SÄSONGENS LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 37 sp 21 v 8 o 8 f 69 - 32 mål 71 poäng

17 maj 2011


silly rykten

Gissningar inför nästa säsong

Hade jag fortfarande varit sportjournalist så hade det här varit expertutlåtanden där jag talar om för er hur det blir, nästan som vissa andra. Nu är jag inte det så jag får nog stå för att det är gissningar, om än ganska initierade, om hur jag förutspår försäsongen och nästa säsong.

Chelsea vinner.

United kommer tvåa.
Revansch alltså.Visst är det också min förhoppning, vilket dock inte innebär att sannolikheten för det minskar.

Och det kommer att bli den tuffaste konkurrensen någonsin i Premier Leagues historia, förmodligen engelsk fotbolls historia. Utan tvekan.
Det kan mycket väl bli rena tillfälligheter som avgör. Målskillnad? Tror knappast vinnaren får mer än 80-83 poäng, och fyran kan komma så nära som 5-6 poäng bakom.

Ändå handlar det till slut om de två ärrade veteranerna från de senaste 7-8 åren. Därför att erfarenhet och den hårdhet den gett är ovärderlig. I år avgjorde managerns erfarenhet och kunskap som jag såg det, inte trupperna/spelarna. United hade flytet. Sådant kan man aldrig förutspå. De slapp också de skador, särskilt den klumpning av skador på stjärnor som Chelsea fick i år.

Följande lag kommer att vara bättre 2011-2012 än den här säsongen:
Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool.

Jag är fortfarande osäker på om Arsenal blir bättre. Och jag undrar om Tottenham inte riskerar att bli sämre. Everton ungefär detsamma, men om de för en gångs skull startar säsongen vettigt kan de ändå utmana om den fjärde CL-platsen.

Så här ser jag vad som kommer att hända, eller kanske vad som borde hända. Innan Silly Season och en hel massa andra saker. Jag listar lagen i den ordning jag tror de slutar. Självklart tror jag Chelsea vinner, det gör jag alltid och jag har rätt typ 50% just nu. Tre ligatitlar ändå på sju år. Vad talar då för Chelsea, vad är problemområden som jag anser måste åtgärdas i Chelsea och de andra lagen för att det ska bli som jag säger här:

CHELSEA

Chelsea hade extrem otur den här säsongen och Carlo A avslöjade vissa brister hos sig själv som måste åtgärdas. Han blir kvar som manager, tror jag men jag är osäkrare efter att sett Romans min i söndags, men kommer att återigen få en kompetent assisterande manager för även Chelsea ledning inser vad Gourlays sparkning av Wilkins innebar för klubben i år. Roman kommer fortfarande på gott och ont bry sig mer om sitt lag än någon annan ägare i världen (inkl Berlusconi men kanske mindre, om vi tar det negativa, än Zamparini). Med en bra assisterande manager som klarar matchcoachning ochbidra taktiskt kan Chelsea bli laget som måste slås snabbt igen. Det är den viktigaste punkten av alla att åtgärda. Inget lag i modern fotboll klarar sig utan en bra assisterande manager idag, inte ens Fergusons. Steve Clarke, vår forne hjälte har också visat det otroligt tydligt i Liverpool. Folk må snacka om Dalglish, men nyckeln till Liverpools vändning i vår var pengarna de fick från Chelsea och Steve Clarke, som jag ser det.

Det snackas en massa om värvningar. Det gör det varje säsong, så det ska vi inte ta så allvarligt. Som jag ser det behöver Chelsea kanske tre-fyra nya spelare av bra till bättre kvalitet och erfarenhet. Och vi kommer förmodligen att få 4-5, då Chelsea kommer att återgå till en större trupp och även köpa någon för framtiden. Vilket ytterligare kommer att försvåra för våra oerhört lovande ungdomar. Men sådant är livet i en klubb som Chelsea. Chelsea handlar om att vinna först, och trots målsättningen att utveckla egna spelare kommer det målet alltid först, till skillnad från Arsenal, och några av våra fans som tror att Chelsea handlar om ungdomsutveckling inte titlar. (De borde få ett kvartssamtal med Roman).

Torres, Ramires och Luiz kommer att växa till sig i Chelsea. Benayoun kommer att få visa vad han kan. Chelsea kommer att lära sig spela det spel som Torres kan bli största möjliga tillgång i, ett rakare, direktare och snabbare spel som United har visat den här säsongen. För att det ska fungera kommer vi att behöva en spelande mittfältare av kvalitet, väldigt gärna liknande David Silva. (I mina ögon årets värvning i PL som spelare oavsett prisl). Juan Mata tycker jag är ett mycket intressant namn av de som nämns. Det finns dock fler.

Jag tror Anelka, Zhirkov och Bosingwa lämnar. Plus flera utlånade spelare. Den som måste ersättas är Bosingwa och jag känner stor tveksamhet inför G van der Wiel då jag inte anser honom så mycket bättre än Bossman som hade en svag säsong, men kan bättre. Så varför slänga upp massor av mijoner för vd Wiel? Maicon vore en förstärkning trots åldern, Om vi får bra betalt kommer jag inte att sakna, om de ersätts rätt, Mikel, Malouda, Kalou. Särskilt inte som det ska spelas African Cup i dec-jan den kommande säsongen. Jag hyser också tvivel om Essien efter den här säsongen, men hoppas verkligen jag har fel. Ferreira är en trotjänare som sällan gör bort sig, men hans tid har passerat.

Jag skulle väldigt gärna vilja se ett experiment med David Luiz som defensiv mittfältare. Han har en speed, passningskicklighet och offensivlusta som skulle kunna reformera den positionen. Till Carlos negativt visade egenskaper den här säsongen tillhör dock hans konservatism och ovilja att pröva saker, så jag räknar inte med det.

Våra "gamlingar" JT, Lamps och Cole har ersättare redan idag i truppen och kan spelas klokare och inte slitas lika hårt. Det håller inte att matcha dem som Carlo har gjort i år. Drogba är unik, men vi får tillbaka Sturridge som kommer att vara redo för betydligt större uppgifter nästa säsong tillsammans med Torres, så Drogba kan användas sparsammare - och tro mig, han kommer att vara redo och visa att han är ett unikum i modern fotboll som den äldsta och bästa forward fotbollen får se. Det skulle inte förvåna mig om han vinner skytteligan igen även om han inte spelar alla matcher.

Chelsea kommer också att ta in några forwards för framtiden, även om behovet inte är direkt men det är en satsning för framtiden. Romelu Lukaku är den jag tror kommer. Neymar kommer att diskuteras på samma sätt som Aguero har diskuterats i flera säsonger. Neymar är ett klart bättre alternativ om vi säger så. Men omständigheterna, kostnaderna och strulet kring Neymar är så stort att jag tror inte den här affären går att genomföra i sommar. Men överraska mig gärna. Marina Granovskaia, Romans personliga assistant är tydligen den som kommer att sköta det här efter Arnesen.

Vi måste också fixa en kompetent back-upmålvakt då jag inte anser Turnbull håller måttet. Cech är tillbaka i absolut världsklass så där har jag inga tvivel alls. Hiario borde säljas. Delac är inte mogen att ta steget då Vitesse vägrade spela honom, så den utan tvekan bästa lösningen att köpa in en målvakt som Friedel, Jäskälääinen, Schwarzer, Sørensen. Dvs en erfaren äldre målvakt som är motiverad nog att ta en back-up-position ett eller två sista år.

Chelsea kommer att ha en ännu bättre blandning erfarenhet och ungdomar nästa år. Plus revanschlusta både bland spelare och ledning. Inte en chans att Chelsea får en säsong till utan titel, och den jag helst vill ha är självklart ligatiteln. Tjafset om Champions League irriterar mig bara idag. Den turneringen handlar mest om tur med domslut, lottning, timing. Chelsea borde glömma den, men det lär inte ske. Och media kommer aldrig tillåta att det sker.

Av ungdomarna tror jag Sturridge etablerar sig på allvar. McEachran kommer att stå på gränsen. Kakuta, jag är tyvärr tveksam. Jag tror inte han har den mentala styrkan, men återigne överraska mig gärna då jag gillar hans typ av spelare. Patrick van Aanholt, Ryan Bertrand är båda redo att börja vikariera för Ashley Cole och Zhirkov. Bruma får svårare då Chelseas mittbacksuppsättning för nästa år är suverän (Alex, Luiz, JT, och Iva om det behövs).

Har vi tur i sommar kommer Turkiet att missa EM, vilket kan innebära att Guus Hiddink tar över som Sporting Director senast i november. Hoppas jag. Något jag tror skulle gynna klubben oerhört. Han är en av de bästa managers i världen, men han kan säkerligen bidra på ett helt nytt sätt i en ny position också.

Jag ser gärna att Gourlay byts ut som VD då jag skyller fiaskot med Wilkins och Borini helt på honom. Men så länge den affärsmässiga sidan inte lägger sig i, som i år, i det sportsliga bryr jag mig mindre.

Vi kommer också att kopplas ihop med över 100 spelare innan Silly Season är över. Nästan inga av dem kommer att komma till Chelsea. Lika lite som alla som förväntas lämna kommer att lämna. Varför skulle de? Det finns bara sämre klubbar att gå till, med något mycket unikt och enstaka undantag.

Viktigast är dock att Chelsea klart deklarerar vem som är manager för laget och det måste ske före juni. Jag ger min röst till Carlo, men erkänner att jag är osäker på om Roman tycker likadant.

Övriga lag; se separat artikel.


Lindy

 

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.