csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
5 Chelsea FC 28 sp 14 v 7 o 7 f 48 - 32 mål 49 p

18 - 21 mars 2012

man cityInför Manchester City II


ONS:
LAGUPPSTÄLLNINGARNA

1 Petr Cech
2 Branislav Ivanovic
24 Gary Cahill
4 David Luiz
3 Ashley Cole
12 John Mikel Obi
8 Frank Lampard (k)
7 Ramires
10 Juan Mata
16 Raul Meireles
9 Fernando Torres

Avb: 22 Ross Turnbull, 17 Jose Bosingwa, 5 Michael Essien, 15 Florent Malouda, 23 Daniel Sturridge, 21 Salomon Kalou, 11 Didier Drogba.

En väntad uppställning även om jag nog hade trott på Essien snarare än Mikel. Den stora överraskningen är att Sturridge inte startar och att Meireles gör det. Det är mycket förvånande och tyder på ett mycket defensivt Chelsea som satsar på oavgjort.

City:
Hart, Zabaleta, Richards, K. Toure, Clichy, Y. Toure, de Jong, Silva, Nasri, Balotelli, Aguero

Avb: Pantilimon, Savic, Kolarov, Milner, Barry, Dzeko, Tevez

Domare: Mike Dean dömer vilket nog gör att vi ska räkna med straff(ar) särskilt som matcherna mellan City och Cheslea brukar bjuda på det. Tur att Lamps startar.

City prövar Micah Richards tillsammans med Kolo Touré som mittbackar och ett tufft mittfält med Yaya Touré och de JOng. Framåt har de mycket bolltrillande i sig.

---

Intressant match i matchen ikväll blir ju de spanska mittfältarnas. Juan Mata och David Silva konkurrrerar numer närmast om samma position i spanska landslaget, även om i praktiken är det Iniesta Silva konkurrerar mest med då Mata pga sin ålder förpassats mer till kanten där. De kommer från samma klubb, har spelat ihop och har en liknande spelstil även om Silva är den mer naturlige mittfältaren. Mata startade ju som anfallare så han är kanske fortfarande delvis en ytter även om vi ser honom mer och mer som playmaker i Chelsea. Och rätt så. Den tre år äldre Silva är inne på sin andra säsong i England och var sensationellt bra i höstas. Juan Mata har också varit riktigt bra och ligger nog väldigt nära till att bli utsedd till Årets spelare i Chelsea. Silvas nivå i höstas var dock lite högre. Men David Silva har inte stått att känna igen på sistone formmässigt. Mata har också haft en formdipp men inte alls lika djup och han har visat klara tendenser till att vara över den i de senaste matcherna. Vi får hoppas, liksom Torres gör, att det blir Mata som visar mest ikväll.

Det jag hoppas avgör matchen är försvarsspelet. Även utan JT tror jag Chelseas försvarsspel är bättre än Citys utan Kompany och Lescott.

Kvällens begivenhet är självklart det ruskigt svåra mötet mot hemmasuveränerna City som dessutom måste vara otroligt angelägna om att inte låta United få ett större övertag inför avslutningen, särskilt som United har ett riktigt lätt program jämfört med City (eller oss). Vi kan också hoppas att toffees som är svårtippat ojämna kan bryta en lång negativ trend mot Arsenal, Everton borde ju vilja ha revansch på sig själva efter två mindre bra insatser mot Liverpool och Sunderland, Spuds möter svåra Stoke om än hemma. Stoke som slagit Spuds både i ligacupen och ligan redan.

Zabaleta och Barry (en spelare vars storhet fortfarande undgår mig) som haft mindre skadeproblem är spelklara till ikväll. Det är mycket tveksamt om Vincent Kompany kan spela, vilket är bra nyheter för oss för de matcher jag sett med City har det varit stor skillnad när han varit på plan och inte. Det är också tveksamt om hans mittbackskollega Joleon Lescott kan spela.  Framåt har de dock inga problem utan massor med talang.

TIS:
Dåliga nyheter för Chelsea. Vi saknar Oriol Romeu pga skada, men än mer kommer vi att sakna John Terry som vilas för att kunna spela mot Tottenham, vilket visar att RdM och Newton gör samma värdering som CSFC, spudsmatchen är trots allt viktigare då vi möter en direkt konkurrent om platsen. Annars är truppen intakt inför City, City som bestämmer sig sent om Tevez hamnar på bänken. De har gett klart besked om att han inte startar då han inte klarar att spela mer än kanske en halvtimme. Med tanke på den skada han orsakat oss är det dock kanske tillräckligt illa.

RdM tror Chelsea kan göra slut på Citys hemmasvit men är självklart också full av beundran inför det lag som ändå imponerat mest under säsongen, även om grannen leder serien just nu.

Senast vi vann där var 2008. Och vi har haft svårt mot City även om vi vann senast på Stamford, liksom säsongen innan. Dubbelåret förlorade vi t ex bägge matcherna mot City. I matcher med många straffar, varav Lamps missade en. Annars har det varit Adebayor och Tevez som varit vårt problem i matcherna. Adebayor är nu i helgens motståndare istället och Tevez medverkan är ännu okänd efter hans jobbvägran tidigare under säsongen. Så allt utom en förlust får vi se som en framgång för Chelsea just nu även om det tillfälligt hindrar oss att återta vår (rättmätiga) plats i toppen av ligan. För femte plats är inte i toppen av ligan som jag ser det. Knappt
ens fjärde.

Senaste nytt från Independent är att Tevez är hoppfull om att bli uttagen mot Chelsea. Åtminstone till bänken. Frågan alla ställer sig då är förstås, kommer Tevez att lämna bänken om tillfrågad att hoppa in?

Kanske något att ladda upp med inför matchen? Leifbys sellerireportage om Chelsea i Aftonbladet. Det har några faktafel och något översättningsfel men ändå. >

Födelsedagstemat som CSFC uppmärksammat senaste tiden och som fungerat så bra, fortsätter då idag var Fernando Torres födelsedag, hoppas han firar den stort imorgon. Jag skulle verkligen vilja se honom och Drogba tillsammans imorgon.

MÅN:
Några skrämmande siffror. Obesegrade, 14 matcher, City har gjort 42 mål och släppt in 6 på Cty of Manchester Stadium, eller som den heter efter fotbollsvärldens mest kontroversiella sponsorsavtal, Etihad Stadium. Det är siffror i stil med vad Chelsea hade när Stamford Bridge var en ointaglig fästning för så länge (jag saknar den tiden).

City jagar sin 20 raka Premier Leagueseger enligt statistikerna (var det verkligen så länge sedan Chelsea piskade dem på Stamford Bridge i en av de 3-4 matcher som verkligen stått ut i år?).

Om Tevez får spela har han statistiken i ryggen, då han gjort mål i de fem senaste matcherna mot oss. Det blir ofta straff i de här mötena, fyra i de senaste fem mötena. Mario Balotelli är ligans effektivaste forward, han gör mål var 90,3 minut. Juan Mata däremot är den som skapar allra flest chanser för sina kamrater, en var 23,7 minut. (Det känns som han gör det ännu oftare men det är ju svårt att säga då vi inte vet hur statistikerna räknar ut det här).

City har 19 raka segrar på hemmaplan. Mycket imponerande, men rekord är ju till för att slås och jag tror inte så många tar den serien för given nu efter de senaste veckornas byte av form. Ska det göras mål av Chelsea lär det bli i andra halvlek, för 80% av Citys insläppta mål har gjorts då. Och ser vi till Chelsea är helt klart majoriteten av mål också gjorda i andra halvlek. Det är ju lite Chelseas stil, att bryta ned motståndet och avgöra matcherna sent även om vi hade en obehaglig period i höstas framförallt med massor av sena mål insläppta. Chelsea är också det enda lag som besegrat City i år efter att legat under.

---
Kan det bli svårare?

Manchester City har varit till stora delar årets särklassigt bästa lag, men har börjat vackla. De måste därför vinna mot Chelsea för att utmana grannarna. De har en suverän anfallsuppställning och till på onsdag talas det om att Carlos Tevez kommer tillbaka till startelvan! De är ligans bästa hemmalag.

De har därtill revansch att fordra på oss.

Bägge lagen behöver vinna för att nå sina olika mål för säsongen. Ett besvikelsens mål för Chelsea, att enbart tävla om en fjärde- eller tredjeplats i ligan, ligaseger för ett lag som storsatsat en lång tid nu men som åkt ur alla tävlingar utom ligan redan.

Hade det inte varit för att vi behöver varje möjlig poäng i kampen mot våra grannar i London och den där placeringen som ger spel i den stora europeiska turneringen, hade jag nästan kunnat se Chelsea förlora den här matchen. Men nu är det inte så och vi måste därför kanske hjälpa United. Ödet är bra omilt ibland. Men Citys kamp är ju inte vår så jag hoppas Chelsea istället kan utnyttja Citys vacklande form. De är helt enkelt inte samma lag när Vincent Kompany inte styr försvaret, i det påminner de en del om Chelsea. En spelare är lite för betydelsefull i bägge försvaren. Det ryktas att Kompany kanske också är tillbaka till på onsdag. Vi kan bara hoppas att det är för optimistiskt, men JT slog ju alla läkarberäkningar med grov marginal så det kan ju vara möjligt för Kompany också. (Ändå ligger mitt fokus ännu mer på att vi piskar Tottenham och tar alla poängen mot dem i helgen, för den matchen är ännu viktigare för oss. För ska vi ta oss förbi dem och Arsenal, då måste vi slå de lagen när vi möter dem). Dessutom har ju David Silva tappat formen. Han var ju höstens suverän, till och med före van Persie, men de senaste veckorna har han inte riktigt gått att känna igen.

Det kan bli en holmgång med ett Chelsea som plötsligt, oväntat och väldigt lustigt har blivit Englands formlag nummer ett med fyra raka övertygande segrar. Och med en Torres som gör mål igen, och med en Drogba som gör mål igen, och med en Lampard som gör mål igen - ja, till och med John Terry gör mål.

Jag förväntar mig en laguppställning som till allra största delen liknar den som spelade mot Napoli i den fantastiska matchen förra onsdagen. Men jag skulle verkligen vilja se både Torres och Drogba spela med Studge. Jag kan nämligen inte, och har aldrig, förstå den där antingen eller-grejen med dem. De är fantastiska fotbollsspelare som borde kunna spela ihop. Se på matchen mot Leicester där Sturridge och Torres bytte position flera gånger och förutom Sturridges själviskhet i vissa situationer hade det gett ännu större resultat.

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook