AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 20 sp 11 v 4 o 5 f 39 - 25 mål 37 poäng
8-15 januari 2012
Nu på Facebook. | facebook Besök csfc-facebook:>>>

SunderlandInför Sunderland II

LÖR:
LAGUPPSTÄLLNINGARNA:

Bänken är nog det intressantaste med Chelsea idag. Sturridge är där, Essien är där. Hutchinson, Lukaku och Bertrand. McEachran saknas vilket vi kan ta sig bekräftelse på att det blir Swansea på måndag.


1 Petr Cech
17 Jose Bosingwa
4 David Luiz
26 John Terry (k)
3 Ashley Cole
16 Raul Meireles
6 Oriol Romeu
8 Frank Lampard
7 Ramires
9 Fernando Torres
10 Juan Mata
Avb: 23 Ross Turnbull, 27 Sam Hutchinson, 5 Michael Essien, 15 Florent Malouda, 18 Romelu Lukaku, 23 Daniel Sturridge, 34 Ryan Bertrand.


Sunderland 4-1-4-1:
Mignolet; Bardsley, O'Shea, Kilgallon, Richardson; Cattermole (k); Sessègnon, Vaughan, McLean, Kilgallon; Bendtner.
Avb: Gardner, Turner, Meyler, Elmohamady, Dong Won Ji, Westwood, Wickham
Domare:Phil Dowd.


---
Varning för sena mål idag.
Dels vet vi numer mycket väl hur många Chelsea tillåter och mot Pompey gjorde vi dem dessutom. Det är dessutom något av en tradition i just matcherna mellan Sunderland och Chelsea. Fem gånger av de senaste sex mötena har det gjorts mål i slutminuten eller på övertid!

Det lär nog dock inte komma på hörnan, mot oss. För vi är enda lag i PL som inte släppt in mål från hörna i år. Detta trots att vi klagat högt och bittert på vårt spel på fasta situationer och försvarsspelet i största allmänhet. Hörnorna klarar vi dock bra. Nu har dock Sunderland minst en specialist på fasta situationer i Seb Larsson, så som med all statistik kan det ju ändras.

Stamford Bridge är dock ingen fästning för oss nu längre, efter att Sunderland slog oss där senast. Vi har förlorat våra flesta matcher på Stamford, vi har bara hållit en enda nolla på de tolv senaste hemmamatcherna. Det är en statistik jag oerhört gärna vill ändra på. Väldigt gärna.

Årets straffdomare är inte Mike Dean som det brukar vara utan dagens domare, Phil Dowd. Han har dömt ut sju straffar hittills. Ytterligare ett skäl att tro på att Lampard startar då han är vår bäste straffskytt och en av ligans allra bästa genom tiderna antar jag. Vår näst bäste förbereder sig dock för spel i västafrika. Tredje straffskytt är väl David Luiz då ju Anelka lämnat, och han har också missat i år. Även om vi vunnit en straffläggning under året så har vårt straffskytte faktiskt varit lite sämre än vanligt med ovanligt många missade straffar.

Men kom ihåg, Sunderland är ett fullständigt annat lag under O'Neill än Bruce. De har tagit fler poäng under den förre än den senare, trots att Bruce ledde laget i mer än dubbelt så många matcher. Så lite nervös är jag allt.

FRE:
En tidig gissning på laget för lördag eftermiddag blir den här:
Cech - Bosingwa, Luiz, JT, Cole - Ramires, Romeu, Lampard - Sturridge, Torres, Mata

Jag tror på Lamps, men det kan lika väl bli Meireles då Sunderland är ett fysiskt lag och AVB tycks föredra att vila Lamps mot dem. Mata tycker jag borde få vila, men då Malouda är krasslig har vi ingen ersättare egentligen. Fast visst vore det intressant att testa Bertrand som yttermittfältare, men det finns faktiskt inte riktigt rum för honom. Jag tror och hoppas på inhopp för Lukaku. McEachran tror jag sparas nu då lånet till Swansea är klart överallt utom på den officiella sajten.

Men håll med om att det skulle vara oerhört intressant att pröva följande anfall: bara Sturridge och Torres som spetsar och Mata som central offensiv mittfältare istället.

Malouda räknas fortfarande som tveksam vilket är lite synd då jag tycker Juan Mata skulle må bra av att få vila lite. Om Malouda är frisk kan han starta och Mata få hoppa in för eventuell avgöra matchen, eller tvärtom. Men Mata behöver nog få lite vila då han matchats hårt och visat tecken på att tappa form. Lite vila behövs inför de ännu svårare matcher som väntar, även om ett nyväckt Sunderland inger respekt under Martin O'Neill.

Sunderland saknar tre spelare pga skador, Titus Bramble, Jack Colback och Wes Brown. Ingen av dem är spelare som Chelsea hade fruktat om de hade kunnat spela. Wes Brown har varit rent svag sedan han kom till Sunderland i mina ögon och Brambles bästa tid har nog varit. Däremot har de fått ett glädjebesked, Frazier Campbell är återigen spelklar efter 18 månaders skadefrånvaro. Det är nog för tidigt för honom att starta men Sunderland som haft problem med att göra mål välkomnar honom säkert tillbaka. En spelare som Chelsea får se upp med på fasta situationer (så det är kanske tur att Mikel inte startar då han är den som ger bort flest sådana runt straffområdet, om man får vara lite elak, men även Luiz har orsakat en del) är förstås Sebastian Larsson som tillhör toppen i PL när det gäller fasta situationer. Själv fruktar jag också Sessegnon som visar form och är ett anfallshot hos Sunderland, åtminstone mer så än Nicklas Bendtner som aldrig varit i närheten av samma spelare på plan som i sina egna ögon .Bendtner har varit tveksam inför matchen men räknas nu som spelklar, liksom Connor Wickham och Phil Bardsley.

Sunderland har vunnit fem av sju matcher sedan O'Neill kom dit. (O'Neill som växte upp som Sunderlandsupporter!). Det kan jämföras med vårt usla hemmafacit, med bara fyra vinster på de senaste nio hemmamatcherna i alla tävlingar. Vi har dock 13 vinster på 14 senaste mot Sunderland på Stamford Bridge, men så var det den där fjortonde förra året som fortfarande svider djupt inom mig för den livlösa viljeavsaknade insats våra spelare gjorde och Paulo som mittback var inte lösningen på någonting i den matchen. O'Neill har också ett värdelöst facit mot Chelsea på Stamford. Han har aldrig med något lag besegrat Chelsea där. Vi har inte förlorat så många hemmamatcher någon säsong (hel säsong) sedan 2001-2002 (vi slutade 6:a det året), och vi är bara halvvägs med 3 förluster och har kvar United och Spuds av topplagen att möta hemma... Så hemmaplan är inte direkt vår melodi i år.

TORS:
Daniel Sturridge är aktuell för spel igen. Vi kan nog räkna med honom i matchen mot Sunderland och vi får hoppas han hittar formen igen. Det var ju lite si och så med det de senaste matcherna han spelade. Däremot är det återigen frågetecken om Florent Malouda som missat träningarna i veckan. Det avgörs fredag om han kan spela. Iva och Mikel fortsatt borta, men JT lär spela som vi redan rapporterat, trots smärtor i knät efter närkontakt med stolpen när han räddade på mållinjen mot Pompey.

Sunderland har tre raka segrar. Klart bättre facit än Chelsea som bara har en (plus en i cupen). Vi får nog kalla det Martin O'Neill-effekten. Det är ju inte direkt alltid som ett managerbyte får omgående effekt (och ibland inget alls), men för Sunderland tycks det verkligen fungerat. Det syns på inställning, glädje bland spelarna och motivation.

---
Sunderland på lördag är ingen lätt motståndare. För några veckor sedan hade jag gett Chelsea klart bättre odds, men Sunderland har förändrats och förbättrats kraftigt sedan Martin O'Neill tog över från Steve Bruce. De har fortfarande ett problem framåt men som lag är de klart bättre nu och det har redan synts då de klättrat i tabellen och kommer att erbjuda stora problem för Chelsea i helgen. Särskilt som Chelseas form fortfarande inte är övertygande även om matchen mot Portsmouth slutade med stora siffror. Chelsea har dock en hel del arbete kvar att göra den här månaden innan vi är färdiga för ett möte med United i början av nästa.

Vi vann knappt mot Sunderland i början av säsongen, 2-1 slutade matchen efter att vi släppt in mål på övertid. Av deras specielle övertidshjälte från Korea, Wang-Do Ji. Han som också gav dem överraskningssegern mot City, på övertid.

Sebastian Larsson har hittat spelglädjen igen och gör åter viktiga mål på fasta situationer. Sessegnon har varit viktig på slutet och ser ut som den spelare vi trodde han skulle bli. O'Neill tycks återgett spelarna spelglädje och en nytändning som har lyft dem i tabellen till tionde plats. Det är dock stenhårt där i mitten med sju lag inom tre poäng. De kommer från en storseger borta mot Wigan (som vi bara klarade oavgjort mot) och en cupseger över Peterborough.

Förra året var Chelseas insats mot Sunderland på Stamford Bridge förmodligen årets sämsta på många sätt. En oförklarlig laguttagning och en insats som fick även den mot Villa i helgerna att se hyfsad ut. Det var matchen som startade förra årets allvarliga formsvacka. Något sådant vill vi självklart inte se just nu.

Det är långt till matchen, Chelsea har en hel del skador just nu och någon eller några kanske kommer tillbaka eller frisknar till. Jag tvivlar faktiskt på att JT spelade hundraprocentigt mot Portsmouth. Han behöver vila men kommer inte att få det då det verkar som om Ivanovic kommer att bara borta även mot Sunderland. Även Mikel och självklart Essien lär nog saknas. Drogba och Kalou saknas av andra skäl, så laguppställningen blir säkerligen något liknande den som vann mot Wolves eller mot Pompey då det bara skiljde på ett enda namn. Kanske är affären med Bolton om Gary Cahill klar, men frågan är nog om Cahill lär spela redan då även om han är klar. Om affären inte är klar till nästa helg då undrar jag om den någonsin blir klar.

Ändå måste Chelsea ses som favoriter, inte minst ur aspekten att vi måste vinna för att hänga med toppen. Vi har också hemmaplan, vilket dock inte varit någon fördel hittills i år, men det kan fortfarande vända.



Lindy

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>

epost
CSFC