csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
5 Chelsea FC 32 sp 16 v 8 o 8 f 55 - 37 mål 56 p

7 - 9 april 2012

fulhamInför Fulham II

MÅN:

Cole kommer inte att komma ifråga till kvällens derby. Det är nu så illa med hans vristskada att det är tveksamt om han ens kan spela mot Barcelona. Inte bra nyheter även om Bertrand varit duktig som ersättare, men i stormatcherna behövs rutin. Det har tydligt visats i år.

Däremot är JT tillbaka i truppen inför kvällens match. Bra nyheter för jag utgår från att det inte är en av JTs berömda chansningar med att spela delvis skadad. Inget har ännu sagts om Lampard och Ramires.

Juan Mata kan starta sin 50:e match idag. Trots att vi nog alla tycker han skulle behöva vila inför de matcher som kommer. Men nykomlingen (tillsammans med Ivanovic förhandsfavorit till Årets spelare tydligen) har redan gjort sig oumbärlig i Chelsea. Han har i strid med traditionen haft en utmärkt första säsong i klubben, i mina ögon bättre än Silvas första i City och kan han höja sig lika mycket som Silva gjorde till andra säsongen, oj vad nytta vi kommer att få från den osedvanligt sympatiske och i fotbollssammanhang ovanligt intellektuelle spanjoren.

Vadslagningsfirmorna tror Fulham kan slå Chelsea och ger ovanligt låga odds på dem. Samtidigt har Clint Dempsey oroat fans och klubb genom att vägra förlänga sitt kontrakt. Han vill vänta till sommaren, läs se vilka andra erbjudanden han får, först.

Idag får vi först också heja på Bolton, som behöver komma tillbaka efter en dålig insats enligt rapporterna mot Fulham på hemmaplan. Coyles spelare behöver stå upp betydligt mer om de ska ta poäng av Newcastle på St James's (som den alltid kommer att heta i de här spalterna). Fast ännu mer kommer åtminstone jag att heja på Norwich som gjorde en stark insats som hämtade upp Evertons försprång och fixade oavgjort i lördags.

--
Chelsea har nu gjort mål i tre, och avgjort två matcher på tilläggsrtid. En trevlig vana, men jag föredrar ändå att matcherna avgörs inom normal speltid, det blir mindre nervöst på det sättet. Helst med en ordentlig ledning innan sista kvarten för typiskt för de matcherna är också att vi tillåtit motståndarna att göra mål och kvittera matcherna den sista kvarten innan vi avgjort matcherna.

Fulhammatchen kommer att bli väldigt tuff, det är min känsla just nu. Tuffare till och med vanligt. De vet att Chelsea tvingas gå runt på spelarmaterialet, de vet att spelarna är slitna och att vi samtidigt måste få ett resultat för ligans skull. Inte direkt de ideala förutsättningarna för att gå ut och spela avslappnat vilket normalt är bästa sättet att få bra resultat på. Det kommer att bli ännu en ansträngd match där vi får kämpa väldigt hårt för rätt resultat, nervöst och kanske lossnar det som vanligt inte förrän på slutet. Det är åtminstone min känsla i förväg. Jag hoppas jag har fel, vilket jag haft mer än vanligt i mina tips i år, då säsongen inte sett ut som vanligt för något lag, inte ens United som åkte ur de två viktigaste europeiska tävlingarna redan i första delen av dem. De har dock haft det vanliga ligaflytet både med hur de avgör matcher och domarna, jag tycker ärligt talat inte de varit särskilt bra eller imponerande, ändå leder de överlägset... Arsenal har dock inte drabbats av sin sedvanliga vårform (eller brist på), Newcastle har överpresterat och Chelsea underpresterat stora delar av säsongen, ändå är vi det enda lag som tävlar om viktiga resultat i mer än en enda tävling, vi gör det i tre. Vårt anfallsspel har inte fungerat, vårt försvarsspel har inte heller fungerat som vanligt. Vi har gjort färre mål än vanligt och släppt in fler. Trots det har laget samlat sig och i de viktigaste matcherna stått för väldigt imponerande insatser. Fast när varje match är så här viktig blir det väldigt lite tid för mental återhämtning, vilket är viktigare än till och med den fysiska.

Vi har några viktiga skador på tongivande spelare, ändå måste Chelsea klara även den här utmaningen. De får sedan sex väldigt viktiga dagar för återhämtning, vilket blir bra mycket lättare med ett trevligt resultat i ryggen. Den moraliska styrka Chelsea visat, inte minst genom att komma tillbaka och avgöra matcherna och göra de resultat vi har gjort sedan AVB tvingades lämna är oerhört imponerande, bra mycket mer än vad spelarna och ledningen fått ära för.

SÖN:
Har Chelsea det tuffaste motståndet i den här omgången? Det känns så trots att våra närmaste konkurrenter möter nedflyttningskandidater, men det är nedflyttningskandidater som allihop vek ned sig i förra omgången. Arsenal har en bortamatch mot Wolves, knappast omöjligt då Wolves är enda laget som nästan har gett upp där nere. Newcastle spelar hemma mot Bolton som förlorade stort, eller åtminstone klart till Fulham hemma. Och Tottenham har Norwich, ett lag i mitten utan särskilt mycket att kämpa för, därmed kanske också det enklaste tipset.

