csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
6 Chelsea FC 33 sp 16 v 9 o 8 f 56 - 38 mål 57 p

15 - 18 april 2012

barcaInför Barcelona - CL semi I

NY FRÅGA

ONS

LAGUPPSTÄLLNINGARNA:

Jag är lite förvånad över att Drogba startar, men ändå inte efter hans insats mot Tottenham. Annars verkar det som om RdM testar en form av 5-mannauppställning på mitten. I Barca finns inga stora överraskningar, men kan ju hoppas att Busquets står på benen under matchen. En del kanske ser det som oväntat att Pique sitter på bänken och Mascherano fortsätter i försvaret, men så har det ju sett ut på senaste tiden så jag är inte överraskad.

1 Petr Cech
2 Branislav Ivanovic
24 Gary Cahill
26 John Terry (k)
3 Ashley Cole
12 John Mikel Obi
8 Frank Lampard
7 Ramires
10 Juan Mata
16 Raul Meireles
11 Didier Drogba

Avb: 22 Ross Turnbull, 17 Jose Bosingwa, 5 Michael Essien, 15 Florent Malouda, 21 Salomon Kalou,. 23 Daniel Sturridge, 9 Fernando Torres.


Barcelona
Valdes; Alves, Puyol (k), Mascherano, Adriano; Xavi, Busquets, Iniesta; Sanchez, Messi, Fabregas.
Avb: Pinto, Pique, Thiago, Kieta, Barta, Cuenca, Pedro.

Domare: Felix Brych, Tyskland

---

Man vet aldrig hur en match kommer att utveckla sig, om det kan vi bara spekulera. Så för mig är alltid det viktigaste med vilken attityd spelare och fans går in i en match. Det är vad jag hoppas få se ikväll. En fantastisk attityd.
---

"I quite like the tag of being underdogs", säger Frank Lampard."'It is refreshing if you believe in yourselves, and we do believe in ourselves. Our style of play has been very effective lately. We are mixing an organised, disciplined game with some very good, attacking football. On our day and the way we are playing at the moment we can be a match for anyone."

Han fortsätter och då han säger det bättre än jag, så pubicerar vi Lamps tankar:
"It is imperative to play a pressing game against them, but it is a question of which areas of the pitch to do it, which is down to us organising the game with the staff.

There is no way you can be passive, we have to try to close down space and we will have our game plan of how to attack them, but the main thing is a sense of urgency in our defending. You have to stay very focused and press because once you give them time they can hurt you.

Discipline is also a huge factor because playing a man down against Barcelona is very difficult. There is a fine line because we have to be disciplined but we have to tackle and we have to close space.

But we have a pretty good discipline in our team and a pretty good record against Barcelona and we have to take confidence from that. We have to use the strengths we have as a team and keeping 11 players on the pitch is absolutely crucial."

Lite farligt nog påpekar han dock att Lionel Messi har aldrig gjort mål på Chelsea. Sådant brukar straffa sig ;-) Messi står dock för 40% av alla Barcelonas mål så om Chelsea stoppar honom har vi en riktigt god chans. Han också assisterat till ytterligare 25% så det är ingen som helst tvekan om att Barcelona är ett helt annat lag utan honom.

Roberto di Matteo har det här att säga: "We've improved gradually, every win has given us more belief and confidence. We have a fantastic squad with some quality players and we play the best way we can to get the best out of these players.

'They don't like to play against us, results in the past have shown that. The way we play is difficult for them to play against. We respect each other, but there will be two teams playing against each other and we will try to cause them problems."

Jag har bara det här att säga. Döm inte Chelsea efter vår säsong i sin helhet, för vi har haft en säsong där laget misslyckats i de mer vanliga matcherna, men som har gjort väldigt bra ifrån sig i nästan varje stormatch. Valencia, Napoli, City, delvis United (exklusive Webb), Benfica (sisådär spel men ändå imponerande resultat), Tottenham i FA Cupen. Lägg därtill att vi har fått lite flyt på sistone, något vi sällan får uppleva med några domslut som gått vår väg istället för emot oss - och inte ens Barcelona bör känna sig alltför säkra och stora i korken. Än mindre så kallade experter som avfärdat, inte bara tippat emot oss utan rent avfärdat våra chanser - och det kan bli minst sagt spännande ikväll.

Barcelona har inte ens i tvålagsligan La Liga imponerat i år på bortaplan!

