SLUTLIG LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 38 sp 21 v 8 o 9 f 69-33 mål 71 poäng

22 maj 2011

silly rykten



Reaktion på Carlos lämnande

Först av allt vill jag verkligen tacka Carlo Ancelotti för hans tid i Chelsea, och önska honom lycka till bara det inte blir i en av våra konkurrentklubbar. Han gav oss dubbeln första året och en andraplats i år och jag kan nog inte tycka det är skäl att sparka honom. Ändå är jag inte förvånad. Särskilt inte efter sett Romans ansiktsuttryck i matchen mot Newcastle.

Det finns massor av saker att spekulera i, som varför och vem ska efterträda honom. Och när blir efterträdaren känd, är han redan kontrakterad/kontaktad? För mig är det jätteviktigt att det inte blir något långt vakuum då klubben är managerlös.

Däremot är jag inte alls chockad över att det sker. Jag tror nog det varit klart inom klubben säkert en eller två veckor. Det kom inte som en överraskning för Carlo och inte heller för spelarna, det tror jag man kan säga efter insatserna på plan de två sista matcherna. The writing was on the wall at Cobham - kan man nog säga. Med facit i hand är det mycket lätt att tolka uttalanden från många håll senaste veckan-veckorna som att det inom klubben var klart och att alla kände till det. Tidpunkten, bara någon timme efter matchen mot Everton var dock inte så snyggt vald om vi säger så. Fotboll och Chelsea kan dock vara mycket hänsynslösa när det gäller managers. Carlo är ju 6:e manager under Romans tid i klubben och bara José Mourinho som sa upp sig själv (eller?) och Guus Hiddink som var korttidsanställd har inte blivit sparkade då resultaten inte levt upp till förväntningarna, oavsett vad som hänt innan.

Sättet att meddela det hela till fans och media däremot är inget jag är stolt över. Det kunde Chelsea skött bra mycket bättre. Även om vi inte vet om Carlo redan visste (som nämnt ovan) borde Chelsea väntat åtminstone någon dag till. Låtit laget komma tillbaka till London innan det hela offentliggjordes. Dålig PR återigen av våra mycket dåliga PR- och reklamansvariga.

Jag hatar Chelseas katapultstol för managers. Jag är så trött på den. Vi är inte värst i världen, men jag har en helt annan filosofi och utgångspunkt. Ändå som någon sa; under Roman 8 stora titlar på 8 år. Betydligt bättre facit än de vi vann de övriga 98 åren. Chelsea under Roman handlar om att vinna, komma tvåa räknas uppenbart inte. Det handlar dock också tydligen om hur. Sedan får man tycka vad man vill om det. Jag hade önskat att Carlo stannat ett år till, men jag såg honom inte som en långsiktigare lösning oavsett.

Jag trodde mycket länge (till jag såg Romans ansiktsuttryck) att Chelsea skulle behålla Carlo ytterligare ett år. Jag ville att Chelsea skulle behålla honom trots att jag blivit väldigt kritisk mot Carlo under det här året. Även om jag trodde de felen skulle kunnat balanseras med en bra assisterande manager. I mina ögon är Chelseas säsong inte bara Carlos fel. Klubben har gjort de största felen med en för tidig satsning på ungdomar som Carlo inte var man nog att kunna genomföra och Gourlays sparkning av Wilkins (som är den enskilt mest avgörande punkten för mig varför säsongen blev som den blev).

Jag oroar mig för att det här med Champions League har blivit en besatthet inom Chelsea. Själv tycker jag det är löjligt, visst vore det kul att vinna den då vi inte vunnit den men ligan kommer alltid först för mig och den absoluta majoriteten av fans. För mig betyder faktiskt inte Champions League så där jättemycket, även om den gör det för media. Å andra sidan betyder medias åsikter väldigt lite för mig numera. Ännu mindre då vi återigen lär bli gjorda till fotbollens fiende nummer ett igen efter att sparkat en mycket populär och duktig manager. Så jag hoppas verkligen att misslyckandet i CL inte är orsaken.

Carlos första år gick som en dans och han gav oss dubbeln. Det räckte inte. Gamla meriter gör sällan det för Roman. Chelsea har förutom de första matcherna i år spelat dåligt, även om vi nästan hann ifatt Manchester United men sedan återgick vi att spela uselt när det gällde som mest och efteråt. Laget har sett omotiverat ut, spelat utan passion, utan hjärta och det är det som jag personligen lidit mest av, mer än över förluster och det otal missade chanser som karakteriserat säsongen.

Carlo har visat, särskilt i de stora och viktigaste matcherna, att han är inte på topp när det gäller taktik och utan en bra assistant räckte han inte riktigt till. Hans matchcoachning är knappast modern utan visar ett annat stort problem, som syntes redan väldigt tydligt i Milan. Carlo Ancelotti har en enorm övertro på etablerade spelare och saknar förmågan att bedöma deras form och saknar ännu mer förmågan att våga ställa över spelare ur form. Han matchade envist spelare som verkligen inte visat sin bästa sida istället för att följa klubbens önskan om att matcha in nya unga spelare. Klubben sålde erfarenhet förra året för att matcha in ungdomar, men Carlo vågade aldrig ge dem förtroende.

Det finns säkert andra saker, hans bristande ryggrad eller vad vi ska kalla det för att ställa upp för Wilkins sårade åtminstone mig. Man kan var alltför diplomatisk. Jag hade velat se mycket mer passion och inspiration på sidlinjen. Och vad hände egentligen mellan Borini och Carlo, förra året kunde han inte nog berömma Borini, i år fick Borini inte en chans.

Ändå var jag helt med på att låta Carlo få ett år till. Det hade han mitt fulla stöd för. Chelsea hade en annan uppfattning.

Jag kan bara hoppas att Chelsea redan har klart med en efterträdare även om det verkar osannolikt. Eller är det bara min rädsla över att Chelsea kommer att välja någon av de tillgängliga managers som finns på marknaden och som jag absolut inte vill se i Chelsea.

En lista toppad av Avram Grant (med ett erkänt gott förhållande till Roman och en del av hans rådgivare personligen, men som kanske mest ses som ett alternativ till Sporting Director), Rafa Benitez (som dock klubben sagt inte lär bli aktuell), Frank Rijkaar, för mig en dålig manager Visst det gick bra i Barcelona, men det hade det gjort för vem som helst med de spelarna. I övrigt har Rijkaard inte visat någon som helst förmåga. (Visst kan det samma sägas om Guardiola vad det gäller spelare och misslyckas, men Guardiola har utvecklat Barcelonas spel särskilt defensivt och i presspelet, något Rijkaard aldrig gjorde). Jag är inte heller på något sätt förtjust i tanken på ett av de namn som nämns allt oftare under senare delen av säsongen och framförallt söndags kväll, Marco van Basten. Jag anser inte att han är duglig nog för Chelsea. Han hade en bra sejour med holländska landslaget men som klubbmanager var han inte på något sätt imponerande. van Gaal skulle bli en katastrof med Chelseas spelartrupp och Roman. Martin O'Neill, nej tack och listan fortsätter...

Jag skulle gärna se några managers i Chelsea som efterträdare till Carlo, men jag tvivlar på deras tillgänglighet.

Först Guus Hiddink, som dock verkar mer intresserad av att bli Sporting Director vilket är den position Chelsea verkat specialanpassa till honom. Han är dock bunden till Turkiet även om det finns en chans att det förhållandet kan förändras efter nästa omgång i EM-kvalet. Guus skulle kunna bli en perfekt övergångsmanager tills en mer långvarig yngre manager kan komma. Spekulationerna är höga kring att Guus kommer och att han vill ha van Basten som coach.... Fast gissa om jag kommer att heja på Belgien 3 juni. Förlorar Turkiet då kan de inte nå EM och då lämnar kanske Hiddink.

Gianfranco Zola nämns framförallt som assisterande manager, han är nog för oprövad för att ta hela ansvaret.

André Villas-Boas är det mest spännande namnet och jag ställer mig mycket gärna bakom honom. Jag förutspådde redan för flera månader sedan Chelseas intresse för honom (20/3) och han har snabbt blivit bookmakers favorit. Ändå undrar jag. Han har en utköpsklausul på 15m euro/pund?, något som skrämmer en del men inte Roman om man säger så. Men vill han verkligen lämna Porto? Han är själv Portofan sedan barnsben och har gjort ett fantastiskt jobb där. Ett jobb jag tror han vill fortsätta minst ett år till. Porto har också förklarat att de vill behålla honom, han har sagt han vill stanna och Porto jobbar hårt för att för en gångs skull få behålla sina stjärnor länge nog för nya stora framgångar i Europa och Champions League.

José Mourinho, en Chelsealegend och en av topptränarna i världen. Dock, han har just vunnit en maktkamp mot Jorge Valdano i Real Madrid och han vill säkerligen först lyckas med Real Madrid innan han lämnar. Det är hans natur, hade han lyckats vända Barcelonas överläge kanske det hade skett i år men nu tvivlar jag på att han lämnar Real Madrid. Och även om jag älskar Mourinho som manager, vill jag faktiskt inte ha den mediecirkus och alla de negativa strömningar som omgärdar honom. Jag tycker också hans grundinställning är lite för defensiv, även om det hade varit skönt med ett Chelsea som inte släppt in så många onödiga mål som i år (trots att vi släppte in minst med City).

Pep Guardiola, har ett år kvar i Barcelona. Han har förklarat att han tänker inte förlänga det. Han lär inte heller förkorta sin tid i Barcelona ens för Chelsea.

Det finns massor med andra kandidater i media; van Basten den hetaste tillsammans med Hiddink. Jag tycker inte Marco van Basten är ett särskilt intressant namn. Han är oerfaren och har misslyckats kapitalt på klubbnivå. Det gick bättre på landslagsnivå men det är inte jämförbart. Av mer oerfarna manageralternativen är Villas-Boas överlägsen van Basten. Harry Redknapp sägs vara en kandidat men jag undrar. Inte för att Redknapp inte skulle hoppa av Tottenham om det skulle bli så utan för jag tror han verkligen vill han jobbet som Englands manager nästa sommar när Capello avgår. Mark Hughes nämns också och jag kan inte förstå varför, för mig hör han till kandidaterna ovan som jag inte vill se i Chelsea.

Var det rätt att sparka Carlo Ancelotti? Om han inte längre hade Romans och styrelsens förtroende - ja. Om han inte längre hade spelarnas förtroende - ja. Båda frågorna verkar onekligen besvarade med ja, då Ancelotti på slutet inte verkade ha spelarna med sig även om de sa så till media, men av deras spel och uppträdande att döma verkade det inte så.

Jag hade varit nöjd om Carlo stannat, jag kanske också hade önskat det men jag tycker inte det är fel att han går heller. Det har varit många saker som inte stämt i år, särskilt i spelet och viljan hos spelarna. Så det är inte fel att Carlo lämnar Chelsea innan saker går riktigt fel. De hade kunnat gå den andra vägen tror jag med en bra assistant, men vem vet. Uppenbarligen trodde Roman och styrelsen inte det. Jag kan bara hoppas de inte sparkade Carlo utan att ha en ny manager mer eller mindre klar. För ett vakuum är nog det värsta just nu.

----

Det viktigaste är kanske ändå att Chelsea agerar snabbt och får in en ny manager omgående som kan sköta eventuella transfers in och ut innan försäsongsträningen börjar.

Carlos assistenter Bruno DeMichaelis, teknisk rådgivare, och scouterna Luigi La Sala och Giorgio Ciaschini lämnar också. Kompensation kommer att betalas till alla. Carlo lär nog inte vara arbetslös många dagar, frågan är dock om det är som ryktet säger att Chelsea är beredda att betala extra för att han inte ska gå till någon konkurrent i Premier League.


Lindy

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.