AKTUELL LIGAPLACERING
- Chelsea FC 0 sp 0 v 0 o 0 f 0-0 mål 0 poäng

2 juli 2011

silly rykten

Tidiga tankar kring transfermarknaden

Chelsea har ännu inte agerat under sommarens transferfönster, förutom att man har sålt några unga spelare till Hamburg och gjort en låneaffär. Därtill har några ungdomar släppts som fria transfers och några av dem har hittat nya klubbar redan. Inget dock som förändrar Chelseas trupp från förra året. Med nye managern Villas-Boas har tipsen om vilka som kommer och vilka går förändrats väldigt mycket, men som ni ser på länken ovan (Dagens...) så förhindrar det inte spekulationerna och vi skulle värvat över tio helt nya lag om vi skulle trott på tidningarna.

Jag trodde i maj helt klart att Anelka, Zhirkov och Bosingwa skulle lämna av olika skäl. Jag tror fortfarande att Anelka kan komma att lämna, och jag undrar om inte Zhirkov också gör det men Bosingwa verkar bli kvar. Vilka nya som kommer är dolt i dunkel, men tidningarnas fantasier betraktar jag som fria. Ferreira har säkert inte mycket att tillföra den här säsongen, men han är en lojal spelare som aldrig riktigt gör bort sig, förutom som mittback mot Sunderland. Han har också ett kontrakt som förmodligen innebär att Chelsea måste lösa ut honom, så jag ser inte honom lämna. Personligen sörjer jag inte om Malouda, Mikel eller Kalou lämnar, men alla har kvaliteter så det är inga jag vill köra på porten.

Problemområdet är fortfarande en form av playmaker på mitten. Försvarsmässigt ser Chelsea riktigt starka ut igen om vi slipper skador. Framåt ser vi också starka ut med den utveckling Daniel Sturridge hade i Bolton. Ändå förväntar jag mig att minst en färdig anfallare kommer och kanske någon för framtiden. Jag tror dock inte på särskilt många spelaraffärer trots medias mantra om att Chelsea måste föryngra, trots att vi hade en yngre trupp än Man United förra året. De har dock pensionerat flera av sina äldre så det kommer kanske inte att bli fallet i år. Men räkna absolut inte med någon större omsättning varken ut eller in i år.

Mina personliga önskemål vore Wesley Sneijder (alt Luka Modric), Falcao och kanske Lukaku för framtiden, även om han är svindyr och jag utvecklat vissa tvivel kring hans utveckling. Neymar tror jag inte alls på, dvs som värvning då Santos verkar rent hopplösa att ha att göra med. Pastore och Aguero tycker jag inte är Chelsea- eller ens PL-material hur duktiga de än är. De kostar också löjeväckande summor. Alexis Sanchez skulle jag också välkomna, men jag tror inte på den affären. Det tycks vara Barcelona eller inget för honom.. Nasri är ett intressant utropstecken som skulle kunna bli spännande, men för mig vore det en prisfråga. Moutinho hade kunnat vara en lösning om han inte hade en löjeväckande prislapp. Juan Mata är ett ungt alternativ som jag gillar, men säkert dyr.

Jag hade gärna sett en erfaren back-up målvakt som Sørensen eller Jääskeläinen, men efter Hilarios kontraktsförlängning tror jag inte Chelsea värvar målvakt i sommar. Jag tror inte heller vi värvar någon back, och jag ser inget behov med den försvarsuppsättning vi har. Ett värvningsproblem för Chelsea är självklart home-grown reglerna och spekulationerna om engelska spelare har växt på grund av det, men av någon anledning nämns mest försvarare som vi inte behöver. Jag ser idag ingen tillgänglig engelsk spelare som Chelsea borde gå efter, även om jag skulle välkomna Rooney trots hans attiyd, men det är självklart en affär som aldrig kommer att ske.

Så jag tänker försöka låta bli att spekulera och acceptera vad som sker, jag får förlita mig på Villas-Boas omdöme här och från och med nu. Något jag gärna gör i det här läget. Än har han inte satt en fot fel så att säga i sina uttalanden och göranden i mina ögon.

Överhuvudtaget har nästan inga storlag förutom United, och Liverpool med en stor affär, agerat på transfermarknaden ännu.

Däremot har framförallt Manchester United varit ovanligt aktiva på marknaden tidigt. De hade tur med en värvning förra året, andra floppade ordentligt. Så i praktiken värvade Chelsea förmodligen bättre även om Torres inte klickade under sina första månader och Benayoun blev långtidsskadad. Sunderland rivstartade också när det internationella fönstret öppnade med några intressanta värvningar.

Liverpool har värvat en spelare, en mycket anmärkningsvärd dyr sådan för förmodade 20m pund av Jordan Henderson från Sunderland. För mig oförklarligt mycket pengar för en spelare som aldrig någonsin imponerat på mig och som var Englands sämste spelare i U-21 EM. De får också tillbaka Aguilani som inte gjorde någon som helst succé förra sejouren. Liverpool förväntas bli aktiva på marknaden men måste först göra sig av med flera dyra (löner) spelare vilket inte kommer att bli lätt.

Likaledes har Manchester United. De har försäkrat sig om en av Europas allra mest lovande målvakter David de Gea från Atletico Madrid för ca 18m pund. De har också lagt stora pengar på vad jag faktiskt ser mer som back-up spelare just nu i unge försvaren Phil Jones från Blackburn och Ashley Young från Aston Villa. Hittills har de handlat för ungefär en halv miljard kronor vilket väl kvalificerar dem som köpelag, eller hur? De har framförallt förstärkt sin trupp som redan måste betraktas som bättre än förra året även om Paul Scholes och van der Sar har lagt av. Owen Hargreaves har släppts, men han har inte spelat på flera säsonger så det kan inte sägas vara en försvagning. Nu förväntar jag mig att de Gea kommer att behöva en anpassningsperiod, men det grundar jag delvis på att jag tror inte hans engelska är särskilt bra ännu och målvakter är rätt beroende av kommunikationen med sitt försvar i övrigt. Inte på att han inte skulle vara skicklig nog. Man United förväntas göra minst en stor affär till, förmodligen en mittfältare. Frågan är vad som kommer att hända med Berbatov och Evra?

Sunderland har värvat fria transfern Sebastian Larsson, de har också gjort en anmärkningsvärd affär när de lyckades attrahera engelska storlöftet Connor Wickham från Ipswich. De har även hämtat Craig Gardner, Larsson lagkamrat från Birmingham och försäkrat sig om att succélånet från förra säsongen Elmohamady stannar. Nya är också Wong-Dong Ji från Sydkorea, en spelare jag inte vet så mycket om men koreanerna kommer starkt i världen nu. Även Keiren Westwood har anlänt på fri transfer från Coventry. Förlorade är Henderson och lånet Wellbeck som gjorde succé förra året plus en del okända.

Arsenal har bara skaffat några ungdomar, men förväntas bli aktivare än på mycket länge på spelarmarknaden. De riskerar också att förlora ett flertal väldigt viktiga spelare som Fabregas, Nasri och Clichy.

Tottenham har hämtat in målvaktsveteranen Brad Friedel och väntas sälja Gomes. De har också sålt Wolves-succéen Jame O'Hara (utlånad förra året). De måste fixa anfallare och riskerar att förlora Modric. Redknapp måste överträffa sig själv på transfermarknaden om Tottenham ska kämpa om något annat än den sista Europa Leagueplatsen, om ens det om Everton får en bra start.

Manchester City är och rycker i flera stora och dyra spelare. Men ännu har ingen nappat. De har släppt flera ungdomar plus Patrik Vieira. De har lyckats trassla till det ordentligt med svensken John Guidetti som kan hamna inför UEFA för att han skrivit på för Twente men vägrar fullfölja transfern, det kan bli en soppa. City måste förmodligen i princip rea ut ett stort antal spelare som köptes av Hughes också helt enkelt för att göra plats för nya; Bellamy, Wright-Phillips, Santa Cruz, Bridge är bara några av dem.

Så av de väntade topplagen nästa år har inget förstärkt som jag ser det - ännu, även om United har förstärkt sin trupp sedan förra säsongen. Men jag tror ändå de kommer att sakna sin veteraner som tackat för sig och gått i pension. Frågan är väl också vad Giggs kan göra sin sista säsong efter allt som hans mindre väl skötta privatliv orsakar honom. Det återstår dock mycket av transfersäsongen och då det kanske är den sista med stora dyra värvningar innan UEFAs nya finansiella regler stryper marknaden kan nog mycket hända ännu. Alla klubbar har också haft semester och självklart händer inte särskilt mycket då. Från och med måndag samlar dock de flesta lagen sina trupper, hittills är det väl nästan bara Fulham som tränat ihop, då de var tvungna att tjuvstarta säsongen då de gick in i första omgången i Europa League i veckan.

Lag som måste värva smart, klokt och ganska mycket är alla tre nykomlingarna och ännu har de varit klart försiktiga. Aktivast har Norwich varit med fyra värvningar varav mest känd är James Vaughan, tidigare underbarn i Everton. Swansea har värvat en och lånat en spelare. QPR har inte tagit in någon spelare och riskerar att förlora sin mest omtalade, Taarabt. I mina ögon lutar det åt nedflyttning direkt för alla tre om de inte agerar snabbt och övertygande på marknaden.



Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.