csfc  AKTUELL LIGAPLACERING
5 Chelsea FC 27 sp 13 v 7 o 7 f 47 - 32 mål 46 p

16 mars 2012

leicester  CL-lottningen, BENFICA


NY FRÅGA även om den kanske är given

Chelsea är rankade trea i Europa av Uefa, vilket innebär att det enda lag i lotten idag som är rankat högre är Barcelona. Jag är inte säker på hur det påverkar andramatch-fördelen. Det får vi snart se.

José Mourinho vill möta Chelsea i Champions League - men inte förrän i finalen. Läs mer >
----

Det finns ingen lätt lottning så här sent i Champions League. Det är vad klyschan säger och det är självklart rent skitsnack.

Särskilt i år då två lag, kanske tre står i en klass för sig själva och andra lag inte är där.

Däremot finns det ett väldigt stort moment av osäkerhet över hur rättvis och ärlig lottningen egentligen är så här dags i Champions League. Jag tror inte helt på att det fuskas, men jag kan inte heller låta bli att undra lite över hur det sett ut och blivit så många gånger.

Strax efter klockan tolv fredag vet vi, och CSFC.SE återkommer med utfallet.

Helst vill vi ju få Apoel från Nicosia i Cypern som nästa moståndare och så vill vi ju hamna på den halvan som sedan inte riskerar att få möte Real Madrid eller Barcelona i semifinalen.

Allra minst vill vi ju lottas mot just Real Madrid eller Barcelona. För ärligt talat, de ser lite för bra ut i år även om alla lag går att besegras, men med den kvalitet de spanska jättarna har just nu är det inget vi kan förvänta oss att Chelsea ska klara av, även med bragdmatchen mot Napoli på näthinnorna. En match jag tänker försöka se igen fredag kväll, torsdagens sändning fixade Telia så att jag slapp att se...

Så på önskelistan kommer Apoel klart först. Sedan hoppas jag på Marseille som jag inte är överdrivet imponerad av och som vi brukar ha rätt lätt för då vi fått möta dem rätt många gånger de senaste åren. Tredje önskemålet är Benfica.

Viktigt, väldigt viktigt så här dags i turneringen är att få andra matchen hemma. Det såg vi ju i onsdags även om Chelsea bara var fjärde lag i hela Champions Leagues tjugoåriga historia som vände ett tvåmålsunderläge (tyvärr är Barcelona ett av de andra, tyvärr därför det var mot oss de gjorde den vändningen). Och andramatchsfördelen får vi besked om den gäller även för semifinalerna i lottningen. Finalen sker som vi vet på Bayern Münchens hemmaarena Allianz Arena.

Av de övriga lagen vi kan lottas mot är det väl lite hugget som stucket vilket som är bäst eller värst att lottas mot, men jag tror Milan är klart lättare att besegra borta än Bayern som imponerar ruskigt på hemmaplan. Bägge ser klart möjliga ut att slå på Stamford Bridge dock. Fast när det stämmer för dem är nog Bayern det bättre laget av de två.

Så för mig handlar det allra mest om att försöka undvika Real Madrid eller Barcelona så länge som möjligt. Jag är ändå nöjd med Chelsea i Champions League i år även om det finns ett litet hopp och några tior satsade på att Chelsea faktiskt detta underliga fotbollsår ska kunna gå hela vägen. (Vadet ingått efter första Napolimatchen!) Kanske har vår tur äntligen vänt och vi får ett ManU-flyt resten av säsongen...(Att de åkte ut ur Europa League ser jag mer som ett faktum att de ville åka ut). Faktum var att jag hade kunnat säga samma sak även om vi inte hade vänt mot Napoli, tack vare inställningen och viljan som Chelsea visade mot Napoli och Valencia. Så på något sätt är allting bonus från och med nu. Det har ju hänt förut att lag som haft det kämpigt i ligan har vunnit Champions League, så inget är ju omöjligt om vi äntligen fått med oss lite europeiskt flyt. För en gångs skull har vi ju också hela Englands europeiska förhoppningar med oss i år.

Är det kanske vårt år i år trots allt som hänt? Vi kan bara vänta och se, en bra lottning lär hjälpa oss dock.


Så här utföll lottningen.

Apoel - Real Madrid

Marseille - Bayern München

Benfica - CHELSEA

Milan - Barcelona

Bra lottning för oss som jag ser det. Det var dock nära att vi fick Barca... Vi fick också andra matchen hemma.

Semifinallottningen:

Marseille/Bayern - Apoel/Real Madrid

Benfica/Chelsea - Milan/Barcelona

mycket sämre lottning. Både vad det gäller lag och spelordning. Som väntat behöver inte de spanska lagen mötas förrän i finalen.....

Jag tackar inte nej till en god konspirationsteori och Uefa gör ju gärna självmål i sina försök att leva upp till sitt rykte som myglare när de nu krattade manegen för den final som alla sagt hela året att de vill ha, de två spanska lagen som fick bästa möjliga resa till finalen. De slipper möta varandra, de får alla avgörande matcher hemma. Visst, de får svåra semifinaler men de är ändå skyhöga favoriter i bägge semifinalerna, och som sagt avgörandet på hemmaplan. Det är lite trist att det blir så här, men om det verkligen är mygel eller om alla tillfälligheter alltid går den väg Uefa vill att de ska gå....?!


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook