AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 20 sp 11 v 4 o 5 f 39 - 25 mål 37 poäng
3-8 januari 2012
Nu på Facebook. | facebook Besök csfc-facebook:>>>

PompeyInför Portsmouth - FA Cupen omg 3

NY FRÅGA

SÖN:
LAGUPPSTÄLLNINGARNA:
JT startar, hade någon trott något annat. Men jag hoppas han inte spelar på sprutor, för det är ingen bra idé i en sådan här match. Romeu vilas och Meireles tar den defensiva rollen. Chelsea startar nog den starkaste elvan de kan just nu, med diskussion på någon position kanske.

1 Petr Cech
17 Jose Bosingwa
4 David Luiz
26 John Terry (k)
3 Ashley Cole
7 Ramires
16 Raul Meireles
8 Frank Lampard
10 Juan Mata
9 Fernando Torres
15 Florent Malouda
Avb: 23 Ross Turnbull, 20 Paulo Ferreira, 27 Sam Hutchinson,34 Ryan Bertrand, 6 Oriol Romeu, 20 Josh McEachran, 18 Romelu Lukaku.

Portsmouth 4-4-1-1:
Henderson; Ward, Pearce, Rocha, Halford; Lawrence (k), Norris, Mokoena, Mullins,; Kitson, Futacs.
Avb: Ashdown, Ben-Haim, Hreidarsson, Webster, Williams, Huseklepp, Benjani.
Domare: Anthony Taylor.

---
Matchen City mot United blev inte ett dugg intressant efter att Chris Foy, ständigt denna Foy, årets sämsta domare i alla kategorier och sätt återigen bestämt sig för att avgöra skeendet. Jag tyckte utvisningen var löjligt hård och straffen var också tufft dömd. En sak är dock säker, United har fått tillbaka till otroliga flyt. De två första skotten på mål gick i mål och till och med när Rooney missar straffen blir det mål. Sedan var den matchen inget att se längre. Att Foy får fortsätta döma efter sina tidigare insatser, och inte bara i skandalmatchen han orsakade mot QPR, utan minst lika mycket i andra matcher där han till varje pris sett till att stå i centrum med tveksamma och kontroversiella domslut, det måste vara säsongens största gåta. Särskilt som han dömer på övertid och ändå får han ta hand om en match av den här digniteten....skrämmande av FA. Domare har ett svårt jobb och vi gnäller gärna på dem, med viss rätt självklart. Men vissa insatser och vissa domare borde faktiskt inse själva när det är dags att sluta som Øvrebøe faktiskt gjorde när han nog tog en titt på sin insats i CL-historiens värsta domarfiasko (hittills). Chris Foy har nu i ett flertal matcher denna säsong matchat det, utan ett uns av självinsikt. Det värsta är den dåliga stämning han alltid orsakar på plan genom sina ständiga missbedömningar, alla domare gör fel, men goda domare kan ändå rätta till saker och hålla matcherna under kontroll. Foy bryr sig inte ens. Det är inte så att han direkt gynnar ett lag när han dömer, även om det i praktiken blivit så flera gånger - han är dock lika usel rakt igenom.

Att City ens kunde komma nära var inget mindre än en bragd trots Uniteds flyt och Foys inflytande på matchen. Det visar också hur enormt de har växt som lag i år. Talang och trupp har de haft ett tag, nu är de ett lag att räkna med i allra högsta grad. De skulle också haft en straff för en uppenbar hands på Phil Jones, för att nämna ännu ett av ett otal felbeslut av mannen i svart. Foy måste tvingas se om den här matchen, liksom sina tidigare fiaskon och sedan stängas av. Det håller nog Mancini, AVB, Dalglish och en hel del andra förfördelade med om. Att Foy får fortsätta döma fotboll är ett hån mot sporten.
Däremot kan vi vara rätt säkra på att Ferguson lär inte gnälla över domaren ikväll, för en gångs skull.


---
Det är ingen tvekan. Chelsea har FA Cupen som ett mycket viktigare mål i år än på flera år. Det känns och det märks i de uttalanden som kommer från klubben i år. Vi har i praktiken lagt ned hoppet om att vinna ligan då City är så imponerande, även om vi självklart måste och kommer att kämpa hela vägen då placeringarna bakom är så viktiga numer. Champions League är som vanligt en fråga om tur och chans, men de spanska lagen ser onekligen ut som stora favoriter i den turneringen. Så FA Cupen har fått en stor vikt i år och det känns att Chelsea har för avsikt att göra bra ifrån sig i årets cup. Vilket självklart inte är en garanti för att vi lyckas, vi har sett förut hur saker och ting kan låsa sig även inför uppgifter där Chelsea egentligen inte ska ha några som helst problem. Och även Pompeys fans är optimistiska då de vet att deras klubb är ett bra cuplag. Även om jag nog tycker de överdriver hur nära de var att vinna finalen för två år sedan, visst Boateng missade en straff, men det gjorde Lamps också. Jag kan dock hålla med om att i den kampanjen var nog finalen den match Chelsea imponerade minst i, ändå var segern hur rättvis som helst. De pratar också gärna om träningsmatchen i somras som Chelsea vann tack vare ett självmål av Ben Haim. Och Pompey såg bra ut i den matchen, men det var verkligen bara en första träningsmatch för oss, de hade spelat fler innan. Vi såg också hur oerhört imponerande Chelsea var i de övriga träningsmatcherna, men så har vi bara spelat vid enstaka tillfällen efteråt.

"The FA Cup is always a trophy you want to win; it doesn't have any extra significance now, it was valued highly right from the beginning of the season," säger Roberto di Matteo, men just det faktum att Chelsea känner sig tvingade att uttrycka sig på det sättet ger faktiskt motsatta intrycket, att cupen är lite extra viktig i år. Men visst, ligan är alltid viktigast.

LÖR:
Jag älskar FA Cupen och romantiken kring den, och ingen gång är den roligare än i tredje omgången. Även om sensationerna blivit färre genom åren och överraskningarna inte duggar särskilt tätt numera. Men visst händer det att storlag underskattar sina motståndare och åker på förluster, eller åtminstone får spela om. Som Bolton som bara fick oavgjort och omspel mot Macclesfield, oavsett hur illa Bolton ligger till i Premier League var det här en match de lätt skulle vinna - också utan Gary Cahill i laget. Swindon slog ut Wigan som spelat bra på sistone och tagit poäng lite då och då (inte minst mot oss). Jag njuter av att se en spelare som Vardy i amatörlaget Fleetwood som tar för sig och imponerar även om siffrorna rann iväg mot Blackpool i tv. Och hur underbart är det inte att få se tv-bilder från en sådan arena som Fleetwoods, med en halv läktare bakom ena målet för det är allt som fick plats för husen som ligger precis intill. Eller upptäcka att Fleetwood Town i Lancashire inte bara spelar i exakt likadana tröjor som Arsenal (de till och med har samma sponsor av tröjor) utan deras arena heter också Highbury, precis som Arsenals gamla klassiska arena... Eller varför inte ta upp att Milton Keynes Dons som hånades i pausen för att ägarna tog Wimbledon och omlokaliserade och döpte om klubben (det är ju inte publiken eller laget MK Dons fel...) som nästan slog ut Queens Park Rangers (som lyckades kvittera till sig ett omspel i sista spelminuten). Stevenage som gjorde sensation häromåret har också gått vidare till fjärde omgången i år. Crawley slog ut Bristol City, det var heller knappast väntat.

Jag hoppas dock verkligen inte på någon överraskning i just den match vi väntar på imorgon, Chelsea mot Portsmouth vars manager, unge Michael Appleton (bara två år äldre än AVB och en gång assistent till Roberto di Matteo i WBA) tror och hoppas på en överraskning om Chelsea underskattar dem. Innan vi spelar kommer jag dock att sitta klistrad framför tvn och se hur City och United ställer upp. Jag tror City satsar och ställer upp med i princip samma manskap som om det hade varit en ligamatch. Däremot har jag ingen aning om hur Ferguson rankar matchen. Är det ett prestigemöte eller kommer han att matcha ett försvagat manskap? Vill han ha revansch för det förnedrade resultatet senast lagen möttes? Eller ger han bort FA Cupen för att satsa på ligan nu när United har skadeproblem och en tunn trupp jämfört med City? Mycket intressant blir det.

---
Chelsea har lite frånvaro inför matchen, men till skillnad från Pompey så har vi en stor trupp att ta spelare ifrån så det ska inte betyda mycket. Portsmouth däremot lär ha minsta truppen av alla lag i de högsta divisionerna pga sina ekonomiska problem. Och ännu har det inte avslöjats om och vem den nye ägaren kan bli.

Essien, som vanligt även om det nu börjar bli anledning att se fram emot hans comeback, även om vi nog ska vara försiktiga med att som tidigare gånger betrakta det nästan som en ny värvning att få honom tillbaka. Essien har en lång väg kvar till att bli the Train eller the Bison från förut efter sina svåra knäskador och vi måste ställa rimliga krav på honom när han väl bli aktuell igen. Senaste budet är att han är spelklar i slutet av januari.

Däremot är Branislav Ivanovic fortfarande skadad, liksom Mikel och prognosen har ändrats från en kortare skada för bägge till ett par veckor nu!
Florent Malouda är frisk igen och det sägs inget om Carlo lär locka över honom till PSG i franska ligan redan i januari. Drogba och Kalou är också borta ur bilden till den här matchen och kanske ända till mitten av februari då Elfenbenskusten absolut tillhör favoriterna till att gå hela vägen i ACN. (Vilket retar mig ovanligt mycket då vi har Man United i den här perioden, en match åtminstone jag vill ha Drogba med i, så för Chelseas skull kommer jag att heja på andra länder i år i ACN, även om jag också unnar Drogba en stor landslagsframgång).

Om John Terry kommer att spela bestäms vid dagens träning. Han har spelat på sprutor senaste tiden pga en knäskada.

Chelsea kommer att matcha ett starkt lag mot Portsmouth då klubben tar FA Cupen på allra största allvar i år.

FRE:
Chelsea är ju lite av FA Cupspecialister, något som understryks av att vi faktiskt vunnit tre av de senaste fem finalerna. Därtill har vi lite längre tillbaka i det här årtusendet också några finaler vi kanske vill glömma. Ni ser mer på Chelseas resultat i FA Cupen under rubriken Resultat här bredvid. Det lag vi vann senast över är söndagens motståndare, även om förhållandena är väldigt olika för lagen idag. Då var Chelsea obevekliga i ligan (även om vi inte imponerade som mest under helgperioden), satte målrekord och vann för första dubbel. Vi kan alltid börja det nya året med samma förhoppning efter den sena och högst rättvisa vändningen mot Wolverhampton. (Fast då lär vi nog få göra en hel del åt ovanan att släppa in sena mål).

Portsmouth är inget imponerande lag på bortaplan vilket kanske förklarar deras blygsamma placering i The Championship. Bara en enda seger på bortaplan på hela säsongen, mot Burnley nyligen. Senast Portsmouth slog oss var i december, 51 år sedan! December 1960 för att vara exakt.

Porsmouth mötte vi senast i AVBs första match för Chelsea. Vår första träningsmatch då laget var helt olika i varje halvlek. Vi vann, om än på ett självmål av vår fd spelare Tal Ben Haim. Portsmouths manager då Steve Cotteril är nu i Nottingham.

Eventuellt omspel blir 17 januari. Men hur mycket jag än gillar att se Chelsea spela får vi hoppas slippa det.

TORS:
Chelsea har inte förlorat mot Portsmouth på över ett halvt århundrande, enligt utskick från CFC.

Mer rolig statistik: Chelsea har bara förlorat en av 46 FA Cupmatcher mot ett lag från en lägre division, det hände dock rätt nyligen. 2008 mot Barnsley (0-1).

Chelsea har gått vidare från omgång 3 tretton år nu. Bara Arsenal har ett bättre facit med femton. Hemma har Chelsea bara vid straffläggning (inte vår specialitet som alla känner till) förlorat i FA Cupen sedan 2003.

Frank Lampard är bäst målskytt i FA Cupen just nu. Han har gjort 19 mål sedan säsongen 2005-06. Didier Drogba som slog in målet på Wembley mot Pompey, en härlig frispark (Lamps missade ju en straff där!) har gjort mål tre gånger på raken mot sydkustlaget. Han lär dock knappast spela på söndag även om han officiellt inte åker till ACN förrän den 11:e.

Portsmouth kan ha nya ägare, troligen, innan matchen på söndag. Konkursförvaltaren har sagt att innan fredag kväll tror han affären är klar. Vilka de nya ägarna blir är ännu en affärshemlighet, men troligen innebär det att Vladimir Antonov som i praktiken om än ej officiellt äger klubben försvinner. Just det, samma Antonov som inte fick gå in som delägare i Saab och som nu är efterlyst för någon bankaffär i Litauen (som innehåller många frågetecken, varav en del är verkligen stora och mycket nationellt betingade). Antonov kontrollerar bolaget CSI som idag äger Portsmouth.

ONS:
John Terry tränar inte pga ryggskada den här veckan utan får bara rehaba. Ivanovic är tveksam till start mot Pompey pga sin skada. Kanske ett bra tillfälle att låta Sam Hutchinson spela igen, fast Luiz och Hutchinson låter lite osäkert.

Sturridge kan vara borta även mot Pompey pga sin höftskada och Malouda har ett virus som kan hålla honom ur spel även om det är långt till söndag. Essien fortfarande ett par veckor från att komma ifråga.

---
Reprisen på cupfinalen 2010 mellan ett formskakigt Chelsea och ett Portsmouth som är långt ifrån samma klubb som de då var, innan de stora ekonomiska problemen, nedflyttning och en tuff tid. Idag på en blygsam 17:e plats i den lägre divisionen, men alltid ett pålitligt cuplag trots svag ligaform under helgerna. De, liksom Chelsea vann dock senast, hemma mot Watford med 2-0

Vinsten mot Wolverhampton betyder mycket, men vi får inte glömma hur det såg ut. Hur Chelsea återigen visade upp gummiben och släppte in ett mål sista tio minutrarna. Vi hade dock lite tur (även om den var förtjänt) och lyckades för en gångs skull svara och vinna matchen. Även om Wolves är bättre än Pompey kan Chelsea inte bjuda på något liknande ännu en gång. Även om jag misstänker att Chelsea kommer att vila flera spelare. Det är ännu frågetecken om spelare som Sturridge, Ivanovic, Mikel. Mata behöver vilas, kanske också Ashley Cole och JT behöver absolut vilas, då JT har spelat halvskadad på sistone.

Chelsea är och ska vara stora favoriter att gå vidare. FA Cupen är också nu ett betydligt viktigare mål än det var när säsongen startade. En bra cupturnering, final och vinst på Wembley och väldigt mycket kan bli förlåtet. Därtill försvinner en av de absolut värsta konkurrenterna redan i den här omgången, vare sig det blir City eller United från Manchester. Det var ju lottningen som höjde FA Cupens temperatur ordentligt redan från omgång 3. Dessutom en repris på förra årets möte. Även i år håller jag City som favoriter, jag tror helt enkelt de vill vinna den här matchen mer än Ferguson som vill spara spelare efter flera skador.

Matchen spelas dock på Stamford Bridge och just nu undrar man om det är en fördel eller möjligen en nackdel? En annan stor fråga är vilka om några ungdomar får chansen i den här matchen?

Viasat har valt bort matchen för Peterborough mot Sunderland. Sunderland som vi möter härnäst i ligan, ett lag på väg tillbaka till vad de tippades bli den här säsongen, dock under ny manager. De är svårt skadedrabbade nu, men det är ju tid till den 14:e. Också den matchen kan hamna utanför tv-sändningarna då i skrivande stund har Viasat inte schemalagt den dagens sändningar.

 



Lindy

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>

epost
CSFC