5 Chelsea FC 13 sp 8 v 1 o 4 f 28 - 17 mål 25 poäng

Det har pratats om att Roberto di Matteo skulle lämna, vilket har dementerats av honom. Ryktena har nog mest uppkommit då han fått förfrågningar om mangerjobb, bl a ska ju Basel varit intresserade ett tag.

Det jag njuter mest av från lördagens vinst över Wolves är inte spelet, för det imponerande inte även om vi var överlägsna, det var för individuellt för min smak, inte lagspel. Det var att vi höll nollan för första gången sedan april på hemmaplan. Det vill jag se många fler gånger nu.

Lördag:
MATCHEN: Chelsea vs Wolves 3-0

Redan i 2a minuten får Meireles till ett skott som Hennessy upptäckte sent, men det smet utanför stolpen.
- 6 min. Ramires är ytterst nära att göra mål men Hennessy lyckas pånågot sätt sträcka ut och tippa den till hörna.
- 7 min. MÅL. John Terry går upp och nickar bollen otagbart in i mål. Ganska obevakad en bit ut i straffområdet. Bollen touchar Chelseafanset Roger Johnson på väg in.
- 20 min. Chelsea trasslar lite i Wolves straffområde men det blev aldrig riktigt farligt. Wolves har inte åstadkommit någonting och Chelsea ser ut att ha matchen i säker hand, men det trodde jag mot Arsenal, Liverpool, Genk och Leverkusen också, så osvuret är bäst så länge vi bara har ett måls ledning (även två måls känns det som just nu).
- 23 min, Wolves första lilla farlighet, En nick över.
- 29 min. MÅL. Mata tar sig in i straffområdet och undviker all bevakning och sätter in bollen till Sturridge som enkelt slår den i mål. Sturr har nu gjort lika många ligamål som Lamps.
- 32 min. Wolves skapar en del oreda vid en hörna, men bollen tar bakom målramen.
- 38 min. Milijas byts ut mot Ebanks-Blake, och han såg inte skadad ut.
- 40 min. Ettrigt skott av Sturridge som Hennessy har stora problem med.
- 45 min. MÅL. Drogba skapar en chans på egen hand men skottet täcks, Drogba tar själv hand om returen och lägger den tillbaka bollen till Cole som lyfter in den till Mata som styr in bollen i mål, rätt svårt rent tekniskt i det läge han befann sig i. Chelsea är nu i total kontroll och visar att vi är minsann inte slut än. ;-) Sjätte målet för Mata redan totalt, på 8-9 skott enl kommentatorn.
ANDRA HALVLEK:
Jag ser trots allt matchen som vunnen nu och därför är det absolut viktigaste för mig att vi nu håller nollan i matchen. Inga onödiga sena mål tack. Men gärna några framåt till. En storseger ger alltid råg i ryggen och på tisdag är det dags för scousers igen. Revansch är anbefalld inför den matchen. Vi har också en rätt dålig målskillnad så många mål skulle sitta bra.
-50 min Fin räddning igen av Hennessy på ett Ramiresskott.
- 53 min. Wolves kontrar och Wards skott smiter precis utanför. Strax innan hade Ramires och Sturridge chansen att öka ledningen, men missförstod varandra.
- Chelsea tänker tydligen vila sig igenom andra halvlek inför veckomatchen. Vilket gör att Wolverhampton har klart mycket mer att säga till om. Och försvarsspelet imponerar återigen inte, även om Wolves ännu inte har kunnat utnyttja det. Skärpning.
- 59 min. Sturridge tar sig ned och förbi målvakten Hennessy, men ingen är framme på bollen parellellt med mållinjen.
- 63 min. Nätrassel. Men Drogbas skott rasslar nätet bakifrån då det inte träffade mål. Matchen är lite avslagen men det känns som om Chelsea kan göra fler mål. Vi får hoppas.
- 65 min. Cech får göra en räddning på skott från Fletcher, efter hörna.
- 70 min. Meireles ut och Lamps in.
- 72 min, Hennessy dubbelräddar först skott från Sturridge, sedan retur från Mata som gick rakt på honom. 15-3 i målchanser enl officiella statistiken. Chelsea är åter okoncentrerade framför mål känns det som.
- 74 min ger Cech en lite onödig retur men räddar nästa skott skickligt. Åter är jag inte nöjd med försvarsspelet.
- 76 min, debutanten Forde in för Zubar som var tillbaka efter nio månaders skada. Han märktes inte så mycket.
- 77 min. Sturridge får en riktg ordentlig snedträff innan Bossman Bosingwa byter av Ivanovic och Torres luftas istället för Drogba som jag tyckte gjorde en klart godkänd match även om det inte var nära mål.
- 82 min, Sturridge är åter lite väl egoistisk och försöker gå igenom fyra man istället för att passa. Det har varit mycket av sådant från alla där framme i andra halvlek.
- 87 min. Torres väljer fel och lägger bollen till Lamps, en försvarare får en tå på bollen. Men Ramires var i det bättre läget. Torres trodde dock förmodligen att Lamps var den säkrare målgöraren av de två. Strax efter täcker Johnson ut Torres skott inne i straffområdet.

Solklar seger för Chelsea, men jag är inte imponerad ändå. Jag gillar inte att de bara slarvade sig igenom andra halvlek och ett bättre lag hade straffat oss för försvarsspelet i den halvleken också. För mycket individuellt spel och för lite lagspel. Visst 3-0, men det här duger ändå inte Chelsea. Jag vill se mer attityd, mer jävla anamma och en vilja att faktiskt göra fler mål också. För det borde vi verkligen ha gjort. Minst det dubbla som jag ser det om Chelsea hade velat.
Det var helt enkelt för stor klasskillnad mellan lagen. MoTM Juan Mata med två assist och ett tekniskt skickligt mål.

Tyvärr tog lagen framför oss poäng så vi är fortfarande utanför de viktiga platserna. Lite glädjande dock att United ändå tappade två.

---
AVB har gått till kraftfullt försvar mot oss som säger att Chelseas höga försvarslinje är det som orsakar vårt usla försvarsspel. Han har nog en poäng när han säger att det är inte problemet när vi spelar bra. Men han undviker att prata om problemet den har att hinna hem på omställningar. Det är dock inte det som orsakat målen i de senaste matcherna, där han han nog rätt. De har ju kommit efter onödiga fasta situationer som har skapats. Mikels tackling och hörnan som avgjorde för Leverkusen när Friedrich fick klättra högt på Alex. Det spelar dock inte så stor roll hur de kommer, det allvarliga är att de kommer. Målen alltså och han undviker noggrant att bemöta varför de sker i slutet av matcherna. Om det säger han återigen bara att laget har problem med koncentrationen, men varför har de det? Bristande fysik eller.... Läs mer: >>

Fredag:
AVB lär fått förnyat stöd av Roman Abramovich vid ett möte igår och han tackar nej till stöd av Guus Hiddink. Det sista beklagar jag djupt då jag tror AVB faktiskt kunde mått bra av att visa ödmjukhet och ta hjälp av Hiddink. Det har aldrig någonsin varit frågan om att Hiddink tar över AVBs jobb. (Fast fortsätter det här kan den situationen kanske förändras). Det är inte kritik mot någon att ta emot hjälp av alla som vill och kan hjälpa till i en svår situation och Guus hade kunnat göra det. Men AVB har reagerat rätt stingsligt på kritik han fått så jag trodde nog aldrig att han skulle acceptera hjälp av någon han förmodligen ändå ser mer som en jobbkonkurrent än en resurs för Chelsea.

Petr Cech som alltmer börjar se ut som en talesman för Chelseas spelare, betonar att Chelseas kris inte beror på AVB utan på spelarna själva och så är det nog. Men ändå måste något göras åt försvarsspelet och det beror på AVBs takikt som jag ser det."The reaction of the players is that we can show on the pitch that we really mean what we say." Även Michael Ballack kritiserar Chelsea, eller kanske mer reflekterar över att laget har förlorat den mentala styrka som det haft och som gjorde dem till det storlag vi ska vara. Han betonar att han och spelarna i Leverkusen kände det redan från start i onsdags (och det syntes även ut i rutan). Inte ens när Chelsea tog ledningen fick de någonsin ett mentalt övertag utan Leverkusen trodde de skulle kunna vända matchen. Och det är nog så sant, för det är ju inte så att spelarna är så mycket sämre, det handlar om det mentala, självförtroende och inställning. Det är oftast det som avgör i toppfotbollen och det är det som de bästa managerna kan förmedla till sina lag, som Ferguson och Mourinho. AVB måste nu klara sitt livs tuffaste uppgift och se till att han kan vända Chelseaspelarnas förlorande attityd för även lag som Wolves kan ju se det bristande självfötroendet som leder till misstag.

Onsdag:
MATCHEN: Leverkusen-Chelsea CL = 2-1

Coles frånvaro förklaras av en ankelskada och då Chelsea bara har en vänsterback i sin CL-trupp (tacka Uefas regler för det då Ryan Bertrand inte får räknas som egen produkt där...) har det gett Chelseas mycket oväntade backuppsättning. Kanske inte det mest lugnande med tanke på hur den mer ordinarie backlinjen har presterat hittills.

En trist första kvart, inte ens en susning av målchans. Det mest intressanta är att både Petr Cech och Michael Ballack spelar med nässkydd.
- Igår gjordes det hur många mål som helst, inte minst i första halvlek. Idag är det efter 25 min bara två lag som gjort mål, Valencia två och Milan ett åt vart håll i sin match. Frågan är nog vilken match som är tråkigast, men den i Leverkusen lär i allra högsta grad vara med i den matchen.
- Försvarsmässigt ser Leverkusen mer imponerande ut hittills än Chelsea även om vi fortfarande saknar målchanser i 30 min. Luiz förnekar sig inte med vissa koncentrationsproblem eller vad vi ska kalla det. Det vore en överraskning om han inte blir avstängd ikväll. Dvs drar på sig sin andra varning. Jag ger första halvtimmen till Bayer Leverkusen på någon slags poäng för de åtminstone varit lite grann i motståndarnas straffområde. Drogba drog en 40m frispark rakt på Leno.
- 33 min, nickar 100-jubilerande Ballack bollen i ribban. Lite av en droppnick som kanske hade räddats på mållinjen av spelare, men ändå...ännu en poäng till Leverkusen.
- 38 min, Drogba kommer fri, rundar målvakten men i alltför snäv vinkel missar han mål. Passning från Sturridge. Matchens bästa målchans.
- 43 min. Sturridge håller undan försvararna och får fram bollen till Mata som i det närmaste fri borde gjort bättre än att slå bollen rakt på målvakten. Minuten efter försöker Sturridge vinkla in bollen. Leno räddar. Chelsea har ryckt upp sig de sista minuterna.
- Fem minuter fotboll ungefär. Hoppas andra halvlek blir som de och inte de övriga 40.
-MÅL. 49 min. Drogba visar målform igen. Sturridge frispelar honom, en back hinner emellan och Drogba trasslar sig fram till ett skottläge där han får sträcka ut, och placerar bollen utom räckhåll för Leno in i mål.
- Minuten efter spelar Drogba fram Lampard som försöker språngnicka från långt håll men alltför rakt på målvakten. Chelsea har verkligen tagit kommando i andra halvlek. Det är ett annat lag i Chelseas blå jämfört med första halvlek.
- 58 min två jättefina avslut av Ballack som Cech med möda och skicklighet håller ur målet. Otrligt fin insats av både Ballack och Cech. Vi behöver nog ett mål till för Ballack ser som förutspått i förhandsartikeln ut att göra mål i sin jubileumsmatch...
- 61 min, Kiessling nära att nicka mål, men får den rakt mot Cech som räddar igen fast kanske lite lättare. Just nu har Leverkusen Chelsea på gaffeln. Måtte försvaret hålla.
- 64 min. Solorush av Sturridge som fintar bort backen och skjuter men Leno kommer ut och blockerar med sitt bakre ben. Sturr kunde spelat Drogba men...det gick ju nästan.
- Det är en helt annan match i andra halvlek. Bra mycket roligare och mer spännande.
- 66 min, den ovanligt anonyme Mata ut för Malouda.
- Ett mål till så jag kan slappna av lite. Står resultatet är Chelsea klara för play off och ska bara spela om placering mot Valencia på Stamford Bridge om två veckor.
- 69 min. Alex in för Luiz som har lite problem i magen efter en spark, men också är den ende blå som riskerar avstängning i nästa match.
- Chelsea just nu tre poäng och ett mål tillgodo på Valencia så vi måste ta poäng på Stamford för att vinna gruppen, om resultatet i Leverkusen står sig i 20 minuter till. Genk har fullständigt vikt ned sig efter bra insatser hemma mot Valencia och poäng även mot Chelsea.
- 72 min. Malouda rakt på Leno. Bosingwa får snedträff på returen. Meireles blir varnad.
- MÅL. Derdiyok gör mål med sin första bolltouch. Försvaret går bort sig totalt och flera Bayer-spelare fria, Cech blir överspelad och Derdiyok kan nicka i öppet mål. Så är det mesta osäkert igen. Räknas det som sent mål i 73 min.
- Chelsea måste nu ta minst en poäng mot Valencia på Stamford Bridge, men framförallt hålla tätt i resten av matchen. Vilket inte är givet med vårt försvar.
-Mikel in för Meireles som nyss byttes in, men blev kortad. Ovanligt byte och lite fegt kanske. 80 min. Vlaencia har nu bättre målskillnad är Chelsea också. Dock en poäng mindre för närvarande. Kanske borde Chelsea fått straff när Iva och Leno stöter ihop, men domaren var inte intresserad.
- 84 min. Både Drogba och Sturridge fria på Maloudas passning, Drogba skjuter direkt, utanför.
- Drogba skadad men inga byten kvar så han får halta kvar. Kan åtminstone försvara.
- Mycket nervösa 2 stoppminuter.
- MÅL. Manuel Friedrich på stopptid nickar in en hörna. Chelsea är förfärliga i försvarsspelet. Nu måste vi vinna mot Valencia, inget annat hjälper.

KATASTROF. Inte ens en vinst mot Valencia lär ge oss första platsen nu. Så även om vi vinner riskerar vi att få möta Real Madrid, Barcelona, Inter av klara gruppettor. Ojoj. Chelsea är nu i värre kris än den här tiden förra året. Och det beror helt och hållet på försvarsspelet.

Ingen kan längre förneka att Chelsea är ett lag i kris igen. För första gången riskerar vi att missa play-off i vår tioåriga CL-historia.
Tabell >>>

---
Böter och en varning. Det var allt André Villas-Boas åkte på när FA bestämde hans straff för att han sa ifrån om Chris Foys helt underkända insats i matchen mot QPR. Jag undrar fortfarande vilket straff Foy fick/får för att han inte skötte sitt jobb utan snarare försökte starta ett upplopp på plan och bredvid? AVB förnekade anklagelsen men valde att inte bemöte den. 12.000 pund blev böterna och en varning om att aldrig göra om det. Vilket han säkert gör om situationen förtjänar det. Själv säger AVB så här om det hela:
- "The ref was poor, very very poor. And it reflected in the result," he said after the game.
- "I spoke to him at the end and I was very aggressive to him. I don't care if he's okay or not.
- "Everyone can have a bad day, but this was not a bad day for us. It was a good day for us and a bad day for the referee."
Kan bara hålla med.

Florent Malouda har nog rätt recept, han vägrar prata om analyser om vad som gått fel utan säger bara att Chelsea måste börja vinna. Helst redan ikväll.

Måndag:
Chelsea är nu nere på femte plats och har alla, utom Liverpool före oss (Liverpool har ännu sämre målskillnad än vi, vilket kan vara svårt att tro) Läget är alltså mycket sämre än det faktiskt var den här tiden förra året hur svårt det än kan tyckas. Det behövs verkligen bra resultat den här veckan mot mycket svåra Bayer Leverkusen och kanske lite lättare Wolverhampton.

Chelseas reserver spelade 1-1 mot Swansea. Ryan Bertrand stod för kvitteringen. Lukaku spelade och Lucas Piazon gjorde debut i reservlaget. Svenske Mitrovic fick stanna på bänken.
Chelsea: Rhys Taylor; Todd Kane, Sam Hutchinson (k), George Saville, Ryan Bertrand; Billy Clifford, Nathaniel Chalobah (Ben Gordon 90), Aliu 'Kaby' Djalo; Milan Lalkovic, Romelu Lukaku, Lucas Piazon.
Avb utan inhopp: Jamal Blackman, Aziz Deen-Conteh, Marko Mitrovic, Philipp Prosenik.

Kritiken är massiv mot Chelsea och framförallt mot AVB. Värst är som alltid de gamla liverpoolspelarna så de struntar vi i. Stundtals är kritiken löjlige, vissa slutsatser är väldigt snävt dragna, andra hejvilda och en del bör vi hålla med om. Men kanske bör framförallt AVB ta till sig den kritik som handlar om hans fokus på allt utom försvarsspel. Det är åtminstone min åsikt.

--
Mest spekuleras det i sparken för AVB redan. Men som han säger, Roman betalade inte 13m pund att sparka honom efter fyra månader. Ett populärt tema är att Guus ska efterträda honom. Det tror jag inte, men att ta in Guus i klubben som bollplank och mentor åt AVB tycker jag är en alldeles utmärkt idé. Dock sådana lösningar kan bli väldigt problematiska om den yngre parten inte vill.

Jag avhandlar mina känslor över den mycket smärtsamma förlusten mot det lag jag tycker sämst av alla och genom en f d Chelseaspelare som var utklassad hela andra halvlek av Mata, men som ändå gör ett klassmål....på artikeln inför CL-matchen och i matchreferatet på förra veckans Nyheter.

Det är ändå viktigt att säga att självklart ska AVB inte sparkas, men det måste också göras klart för honom att experimentet med att byta spelstil och spelmodell får inte fortsätta gå ut över Chelseas resultat och försvarsspelet måste åtgärdas. Ännu en gång förlorade vi på sena mål. Det är inte ens i närheten av godkänt.

Rykten m m v-47

Söndag:
Ett nytt namn i transfersvängen är franske mittfältaren Benjamin Corgnet från Dijon. Särskilt Liverpool lär vara intresserade m men även Chelsea.

Jag tror inte jag någonsin kommer att upphöra att förvånas över medias slutledningar. The Independent hävdar idag att AVB petade Lampard för Romeu och att Lampard nu är på väg ut och unge Romeu är framtiden. Herregud, de spelar inte ens i närheten av samma position eller samma spel. Hur kan man som ansvarig sportjournalist dra sådana slutsatser? Jag hade kunnat förvänta mig det av de värsta webbsajterna, men av en av Englands ledande tidningar!!!!

Samma blaska har en artikel med Ian Holloway som förklarar att han har ingen sympati med AVB då han menar att AVB visste vad han gav sig in på. Har AVB bett om Holloways sympati. Självklart visste AVB vad han gav sig in i. Han har också på mindre än två år långt bättre meriter än vad Holloway lyckats samla på sig under en hel karriär, så vem är Holloway att ifrågasätta AVB. Varför publiceras sådant?

Lördag:
Michael Essien har börjat träna. Självklart bara lätt träning. Prognosen om att han är spelklar kring jul verkar stå fast, vilket oroar då han därmed lär bli uttagen till African Cup of Nations innan han ens spelar för Chelsea kanske.

Det var ett tag sedan men nu talas det återigen om Lucas från Sao Paulo. En spelare Chelsea följt länge. Vi lär nu ha konkurrens från Pool och Inter.

Annars talas det rätt mycket om att Alex Ferguson the rednosed one (alltid lämpligt så här framåt jultider) inte räknar bort Chelsea. Vilket nog vore idiotiskt då det snarare är Mancini som borde uttala sig. United är inte i samma svacka som Chelsea är/varit men de är inte i form heller just nu. Även Rooney! har uttalat sig om att AVB borde få mer tid på sig. Nu tror som sagt jag inte AVB riskerar sparken trots resultaten just nu, men uppryckning krävs även mot bättre lag och en vinst mot Valencia är nog nödvändig, åtminstone en poäng (dä en poäng faktiskt räcker).

Fredag:
BatterseaChelsea lär satsa på Nine Elms på andra sidan floden som ny stadium-plats. Det påstår åtminstone The Guardian och andra tidningar som pekar ut Battersea som prioritet nummer ett för Chelsea. Tyvärr säger jag som vill till Earls Court. Om vi måste flytta.

Torsdag:
Anelka
har aldrig pratat om att lämna Stamford Bridge, enl egen uppgift, så det blir avdelning tidningsanka.

The Telegraph som tillhör dem som gärna hackar på AVB ger honom nu fem matcher till. Sedan är AVB bort. Enl dem alltså.

Onsdag:
Drogba
är nu hetaste namnet för LA Galaxy som visat stort intresse för alla Chelseaspelare känns det som. Jag hoppas fortfarande att Drogba stannar ett år till, minst som impact player som engelsmännen kallar det. Han erbjuder helt andra möjligheter som anfallare än vad våra övriga gör om ifall AVB skulle vilja spela en annan sorts spel.

Sporting Lissabon ska bli nästa portugisiska klubb som Chelsea går efter spelare i. Målskytten Ricky van Wolfswinkel, holländare och brasilianske playmakern Elias är målen. RvW lär också vara aktuell för United. Enligt vissa källor.

Nicolas Anelka räknar med att lämna Chelsea. Chelsea lär inte visat intresse för att förlänga hans kontrakt då det går ut efter säsongen. Och det är nog en riktig bedömning. Om Anelka inte visar storform framöver måste hans framtid bedömas som osäker. Själv trodde jag han skulle lämna redan i somras så att Chelsea skulle få något för honom, men Anelka ville stanna.Han själv menar att han vill stanna och säger: "Chelsea har varit bästa tiden i min karriär"

Tisdag:
De vildare av ryktessajterna hävdar att Chelsea och Bolton redan har gjort klart kring Gary Cahill.

Mehmet Topal, ett helt nytt rykte är på väg till City eller Chelsea. Valenciamittfältaren lär vara smickrad över uppmärksamheten.

Häromdagen var han på väg till LA Galaxy som ersättare till en viss Beckham, idag är ryktena att han vill ha ett nytt kontrakt med Chelsea. Vi talar förstås om vår ikon Frank Lampard. Han är förstås också på väg till Ryssland och lär nog få dela sig i många bitar för att tillfredsställa medierna.

De flesta ryktesspridarna pratar dock förstås om att AVB ska få sparken. Vilket inte kommer att hända, åtminstone inte just nu. Oavsett om det kostar Roman 20m pund ytterligare eller inte. Jag tror Roman den här gången har satsat för framtiden, även om vi inte ska tro att ett fiasko i klass med den placering vi har just nu kommer att tolereras alltför länge. Min dröm är fortfarande samma som tidigare, AVB som manager och Guus Hiddink i klubben som support och den stödjande hand han behöver just nu. För vi får inte heller negligera problemen AVB har sprungit på. Men han är långt ifrån ensam ansvarig, det är fortfarande spelarna där ute som måste göra jobbet.

Måndag:
Josip Ilicic, Palermo är åter på tapeten för de stora Londonklubbarna. Eller. Ju sämre det går för oss, desto fler rykten lär vi få höra då alla tror nyckeln är nya spelare. Är det?

Nicolas Anelka till Shanghai Shenhua. Tror ni på den?

Diego Godin är ännu ett av sommarens transferrykten som dyker upp igen. Kanske inte så underligt med tanke på uselt vårt försvarsspel är. Men den stora brännande frågan är om det är att bränna pengar på bra spelare istället för att få till en riktig supervärvning som kan lyfta oss. Som vi trodde Torres skulle bli.

Den snabbast utvisade Chelseaspelaren genom tiderna, under minuten, Vinnie Jones säger att AVB måste göra sig av med JT. Anledningen tycks vara att etablera sig som den ledande personligheten i omklädningsrummet och kanske JTs förmåga att hamna i trubbel. Åsikten kommer nog att upprepas, men att den kommer just från Vinnie Jones är rätt kul.

Det pratas mer och mer Milos Krasic, som var sensationell i Ryssland, betydligt mindre så i Italien. United och Chelsea är tydligen huvudintressenterna.