csfc   AKTUELL LIGAPLACERING
5 Chelsea FC 24 sp 12 v 7 o 5 f 44 - 29 mål 43 p

18 - 21 februari 2012

napoliInför Napoli - Champions League 8-del


TIS:
LAGUPPSTÄLLNINGARNA
Jag är faktiskt oerhört överraskad över att Lampard inte startar och att den httills i år rätt usle Malouda gör det.

Annars som väntat eller ska vi säga fruktat då JT inte heller startar. Det kommer att ställas krav på den här uppställningen idag mot ett mycket starkt Napoli. Särskilt mittfältet oroar mig så här innan matchen. Inte heller Cole spelar så det är ett ovanligt oerfaret Chelsea som kommer till start i den här matchen. Det finns anledning att vara nervös och det är nog omöjligt att tippa om matchbilden så här före start.

1 Petr Cech (k)
2 Branislav Ivanovic
4 David Luiz
24 Gary Cahill
17 Jose Bosingwa
7 Ramires
16 Raul Meireles
15 Florent Malouda
23 Daniel Sturridge
11 Didier Drogba
10 Juan Mata
Avb: 23 Ross Turnbull, 3 Ashley Cole, 12 John Mikel Obi, 5 Michael Essien, 8 Frank Lampard, 21 Salomon Kalou, 9 Fernando Torres.

Napoli:
De Sanctis; Campagnaro, Cannavaro (k), Aronica; Maggio, Inler, Gargano, Zuniga; Hamsík, Cavani, Lavezzi.
Avb: Rosetti, Grava, Dossena, Fernandez, Britos, Dzemaili, Pandev.
Domare Carlos Velasco Carballo från Spanien.

Napoli är kända för sitt anfallsspel i snabba kontringar och jag är rätt övertygad om att det är Mazzaris spelplan för kvällens möte. Inte minst då han självklart är medveten om Chelseas uttalade oförmåga att omsätta spel och bollinnehav  i chanser och framförallt mål. Jag förväntar mig ett Napoli uppbyggda av fyra matcher utan insläppta mål som inväntar Chelsea istället för att spela som de flesta brukar på hemmaplan, mer optimistiskt och med försök att ta kommando Det kan bli en välidgt försiktig inledning på den här matchen, så drömmen är förstås att Chelsea istället sätter högsta fart och försöker få ett tidigt mål. Inte invänta Napoli och skänka dem initiativet. Får de dessutom ett mål kan det bli en lång uppförsbacke då de helt klart försvarar sig skickigt om vi ser på deras statistik i ligan.

Taktiskt måste AVB neutralisera deras snabba omställningsspel från deras normala 3-4-3-uppställning. Trebackslinje har börjat bli lite mer populärt och lustigt nog kommer trenden idag från traditionellt defensivinriktade Italien. Så även om jag tillhör dem som tycker formationsfascinationen i fotboll är en överspelad passus i historien så fascinerar det ju tillräckligt många än idag.  Förmodligen för att de struntar i att fotbollen idag är långt mer positionsskiftande och rörlig än någonsin förr, eller för att de tycker det är kul att sätta upp laguppställningar på det sättet. Att Chelsea överger vår normala 4-3-3 är dock inte troligt.

Att möta ett lag med trebackslinje är nytt för Chelsea, även om vi ofta möter lag med åtta man i försvaret. Något vi inte direkt gjort särskilt bra heller på sistone.  En trebackslinje är inte heller bara tre backar utan det är snarare en fembackslinje när mittfältarna faller ned för att täppa till luckorna på kanterna. Detta kommer att ställa extremt höga krav på våra ytterbackar. Frågan är om Ashley Cole spelar efter sin skada, jag tolkar Chelseas ovilja att tala om det igår som ett ja. Då är det frågan om AVB satsar på den snabbare och rörligare Bosingwa till höger eller den mer försvarsinriktade Ivanovic. Iva som gjorde ett underbart inspel till Sturridges snygga kvittering i FA Cupen men som ärligt talat hade nästan en mardrömsmatch för övrigt där han bl a totalt missade markeringen ett flertal gånger, bl a på Birminghams ledningsmål. (Han var dock inte ende försvarare som praktiserade spontanfotboll i parken där). Jag erkänner villigt att jag helst ser JT dra på sig tröja nummer 26 då vi behöver honom som ledare därute mer än som spelare, men jag räknar med nummer 24 istället, så min tidiga gissning på laget blir följande:
Cech - Ivanovic, Cahill, Luiz, Cole - Ramires, Meireles, Lampard- Sturridge, Drogba, Mata .

Detta trots att Bosingwa förmodligen hade varit ett bättre val att ta hand om kvicke Lavezzi än Iva, men jag räknar med att ytterbackarna liksom yttermittfältarna i Chelsea kommer att ta stort defensivt ansvar. Det måste de, även Sturridge och Mata måste spela defensivt klokt lika väl som offensivt charmfullt. För Chelsea får absolut inte låta Napolis anfall få göra mål,  även om vi nog får räkna med något. Och som sagt så många gånger är det Cavani Chelsea måste se upp med. Han står för 15 av Napolis ligamål, mot 6 för näst bäste målgörare, Hamsik.  Vi måste också hindra ett neutralisera Hamsiks löpningar inåt och Maggios framåt. Fram till i lördags hade Chelsea inte släppt in något mål efter hörna, men ärligt talat har det sett lite stirrigt ut även förut. På hörnorna söker Napoli Cavanis huvudspel, vilket är ytterligare en anledning till att jag gärna ser JT i blått ikväll. Han är ändå bäste huvudspelare, men bli inte förvånad om Drogba får till uppgift att stoppa Cavani på hörnorna då Cavani knappast lär ställa upp sig i JTs zon. Vi vet alla, även om få talar om det, hur enormt viktig Drogba är i försvarsspelet på fasta situationer.

MÅN:
Både Ashley Cole och John Terry tränade ikväll i Neapel, vilket väl dementerar tidningsuppgifter att AVB planerar att tvinga dem spela skadade! Men prognosen att JT spelar är tyvärr ändå inte bra. Det är högst tveksamt om JT kommer att leda laget i den här viktiga matchen. AVB betonar också att den här matchen avgörs faktiskt inte imorgon, utan att det är ett dubbelmöte som avgörs på Stamford Bridge. (Om vi inte gör en Arsenal på San Siro förstås).

På omvägar bemötte AVB också allt snack i media om att han ska få sparken, vilket journalister är långt mer övertygade om än några andra. Han betonar att han anställdes och jobbar på ett tre års projekt där han är mycket hoppfull inför nästa år, men att vi får inte glömma att vi måste ha vissa resultat redan i år. Krav som journalister tolkar som att vi måste vinna en buckla, jag tolkar det nog väldigt annorlunda men CL-platsen är självklart oerhört viktig.Trist bara att vi måste ägna så oerhört mycket energi åt sportjournalisternas ofta påfallande okunniga spekulationer. Tänk om de någon gång ville prata med fansen, som i nio fall av tio vet mer om en klubb än en sportjournalist som ska bevaka minst 20 olika Premier Leagueklubbar och otaliga andra i andra ligor och därför tenderar att mest skriva av varandra. Tänk vad skönt det vore om vi fick ägna oss bara åt fotbollen!? AVB tycker nog det vore ännu skönare än vi som bara läser om det hela tiden gör, han får ju ägna en oproportionerlig del av sin arbetstid åt att bemöta och besvara det här.
--

Läs mer om vad Walter Mazzarri säger om matchen, han försöker verkligen tona ned eventuellt favoritskap. Vilket är rätt oavsett Chelseas usla form. >

Det kommer olika bud kring JTs skada. Klubben verkar sända ut signalerna att han kommer att kunna spela, men skvallerpressen hävdar att AVB kommer att riskera JTs framtid som spelare genom att tvinga honom spela. Jag tror nog vi kan säga två saker direkt; det sista kommer absolut aldrig någonsin att ske och det andra vi ska komma ihåg är att JT skulle aldrig tillåta det, samtidigt som vi vet att han absolut inte är främmande för att ställa upp och kanske spela smärtlindrad i en match som denna. Vi vet att han har en knäskada orsakad av en kollision med målstolpen mot Portmouth, och att han spelade flera matcher efter det innan han tvingades vila. Jag måste erkänna att nog också tycker det är viktigare att ha med JT i just den här matchen på den här arenan än t ex på Reebok på lördag. För oavsett form, och spelskick är JT en ledargestalt som jag saknade mot Birmingham. Han var inte den ende som saknades från start av de starka ledartyperna i Chelsea, men hans ledarskap är tydligast. Cahill har skött sig bra sedan han kom, inga direkta missar, men han har inte och det kan vi aldrig begära vuxit in till att ta på sig en ledarroll i sin eventueltl första CL-match någonsin. För Luiz tror jag inte blir petad som han spelat på sistone, den ende Chelseaspelare som verkligen visat form även om jag tyckte Sturridge äntligen visade tecken till det igen efter sin skada.

SÖN:
Napolis manager Walter Mazzarri struntar i engelska tidningsuppgifter och Chelseas dåliga form och anser att matchen på tisdag är en "terrible test" för hans lag och han vägrar att överhuvudtaget se dem som favoriter. Hans inställning är att man kan inte döma av ligaform när det kommer till Champions League-matcher och han har nog en poäng tycker jag som gjorde så inför förra veckans matcher och fick se en del resultat jag inte väntade mig, som Arsenals genomklappning i Milano. Så osvuret är nog bäst inför den här matchen. Mazzarri betonar också betydelsen av rutin i sådana här sammanhang vilket Chelseas spelare har i massor och hans lag inte alls. En poäng som jag gärna hävdat genom åren åtminstone fram till nästnästa omgång.

Edinson Cavani däremot excellerar i floskler inför matchen så som vanligt är kanske inte fotbollsspelares uttalanden så intressanta. Han säger dock att bollen minsann är rund och att matchen varar i 90 minuter och allt kan hända i fotboll!
    Vilket onekligen är sant. Han glömde dock att säga något om domare, ett ämne som alltid är lite känsligt för mig inför knepiga CL-matcher. Cavani är dock en spelare att se upp med då han själv gjort ungefär lika många mål i år som Chelseas tre främsta målgörare. 22 mål för Cavani är ett imponerande resultat för uruguyanen.

En sak är jag dock säker på inför den här matchen. Chelsea kommer inte att underskatta motståndet som kan hända i gruppmatcher.

---
Birminghammatchen var knappast det genrep jag ville se (särskilt jämfört med Napolis liknande) inför den här viktiga bortamatchen, men vi får ta tröst i det gamla teatertalesättet, ett uselt genrep ger en härlig premiär.

Realistiskt med den form Chelsea visar får vi vara glada för ett oavgjort resultat i Neapel. Även en uddamålsförlust kan vara ett hyfsat resultat bara Chelsea gör mål. För ögonblicket är jag nästan tacksam om vi kan undvka ett totalt fiasko och pinsamt ras som Arsenal stod för i Milano. Vilket inte är en tanke man har haft ofta de senaste åren, men uppenbarligen är något väldigt fel i Chelsea. Som matcherna ser ut just nu. En stor tröst är dock, att de enda bra matcher Chelsea spelat i år har varit de viktigaste matcherna!

Det finns också anledning att peka på den ovanligt långa tid som är mellan returmötena i åttondelen i CL. Särskilt den här årstiden kan rätt mycket förändras i en klubb på tre veckor.