Senast våra managers möttes, var det som spelare på plan 99-00. Chelsea vann hemma, bortamatchen glömmer vi.

Då jag inte tror jag får min vilja fram och får se både Torres och Drogba starta tippar jag att Fernando Torres startar. Bara en magkänsla och kanske just hans statistik mot Barcelona, han har gjort 7 mål på dem på 10 matcher. Så de har uppenbart svårt för just Torres.

Kanske lite uppmuntrande läsning om att gentlemannen (så olik några av sina fuskande och arrogant gapiga spelare han har) Pep Guardiola erkänner att han har problem med hur han ska hantera Chelseas taktik (om han nu vet den...). Läs mer >

TIS
Jag tippade fel. Det blir en tysk domare i matchen mot Barcelona. Dessutom en domare vi kan se som turdomare. Inte för att han gynnade oss på något sätt, snarare vill jag komma ihåg att jag stundvis var ganska irriterad även om jag inte tycker han gjorde några som helst avgörande fel.

Det blir nämligen tysken Felix Brych igen som dömer på Stamford Bridge om mina källor är att lita på. Samma domare som dömde i vår 4-1-seger mot Napoli.

--
Jag är faktiskt inte nervös. Åtminstone inte ännu, fråga mig närmare matchstart och särskitl nästa vecka om vi gör ett bra resultat. Jag tror Chelsea kan vinna, men om det räcker för att gå vidare... Ingen förväntar sig det, kanske inte heller jag men jag tror absolut inte det är omöjligt. Men jag ser fram emot om att skaka om Barcelona och få trycka ned lite av deras arrogans i halsen. Hoppas verkligen att Dani Alves uttalanden nedan redan sitter klistrade i omklädningsrummet som jetbränsle för våra spelare.

Nu är inte alla från Barcelona sådana personer som Alves, som tur var. Pep Guardiola är t ex ingen idiot och han tar inte något för givet vid första mötet mot Chelsea sedan domarskandalen över alla andra. Han påpekar också noga att Chelsea vunnit alla Champions Leaguematcher på Stamford Bridge den här säsongen. Han påpekar också återgången till det spel som gjort Chelsea så framgångsrika men kompaktare försvar och kontringsspel spel mot vår nummer nio.

Howard Webb dömer ikväll i Bayern. Vilket pekar mot att vi kommer att få en latinsk domare imorgon, något man absolut inte vill se i en match mot Barcelona med som ärligt talat gjort sig väl kända för att falla väldigt lätt om vi säger så. Cesc Fabregas osm också uttrycker sig artigt om Chelsea, så kan han ju också bättre än andra, är övertygad om att Chelsea kommer att spela med en man på topp som på sista tiden. Så jar ber på mina bara knän om att RdM vågar chansa, vad har vi att förlora, med både Drogba och Torres på topp.

Men framförallt vill jag se Chelsea gå ut, spela fotboll som i söndags. Visa mod och övertygelse på samma sätt som Bayern gör i matchen som spelas när jag skriver detta före halvtid.

---

Jag har ingen aning om hur Chelsea planerar att spela mot Barcelona, försöka spela fotboll - vilket verkar vansinnigt, eller försöka stänga ned dem? Det är två alternativ och jag tänker inte ens försöka mig på att ge något råd om hur Chelsea ska lösa det. Vi vet att vi måste få med oss ett bra resultat från Stamford Bridge, och frågan är om ens det räcker. Vi vann ju 4-2 för några år sedan och åkte ändå dit i en match som slutade någonting i stil med semifinalen på Wembley i söndags, fast inte i vår favör. Kanske måste vi spela olika i två matcherna?

Det kommer att bli intressant vilket som, det enda jag vet är att jag räknar inte bort Chelsea just nu. Kan laget prestera någonting i stil med semin mot Tottenham är det många experter med mycket långa näsor vid elvatiden i morgon kväll.

Positivt är ändå att ingen förväntar oss att slå ut Barcelona, vilket borde kunna hjälpa spelarna att slappna av och gå ut och ha riktigt kul på Stamford. Vi fans är nog nervösare på det sättet. Avslappnade fotbollslag kan åstadkomma stordåd. Jag tyckte Chelsea var avslappnade på Wembley förmodligen för att de kände att Wembley är vår andra hemmaplan, att de hade rutinen och erfarenheten i ryggen och något att visa. Samma sak gäller nu, fast den här gången är vi som sagt långt från att bära favoritskapet (om vi nu gjorde det i söndags, det verkade ganska lika i England och här i Sverige verkade Tottenham tippats som vinnare).

Vi har spelare för de stora matcherna. Fortfarande. Utan tvivel och jag tvivlar inte på att de kommer att bevisa det trots alla stora matcher. Det är ligaspelet som mankerat för oss i år De här matcherna som måste vinnas, och som vi kanske i högre grad borde spelat mer färska spelare i.

Enlgit uppgifter påstår katalanska medier att enda anledningen till att Chelsea piskade Barcelona 2005 var gräsmattans kondition (inte det faktum att vi gjorde fyra mål och var bättre än dem, men katalanska-barcelansk arrogans går inte ens att mäta så det får vi ju ta för vad det är) och med tanke på deras enorma gnällande, till och med officiell protest mot gräsmattan på San Siro, borde vi kanske satsa på att se till att den inte är i toppskick i morgon kväll. En sak är säker, för en gångs skull kommer nog nästan alla utom Barcelonas (många) supportrar att heja på Chelsea, för Barcelona har med sin arrogans gjort sig väldigt impopulära i väldigt många kretsar.

Storkäften Dani Alves (den spelare jag tycker sämst om i världen personligen) hävdar dessutom att Chelsea åkte ut 2009 inte på grund av det uppenbara, Tom Henning Øvrebø, utan för att vi är losers och inte vågar vinna..... Behöver våra spelare bättre tändvätska än sådant skitsnack!?

MÅN
Jag säger inget om att Barcelona är storfavoriter, för det är de, särskilt i två matcher och ännu mer med en avgörande match på Nou Camp, med allt det innebär...

Vad som gör mig förbaskad är att Chelsea inte bara tippas förlora, vi fullständigt avfärdas som chanslösa av nästan alla. Det retar mig och jag hoppas det retar upp spelarna också så de verkligen presterar mot Barca som de presterade mot Tottenham trots skada och annat som störde ritningarna. Hoppas Luiz snabbt blir klar från vad som verkar vara en ljumskskada vilka alltid är knepiga, särskilt till returen tror jag vi behöver hans snabbhet och bollskicklighet. Iva kommer in för Bosingwa som inte var lyckad mot Tottenham. Men även Cahill och JT är ett bättre mittlås än vad Barca kan ställa upp med, det är min övertygelse. Mest oroad är jag kanske av att Drogba haltade på slutet. Men det kanske bara var en smäll.

Kan Chelsea visa upp samma effektivitet mot Barcelona som i andra halvlek mot Spuds, då skulle jag nog inte satsa någon månadslön på Barcelona på onsdag. Kan vi dessutom göra lika vackra mål blir man väl salig på kuppen.

Skulle dessutom Roberto di Matteo och Eddie Newton våga satsa oerhört offensivt med både Torres och Drogba från start, då blir jag rent lycklig. De har så olika men så fantastiska kvaliteter båda två att det kan ställa till enorma problem för Barcelona faktiskt. Jag skulle gärna vilja se Sturridges speed också, men som Ramires spelade igår blir han inte lätt att peta oavsett position. Lika lite går det att peta Lampard som var fantastisk mot Tottenham, och då inte bara jättefrisparken, han var också oerhört duktig i tvåvägsspelet både offensivt och defensivt, trots att kommentatorerna nästan bara pratade om Parker och Bale på mitten, men bättre än dem var Lampard. Det ser faktiskt nästan bra ut inför nästa stora match, sedan kommer en till och ytterligare en till för att följas av en revanschmatch mot ett nedflyttningskämpande QPR som börjat få resultat på sistone. Det finns inga lätta matcher, en klyscha men inte mindre sant för det, särskilt just nu. Och vi måste vinna allt känns det som, inte minst i ligan för att ta oss förbi det Tottenham vi utklassade på Wembley.


---
TIDIGARE:
Då är det dags för matchen som media tycker överskuggar allt annat. För mig är det en första semifinal i Champions League mot det lag som allmänt anses det bästa i världen. En viktig match självklart.

Och förmodligen den match sedan Roman Abramovich köpte Chelsea som vi blivit mest nederlagstippade i. Bara vi fans och spelare tycks tro att Chelsea har en chans - vilket vi har. Se statistiken mot Barcelona och inse att Chelsea är det lag som kanske pressat dem mest även om de vunnit de flesta av våra möten hittills. Bara en falsk domare räddade dem senast. (Samt ett kanonskott i de döende sekunderna av övertiden som gav dem dubbla värdet av ett bortamål).

Vi har då och då tipsat om artiklarna som försökt ge en mer balanserad bild, men hur vi än tittar på det är Chelsea inte favoriter att gå vidare, vi är inte ens favoriter till ett bra resultat på Stamford Bridge på onsdag. Jag tror Chelsea kommer att överraska de som ser oss som sämsta laget i semifinalerna. Stort. Men räcker det till i andramatchen, det vågar jag inte sia om ännu. Fast får Messi mässlingen ökar våra chanser enormt. För Barcelona är Messi och tio andra väldigt duktiga fotbollsspelare, men utan Messi är de bara elva duktiga fotbollsspelare.

Se även den artikel vi publicerat tidigare om mötena, vi lottas ju löjligt ofta mot Barcelona, i Champions League, så också i år går matchen mellan norra Spaniens stolthet och The Pride of London. Se tidigare resultat här > eller gå in under resultat och se varje säsongs resultat i Champions League.

En stor oro är inför hur Chelsea kommer att behandlas av domarna. Uefa har aldrig varit vänligt mot Chelsea i det avseendet och när det gäller Barcelona absolut inte, förutom förstås alla de kontroversr som följt Barcelona i domarbehandlingar, särskilt på hemmaplan. Vi kan inte påverka det, bara hoppas på en någorlunda neutral domare särskilt på Nou Camp även om klubblagshistoriens värre domarskandaler skedde med Tom Henning Øvrebø på Stamford Bridge. Läs gärna den här artikeln som ved på brasan: >>> Så försöker vi glömma domarna till efter matcherna, efter att ha nämnt att utan domarhjälp hade Barcelona tappat poäng i sin flyttade match mot Levante under lördagen! Spanska förbundet hjälper ju sina CL-klubbar till skillnad från FA, fast då tänkte jag förstås på att de såg till att Real och Barca får ordentligt med tid att förbereda sig inför sina CL-matcher.

I vilket fall som tror ingen utom vi Chelseafans att Chelsea kan överraska och faktiskt göra resultat och till och med kanske tippa inte bara storfavoriterna utan favoriter som är så stora att man kunde tro det handlar om Apoel mot Real istället för Chelsea mot Barcelona. Det ska bli kul att se experterna sätta ölen, kaffet eller vad de dricker i vrångstrupen. Chelsea har inte en särskilt bra ligasäsong, men i enskilda matcher har vi visat vad vi går för och det kommer vi att göra igen. Chelsea är fortfarande ett topplag i Europa oavsett vad vår tillfälliga placering i ligan är just nu.

Kunde Inter kan Chelsea - det är min tro och inställning. Vi har ett lag med talang, rutin och spelare som njuter av de stora ögonblicken. Det måste klicka för dem och de måste spela på topp, men chanslösa är vi absolut inte. Milan visade många svagheter hos Barcelona, men det gäller att dels utnyttja chanserna när man får dem, inte vara så ineffektiva som vi varit för det mesta, dels att orka pressa dem hela tiden och inte ge dem det utrymme som de söker. Chelsea måste vara både tålmodiga och dödligt effektiva, disciplinerade och kreativa. Dessutom hitta en metod som stoppar Messi, utan att släppa fram deras andra spelare.

Som Roberto di Matteo säger: "We have all the tools we need." Vi måste dock utnyttja dem alla och ha lite tur kanske, och en domare som inte vill spela huvudrollen. (Fast skulle det till äventyrs vara till vår fördel, hittills aldrig hänt i våra tio möten mot dem, tackar vi nog).

Och hjälper inte det kan väl vaktmästarna ruffa upp gräsmattan lite och låta bli att vattna den, för det tycks knäcka katalanerna! Det gjorde det på San Siro, så varför inte göra likadant nu ;-) Varför bjuda dem på några som helst fördelar?

En morallyftande text inför matchen, inte alla tror tydligen vi blir en lätt match för Barcelona. Åtminstone inte Roberto Martinez. > Vill ni istället reta upp er och få lite mer adrenalin inför matchen kan ni läsa storprataren Ian Holloway > (Skämt åsido, det är en rätt intressant inblick i spansk fotboll från engelskt perspektiv, även om han inte direkt pushar för oss).


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook