3 mars 2012

  Varför?!


Flera gånger på sistone, idag flera gånger, har jag fått frågan om Chelsea, vad som har hänt med klubben i år och jag kan ärligt talat inte ge något svar.

Visste jag skulle jag sätta mig på ett plan för att tala om det för klubben, men det enda jag vet är att det inte är en enda sak som enkelt går att fixa. Att sparka en manager eller dylikt kommer absolut inte att hjälpa oss just nu. Vi kan bara antingen tro på det projekt som AVB vill genomföra eller inte tro på det. Jag väljer att tro på det, och ställa mig bakom AVB just nu. Men visst är mitt tålamod tunt som självbehärskningen hos en nordkoreansk ledare.

Det här är orsakerna jag identfierat, lösningarna får jag jobba vidare med: (de är absolut inte i ordning):

  • behovet av att förnya laget
  • behovet att föryngra laget
  • skador
  • ny taktik som inte satt sig, och som vi kanske inte riktigt har spelarna för ännu
  • självförtroendet
  • och så tycker jag vi har haft en jävla oflyt i år om ni ursäktar språket, med domare och med resultat, särskilt mot United bägge matcherna, Napoli, QPR.
  • oförmågan att göra mål
  • försvarsspelet som varit så stabilt är inte alls stabilt längre, pga ovanstående orsaker, vi har släppt in extremt mycket mål. Jag tycker dock inte Cech varit dåligt även om han gjort minst en stor tavla, men herregud precis alla målvakter gör minst en varje säsong. Snarare har han räddat oss massor med gånger redan.
  • ny ledning - igen
  • jag tycker inte ledarskapet på planen har funnits där i år, delvis pga skador men också för att de spelare som måste vara ledare/ska vara det inte har klivit fram och tagit sitt ansvar
  • konkurrenterna har blivit bättre och framförallt vet de hur de ska spela mot oss, inte minst har vi ju väldigt svårt med igelkottsförsvaren då vi saknar tempo i spelet, särskilt sedan det låste sig tidigare i höst
  • bristen på tempo och snabba bollförflyttningar som AVB försökte införa men misslyckades med då vissa spelare inte kunde komma ur Ancelottis sidledsspeltaktik för att istället kontrollera bollinnehavet
  • oro i truppen, även om jag inte tror särskilt mycket på rubrikerna om att det är bråk, men när saker och ting inte går bra då ifrågasätter man gärna istället för att ta sitt ansvar
  • oerhört svagt ledarskap av Roman Abramovich och styrelsen som inte ingripit och tagit itu med de slitningar som uppenbarligen uppstått i klubben. Det spelar egentligen ingen roll vem de hade ställt sig bakom, bara de hade sänt ut klara och tydliga signaler likt andra klubbar gjort när det krisat för dem under perioder den här säsongen. Arsenal är (tyvärr) ett bra exempel på hur ledningen hela tiden stöttat sin manager. Jag tycker synd om AVB som fått jobba i ett sådant vakuum då jag inte stödjer vissa spelares revolt i år. Och vad jag tycker om det säger jag i en tidigare artikel - Jag skäms, som ni hittar i menyn här bredvid. Jag tror på AVBs vision, även om jag kan vara kritisk till hur han försökt genomföra den.
  • AVB borde sett till att ha de tongivande spelarnas stöd mycket starkare istället för att alienera dem. Det ser jag som osäkerhet i hans ledarskap vilket är väldigt lätt att förstå då han ändå är rätt oerfaren och i samma ålder som spelare som tror de kan bättre än han
  • Chelsea har extremt många spelare som vill fortsätta som managers, och därmed också tror de kan jobbet bättre än en ung manager som inte får ledningens tydliga stöd
  • AVB har låtit sitt temperament vinna ibland och alienerat pressen, gjort dem till fiender vilket har lett till en extrem behandling i media, och som vi vet från alla exempel från förr kan ingen någonsin vinna mot media när sportjournalisterna satsar på drevetmentaliteten. De skriverna har både avsiktilgit och oavsiktligt påverkat oss alla och kanske mest av allt vissa spelare som upplever att de får stöd där för sitt missnöje. Trots att vi alla vet att spelare som inte får göra som de vill är bland de mest gnälliga och jobbiga som finns.
  • spelarna har helt enkelt inte tagit sitt ansvar utan skyller helst ifrån sig (med några undantag, jag framhåller där gärna Luiz som gjort flera tavlor men på sistone varit vår bäste spelare tillsammans med Juan Mata som för mig är årets spelare).


    Om ordningen är den rätta vet jag inte, men det här är nog orsakerna. Det här är några omedelbara orsaker som jag identifierat till varför Chelsea ser ut som ett korthus i år.

    Just nu skyller jag mest på spelarna och svagt ledarskap i klubben. Särskilt de spelare som visar att de inte längre vill spela för Chelsea och jag anser att klubben ska göra sig av med dem till varje pris i sommar. Klubbledningen borde också väldigt tydligt ställt sig bakom honom, istället för att låta honom hänga fritt som är fallet just nu.

Chelsea är fortfarande en stor klubb och kommer redan nästa år att tävla om titlar igen, men risken finns att vi hamnar i en liverpoolsituation.

För mig är nästan aldrig lösningen att sparka managern. I det här fallet har jag också fortfarande tilltro till hans idéer, men det går ju inte att längre förneka att vissa spelare uppenbart motarbetar honom. Både bakom kulisserna och tydligen på plan också för tillfället. Bara klubbens ledning kan lösa detta, antingen genom att sparka AVB trots de enorma kostnaderna, eller genom att totalt ett hundra procent stödja honom. Att byta manager är den lätta lösningen, men oftast fel lösning. I vårt läge med de första punkterna på listan ovan, är det absolut fel lösning för mig.

Och oavsett min frustration och enorma besvikelse just nu kommer jag alltid att stå bakom Chelsea. Det hoppas jag ni också gör istället för att bara låta frustrationen ta uttryck. Det är inte lätt att vara Chelseasupporter för ögonblicket, men det har det inte varit de flesta år i vår klubbs historia tidigare heller, det hindrar oss dock inte att älska Chelsea utöver det mesta annat.

TRUE BLUE. Chelsea kommer alltid igen, men vi kanske måste vi göra oss av med några vi älskar först.

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook