiga så det är svårt att se och gissa vad som händer. Den engelska anfallare jag skulle vara mest intresserad av att se i Chelsea är nog Victor Moses, de PL-spelare som är mest intressanta för mig är van Persie och Papiss Cissé. Utomlands är urvalet ännu större. Varför inte en comeback från Robben, det är faktiskt en möjlig affär?

Fernando Torres - stannar. Torres är kvar i Chelsea nästa år. Förhoppningsvis kommer han än mer att hitta den form han visat tecken på i år.

Didier Drogba - lämnar. Hans kontrakt går ut och Chelsea vill inte ge honom det tvåårskontrakt han vill ha. Jag vill absolut inte se det här hända för till sklllnad från andra skiter jag blankt i hans ålder och ser till hans kapacitet, och han har minst ett år, kanske till och med två år kvar i sin kropp kvar som toppspelare, även om han inte spelar varje match. Hans fysik går inte att jämföra med någon jämnårig. Oj, vad jag hoppas han och Chelsea hittar en lösning. jag vill inte se Drogba lämna ännu trots i mina ögon idiotiska spekulationer om hans ålder och att det vore dags.

Daniel Sturridge - osäker. Jag har blivit väldigt osäker på Studge senaste tiden. Han har återfallit i sin själviska spela för Sturridge-stil och RdM gillar det absolut inte. Samtidigt rycker Mancini hårt i honom och Citys pengar kan vara svåra att stå emot. Jag hoppas han stannar, men vet faktiskt inte. Sturridges självuppfattning motsvaras inte helt av andras uppfattning om honom och den attityden tror jag har spelat honom ur Englands EM-trupp.

Salomon Kalou - lämnar. Kontraktet går ut och han kommer att lämna. Förhoppningsvis inte till en konkurrentklubb. RdM har satsat mer på honom än tidigare managers, men Kalou är helt enkelt inte bra nog för Chelsea som jag ser det. Sorry.

Romelu Lukaku - lånas ut. Det är dags för honom att få mer erfarenhet, helst i Premier League. Helst dock inte säsongslån utan bara halvtidslån så att säga.

Milan Lalkovic - lånas ut. Han har börjat sin lånetid och kommer nog att fortsätta den om inga riktigt bra bud kommer på honom.

Marko Mitrovic - lånas ut. Svenske Mitrovic har haft en hemsk säsong med skador och bör få erfarenhet genom lån nästa.

Lucas Piazon - stannar. Piazon tar steget upp i a-truppen och kommer att få en del matcher nästa säsong. Tror inte han lånas ut ännu. Han kan bli vår stora överraskning nästa säsong.


jag tycker läget i Chelsea ser alldeles utmärkt ut inför nästa säsong. Vad vi saknar är kanske en eller två spelare på mittfältet och anfallet som är i åldersgruppen 24-26, dvs färdiga spelare som är konkurrenskraftiga nog att på allvar tävla om en startplats. Särskilt som konkurrenterna, inte minst City och United nog kommer att skaffa en del färdiga namn så att säga, vilket kommer att ställa krav på Chelsea att kanske skaffa fler färdiga spelare. Själv skulle jag gärna se att dessa var någon av; Lavezzi, Jovetic, Hazard, Cavani, Higuain, Falcao, Götze eller.... det finns hur många som helst som playstationfansen har på sina önskelistor.

Vi får dock aldrig glömma att det handlar inte bara om att handla spelare som utmärkt sig i sina nuvarande klubbar; det måste vara spelare vi behöver, spelartyper vi behöver, karaktärer som passar in, målsättningar som matchar Chelseas, och inte minst till kostnader (både transfer och löner) som fungerar för klubben. För dagarna med löjligt höga löner är över i Chelsea. Ledningen jobbar hårt på att minska lönekostnaderna, och det är absolut nödvändigt. Det är därför spelare som Aguero aldrig någonsin på allvar var aktuella för Chelsea, för löner på 225.000 pund i veckan kommer vi inte att få se i Chelsea. Och ska inte se. Vi har redan för höga lönekostnader vilket är skälet till att vissa spelare borde lämna, nästan mer än deras spelmässiga kvalitet. Det är också tyvärr argumentet för att låta Lampard, Drogba, Cole lämna. Där hoppas jag dock att ambitioner ska kunna jämka lönekrav.

Har jag glömt någon? Vad tycker ni? Skicka ett mejl, eller diskutera det här på CSFC-facebook.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook