csfc AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 24 sp 12 v 7 o 5 f 44 - 29 mål 43 p
7-11 februari 2012

evertonInför Everton II

NY FRÅGA

LÖR:
LAGUPPSTÄLLNINGARNA:
Lite förvånande att Cahill fått kliva av till förmån för Iva. Resultatet mot United kan ju inte riktigt skyllas på försvaret som skötte sig, om någon får skuld är det ävl Iva som orsakade straff nummer två... Lampard startar liksom lika väntat Cole. Bosingwa flyttar tillbaka till sin vanliga kant.

Everton gör bara en ändring, veteranen Phil Neville återkommer istället för Hibbert.

1 Petr Cech
17 Jose Bosingwa
2 Branislav Ivanovic
4 David Luiz
3 Ashley Cole
5 Michael Essien
16 Raul Meireles
8 Frank Lampard (k)
23 Daniel Sturridge
9 Fernando Torres
10 Juan Mata
Avb: 23 Ross Turnbull, 20 Paulo Ferreira, 34 Ryan Bertrand, 24 Gary Cahill, 12 John Mikel Obi, 15 Florent Malouda, 18 Romelu Lukaku.

Everton 4-4-1-1:
Howard; Neville (k), Heitinga, Distin, Baines; Donovan, Gibson, Fellaini, Pienaar; Cahill (k), Stracqualursi.
Avb: Mucha, Hibbert, Duffy, Drenthe, Gueye, Vellios, Barkley.

Domare: Mike Jones

 


Everton är inte ett lag som gör särskilt många mål, de har inte gjort mer än ett mål hemma på de senaste sju matcherna. I de senaste 20 matcherna har de gjort bara ett mål i hälften. Gör Chelsea första målet är oddsen bra för att vi vinner. Vi har gjort det i åtta matcher i år, vunnit sju och spelat en oavgjord av dem. Chelsea har inte släppt in mer än ett mål borta de senaste tio matcherna. Av de senaste tjugo bortamatcherna har Chelsea vunnit nio spelat sju oavgjorda och förlorat fyra. Evertons hemmafacit är bättre med tio vinster, fem oavgjorda och fem förluster. Chelsea har dock gjort fler och släppt in färre mål, 33-18 mot 29-21.

Everton är svåra att bedöma då de varit extremt aktiva (för att vara Everton) i transferfönstret och de har en hel del nya intressanta spelare för Moyes att spela in. De slog också City senast så de måste mötas med respekt. Normalt hade oavgjort legat nära att tippa, men Chelsea måste vinna för att hålla den jagande flocken bakom oss, ovana som vi är att titta bakåt i tabellen. Därför skulle antagligen oavgjort mellan de röda tidigt i eftermiddag passa oss bäst, även om man normalt helst vill att laget framför ska förlora.

En spelare Chelsea, läs Ivanovic troligen, måste kontrollera är Leighton Baines. Hans inlägg har skadat oss mer än någon annan spelares på senare år. Nästan allt Everton har producerat mot oss har haft sin start med Baines. Lägg därtill hans högkvalitativa frisparkar och straffar till mixen så är det spelaren jag hoppas AVB har identifierat som den som måste stängas ned. Cahill har också funnit målet igen, Baines är också snabbare än Iva så det kan ju bli Bossman som får spela istället. Fellaini är en tuff spelare att möta både fysiskt och tekniskt. Pienaar som påstod att Chelsea ville köpa honom innan han valde att floppa i Tottenham är tillbaka och vill säkert visa Redknapp som är känd för att få fart på gamla spelare att han har något att ge. Gibson är i mina ögon rätt begränsad spelare, men skjuta kan han.

Min gissning på laget blir:
Cech - Ivanovic, Luiz, Cahill, Cole - Meireles, Essien, Lampard - Sturridge, Torres, Mata

FRE:
Everton saknar några bra spelare imorgon. Jack Rodwell, Phil Jagielka, Leon Osman och Seamus Coleman är normalt startspelare i de blå från Merseyside.

---
David Moyes har inte så bra siffror mot Chelsea trots att det känns som om Everton är ett alltid lika farligt lag för oss. Moyes, PLs tredje längst verksamma manager (tio år i mars), har bara två vinster på 30 matcher mot oss. Fast de två vinsterna har förstås kommit de senaste åren. Elva oavgjorda förbättrar hans statistik betydligt.

Vinner Chelsea imorgon är det vår 2000:e vinst i alla tävlingar under vår 107 år långa historia. Nästa i alla fall, för Chelsea bildades ju i mars 1905. (Se gärna historieavdelningen).

Efter minifiaskot mot United, att tappa en 3-0-ledning på 40 minuter måste kallas minifiasko, även om vi vet vilken avgörande roll en viss domare spelade i det. Det sista målet kom dock till utan hans hjälp, där tycker jag den annars utmärkte Luiz helt missade sin markering. Det var dessutom inte första gången i år vi förlorat poäng hemma trots att vi gjort tre mål, vilket faktiskt inte ska inträffa för ett topplag. Och aldrig hade skett på Mous tid... Hoppas Chelsea hämtat sig från det, för bägge lagen har revansch att fordra på sig själva. Evertons resultat mot Wigan gjorde dem nog inte heller så nöjda, särskilt inte efter att slagit City matchen inte.

Lamps ska vara startklar och jag hoppas han får starta för att ge lite rutin på mitten som hade det kämpigt mot United, särskilt när Scholes kom in. Om Lampard dessutom gör mål når han ännu ett rekord och en otrolig milstolpe i karriären. Det skulle nämligen bli hans tionde mål för året i ligan och därmed blir han den förste spelaren någonsin som uppnår tvåsiffrigt nio år i rad i högsta ligan. Lamps är dessutom mittfältare, inte anfallare!

Förutom resultatet var för mig matchens besvikelse Michael Essien som var, är långt från den Essien han var innan knäskadorna stoppade honom. Jag vet inte inte hur AVB tänker men för mig är han inte någon självklar startspelare i dagens läge. Romeu har ju gjort det väldigt bra och även den ofta utskällde Meireles har vari tbättre än vad han fått höra särskilt av fans. Så får mig är Lampard en startspelare trots att vi redan lärt att AVB väldigt ogärna släpper tillbaka nyligen skadade spelare i startelvan direkt. Gary Cahills debut för Chelsea var nära att bli en jättesuccé, men tyvärr gjorde ju de Gea två av säsongens bästa räddningar på övertid senast, en av dem på Cahills nick som kunde blivit segermålet. Det var en solid debut och kanske är han en spelare som passar motståndet. Jag är övertygad om att han spelar istället för JT så länge denne är skadad. Ivanovic får nog konkurrera med Bosingwa om ytterbacksplatsen. Bossman gjorde en stark insats på den ovana positionen till vänster mot United, men räkna med att Cole tar tillbaka den imorgon.

Skönt att slippa Louis Saha som haft en väldigt obehaglig ovana att göra mål på oss, hans siffror mot Chelsea är otillåtet höga. Han har i de 18 matcher (i flera klubbar) han mött Chelsea gjort mål tio gånger! Så honom får vi se upp med i vitt på Stamford senare i vår när vi spelar bort Spuds från tredjeplatsen istället.

Jag har noterat att denna vår ganska besvikelsefyllda säsong, och inte minst ojämna, har jag ägnat ovanligt stort intresse åt andra lags resultat. Det får vi göra imorgon också då de bittra, vi är bäst-gapande, konkurrenterna vid irländska sjön möts. Oavgjort lär vara kanske bästa resultatet även om det på sitt sätt alltid är bättre om lag framför oss i tabellen förlorar. I år däremot kastar åtminstone jag vissa oroliga blickar nedåt i tabellen, och det var det länge sedan jag behövde göra. City möter Villa borta, vilket kan bli en svår match, eller inte. Villa är inte heller ett lag som håller formen från match till match. Arsenal har en svår bortamatch mot Sunderland och där tror jag faktiskt att Sunderland mycket väl kan vinna trots van Persies hysteriska form som inte tycks släppa. Den påminner lite om Drogbas senaste guldåret. Tottenham har Newcastle hemma, ett Newcastle som imponerar alltmer och nye Cissé hade ju en drömdebut. Newcastle har kanske det vassaste anfallsparet i PL just nu med senegaleserna Ba och Cissé. I den matchen hejar jag ohejdat på skatorna som alltid haft visst utrymme i mitt hjärta. Så det är en ovanligt intressant helg i förtid och några oväntade resultat kan vi nog hoppas på.

AVB har öppet sagt att Chelsea kommer inte att göra Citys misstag och underskatta Everton. Bra, för få saker är så upprörande som när topplagen tror att de bara kan ställa ut skorna mot andra lag i ligan. Det går nog i Spanien och kanske Italien, men inte i Premier League.


TORS:
Frank Lampard och Mikel är spelklara till matchen mot Everton. Ramires och JT är dock fortfarande skadade. Dessutom är Ashley Cole tillbaka från sin avstängning.

Att tänka på, vi har inte vunnit mot Everton på Goodison sedan 2008. Även om vi år har klar plusstatistik på dem med två segrar, en i ligan och en i cupen. Everton är dock klart starkare nu, dels i bättre form men framförallt har de förstärkt på ett sätt som ser väldigt lovande ut för dem trots det svaga resultatet borta mot Wigan. Men Chelsea fick inget bättre resultat med sig från rugbyarenan DW.


--
Ojämna Everton som vi brukar ha svårt mot väntar oss nu borta. Kan Chelsea bygga på den utmärkta insatsen, trots vad som hände, mot United kan vi se ljust på framtiden.
Fast vi har ju sett att Chelsea varit nästan lika ojämna som Everton i år. Vi hotas kraftigt bakifrån av flera lag och vi har inte råd med några poängtapp om vi ska hålla CL-platsen, och framförallt ta oss förbi Tottenham. Vilket är mitt minimikrav på den här säsongen, att vi blir bästa Londonlag. Fast som vi spelade mot United kan vi nog sikta mot minst en cuptriumf också. Ligatiteln blir svår med det handikapp vi get Manchesterlagen, men det finns mycket kvar att spela om den här säsongen. Då måste vi dock först slå ett Everton som är kapabla att spela mycket bra. De har också förstärkt med lån och värvningar i fönstret som kan ställa till matchanalyserna för AVB och Roberto di Matteo. Pienaar som förra året i januari påstods vara intressant för Chelsea (jag tvivlade då och tror ännu mindre på det nu) har varit en stor flopp i Tottenham men är nu tillbaka som lån i Everton och han vill säkert visa ett och annat. Landon Donovan var ett succélån förra gången, ännu inte lika positiv i år för Everton men en mycket kapabel spelare. Nye Nicola Jelavic kan bli en obehaglig överraskning för PL-klubbarna, även om det kanske är väl optimistisk att tro att han gör omedelbar succé i det blå Merseysidelaget. Darren Gibson, den hårdskjutande kom från United och avgjorde matchen mot City. Skönt dock att slippa Louis Saha som ibland bara verkade spela bra mot just oss.

Chelsea spelade stundtals fantastisk fotboll med underbara mål mot Man United. Kommer vi i närheten av den nivån ska vi rätt lätt kunna besegra Everton. Vi får tillbaka några viktiga spelare också, kanske. Både Lampard och Mikel tippas kunna vara spelklara till lördag. Ashley Cole är det definitivt efter sin avstängning. Däremot verkar JTs skada vara besvärligare än väntat och Ramires är också borta några veckor till.

Evertonmatchen är inledningen till en intensiv period igen med bortamatchen mot Napoli som den kanske viktigaste, eller svåraste uppgiften. Men även cupmatchen mot Birmingham är viktig för vad som ändå måste vara säsongens kanske största mål efter en CL-plats, dvs FA Cupen. Självklart är Champions League också väldigt viktig, men där behöver vi en del tur även om jag är övertygad om att med ett hyfsat resultat i Neapel kommer vi att gå vidare. Sedan beror ju allt på lotten för några lag som förväntas vara kvar ser väldigt starka ut just nu.

En sak i taget dock, och det steget är en seger borta på Goodison. Inte något enkelt steg särskilt inte som de kommer från en mindre bra bortainsats mot Wigan. Något de säkert vill visa var en tillfällighet.


Lindy


Besök csfc-facebook: facebook

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC.SE då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>