Det är en intressant frågeställning att undra över hur mycket managern Walter Mazzarris avstängning i bägge matcherna mot Chelsea påverkar Napoli. Vi har sett lag spela utan sin manager på bänken många gånger, även om FA av någon mystisk anledning tillåter Alex Ferguson att göra det sittande på läktaren och prata i telefon hela tiden. Uefa däremot är betydligt striktare i sådana här fal än vad FA är, så Mazzarris enda chans att påverka skeendet lär bli i halvtid. Men i två matcher i utslagsläge i en oerhört viktig turnering där Napoli är mer eller mindre nybörjare, det är nog en annan sak att då sakna sin manager på bänken. Särskilt om de skulle hamna i pressat läge.

Det är dock ändå inte där matchen kommer att avgöras. Det är fortfarande spelarna som måste göra jobbet även om de skickligaste matchcoacherna som Hiddink, Mourinho, Ferguson onekligen kan ändra en matchbild. Själv tycker jag nog där är vad moderna coacher ännu har sina största brister, och därmed grunden till mycket av min beundran för ovan nämnda coacher (oavsett vad jag för övrigt tycker om skotske Ferguson).

Det talas också mycket om stämningen på San Paolo, Napolis hemmaarena, men det ska väl ändå inte störa ett lag som Chelsea som mött i princip alla storlag och klarat publikttrycket från deras hemmafans utan problem. Då är det nog farligare ute på stan med tanke på hur många rån och till och med knivhuggningar som skett vid Europaspelsmatcher i Neapel. Det är dock ingen tvekan om att Napoli har en fanatisk och fantastisk hemmapublik som säkert kommer att göra allt för att störa Chelseas spelare. Det är sådana lägen rutin och erfarenhet visar sitt värde.

Napoli imponerade mycket i Champions Leagues gruppspel, inte minst i matcherna mot City, ett annat europeiskt orutinerat lag. I ligan imponerar de dock inte alls just nu trots att de på papper har ett lag som verkligen borde ligga högre upp än den sjunde plats de parkerar på i skrivande stund. Fast vi har ju i veckans CL-matcher sett att ligaform inte har betytt alltför mycket för inblandade lag i CL-åttondelarna. Jag såg dem i cupen mot Inter då de var duktiga, å andra sidan var Inter inte alls duktiga i den matchen. Men sedan dess har de verkligen blandat och gett i sina ligamatcher.

De har ett intressant lag dock, där jag kanske är mindre imponerad av försvaret. trots bara 24 insläppta mål på 23 matcher, betydligt bättre snitt än Chelsea. Det är dock mittfältet och anfallet som de intressantaste spelarna finns. En personlig favorit för mig är Edinson Cavani som jag väldigt gärna hade sett i Chelsea om det varit möjigt. Jag gillar också Lavezzi som jag tycker är lite underskattad. De har även Goran Pandev på lån från Inter även om det är okänt för mig om han får spela för Napoli mot Chelsea eller om han är cup-tied. På mitten är det mest prat om Hamsik och visst är han duktig även om han ser ut som Meireles med klotter på kroppen och mer uppseendeväckande än stilmässig frisyr. Eduardo Vargas lär knappast starta, men det är ingen hemlighet att Chelsea var mycket intresserade av att locka till sig chilenaren.

Napoli har haft dålig form men har imponerat i veckan med två klara segrar och inga insläppta mål, vad som framförallt oroar är att det verkar som Edinson Cavani hittar formen igen. Det är absolut en spelare som Luiz, Cahill, JT (vilka som nu spelar) måste ha totalkontroll på. Utan att glömma Lavezzi som också målade i fredags mot Bologna i 3-0-segern där. Italiensk liksom spansk fotboll flyttar ju matcher för att deras lag ska kunna förbereda sig maximalt för Champions Leaguematcher till skillnad från engelska FA.

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook