csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
6 Chelsea FC 31 sp 15 v 8 o 8 f 53 - 36 mål 53 p

5 - 7 april 2012

wiganInför Wigan II

LÖR:

LAGUPPSTÄLLNINGARNA:
Lampard är inte speklar och får följa övriga skadade engelska spelare på läktaren idag. Drogba återvänder till startuppställningen som väntat efter Torres lite svagare insats mot Benfica, dessutom som kapten då JT är borta liksom vicekaptenerna Cole och Lampard. Sturridge tillbaka från start, bra liksom Essien. Meireles får starta efter sitt kanonmål mot Benfica och Malouda får återigen en chans att visa något innan sommarens transfersäsong.

Wigan startar lag lag som vann senast mot Stoke, vilket innebär att Diame som kommer tillbaka från skada och målskytten senast Gomez startar på bänken.

1 Petr Cech
2 Branislav Ivanovic
4 David Luiz
24 Gary Cahill
34 Ryan Bertrand
5 Michael Essien
16 Raul Meireles
23 Daniel Sturridge
10 Juan Mata
15 Florent Malouda
11 Didier Drogba (k)

Avb: 22 Ross Turnbull, 17 Jose Bosingwa, 19 Paulo Ferreira, 6 Oriol Romeu, 12 John Mikel Obi, 21 Salomon Kalou, 9 Fernando Torres.


Wigan:
Al Habsi; Alcaraz, Caldwell (k), Figueroa; Boyce, McCarthy, McArthur, Beausejour; Moses, Di Santo, Maloney.
Avbs: Kirkland, Stam, Crusat, Watson, Diame, Gomez, Sammon.

Domare: Mike Jones.



Gary Cahill är statistiskt sett ligans vassaste avslutare. Av hans tjugo skott på mål har 86% träffat mål. Torres däremot får till ett skott på mål var 32:a minut. Han har skjutit 47 skott, varav träffprocenten är minde övertygande än Cahills, 53%. Sturridge är strax före, med 54% träff på 68 skott. Han skjuter i snitt var 27:e minut, vilket ger en ratio på ett mål per sjunde skott. Fjärde vassast i att träffa mål i ligan är Frank Lampard som träffat mål 76% av sina 46 skott.

Wigan saknar Hugo Rodallega som är skadad, de förväntas spela Maloney och gamel Chelseaspelaren di Santo som forwards.

FRE:
Det är klart att JT inte spelar mot Wigan, inte heller Ashley Cole kan spela då han vrickade foten mot Benfica. Därtill kommer förmodligen Frank Lampard att vilas även om han testas sent för att se om han kan spela efter en smäll. Så mycket för vår skadefria trupp inför den här stenhårda perioden. Vad som är positivt är att ingen av skadorna bör bli långvarig även om man självklart inte vet det ännu. Kom ihåg Lampards korta skada i ljumsken förra säsongen, som blev till en evighetslång skadeperiod för honom.

Wigan har vunnit sju av sina senaste matcher, och särskilt de två senaste imponerar vinsterna över Liverpool borta och mot Stoke. Annars har de inte lyckats så bra mot topplagen, deras vinster har främst kommit mot konkurrenterna i andra delen av tabellen. Fast de tog ju poäng mot Chelsea senast som ett undantag. En poäng som kan bli lika viktig för Wigan som de två tappade kostade oss.

På Stamford Bridge har de dock inte varit så bra. De har bara en vinst där i sin historia, och den kom för 32 år sedan i FA Cupen. I ligan har de förlorat fem och en oavgjord på the Bridge. Mer skrämmande statistik för dem är att de bara åstadkommit två ynka mål på de sex matcherna - och släppt till 16(!) stycken, vilket förstås inkluderar rekordvinsten dubbelåret med 8-0 för Chelsea.

För övrigt kan vi nästan tycka synd om Wigan som nu i tur och ordning möter Chelsea borta, Manchester United hemma, Arsenal borta samt Newcastle hemma. Vilken lottning i deras tabelläge.

--
Chelsea spelar sin 50:e match den här säsongen. Vilket väl gör det till Petr Cechs 49:e eller något sådant. Ändå är han fortfarande utan tvekan en av ligans absolut främsta målvakter, kanske allra bäst i mina ögon även om han inte är lika spektakulär som de främsta konkurrenterna Joe Hart och Tim Krul.

Chelsea kommer nu att spela sex matcher på 18 dagar! Tro attan att RdM måste rotera nu, kanske till och med använda några spelare som knappt förekommit i truppen tidigare. Ändå får vi inte förlora några matcher. Det är enorma krav som ställs.

Till det positiva är att Chelsea är obesegrade på Stamford Bridge det här året, kalenderåret alltså, med sju vinster och tre oavgjorda. Ändå har vi inte råd med några oavgjorda matcher där längre, inte ens mot Barcelona då oavgjort ger dem en alldeles för stor fördel inför returen på Camp Nou.

En annan positiv faktor i i år, är att Chelsea faktiskt varit väldigt starka efter CL-spel. Något som inte alltid varit fallet. Vi har bara förlorat två matcher efter CL-matcher och i bägge kan vi hävda att vi förlorade mer till domaren än motståndarna då det var skandalen på Loftus Road och Chris Foy och de två offsidemålen på Old Trafford som straffade oss i de matcherna.

 

---
TIDIGARE:

JT är säkerligen borta på lördag, fast med honom vet man aldrig. Vem annan hade spelat nästan tre matcher med två knäckta revben?

Vi pratar om viktiga matcher, men matchen mot Wigan är lika viktig som matchen mot Benfica. På något sätt viktigare då kvalificering till nästa års CL betyder väldigt mycket för klubben, ekonomiskt men kanske framförallt för att kunna rekrytera rätt spelare inför den framtid som väntar. I CL förväntar sig ingen att vi ska ta oss förbi nästa hinder så kvalificeringsplatsen är väldigt viktig och för att ta den måste vi ha tre poäng mot Wigan på lördag. Jag är lite orolig över att vi, kanske framförallt vi fans hamnar i medias fälla och bara tänker på Barcelona framöver. Chelsea har redan gjort väldigt bra ifrån sig i årets CL, inte minst med tanke på alla problem klubben har mött. Ändå, trots medias tro, är ligan alltid viktigast och det innebär att vinna matcher som på lördag. Tårta är fint, men det är kött och potatis som spelar roll för att travestera ett gammalt talesätt.

För mig är det absolut viktigaste att vi lär oss av tidigare misslyckanden, som vi nu kallar sista kvartens förbannelse. Grunden till den är ju att vi inte stänger matcherna utan gör som mot Benfica, skapar en massa utan att göra mål igen. Detta är ett problem som vi bara kan hoppas RdM identifierat och försöker göra något åt. Chelsea måste lära sig att stänga matcherna igen, som vi kunde på JMs tid när vi tar ledningen och bästa sättet är ju självklart att göra mer än ett mål. Även om två nästan inte räckte mot Villa pga försvarets okoncentration vid tillfällen.

--
Vi tappade två oerhört viktiga poäng mot Wigan borta i december vilket inledde vår tunga julperiod där vi spelade bort ligachansen. Och kanske lite till. Självklart skedde det ju genom att Chelsea vägrade stänga en match där vi ledde från 59:e minuten. Istället lät vi Gomez kvittera två minuter före slut. Oförlåtligt. Mer om sista kvartens förbannelse dock i en annan artikel här bredvid.

Wigan då var ett bottenlag som kämpade mot dålig form och självförtroende. Wigan är fortfarande ett bottenlag men på gränsen att klättra över strecket. De har bra form och självförtroende och har gjort många riktigt imponerande resultat senaste tiden. De är på väg att upprepa förra årets The Great Escape och kan inte för en sekund underskattas. Självklart ska Chelsea vinna på kvalitet men vi är inne i en stentung period med hur många matcher som helst och även om truppen är skadefri (osäkert om JTs senaste revebensskada när detta skrivs) måste RdM och Eddie N vila och matcha spelare efter deras fräschhet. De chansade lite och tog av några viktiga spelare mot Benfica och det höll på att kosta. Även om jag nog tycker Viasats och Nivas slutsatser om att det bara handlade om att JT togs av var lite löjeväckande. De har uppenbarligen helt missat att Chelsea alltid är usla i slutet av matcherna den här säsongen, även om också gjort väldigt många övertidsmål (dock i mestadels redan avgjorda matcher, Swansea undantaget).

Vi måste räkna med rotation och jag hoppas Sturridge får spela, Kalou tycker jag nog inte ska spelas annat än som avbytare. Torres eller Drogba beror nog på dagsform, men Torres gjorde ingen stormatch mot Benfica och det kan nog vara dags för Drogba om RdM inte vill bryta tabut och spela dem bägge samtidigt. Mata är en spelare som behöver vilas inför vad komma skall. Jag ser därför gärna att han börjar på bänken och kan komma in istället. Har JT skadekänning ska han vilas trots allt, Cahill och Luiz är inte alls några dåliga ersättare och vi har även Iva tillgänglig igen.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook