SÄSONGENS LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 37 sp 21 v 6 o 8 f 69 - 32 mål 71 poäng

17 maj 2011


silly rykten

Gissningar inför nästa säsong - del två

Här kommer fortsättningen av hur jag tror försäsongen och lagen kan komma att utvecklas nästa säsong. En mycket tidig gissning.

MANCHESTER UNITED

Kommer United att drabbas av samma baksmälla som Chelsea drabbades av i år i form av skador, mystiskt tappad form på både laget och individerna? Risken finns onekligen där även om Ferguson är väldigt rutinerad och van vid att hantera sådana scenarios. Men det var också deras 19:e ligatitel, på många sätt den viktigaste på väldigt länge för United då den gjorde dem till ensamma om så många titlar i engelsk fotboll. Därmed förpassade han Liverpools rekord till historieböckerna och det vore nog naturligt även för Ferguson om en viss mättnad infinner sig.

Då jag absolut inte tycker United har bättre spelare eller trupp än Chelsea, även om deras bredd var något lite bättre än vår den här säsongen på grund av Chelseas misslyckade chansning med att lyfta upp fler unga spelare, så måste nog United också förstärka nästa år.

Av deras nyförvärv i år anser jag bara att Ärtan Hernandez kan anses vara en succé. I övrigt var det de gamla spelarna som gjorde det. De unga brasilianska tvillingarna tog nästan steget hela vägen upp. Smalling anser jag har en bra bit kvar till ens Ferdinands standard så jag kan inte se honom som en succé. Övriga nyförvärv måste anses som rena floppar.

United måste hitta en målvakt nu när van den Sar lägger handskarna på hyllan. Han har varit lika bra som alltid i år, trots att jag hade trott han skulle få en svacka vid 40 års ålder. United har idag ingen som kan ta över och vi har följt deras jakt på målvakt länge nu. Inte för att jag någonsin trodde de var ens nära Neuer, men de Gea, Atletico Madrid, verkar vara ett mål för dem. Även om jag kanske ser Stekelenburg från Ajax som ett troligare val. Ferguson gillar målvakter med rutin. Oavsett vem det blir kan första säsongen med engelsk fotboll bli en tuff omställning. Trion vd Sar, Vidic och Ferdinand är en av världens mest samspelta och det ska inte förringas att spela in en ny målvakt där.

Försvarsmässigt har de inga större problem. De har en helt ok uppsättning försvarsspelare.

Framåt ser jag inte heller några direkta problem för United, även om jag nog är rätt övertygad om att Hernandez får svårt att upprepa årets succé. De andra lagen är varnade nu. De har dock fortfarande Berbatov även om det spekuleras i att han vill bort nu efter att bänkats större delen av säsongen trots att han antagligen vinner skytteligan. Vi får väl se. Rooney utvecklas fortfarande, särskilt i den nya roll som släpande forward som han trivts väldigt bra i under våren. Valencia och Nani har fortfarande steg kvar att ta i sin utveckling. Wellbeck har varit en succé hos Sunderland, även om många tror han säljs. Obertan försvinner nog.

På mittfältet hämtar United hem utlånade Cleverly från Wigan. Scholes vara eller inte vara är inte klart, men även om han stannar en säsong till måste åldern börja ta ut sin rätt för både Scholes och Giggs även om de självklart kan bli väldigt viktiga i särskilda matcher. som i år. Jag tror United kommer att lägga upp hyfsat stora pengar för en etablerad mittfältare eller två. För precis som för Chelsea kan mittfältet bli deras problemområde.

Det talas mycket om Sneijder. Jag är inte säker på att det blir han, men United behöver nog köpa en färdig spelare i ungefär samma klass för att ge mittfältet kreativitet även om Giggs fortsätter ett år till. Ashley Young däremot verkar ett hett namn, även om jag kanske tror han hamnar i Liverpool, och det är inte någon dålig spelare även om jag nog tycker United har den typen redan.

Det talas inte lika mycket om det, men United har en liknande åldersstruktur som Chelsea med flera tongivande spelare i fel ålder även om deras största stjärna Rooney är yngre än Chelseas.

United har liksom Chelsea en lovande ungdomsgeneration på gång och Ferguson har alltid varit lyckosam med att integrera unga spelare i sitt lag på ett vettigt sätt där han inte bränner ut dem som Wenger gör. Jag tror dock de mest lovande får vänta ännu något år innan de tar steget upp.

Så ska United verkligen utmana om titeln måste de också förstärka. Och på kanske ännu viktigare poster än vad Chelsea måste förstärka. Plus att frågetecken måste sättas för Fergusons motivation oavsett hur det går i Champions League-finalen. Även den titelgirige skotten måste känna en viss mättnad nu när han nått sitt personliga största mål. Han har kanske också retat upp FA några gånger för mycket nu med sitt ständiga gnällande på domare och försök att påverka dem. (Man kan ju alltid hoppas!).

 

MANCHESTER CITY

Uppmuntrade av cupen och Champions League-kvalifikationen kommer City att fortsätta köpa stora spelare, och nu kan de attrahera en ännu högre kvalitet. De kommer också att rensa ut den första köpegenerationen om vi kallar dem så som inte längre kan konkurrera. Så förvänta er stor omsättning på Eastlands.

Med de spelare som jag tror de kommer att dra till sig, även om de kanske förlorar Tevez är jag rätt övertygad om att de kan ta nästa steg i sin utveckling och etablera sig däruppe. Ännu kan de nog inte fullt ut utmana Chelsea och United men de lär bli bättre än i år.

Frågan är om Mancini är rätt person att ta sista steget med dem, men han lär utan tvekan få chansen nästa år. Och med en stor börs att välja spelare med. Han största problem lär nog bli att integrera nya spelare och få dem att fungera som lag, men de har visat att de kan vinna nu och det kommer att betyda mycket. Precis som motsatsen i Arsenal.

City har spelare med ledarkaraktär och de har spelare med stor talang i bra åldrar. Så även om många reas ut nu i sommar kommer de ändå att ha en mycket slagkraftig trupp. Förmodligen även på papper klart bättre än årets. Vilket nog ger dem den bästa truppen.

Problemet för City kommer att bli just spelaromsättningen. Den kan störa laget och tvinga Mancini att nästan börja om från början igen även om en stomme med Hart, Kompany, Touré, Silva och ev Tevez kommer att vara stommen han bygger på. Dzeko har ännu inte varit någon succé, men det är för tidigt att döma ut honom tror jag. Januarivärvningar fungerar väldigt sällan omgående som Ferguson ofta skadeglatt påpekar, med en hel del rätt.

City måste också ta nästa steg i lagets utveckling. Hittills har Mancini fokuserat på defensiven med mycket bra resultat, men de mäste börja göra fler mål och framförallt måste de oroa de stora klubbarna oftare och mer. De måste också sprida målgörandet mer, Tevez har stått för bra mer än en tredjedel av deras mål och det är för mycket på en spelare, särskilt en som kanske lämnar.

Jag tror de kan göra det, även om konkurrensen nedåt är sylvass.

 

ARSENAL:

Arsenal är en gåta, men då jag tror tjurskallen Wenger vinner med sina argument igen kommer de att fortsätta att köpa spelare han gillar istället för vad klubben behöver. Och vad klubben behöver är inte så mycket spelare med annan talang utan spelare med rätt mentalitet.

Enligt rapporterna tittar dock Wenger fortfarande bara dock på unga franska tekniska spelare. Från lag som Lorient vilket knappast skrämmer slag på motståndarna. Fransk fotbolls utveckling av unga spelare har också backat efter att de inte längre kan försörja sig på att sälja dem med de finansiella regler a la Uefa som införts. Den franska plantskolan kommer nog att stå still ett tag nu tror jag.

Om inte Kroenke sätter ned foten ordentligt och kräver resultat lär nog Arsenal förbli titellösa även om de idag även satsar på Ligacupen. Det räcker faktiskt inte bara med ungdom och talang oavsett vad Wenger tycker och tänker. De måste skaffa sig riktiga ledare med erfarenhet som kan ta tag i laget på planen. Första steget anser jag är att ta bindeln från Fabregas oavsett om han är kvar eller inte och ge den till Jack Wilshere som är den ende jag ser i deras trupp med rätt mentalitet, även om han är ung.

Det pratas mycket om Arsenals målvaktsproblem men jag tycker nog att konsonantmannen mycket väl kan fylla det gapet. Det är inte där problemet ligger längre utan i att de saknar spelartyper och som sagt, framförallt mentalitet.

Jag tror Fabregas lämnar. Fast det trodde jag förra året också när jag tippade dem som bäst femma. Till mitt försvar anför jag just att jag trodde Fabregas skulle försvinna och det var innan de köpte några försvarare. Om det sedan blir Barcelona, Real Madrid eller Manchester City Fabregas hamnar i, det vet jag inte men jag tror han försvinner och det kommer att märkas i Arsenal.

De har många unga lovande spelare, men också traditionen att bränna ut de unga spelarna innan det blir riktigt bra. Hur många utplanade utvecklingskurvor har vi inte sett de senaste åren i Arsenal?! Dessutom är kommande Arsenalgenerationer inte riktigt av samma klass som de varit tidigare. De har inte alls märkts i ungdomsgenerationen de senaste åren som de gjorde tidigare när de var relativt utan konkurrens i att attrahera unga spelare (läs köpa unga fransmän).

Precis som i år kommer Arsenals säsong definieras hur de klarar sig i de stora matcherna, fast i år blir det fler lag i de stora matcherna och fler sådana matcher. De hotas absolut bakifrån. Och så måste de lära sig hantera pressen i slutet av säsongerna, de ramlar ju alltid ihop som ett korthus i mars-april! I år till och med värre än någonsin känns det som efter förlusten till Brimingham i ligacupfinalen. Som sagt talang och ungdom är bra, roligt fotbollsspel är bra, men fotboll handlar om att vinna och det kräver betydligt mer.

Hur Wenger spenderar och vad han får in på spelarfronten kommer helt att avgöra var Arsenal hamnar. Om de tar steget han lovat i sju års tid nu, eller om det bara blir mer av detsamma. Jag tror på det sistnämnda för Wenger verkar hellre sänka sitt lag än schackra med sina principer.

 

LIVERPOOL

Chelseas pengar, ett tränarbyte men ännu mer en ny assisterande manager (Chelseas f d Steve Clarke) ändrade riktningen på Liverpools säsong och de har spelat på ren entusiasm sedan dess. Jag tycker nog inte de har varit riktigt så bra som resultaten säger sedan januari och frågan är om de kan behålla entusiasmen till nästa år.

Maxi Rodrigues, Hodgsons värvning fick en vansinnig formtopp, Kuyt steg fram och nye Luis Suarez hade en succéartad start. Det har gått tynge för Carroll och själv kan jag inte tycka det är en 35m pund-spelare. Han är grovt överskattad även om han säkert lär bli nyttig som target player i Liverpool.

Liverpools nya ägare måste dock öppna plånboken även i sommar, det talas om 50m plus vad de kan få när de bantar truppen, utan nya Chelseapengar, och förstärka i de flesta lagdelar. Gerrard står karriärmässigt ungefär på samma ställe som Lampad gör trots några år tillgodo. Jag tror inte Gerrard på något sätt kommer att dominera engelsk fotboll igen, inte ens Liverpools fotboll. Han kommer att förbli en grå eminens men inte tror jag att han når den klass han höll på 2-3 år sedan igen.

För mig är Liverpools mittfält och försvar för svaga för att ta sig tillbaka till CL-plats redan nästa år. Men förstärkningar av rätt sort kan ju ändra det. De måste dock lyckas behålla Pepe Reina, det blir livsviktigt för dem även om hans säsong var ihålig i år.

Suarez tror jag dock mycket på, men de måste hitta rätt med honom och mittfältet som de gjorde med Torres.

Liverpool har dock en manager nu som de trivs med, med kapacitet och som trivs där. Dalglish och Liverpool är en kombination som kan bli bättre (blev redan i vår) tillsammans än de egentligen är var för sig. Och som sagt, i mina ögon är Steve Clarke Englands bäste assistant manager vilket han visade särskilt mot oss på Stamford Bridge.

Chelsea förlorade bägge matcherna mot Liverpool i år, skandalartat och det kommer inte att hända igen.

Frågan är, har Liverpool verkligen ekonomi även med ny ägare att köpa vad de behöver? De har köpt i bulk tidigare, men det kommer inte att bli särskilt lätt att bli av med alla sina fiaskon som Aquilani, Cole (jag menar om Cole bytte klubb för att höja lönen, hur många tror han kommer att accepteras att bli såld till en klubb som inte kan betala häften?) och många fler. Vilket ger dem en lönesituation som kan knäcka klubben med nya dyra nyförvärv. Liverpool måste sälja minst lika många spelare som City, fast av andra skäl. De måste eventuellt också koncentrera sig på ett stadiumbygge i Stanley Park...

 

TOTTENHAM

Inget lag har fler duktiga mittfältare än Tottenham, ändå kopplas de ihop med fler, men vad hjälper det med ett läckande försvar och ett anfall som inte kan göra mål.

Van der Vaart var en av säsongens mest lyckade värvningar och kan bli ännu bättre. Men vem ska göra målen? Kommer Berbatov att komma tillbaka, eller chansar de med gamla beprövade spelare som van Nistelrooy? Något måste de göra. Särskilt framåt. Men de behöver också försvarare och en målvakt som är lite mer pålitlig än Gomes, Premier Leagues svar på Pa Dembo Touray.

De måste också lyckas behålla sina bästa spelare som Bale och Modric. Vilket jag tror de gör ett år till, men sedan...

Nej jag tror Tottenham kommer att backa nästa år. Även om Redknapp är en räv på transfermarknaden tror jag helt enkelt inte de kan attrahera de spelare de behöver. De verkar inte heller i mina ögon ha tillräckligt bra ekonomi för att kunna göra det utan måste hitta "fynden". Visserligen något av Redknapps specialitet. De måste också bygga en ny arena då de missade Olympiastadion, vilket kommer att svälja resurser både finansiellt och personellt.

Och hur är det egentligen med ungdomarna? Jag gillar Danny Rose, men vad finns därbakom? Jag vet inte ärligt talat för de märks inte.

Redknapp själv kommer nog ju längre säsongen går att alltmer tänka på att bli Englands näste förbundskapten efter Capello och EM. Inte en ideal situation.

---

Tidiga, mycket tidiga funderingar och väldigt mycket kan ju förändras under sommaren. Med skador, förändringar och framförallt spelarköp. Särskilt Wenger och Redknapp måste verkligen lyckas med sina köp som jag ser det.

 

Lindy

 

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.