csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
6 Chelsea FC 34 sp 16 v 10 o 8 f 56 - 38 mål 58 p

21 -24 april 2012

barcaInför Barcelona - CL semi II

TIS
LAGUPPSTÄLLNINGARNA

Det blev Drogba som startar, ja de tblev sammalag som senast. Barca har dock satt in den bättre huvudspelaren Pique. Alves petad efter att inte haft något att komma med mot Rami senast. Adriano också utbytt mot Cuenca, fast det ser jag inte som en avgörande skillnad.

1 Petr Cech
2 Branislav Ivanovic
24 Gary Cahill
26 John Terry (k)
3 Ashley Cole
8 Frank Lampard
12 John Mikel Obi
16 Raul Meireles
10 Juan Mata
11 Didier Drogba
7 Ramires

Avb: 22 Ross Turnbull, 17 Jose Bosingwa, 5 Michael Essien, 15 Florent Malouda, 21 Salomon Kalou 23 Daniel Sturridge, 9 Fernando Torres.

Barcelona :
Valdes; Puyol (k), Mascherano, Pique- Cuenca, Xavi, Busquets, Iniesta, Sanchez- Messi, Fabregas.
Avb: Pinto, Alves, Adriano, Thiago, Kieta, Tello, Pedro.

Domare Çüneyt Çakir, Turkiet.

Sena lagnyheter. Chelseas spelare är skadefria, även David Luiz kunde träna idag. Fast vi ska nog inte räkna med att han spelar. Men Drogba och Kalou som hade frågetecken, Drogba fick ju stå över mot laget han älskar att göra mål mot Arsenal i lördags.

---
Det har varit ovanligt tyst från Barcas spelare inför matchen som vi noterat tidigare, men nu har tydligen Iniesta ändå rakat runt lite i glöden genom att påstå att Chelsea bara hade tur i första matchen. Det är inte mycket men kanske tänder det våra spelare lite tilll.

---

Ryktet går om att Messi inte tränade igår. Han påstås också ha spelat småskadad mot Real Madrid. Fast den inställda träningen igår ska ha berott på sjukdom. Om det stämmer bör det ju dra ned hans energi något i matchen. Inte för att han har gjort mål på Chelsea ännu i något möte, men någon gång händer det ju med en spelare av hans kaliber, även om jag gärna väntar några år till.

(Jag tror inte så mycket på det, men då vi ändå älskar konspirationsteorier när det gäller Barca kan vi berätta om att sådana florerar på webben efter domare Çakirs utnämning till matchen. Hans första slutspelsuppdrag i CL någonsin. Hans chef, och landsman, Senes Erzik, som utsåg honom har nämligen starka band till Unicef som är Barcelonas sponsor - och det räcker ju för en del. Jag tror som sagt inte mycket på det, men det oroar lite att en rookie i sammanhanget även om han tillhör Uefas lista på blivande toppdomare, får en sådan här match med det tryck som kommer att bli på domaren, inte minst med tanke på gnäll om filmningar från alla håll, som varit.).

---

* Sex matcher utan förlust till Barcelona innan kvällens händelser. Hur många lag kan säga det?

* Barcelona har trots sitt rykte och alla sina framgångar faktiskt aldrig gått vidare i Champions League semifinal efter att förlorat första matchen. De har ju lika många semifinaler som vi har (men fler finaler och titlar).

* Chelsea har gjort mål i varje bortamatch i årets Champions Leaguespel!

* Chelsea är, tillsammans med Espanyol, det enda lag som hållit nollan två gånger mot Pep Guardiolas Barcelona. Kan det bli en tredje?

* Så kan vi väl lägga planspekulationen, som jag funnit löjligt, till vila. Camp Nou är två meter längre och en meter bredare än Stamford Bridge! 103x67m och inte siffror ni sett via Kalle Karlsson nedan, mot 105x68m som lär vara maxmåtten för en plan idag. Camp Nous mått är exakt de samma som Wembley och det är ju vår andra hemmaplan och vi har inte direkt fått stryk där alltför många gånger, även Emirates har samma mått och inte märktes det i lördags. Det verkar som om det här plansnacket är en spansk medieuppfinning, som vi nu glömmer för det kommer inte att göra någon som helst skillnad oavsett vad svenska "experter" skriver på olika håll och säger i Fotbollskväll.

* Den stora publiken borde inte heller påverka då Chelseas erfarna spelare är vana vid stor publik och tre av dem har redan spelat på Campo Nou inför 97.000+ åskådare - och aldrig förlorat.

* Det gör att det återstående frågetecknet blir domaren Çüneyt Çakir.

* Endast resultatet 1-0 till Barcelona leder till övertid. Bara sex stycken dubbelmatcher i Champions League har någonsin gått till straffar. Chelseas statistik i straffläggning är dock inte fantastisk även om vi i just CL har vunnit två av de fyra senaste. Barcelona har dock vunnit fem och bara förlorat en, så straffar vill vi nog undvika.

* Vi ska inte heller glömma att Roberto di Matteo och Eddie Newton vann den taktiska matchen förra veckan, och jag har en känsla av att de har något äss kvar att spela i den speciella underavdelningen av den här uppgörelsen senare ikväll.

Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om Torres startar ikväll. En satsning på kontring somför Torres lönat sig väldigt många gånger förr just på Barcelonas hemmaplan. Drogba har också varit skadad. Däremot är Drogba den bättre att låsa fast bollen där uppe och han är bättre i försvarsspelet då han är en fantastisk huvudspelare. Vi får lita på RdM oavsett vem han väljer, även Malouda och Kalou-valet i lördags betalade sig på sätt och vis då Chelsea inte släppte in mål på Emirates (lika stor plan som Camp Nou och Arsenal vill ju gärna se sig som Englands Barca, så kanske var det så RdM såg ligamatchen i lördags, mer som en generalrepition än som en match om fjärde plats?)

---
Ännu har ingen Barcelonaspelare gått ut och förolämpat eller nedvärderat Chelsea som de (i synnerhet den spelare som Rami hade i byxfickan på SB, Dani Alves) gjorde innan första mötet. Det får vi väl se som ett framsteg. Även om man kanske lite saknar den extra tändvätska arroganta idiotuttalanden av Alves eller andra brukar kunna ge. Barcelona har varit klart försiktigare med vilka de låtit få prata in i en mikrofon den här gången. Faktum är att Pique som ju spelat i England till och med säger att Drogba inte är en filmare inför den här matchen. Hur vi ska tolka det!? Har vi plötsligt vunnit respekt hos katalanerna eller är det mindgames?

Bägge tränarna har, förstås, gått ut och sagt att deras lag kan vinna. Vilket onekligen är ett odiskutabelt faktum. Men bara ett lag måste vinna, då Chelsea går vidare på oavgjort resultat. Det känns rätt bra, även om oavgjort på Camp Nou är svårt nog särskilt mot ett Barcelona som för ovanlighetens skull har ryggen mot väggen. Det blir knappast någon ligatitel i år och en eventuell Copa del Rey är långt ifrån nog för att tillfredsställa världens mest bortskämda fans som vant sig vid att vinna allt. 13 titlar av 16 möjliga de senaste åren säger allt. Frågan är också om samma fans kommer att vända sig mot sitt lag om de inte får de mål de kräver tidigt?

Ingen blir förvånad om Barcelona kan vända det här, vilket på sitt sätt också skapar tryck på spelare som oavsett vad de själva säger ändå måste känna av att de förlorat i två raka, extremt viktiga matcher. De har förlorat ligatiteln, de har förlorat hemma och de har förlorat mot ett lag de nog underskattade en del förra gången. Och jag tror faktiskt de fortfarande underskattar oss trots det.

clMÅN
Roberto di Matteo har klargjort med all tydlighet att Chelseas mål för imorgon kväll är att satsa på att göra mål. Skönt att höra. RdM tror inte på att spela för
0-0 mot ett lag som gör så många mål som Barcelona. Något han självklart har helt rätt för, att spela för 0-0 är väldigt sällan en taktik som lyckas även om vi är glada över det resultatet imorgon då det innebär att vi går vidare. Det är också det resultat Chelsea spelade senast på Camp Nou.

