AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 3 sp 2 v 1 o 0 f 5 -2 mål 7 poäng

7 september 2011

Vi har för gamla spelare och en för ung manager,
ändå kan vi vinna det hela....


Inför Sunderland

Torres är petad, sensationellt nog. Istället blir det Sturridge som startar mot Sunderland. Riktigt tufft för Torres den här veckan, först petad i Spaniens lag mot Liechtenstein och nu i Chelsea, trots att Drogba inte kan spela. AVB sätter ned foten.

StartXI:
Cech - Bosingwa, Ivanovic, JT, Cole - Ramires, Meireles, Lampard - Sturridge, Anelka, Mata

Bänken: Hilario, Luiz, Romeu, Torres, McEachran, Kalou, Malouda

Väldigt överraskande, både Meireles start vilket visar AVBs förtroende för honom och Torres petning. Roligare att McEachran är spelklar redan. Mata hade jag gissat och att Cech står är ingen överraskning även om jag kanske trodde han skulle sparas en match till. Iva istället för Luiz är en liten överraskning för mig då jag inte tyckt han varit bra hittills i år.

---
Det kom kanske som en överraskning för er, det gjorde det för mig. Sunderland som jag alltid betraktat som ett mycket starkt hemmalag har faktiskt förlorat sju av sina åtta senaste hemmamatcher, sedan de mötte Chelsea hemma i våras! Det kan jämföras med Chelseas problem efter påtvingade landslagsuppehåll. Det är ingen uppmuntrande statistik att se. Bara två vunna och tre oavgjorda, en förlust, efter landslagsuppehåll, plus att vi gjort närmast rekordlite mål i öppningsmatcherna i år. Vi får hoppas det är en start på en ny trend nu då.

Sunderland hade hoppats få tillbaka Gyan, som fick ett lårproblem i landskamperna, till matchen, men får nöja sig med Bendtner. Inte för att Bendtner tycker det är en försvagning, vi får se hur miljöombytet påverkar honom men rent spontant känns det som om Sunderland är ett lag mer anpassat till hans spelstil än Arsenal någonsin var. Även John O'Shea skadades i landslaget (Irland) vilket gör dem betydligt mer drabbade av landslagsuppehållet än Chelsea som bara förlorade Josh McEachran. Sunderland har också Craig Gordon, Fraizer Campbell och David Meyler (alla med knäproblem) borta. Anton Ferdinand är såld till QPR sista transferdagarna. Chelsea saknar bara Drogba och Essien pgar skador. Dessutom är Sturridge tillbaka från sin avstängning.

Det här är min tippade (förhoppningsvis) startXI:
Hilario - Bosingwa, Luiz, JT, Cole - Ramires, Mikel, Lampard - Sturridge, Torres, Mata

Jag satsar alltså på att Chelsea vilar Cech ytterligare med tanke på kommande matcher, och på att Mata får göra startdebut. Jag ser också gärna Sturridge på plan med sin speed och irrationalitet. Jag tror det här skulle vara ett mycket intressant Chelsea. Fast ärligt talat undrar jag om Sturridge får starta, det verkar nog troligare med Anelka, men jag hoppas. Å andra sdian har Anelka gjort mål sju gånger på Sunderland!

Frank Lampard, den så utskällde just nu, är den spelare i PL som skapat flest målchanser med 14 stycken! Chelsea har inte gjort mål sina två senaste bortamatcher (fast då räknas sista matchen förra säsongen som Chelsea knappast brydde sig om). Det har inte hänt sedan 2002 att Chelsea inte gjort mål på tre bortamatcher.

Chelsea har sex raka vinster på Stadium of Lights. Vi har haft rätt lätt för Sunderland trots att vi brukar frukta dem, 12 av 13 vinster (och förlusten glömmer vi då det var förra säsongens absolut sämsta match).

--

Didier Drogba kommer inte att spela mot Sunderland, det har AVB bekräftat inför matchen. Han vilas efter hjärnskakningen han fick mot Norwich, den oerhört otäcka dubbelknocken han råkade ut för; först knockad av målvakten sedan den försvarslösa studsen med huvudet i marken vid landningen. AVB hoppas han är spelklar mot United men tvivlar på att han spelar mot Bayer Leverkusen. Och det är nog rätt, vila the Drog så mycket som möjligt efter den smällen. Han tränar dock lätt och har så gjort de två senaste veckorna.

Petr Cech är däremot bekräftad som möjlig startspelare efter sin knäskada, men även där hoppas jag Chelsea tar det försiktigt, vi behöver Petr i full form den här säsongen, och Hilario kan säkert klara jobbet mot Bendtner, även om förståelsen med försvaret måste upp ett snäpp sedan senaste matchen. Fast tipset är nog kanske ändå att Petr står.

En av frågorna inför matchen på lördag är vilka av våra nyförvärv som kommer att spela. I Sunderland verkar lånet Bendtner vara övertygad om en start. Men frågan är om Raul Meireles spelar, isåfall för andra gången den här säsongen redan då han spelade i den oavgjorda inledningsmatchen mellan Liverpool och Sunderland. Mata är nog den jag tippar som absolut närmast en start av nykomlingarna. På Maloudas bekostnad. Oriol och Lukaku tippar jag för bänken. Josh lär säkert få vila efter sin skada, medan David Luiz tror jag får en startplats. Men vi får nog vänta till imorgon fredag innan vi får några antydningar. Jag tror att även Cech vilar fast han tränat den här veckan.

---

Wes Brown tror att det kan vara hemmadebut för honom i Sunderlands tröja mot Chelsea efter att inlett sin flytt nordöst med en skada. Han spelade mot Swansea och ser Sunderlands problem i inledningen av säsongen vara i anfallet, Ett gjort mål och två insläppta är facit hittills. De hoppas att lånet från Arsenal Nicklas Bendtner ska hjälpa till att skärpa målskyttet.

---
Säsongens svåraste uppgift hittills? Ja, jag tror det. Storsatsande Sunderland har dessutom fått en tuffare inledning på ligan än vad jag tror de hade räknat med. Vilket gör en tuff match ännu svårare. Sunderland borta är aldrig lätt, men nu... Sunderland har också fått möjlighet att spela ihop sin sargade trupp medan Chelseas varit på landslagsuppdrag i större utsträckning.

Annars har sena spelaraffärer totalt förändrat mycket den här säsongen. Sunderland och United köpte tidigt, andra topplag har gjort sena affärer och stora affärer. Mata med flera kommer att förändra Chelsea under säsongen, Nasri och Aguero har förändrat City. Arsenal har bara tappat trots många panikköp sista dagarna på silly season.

City främst och United har inlett säsongen oerhört bra, mycket imponerande. Ändå inledde Chelsea förra säsongen ännu mer imponerande och bara den mycket naive dömer och siar om vad som kommer att hända redan nu. Chelsea har inte imponerat ännu, även om jag nog tycker mig se intentionerna där, de är dock långt från klara och behöver precis som AVB säger matcher för att få ihop det. Han ser fram emot perioden som kommer härnäst med veckomatcher, och det gör ju jag också. Det är då Chelsea ska få ihop det lag och den modell som förhoppningvis ska leda oss långt. Även med tuffare motstånd i ligan än någonsin. Plus att få se Chelsea (hoppas man...) två gånger i veckan skadar aldrig. För träna ihop laget går ju inte pga landslagsuppdragen.

Så de experter och tränarassistenter som redan tycks dömt ut oss, hoppas jag kommer att få sätta tangentbordet i halsen när maj kommer. Chelsea genomgår en förändring, men vi är sannerligen inte på något sätt uträknande trots att vi har två poäng mindre än jag personligen hade hoppats på just nu. Poäng vi helt enkelt får ta igen i möten med andra lag. Ingen lag kommer att gå obesegrade genom året och inget lag kommer att hålla dagens form, varken bra eller dålig hela säsongen.

Jag tror Chelsea har något mycket spännande på gång, men vi kommer att behöva lite tur, men framförallt tålamod hos fans och media och det lär vi inte få, så vi får hoppas att AVB åtminstone får tid på sig.

Fast med den säsong som väntar har vi inte råd att tappa poäng mot Steve Bruces nya bygge. Ett bygge som också haft sina problem men som i längden ser väldigt spännande ut. Jag gillar det som Bruce har gjort under sommaren, nu måste han få resultat också för de utlägg han gjort och han lever nu med en helt annan kravprofil än tidigare. Så Sunderland borta efter ett långt landslagsuppehåll, det är minsann ingen lätt uppgift.

Frank Lampard bänkades från start mot Bulgarien vilket kanske var en s k reality-check för honom. Han var dock med från start igen mot Wales. Diskussionen som följt i England är som vanligt knappast neutral men i vissa saker har tyckarna rätt, Lampard måste anpassa sig och kanske acceptera att det sätt han spelat fotboll inte fungerar varken i Capellos eller AVBs lagbygge just nu. Jag tillhör Lampards största beundrare men senaste säsongen och hittills i år har han inte stått att känna igen. Han såg mycket bra ut på försäsongen och spelade den sorts fotboll AVB vill ha, men när allvaret startade blev han en bromskloss på mitten som valde det enkla ancelottialternativet med sidlespassning för kontroll av bollen i stället för det snabba bollerövrandet och attacken som AVB står för. Och om Lampard inte anpassar sig är det han som riskerar att hamna utanför startelvan, även om jag inte tror det sker redan mot Sunderland, snarare än att Chelsea går tillbaka till Ancelottis fotbollsmodell.

Däremot tror jag att David Luiz är tillbaka från start på lördag. Han hade landskamp med Brasilien mot Ghana i veckan, men fick inte spela. Han är inte matchtränad men då varken Ivanovic eller Alex har övertygat ännu bredvid JT så har han en bra chans att få starta.

Petr Cech tränar igen, men jag undrar om AVB inte bör spara honom till Bayer-matchen i veckan. Hilario gjorde visserligen ett ödesdigert misstag mot Norwich som resulterade i mål, men han räddade också målet vid flera tillfällen. Han får helt klart godkänt av mig i sitt vikarierande.

Mest spännande blir dock att se om Mata startar, jag tror nästan det. Malouda var usel mot Stoke, bra mot WBA och återigen ganska svag mot Norwich så Mata har en god chans att få en startplats redan nu. Däremot undrar jag om Meireles får starta, ett inhopp ligger dock nära till hands beroende på hur Sunderlandmatchen utvecklar sig. Annars hade kanske det här blivit en match som passat hans tuffare spelstil. Sunderland är inte ett lag som viker ned sig fysiskt, särskilt inte hemma även om de återigen förlorade till arvfienden Newcastle senast.

Chelsea måste också få en självförtroendehöjare inför den riktigt stora matchen nästa helg. Matchen mot United, och däremellan en allt annat än lätt uppgift hemma mot Bayer Leverkusen där en viss Michael Ballack säkert har ett och annat att visa upp. Jag hoppas han får den hylning som en personlig hjältes återkomst förtjänar. Han var mycket stydmoderligt behandlad av media och en del fans, men jag håller Ballack som en av de stora spelare som burit blått och förstår fortfarande inte resonemanget som kostade oss så mycket förra året att inte ge honom ett optionsår till.

Så jag hoppas på en klar Chelseaseger trots det svåraste motståndet hittills (ja Stoke borta är kanske jämförbart, men Stoke gjorde sena värvningar som ytterligare förbättrat dem, Sunderland värvade tidigt). 3-0 som revansch för den match som fortfarande plågar mig mest från förra året, jättefiaskot mot Sunderland hemma som startade den period som förstörde allt för Chelsea, skulle sitta mycket bra. Sedan tar vi Ballacks Bayer Leverkusen och kommer stärkta och i bra form till Old Trafford nästa helg, det låter bra det.


Lindy

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>

CSFC
För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost