AKTUELL LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 36 sp 21 v 7 o 8 f 67 - 30 mål 70 poäng

9 maj 2011


silly rykten

Först en ny assisterande manager, sedan spelare

Debatten på ChelseaVital var rå och full av besvikelse efter förlusten mot United. Och inte så lite orättvis. Det var verkligen inte mot United säsongen förlorades. (Låt oss inte heller glömma att vi har verkligen inte haft något flyt i år, och utan det vinns inga titlar).

Men visst finns det många frågetecken. Våra normalt stora spelare har i alltför många fall svikit i år. Managerns agerande kan ifrågasättas.

Var har JTs berömda ledaregenskaper varit i matcher som mot United när Chelsea vek ned sig totalt första 30? Essien har haft en riktigt usel säsong. Han började bra tills han tog den där fullständigt onödiga utvisningen och avstängningen, sedan dess har han inte stått att känna igen. Mot United var han sämste man på plan om ni frågar mig. Frank Lampard skulle vara borta i två veckor, det dröjde många månader innan han var tillbaka men det var inte Frank Lampard som återvände utan skuggan av honom. Drogba fick malaria och stod inte att känna igen under Krisen. Han visade dock på slutet hur viktig han är både som spelare och drivkraft. Han visade mer vilja än resten av laget tillsammans de senaste veckorna. Malouda gjorde fler mål än någonsin men spelade bara för Malouda hela säsongen. Och så vidare. De enda som får godkänt för hela sin säsong är Petr Cech, Årets Spelare och Branislav Ivanovic (som också har en hemsk match på Old Trafford). Mikel tog aldrig steget han måste ta för att bli en stor spelare även om han fortfarande är ung. Anelka tappade nästan allt. Torres kom aldrig in i laget riktigt.

Många av de här problemen anser jag vi måste lasta Carlo Ancelotti för.

Han har inte utvecklat spelet så det passar Torres. Det är samma genomlästa Chelseaspel som vi har spelat framgångsrikt i massor av år, men vi behöver desperat en Plan B som jag anser ska vara samma direkta snabba spel rakt upp igenom planen som United har lagt sig till med. Hans byten har alldeles för ofta varit ineffektiva och ibland helt obegripliga. Han är inget taktiskt geni som Ferguson och Mourinho avslöjat. Han spelar äldre spelare ur form på tok för ofta och för länge istället för att ta en chans med unga spelare som vill visa vad de kan. Det kanske mest frustrerande av hans fel är hans övertro på spelare som varit bra jämnt men som nått en ålder då de ska användas annorlunda, även där borde han se och lära av Fergusons användning av Giggs och Scholes. Han har påfallande ofta startat fel spelare och tvingats byta och ändra, alltså saknat fingertoppskänsla.

Han är en duktig manager, men detta handlar inte om hans bra sidor.

Det mesta av detta har avslöjats sedan Ray Wilkins fick sparken av VDn Ron Gourlay (det har som jag ser det inget med Roman att göra utan var en klassisk konflikt med Gourlay som sedan ville visa vem som bestämde).

Carlo Ancelotti har visat många av de brister som fick mig att tvivla efter hans år i Milan. Inte minst hans rädsla för att ta risker och en övertro på spelare som hjälpt honom förr istället för att rotera spelare ur form. Förra året funkade allt för honom och han charmade sig igenom säsongen med fantastiska resultat. I motgång visas dock de svagare sidorna obarmhärtigt, vilket skett i år.

Ändå hävdar jag att han han bör stanna ett år till, förutsatt att han får en kompetent assisterande manager vid sin sida istället för skämtet Emenalo som inte är en manager överhuvudtaget utan scout. Det finns många namn, Zola har nämnts, Rob di Matteo, Maldini etc. Den kanske bäste assisterande managern plockades tyvärr upp av Liverpool, vår gamle assisterande manager och spelare Steve Clarke. Och han har också där visat hur viktig den positionen har blivit i modern fotboll.

En anledning är helt enkelt att trots Carlos bevisade svaga sidor finns ingen bättre manager tillgänglig där ute. André Villas-Boas är ett framtidshopp men ännu inte redo för en klubb av Chelseas kaliber och med den spelartruppen. Guus Hiddink är inte ledig, men jag ser honom mycket hellre som den långsiktiga lösningen som sporting director även om jag skulle ta honom som manager också vilken dag som helst. JM är en fantastisk manager men jag vill inte gärna ha cirkusen som följer med honom. Han lär också stanna i Real minst ett år till för att ta upp kampen på allvar med Barcelona (om Real tillåter honom). Pep Guardiola stannar ett år till i Barcelona men kommer sedan att bli tillgänglig. Efter nästa säsong finns massor med intressanta möjligheter om Carlo inte lyckas helt ut då heller. (Och för guds skull åt oss slippa den här besattheten, mest i media men ändå, med Champions League. Det sägs ju att Carlo anstäldles för sina CL-framgångar inte sina ligaframgångar.)

Så för mig är det helt enkelt viktigare att skaffa en bra assisterande manager än nya spelare. Även om nya spelare kommer att komma och ersätta de som jag tror är på väg bort; i första hand Anelka (MLS), Zhirkov (Ryssland) och Bosingwa. Även om jag inte för mitt liv kan förstå varför vi ska lägga upp en massa pengar på en ny back-up högerback som van der Wiel som jag inte tycker är så väldigt mycket bättre.

En assisterande manager som kompletterar Carlo taktiskt men framförallt som matchcoach. En som har hans förtroende och kan få honom att inse att spelare ur form ska vilas, inte spelas. Och han måste införa minst en ny spelidé som utnyttjar Torres starka sidor.

Nya spelare lär ändå komma. Chelsea påbörjade en föryngring i år, den slog fel men vi har många riktigt duktiga unga spelare på väg och de måste börja slussas in på ett annat sätt än som skett i år, men inte på Arsenals sätt där de snarare bränns ut på några säsonger. Även där har Carlo en del att lära från Ferguson. Dock finns det massor av saker som jag är tacksam om han inte tar efter Ferguson i. Det är ändå rätt skönt att ha en sportsman och gentleman som manager många gånger.



Matchday Moments
Lindy

 

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.