Däremot oroar han sig inte för gula kort, vilket självklart också är helt rätt. Visst riskerar flera spelare som ni ser nedan avstängning om vi skulle gå vidare - men ska de springa omkring och oroa sig över det då lär vi inte gå vidare så det är så att säga väldigt akademiskt.

Chelsea har tagit med hela truppen till Barcelona, även Hilario och Sam Hutchinson som inte tillhör CL-truppen. Luiz rehabtränade under måndag kväll och Drogba tränade med laget och verkar inställd på spel.

--

Både Drogba och Luiz var med i truppen som åkte till Barcelona idag. Drogba förväntas starta men Luiz tror man inte kommer att kunna spela.

---
Det talas mycket om två nyckelområden inför returen. Att Camp Nous större, och bredare plan kommer att gynna Barcelonas tiki-taka-spel mycket mer än de kunde utnyttja det på Stamford Bridge. Jag är lite tveksam kring detta snack då Barcelona ändå aldrig spelar längs kanterna, men det är klart det blir ju mer plats även centralt med en bredare plan. SB är 103 x 63 m, Camp Nou påstår Kalle Karlsson är 107x72 m (vilket låter lite underligt då jag har för mig att planer idag bara får vara 105 m enligt Uefa!), Wikipedia anger 105x68m vilket jag också trodde var maxmåttet idag. Men ärligt talat, spelar fem meter verkligen så står roll? Kanske, kanske inte?!

Vi ska inte glömma att Chelsea ville att Barcelona skulle spela sitt vanliga spel, fram till en viss punkt på plan. Jag tror inte inställningen är annorlunda imorgon även om taktiken kanske justeras. Chelsea kan inte spela ut Barcelona med passningsspel, vi ska utnyttja det vi är bra på. Hårdheten, försvarsförmågan, kontringsspelet, omställningarna, förmågan att absorbera och effektivisera spelet. Vi har ett överläge som vi kan utnyttja bättre än tidigare, fasta situationer för Barcelona kan inte mäta sig med oss på dem, särskilt inte i huvudspelet. En annan fördel, särskilt om Torres får spela hela eller delar av matchen (liksom Sturridge som jag dock inte tror på annat än som inhoppare om vi jagar ett mål vid underläge) och Ramires är snabbheten. Ingen i Barcelona, särskilt inte i backlinjen utmärker sig för sin snabbhet som jag ser det även om spelare som Sanchez är kvicka och Messi är säkert snabbast i världen med bollen klistrad vid fötterna. Men det var Ramires snabbhet och hans förmåga att stänga ned Alves, samt springa ifrån honom som satte upp Chelseas mål. Kontringsspelet är Chelseas tiki-taka och vi har vid massor av tillfällen visat att Barcelonas sannerligen inte trivs med det. Se gärna statistiken nedan i artikeln igen. Vi har ett visst överläge i våra resultat på Camp Nou jämfört med många andra lag som brukar ha bra mycket svårare där än vad Chelsea haft.

Fasta situationer kommer kanske att bli än viktigare då Chelsea är överlägsna i huvudspelet. För övrigt är det min gissning att Chelsea kommer att försöka absorbera Barcelonas passningsspel när de närmar sig straffområdet, precis som de gjorde hemma. Eventuell kritik om tråkig fotboll skiter vi blankt i. Bara en idiot ställer upp på dans med någon som är bättre, den kloke utnyttjar vad han är bra på och vad den andre är dåliga på. Fotboll handlar alltid till sist inte om att få beröm av surputtar överallt utan om resultatet och Chelsea har åkt till Barcelona för att prestera ett resultat trots alla odds emot oss. Och vi vet alla att skulle Chelsea vinna kommer vi återigen att pekas ut som fotbollens förstörare, som Inter blev. För media, Uefa och väldigt många andra vill ju egentligen inte ha fotboll som är kamp utan fotboll som uppvisningssport. (Jag hårddrar för poängens skull - men jag är fotbollsfan, specifikt Chelseafan först och främst, och fotbollsälskare i andra hand).

Real Madrid vann också i lördags med en taktik som liknade Chelseas från i onsdag, vilket nästan inga talar om efter den matchen.De hade ju Christiano Ronaldo som levererade i en stormatch. De var dock kanske lite mer offensiva, men så har Real Madrid också ett annorlunda spelarmaterial än vad Chelsea har. Fast nog skulle det chocka Barca om Chelsea faktiskt startar både Drogba och Torres, och som vanligt ser jag inget fel i att göra det. Både är duktiga även bakåt, även om Drogba nog är den defensivt skickligaste av dem. Men Torres löpningar och Drogbas förmåga att etablera boll vid motståndarförsvaret - nog är det en härlig tanke att få se och som sagt, det vore en taktik Barca inte kommer att vara beredda på. Vilket verkligen inte vore en dum tanke, då Barca absolut kommer att förvänta sig taktiken från Stamford Bridge, så varför inte överraska och satsa på ett tidigt mål, för jag är som förut övertygad om att gör Chelsea mål kan vi klara av det här och avancera.

Chelsea kommer säkerligen dock att låta Barcelona leka med bollen väldigt mycket ute på plan, för att stänga till lågt. En taktik som fungerade för oss, som fungerade för Inter och för Real i helgen också. Framförallt Messi verkar vantrivas väldigt när så sker. Å andra sidan, vem är dum nog att ge världens bäste fria ytor? Det är ju att likställa med fotbollsmässigt självmord.

SÖN
Senaste nytt är att Drogba lär kunnat träna och kanske blir spelklar mot Barca.

Domare på tisdag blir Cuneyt Cakir 35 år, från Turkiet. Han dömde senast ett engelskt lag när United mötte Benfica i CL. Många inklusive trekorts Poll tror Cakir kommer att ägna speciell uppmärksamhet åt Drogbas skador om denne spelar på tisdag. Något som Poll anser ska ge kort, fast det inte finns i reglerna. Men som han antyder kommer domaren ändå att straffa Drogba för det, eller varnad som Brych gjorde enligt Poll.

Annars översvämmas media av Barcasupportrar (de flesta av dem gamla spelare i klubben) som gnäller och klagar på Chelseas taktik mot Barcelona. Noterbart är att den ende nästan, som inte tycks göra det är Pep Guardiola som förstår och accepterar en taktik som Chelsea, liksom även Inter tidigare, eller Real Madrid tillämpar mot ett lag som jobbar stenhårt med bollinnehav som huvudmåli matcherna då det lag som har mest bollinnehav oftast också gör flest mål.

Flera Chelseaspelare riskerar avstängning i en eventuell final om de får kort på tisdag; Ashley Cole, Ramires, Branislav Ivanovic och Raul Meireles. I Barcelona är det bara Puyol och Mascherano som riskerar avstängning.

Cakir tillhör Uefas tolvmannagrupp av utvalda domare. Han har ännu aldrig visat ett rött kort i de fyra CL-matcher han dömt i år, men stämningen i media tycks vara den att alla förväntar sig en utvisning på Camp Nou.

Det kommer att bli ett sällsynt stort tryck på domaren och vi är nog ganska många som är både nervösa och luttrade om Cakirs förmåga att stå emot. Brych var helt OK, kanske till och med bra senast även om matchen inte var så svårdömd. Vad vi skulle hata att se är ännu en domare som vill spela huvudrollen på Camp Nou, som vi tyvärr fått se så många gånger förr. I gårdagens El Clasico var domaren bra, och vi får hoppas på en domare som på samma sätt kan stå emot hemmafansen. Ingen Anders Frisk om vi säger så, för att dra upp ett spöke ur vårt förflutna på den arenan. För om det är något jag skulle hata att vilja ta upp igen är det domarinsatsen, annat än för att ge beröm. Jag kommer inte ihåg Cakirs insats i de matcher jag eventuellt sett honom, så vi får hoppas att en turkisk domare med vana från vilda derbyn i Istanbul också kan stå emot pressen i Barcelona så vi slipper nämna honom annat än i tacksamma ordalag efteråt. (Det sagt, om domsluten för en gångs skull, som de gjort i några tillfällen senaste månaden, skulle gå vår väg kommer vi ju inte att tacka nej, för vi kan nog behöva lite hjälp. Till skillnad från Barca som knappast behöver mer hjälp - skämt åsido, om jag nu vågar skämta med Barca efter hoten från de humorlösa på facebook! ;-)

Chelsea är fortfarande underdogs trots ett tapper försök av Pep Guardiola att försöka få oss att framstå som favoriter nu. Det är nog dock inget ens vi Chelseafanatiker köper.

--
Jag vet inte, men jag har en rätt bra känsla inför tisdagen - om Drogba kan spela. Han kan ju, som han visade på Stamford Bridge ensam hålla Barcas försvar i schack nu när de andra anfallarna är så ur form. Torres var dålig mot Arsenal, men han får ju ändå inte spela ihop med Drogba - en dag kanske jag förstår varför. Studge, Kalou, Malouda platsar inte i en startuppställning som jag ser det. Sturridge har dålig form och det är uppenbart att RdM uppskattar ine hans något själviska spel. Det är en slutsats jag drar då Studge igår försökte spela mer än vara sig själv i matchen.Tyvärr fick han ju inga bollar att göra det han gör bäst i Arsenalmatchen. Torres kan bättre och skulle nog visa det, men även han saknade service igår men han såg också tjurig ut på ett sätt han inte visat tidigare, var han sur över att Drogba fick spela mot Barca förra matchen? Mata ser jag som mittfältare och där ska han vara.

Intressant det där med hur mycket kritik Drogba får för att han är "skadad" så mycket under matcherna. Sedan visar det sig att han är den ende spelare som är det  - som faktiskt också blir skadad av Barca! Ingen Barcaspelare skadades på SB, vilket kanske säger något om hur försvaren spelade mot varandra. Eller?

LÖR
Jag hoppas verkligen att Drogba blir spelklar till på tisdag, med tanke på hur tama och tandlösa våra forwards var idag mot Arsenal. Torres var rätt dålig och framförallt håglös idag, men framförallt tvivlar jag på Torres förmåga att liksom Drogba helt ensam hålla Barcas försvar upptagna, samtidigt som han är viktig i försvarsspelet, inte minst huvudspelet på fasta situationer som Drogba är en sådan extra tillgång med. Drogba är ju urtypen för en stormatchspelare, en som verkligen växer med uppgiften. Så omhan kan spela eller inte är nog den viktigaste frågan av alla för oss Chelseasupportrar för ögonblicket.

Den stora frågan ikväll är dock; hur påverkar resultatet, 2-1 vinst för Real, i El Clasico Barcelona inför den här matchen?

  • De kan bara i teorin vinna ligan nu så de är i samma position som Chelsea, de har en cupfinal (även om Copa del Rey betyder noll i jämförelse med FA Cupen) och Champions League att spela för.
  • Gör det CL viktigare än någonsin eller blir pressen ännu större?
  • Inget lag har någonsin vunnit CL två år i rad.
  • De förlorade på hemmaplan, mot ett lag som utnyttjade ungefär samma taktik som de inte hade något vapen emot på Stamford Bridge. Det kan knappast höja självförtroendet.
  • Kommer publiken att stödja dem, det verkade inte som om de hade publiken helt med sig mot Real, så om de inte får snabbt resultat mot Chelsea kan den vända sig emot laget.
  • De måste veta att deras försvar inte är det starkaste, liksom att nyckelspelare som Xavi, Iniesta och även Messi inte verkar vara i bästa form för tillfället
  • Men, hade de liksom Chelsea tankarna på nästa match istället för dagens?
  • Är Barcelona skakade nu? Framgångsrika lag, särskilt arroganta sådan, brukar ha svårt att ta motgångar och Barcelona har nästan för första gången sedan Pep Guardiola tog över haft sådana nu. Två förluster på en vecka, när hände det senast?

Barcelona startade 9/11 av samma lag som spelade mot Chelsea och onsdagalaget antarjag kommer att vara nästan identitiskt med startelvan på tisdag. Den jag undrar över är nog Fabregas som inte spelade mot Real och som inte var bra mot oss. Chelsea vilade, och riskerade ligaplaceringen, åtta spelare mot Arsenal.

Jag upprepar dock vad jag har sagt hela säsongen. Förutom att Real Madrid är favoriter att vinna CL så är årets Barcelona är inte lika bra som förra årets, eller året innan. Trots att Messi antagligen är bättre än någonsin. De är nog bättre på papper och skulle förmodligen vinna 7 av 10 matcher mot Chelsea i år, men det är nu bara en enda match som ska spelas, och en match vi kommer in med en fördel i. Chelsea måste dock absolut göra mål, annars vete fasen om storfavoriterna inte kan vända det här. Även om Real Madrid visade att Chelseas taktik mot Barca är framgångsrik, de följde nästan helt Chelseas spelbok från i onsdags. Dock inte lika framgångsrika bakåt, även om jag nog tyckte just kvitteringen kändes rätt turlig. Vi ska inte heller glömma att Real har väldigt svårt för Barcelona de senaste åren. Chelsea har klart bättre statistik mot katalanerna.

---
Uselt genrep av Chelsea, men ingen förlust, inför matchen som uppenbarligen var på tok för mycket på managern och vissa spelares fokus. Vi kan slarvat bort CL-chansen i ligan på den matchen, men det verkar det som om få bryr sig om. Däremot kan man absolut inte döma eller dra några som helst slutsatser av Arsenalmatchen inför vad som kommer på tisdag. Barcelona har en kanske ännu viktigare uppgift, för om de inte vinner är deras ligachans nog borta - så de måste satsa mer än vad Chelsea gjorde, när de möter Mourinhos Real Madrid ikväll.

--
Vi är knappast favoriter till att vinna på Camp Nou eller Nou Camp (beroende på om man väljer det katalanska eller spanska namnet). Vi är inte heller favoriter till att gå vidare trots vinsten på Stamford Bridge. Det verkar som rätt många sticker huvudet i sanden och tror att Chelseas insats bara var ett litet olycksfall i arbetet för Barcelona. Enda skillnaden är kanske att de är inte riktigt lika arroganta och självsäkra i sina tips som de var för några dagar sedan.

Självklart är Barcelona favoriter att vinna hemma. Underligt vore annat. De var taktiskt utmanövrerade på Stamford Bridge och de jobbar säkert mycket hårt med att motverka den taktik Chelsea använda. Och jag tror Roberto di Matteo och Eddie Newton jobbar lika hårt på att göra förändringar som kan överraska Pep Guardiola och hans stab ännu en gång.

Det enda vi kan vara säkra på är väl att vi kommer absolut inte att vinna bollinnehavet, men jag har gärna 30% boll och 100% av målen som på Stamford Bridge. Vi lär nog få se upp med Messi ännu mer, då han nu spelat sju matcher mot oss utan att göra mål. Det är vi nog rätt ensamma om.

Vi spelar en tuff match mot Arsenal och för Barcelona väntar senare idag en ligaavgörande match mot Real Madrid. Det är ganska tuffa spelscheman för bägge klubbarna och det är inte läge att vila på lagrarna mellan CL-semifinalerna.

Vi har ett rätt intressant facit mot Barcelona på Nou Camp, även om vi senast kämpade till oss ett mycket hedervärt 0-0-resultat. 99-00 vann vi hemma med 3-1 och förlorade med hemska 5-1 på Camp Nou. Annars har Chelsea riktigt bra statistik borta mot Barcelona, och går i spåren på den statistiken kommer Chelsea att gå vidare. I övriga fyra möten i Champions League har Chelsea spelat 1-2 (04-05, men vi gick vidare tack vare en större hemmaseger då), i övriga matcher ha det blivit oavgjort - 1-1 (05-06), 2-2 (06-07) och senast 0-0.

Samtliga de resultaten på tisdag innebär att Chelsea går vidare. En förlust med 1-2 och Chelsea är i final på bortamål. Alla oavgjorda resultat innebär att Chelsea går till finalen på Allianz Arena i München!

Det känns som allt hänger på en sak, att Chelsea kan göra ett mål i deras jättegryta i Barcelona!


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook