AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 22 sp 12 v 5 o 5 f 40 - 25 mål 41 poäng

28 - 31 januari 2012

SwanseaInför Swansea II

TIS:
LAGUPPSTÄLLNINGARNA
Det blir ingen debut från start för Cahill, utan det blir Iva som flyttar in i mittförsvaret och lämnar plats åt Bossman på kanten. Romeu startar och Meireles ersätter Ramires. Lucas Piazon på bänken för första gången. Swansea startar mer som väntat.

1 Petr Cech (k)
17 Jose Bosingwa
2 Branislav Ivanovic
4 David Luiz
3 Ashley Cole
16 Raul Meireles
6 Oriol Romeu
15 Florent Malouda
23 Daniel Sturridge
9 Fernando Torres
10 Juan Mata
Avb: 23 Ross Turnbull, 20 Paulo Ferreira, 24 Gary Cahill, 34 Ryan Bertrand, 5 Michael Essien, 35 Lucas Piazon, 18 Romelu Lukaku.

Swansea 4-2-3-1:
Vorm; Rangel, Caulker, Williams(k), Taylor; Britton, Allen; Dyer, Sigurdsson, Sinclair; Graham.
Avb: Tremmel, Monk, Agustien, Routledge, Richards, Moore, Lita.

Domare: Kevin Friend.

MÅN:
Chelsea kommer att åka till Swansea utan tidigare skadade Mikel och Ramires. Men inte heller Frank Lampard och John Terry följer med. JT vilas då han har problem med vätska i knät sedan kollisionen med stolpen för några matcher sedan. Lampard vill de inte chansa med. Bägge förväntas vara spelklara till söndag. De andra däremot borta en längre tid.

Ferrie Bodde är Swanseas enda frånvaro, förutom Josh som självklart inte får spela. Chelsea har fler spelare frånvarande även om juryn fortfarande är ute ang Lamps medverkan, dock brukar AVB sällan spela spelare som är nyligen tillbaka från skada så även i det avseendet hade kanske en start för Lamps varit tveksam.

20 av hopspelade 26 poäng är Swanseas resultat hemma, det väcker inte bara respekt utan även lite fruktan, för även om Chelsea är obesegrade sedan den fatala matchen på nyårsafton som historieböckerna aldrig kommer att göra rättvisa för det står en pinsamt resultat i dem som inte direkt speglade hela matchbilden. Så förhoppningsvis klarar vi inte bara en hel månad utan förlust utan vi avslutar den också utan poängförlust. Chelsea sätter just nu inte direkt skräck i försvaren och Swansea har faktiskt bara släppt in ynka sex mål hemma i år, vi släppte till nästan lika många i en match jag förträngt hemma. Spelaren att se upp med är inte förre Chelseaspelaren Scott Sinclair utan Danny Graham som gjort mål fyra gånger på de senaste sex hemmamatcherna han startat.

Detta är första gången Chelsea möter Swansea i Wales i högsta ligan, men traditionellt har vi inte gjort alltför bra ifrån oss där. Bara två segrar på nio matcher där. Totalt genom åren har de blå mött de vita 21 gånger, nio vinster till Chelsea och fem till Swansea.

Ett bevis på deras bollhållande kan väl vara att deras Ashley Williams hade flest bollkontakter i hela premier league i förra omgången, även om det inte gick så bra i matchen. 121 gånger hade han bollen så om Chelsea stänger ned Swanseas mittfält kanske det här kan bli roligt.

Chelsea har bara misslyckats att göra mål tre gånger, vilket kanske låter underligt när vi klagar så mycket på målgörandet. Då ska vi dock hålla i minnet att vi släppt in ovanligt många och gjort rätt få mål i varje match, vi har ett målsnitt under 2 och det är ovanligt. Mindre kul att notera är att två av våra mållösa matcher har kommit mot de andra nykomlingarna, QPR och Norwich! Fortfarande gäller att Lamps fyra senaste mål har varit matchvinnande mål. Så jag hoppas verkligen han spelar. Fast trots all vår klagan, förra året lyckades vi pressa United ända till matchen borta mot dem - och då hade vi faktiskt tre poäng mindre vid den här tidpunkten!

SÖN:
Chelsea kommer att sakna Ramires mot svanarna, Mikel är också borta. Lampard är fifty-fifty om han kan spela. Ändå ska vi kunna ha täckning för de spelarna. Jag kommer att sakna Ramires mycket mer i matchen mot United där hans snabbhet och direkthet in i straffområdet nog hade varit något som kunnat ruska om det just nu inte alltför säkra Unitedförsvaret. Swansea gillar att trilla boll och det är något Chelsea ofta har mindre svårt mot, ibland gillar då det ger Chelsea den möjlighet till snabba omställningar som laget fortfarande behärskar. Frågan är väl återigen, blir det den här matchen Torres börjar göra mål igen?

Chelsea har hittat försvarsspelet igen, vilket glädjer mig mycket då jag tillhör dem som anser att man bygger bra lag bakifrån. Därmed inte på något sätt sagt att laget ska spela defensivt, men även Barcelona är duktiga på att försvara sig. Problemet är dock fortfarande det svaga målskyttet, nästan obefintligt på senaste tid. Med undantag av urladdningen mot Portsmouth de sista minutrarna i cupen, har Chelsea bara åstadkommit som bäst två mål i två ynka matcher sedan 6 dec. Det är inte godkänt med den forwardsuppsättning vi trots allt ännu har, även om Anelka lämnat och Drogba och Kalou är och spelar landslagsfotboll. (Vi har inte fått höra något mer om den skada som Kalou ådrog sig i senaste matchen och som såg allvarlig ut!). Så vi behöver nog Lampard, vår näst bäste målgörare i den här matchen och ännu mer mot United. Sturridge behöver också hitta målformen igen. Det såg stundtals irriterat ut mellan honom och Torres senast, men det får vi hoppas var stundens hetta. Bägge är målgörare som vill göra mål, till skillnad från andre kantens Mata som är lika nöjd med att servera målen.

Det vi normalt har svårast för vid målgörande är att dyrka upp låga försvar och lag som väntar in Chelseas anfall som vakuumsäckar. Det är åtminstone någonting vi nog inte behöver frukta från Swansea hemma på Liberty. Det kan nog bli en rätt trevlig match, vilket kan behövas efter det oerhörda sömnpiller som bjöds framförallt i första halvlek på Loftus Road.

---
Swanseas bortaform är inget vidare, två raka förluster t ex förra helgen och denna i cupen mot Bolton som verkar hitta form nu, men vi kan inte döma av det då deras hemmaform varit desto bättre hela säsongen. De har också lånat ett par spelare i januari som kommer att förstärka dem. Josh känner vi väl, men han spelar inte mot oss. Det kan däremot Tottenhamlånet Steven Caulker göra.

---
Ingen tv-sändning (i Sverige) från den högintressanta och mycket svåra bortamatchen mot det lag som kanske hyllats mest för sitt spel efter City i år. Swansea är ett av ligans absolut bästa hemmalag och det här är en riktigt tuff match för stora Chelsea mot det vi ibland kallar lilla Chelsea på grund av de många kopplingarna till vår klubb. Deras manager Brendan Rodgers var ju ungdomstränare hos oss innan han blev manager för Reading. Hans son Anton spelade i ungdomslagen tills den här säsongen. Scott Sinclair och Leroy Lita har ett förflutet i Chelsea och lånet Josh McEachran känner vi alla till. Josh får dock inte spela mot Chelsea så han lär få se matchen från läktaren på Liberty Stadium, förmodligen med konflikterande känslor.

Swansea slog senast Arsenal på Liberty Stadium, och det i allra högsta grad rättvist med ett spel som beskrevs som mer Arsenals än Arsenals spel var. Swansea spelade verkligen bra i den matchen med det kortpassningsspel och rörliga bollinnehav som blivit deras kännetecken under Rodgers. Swansea har vågat satsa helt ut på sin spelmodell även i Premier League och det har lönat sig.

Det var mot Swansea Fernando Torres senast gjorde mål i ligan! Han tog sedan också ett tidigt rött kort, direkt utvisad vilket förstörde den fina sejour han hade fram till dess. Chelsea vann dock med tio man lätt matchen ändå, 4-1. Vi ska dock inte se det som något annat än en match i en period då Chelsea spelade bra. (Övriga mål av Ramires, två stycken och Drogba. Williams sent mål för Swans).

Chelsea behöver ett bra resultat, det vill säga vinst, inte minst som moralhöjare inför revanschmatchen mot United till helgen. Förhoppningsvis är dock fokus helt på Swanseamatchen då den blir svår nog även om de förlorade senast i ligan. Det var dock borta och som vi vet har Swansea bara förlorat en enda gång hemma den här säsongen, vilket är sensationellt bra. Den förlusten var dessutom mot nästa omgångs motståndare för oss, United så det vore ju fint om Chelsea gör bättre ifrån sig än de röda i Wales.

 


Lindy


Besök csfc-facebook: facebook

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>