Fulham saknar Bryan Ruiz som kan ha brutit foten mot Bolton. Det är inte helt klart vilken omfattning skadan har. Däremot kan sjuke Danny Murphy kanske hinna tillbaka till matchstart liksom vristskadade Pogrebnyak och likaså knäskadade Ba. Dessa testas före match. Vår gamle mittfältare Sidwell lär dock inte kunna starta, liksom duktige försvaren Grygera. Även Andy Johnson, oberäknelig anfallare är definitivt borta enligt rapporterna.

Chelsea testar JT (men jag hoppas han vilas), Cole, Lampard och sjuke Ramires som också missade Wiganmatchen.

Det obefintliga ytterspelet från igår mot Wigan oroar mig. Sturridge och Iva var väldigt osynliga tills Ivanovic gjorde mål och räddade en av Wigans två målchanser (inkl målet). Bertrand tyckte jag var duktig, men han kunde inte gå framåt då Malouda inte var det. MIttbackarna skötte sig bra och fram till Tottenhammatchen oroar det inte mig att JT måste vila. Inte ens om Cole måste fortsätta vila. Lampard kan vi behöva, åtminstone på bänken. Vi har också bra med alternativ på den defensiva mittfältsrollen i Essien, Mikel och Romeu, även Meireles - faktiskt närmast ett överskott. Drogba var pigg och oroade Wigan, likaså Torres när han väl fick komma in. Hoppas de får fortsätta att hitta ett partnerskap som kan oroa även de stora elefanterna. Mata blev isolerad i hålet bakom anfallarna, mest av Wigans bäste McCarthy (bakom Al Habsi som var den som räddade dem kvar i matchen med sina fina räddningar i målet) och måste få bättre understöd av övriga mittfältet. Som hela säsongen tycks nyckeln till vårt låsta spel finnas på mitten. Men herregud, när ska vi börja hålla tätt i slutet i matcherna? Fulham har utan tvekan kapacitet att göra både ett och två mål i den perioden av matchen. Är det bristande kondition? Är det bristande koncentration? Något måste det vara och något måste gå att göra åt det. Vi höll på att tappa ännu mer poäng, utöver den skrämmande sammanställning som CSFC redan gjort (art Sista kvarten..)

RdM skyller på en liten baksmälla från Champions League när det gällde gårdagens match och det är säkert sant, men ändå inte acceptabelt. Än mindre acceptabelt blir det i en match som kommer bara 48 timmar senare. Vi kan dock säkerligen räkna med rotation, måste rotera och det är nu vi är tacksamma över vår trupp. Romeu var tillbaka på bänken, hoppas få se Lukaku där också nu, för Kalou och Malouda har nog ändå gjort sitt för klubben även om Kalou kanske kan hitta sitt superinhopparflyt i de matchen som är kvar, framförallt i ligan.

Lite oroande är också att Wigan visade hur man ska spela mot Chelsea. Deras fembackslinje var ett genidrag som isolerade Mata och stoppade vårt anfallsspel i stora delar av matchen, även om Chelsea knappast gjorde en stormatch. Men det är sådana här matcher som dominerar ett ligaspel och det är det lag som vinner flest av dem som har störst framgångar. Se på United.

Gary Cahill, som var mycket bra senast, identifierar Fulhams största hot. Precis som nedan heter han Clint Dempsey den här säsongen. Han har gjort 21 mål, bra mycket fler än Chelseas bästa, i alla turneringar.

TIDIGARE:
Vårt närmaste (dryga kilometern bort) derby med lilebror Fulham (fast de är äldre) kommer redan på annandag påsk. Det är som sagt gott om matcher just nu. Fulham har blandat och gett rätt ordentligt den här säsongen. Deras kurva har dock varit uppåtgående och de har klättrat ordentligt i tabellen, inte minst efter att de gjorde sig av med sin stora stjärna Bobby Zamora. Ryssen Pogrebnyak ersatte och hade en sensationell start men hans krut har inte varit riktigt lika farligt de senaste matcherna. Martin Jol har en ung trupp mixad med några betydelsefulla veteraner och de pressade oss verkligen i ligacupen redan i september där flera unga spelare imponerade på mig, inte minst Karim Frei. De har också den nye svenske Kacaniklic som gjorde ett imponerande debutinhopp förra helgen efter att blivit återkallad från ett succélån hos Watford. Något som gav honom startdebut mot Bolton också.

Lägg därtill viljan att sätta krokben för Chelsea och det är ännu en tuff match, men ärligt talat finns det nog ingen lätt match i vårt återstående spelschema. Se artikeln här bredvid.

Fulham tog en övertygande seger borta mot Bolton, Chelsea vann rättvist men kanske inte lika övertygande mot Wigan efter att haft tur med domsluten. (Fotboll är ett underligt spel, Chelsea har för en gångs skull tur med domslut och ja, jag kan tycka synd om Wigan, men var och en sig själv närmast. I vilket som ger det rubriker som om världskriget utbrutit, men när United har samma flyt, eller Barca eller när Tottenham vinner över Swansea trots att de knappt fick låna bollen ... då sägs inget. Fotboll är ett underligt spel ;-) Och släppt in mål sista kvarten igen.

Spelaren att se upp med mest av alla är självklart amerikanen Clint Dempsey som gör sin bästa säsong någonsin. En spelartyp vilket lag som helst i PL nog gärna skulle vilja se i sitt lag.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook